גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: פרשת הביטוח הסיעודי - "יהיה בסדר" ינצח גם הפעם

הארגונים הגדולים רוצים להמשיך לשלם מחיר מינימלי עבור ביטוח סיעודי ולקבל תמורה מקסימלית - אם כחלון וניסנקורן יאפשרו זאת ■ אילו ארגונים גדולים הפנו לביטוח סיעודי קבוצתי?

משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי
משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי

עיון ברשימת הקולקטיבים שבמהלך 20 השנים האחרונות החתימו את חבריהם על ביטוח סיעודי מתחדש, מעלה שהם אמורים היו לדעת שמדובר בעבודה בעיניים. מדובר בארגונים חזקים ועשירים. בעובדים משכילים ויודעים. כאלה שמצופה מהם לדעת ובעיקר להיוועץ עם יועצים מקצועיים שיבהירו להם את החוזים וההסכמים

על פי ההצעה שהתגבשה ברשות שוק ההון, המבוגרים מגיל 60 ומעלה יצטרפו אוטומטית לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים, ללא קשר למצבם הבריאותי. כמובן שזו אפליה בולטת לטובתם, והיא באה על חשבון כל מי שביטחו את עצמם בקופות ומשלמים פרמיית אמת. הבעיה היא שזה לא מספיק לארגונים הגדולים והחזקים

1. גם בשבועות אלה, כשכבר ברור וידוע שהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים המסחריים הם בפועל מעשה-מריחה, פייק-ביטוח, וגם כשכבר קבעה המפקחת שהם אסורים לשיווק מיום 1.1.18 - המשיכו וממשיכים ארגונים יציגים לשכנע עובדים לחתום על "חידוש" פוליסה שהגיעה למועדה בתירוץ "יהיה בסדר", "תסמכו עלינו", "יש לנו כוח לכופף את המערכת שתעבוד לטובתנו". האם ברור ובהיר לכל העובדים המחדשים שאין תוקף לפוליסה אחרי המועד שנקבע ליום הראשון של השנה הקרובה? אולי כן, אולי לא. אבל מי שלא מבהיר את זה, בעברית ברורה ובתוכן אמיתי גם לאחרון העובדים הפחות מיומנים והפחות חזקים - עושה מעשה פשע.

2. הבעיה היא שבהחלט אפשרי ש"יהיה בסדר" ינצח גם הפעם. יחסי השותפות, התחרות על תואר "החברתי הכי טוב", בין יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון, עלולים להביא לזה. מובן שלאינטרסים המשותפים לשניים האלה יש להוסיף את האפשרות הסבירה שבחירות בפתח, עוד חודש, עוד שנה, מה שאומר ששרים, ח"כים, קואליציה ואופוזיציה, כבר עובדים על הקולות - ומה טוב יותר מאשר להיראות נדיב על חשבון אחרים ואפילו לא להעז ולנסות להגיע לפתרון הולם גם למבוטחים וגם לקופת הציבור.

3. עיון ברשימת הקולקטיבים שבמהלך 20 השנים האחרונות החתימו את חבריהם על ביטוח סיעודי מתחדש, כלומר כזה שלחברת הביטוח ולסוכן הזכות לחדש אותו בכל 5 או 3 שנים - מה שאומר שבהתקרב המועד שבו ה"מבוטח" עלול להזדקק לביטוח הסיעודי מגיעה הודעה כי הביטוח לא יחודש - מעלה שהם אמורים היו לדעת שמדובר בעבודה בעיניים. מדובר בארגונים חזקים ועשירים. בעובדים משכילים ויודעים. כאלה שמצופה מהם גם לדעת ובעיקר להיוועץ עם יועצים בכירים ומקצועיים שיבהירו להם את החוזים וההסכמים. התעשייה האווירית כמשל. ראש הארגון היציג היה משך שנים רבות חיים כץ, היום השר כץ. בפנסיה ובביטוחים - הוא מבין ענק. הוא מכיר את כל האותיות הקטנות והנעלמות בפוליסות ואת כל החוטים שנמשכים מהם. הוא ידע שהוא מציע לעשרות אלפי חבריו לאורך השנים ביטוח לא הגיוני. במחיר נמוך ולא סביר של עשרות שקלים בודדים לצעירים, עד עשרות שקלים שמתקרבים ל-100 שקל לחודש למבוטחים מבוגרים - הם קיבלו כיסויי ביטוחים סיעודיים שאדם רגיל משלם עבורם מאות רבות של שקלים בחודש.

הטענה הרשמית היא שעצם העובדה שמדובר בקבוצה גדולה, באלפי עובדי מאורגנים, היא-היא שמאפשרת תשלום מחיר נמוך. אבל לא עד כדי כך. ועובדה היא שחברות הביטוח הוסיפו מאז שנות התשעים את הסעיף "פוליסה מתחדשת" - כלומר הם צפו כבר אז את חוסר ההיגיון.

4. כמו בתעשייה האווירית, גם גדולי וחזקי הוועדים והארגונים, שרובם נכללים במגזר הציבורי, ידעו מה הם מוכרים לעובדים, שלא לדבר על זה שעובדים היו אמורים לקרוא ולדעת על מה הם חותמים. אבל "יהיה בסדר" היה חזק מהם. חזק מכולם.

הם ידעו שמדובר בחתולים בשק - אבל גם ידעו שהם עם השלטונות, מימין ומשמאל, הם יסתדרו והחתולים ימשיכו תמיד לחיות ולהשמין. וזה אכן עבד כל השנים. גם אחרי שמפקחים על הביטוח בעבר (שרובם השתלבו לימים במערכת הפיננסית) התעוררו והואילו ליידע את השרים שמדובר בבעיה עצומה - בחרו הפוליטיקאים לשתוק רק כדי להמשיך את יחסיהם עם ההסתדרות ועם הבוחרים הפוטנציאליים.

5. בין הקולקטיבים הגדולים שבהם עובדים-חברים הופנו לביטוח סיעודי קבוצתי מסחרי (ראו רשימה) קצר טווח ולא יציב, ניתן למצוא "מומחים" כמו הסגל הבכיר באוניברסיטת תל אביב, עובדי כלל חברה לביטוח, הסתדרות המורים, מכון ויצמן, עובדי בנק הפועלים, לשכת רואי החשבון, הטכניון, קבוצת הראל, מגן דוד, תנובה, רפאל, קוקה-קולה, התעשייה האווירית, דיסקונט, הבינלאומי, רשות שדות התעופה, מס הכנסה, ישקר, ים המלח, רותם אמפרט, אלישרא, נעמת, בתי הזיקוק ועוד ועוד.

זו רשימה מכובדת של ועדים חזקים ועובדים שמשתכרים שכר גבוה, שמעבר לסידורים ולהטבות המופלגות שהם נהנים מהם על חשבון הציבור - קיבלו ביטוח סיעודי באפס כסף, אבל בפועל גם בלי עתיד. עכשיו, כאשר אי אפשר עוד למרוח את הסידור המפוקפק הזה, הם דורשים שהמדינה תממן, תסבסד, עבורם את הפערים שנוצרו בין המחיר הנמוך ששילמו לתמורה הגדולה שהם מצפים לקבל. רק מי זו "המדינה"? זה הציבור הרחב. כולל אלה, אולי בעיקר אלה, שבאמת לא גומרים את החודש, שמתחננים לדיור ציבורי, לתמיכה בקצבאות נכות, עולים קשישים ומשתכרי שכר מינימום.

הארגונים הגדולים עם ביטוח סיעודי

6. הממונה על אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, נתמכת על ידי בדיקה מתמשכת ומעמיקה של מבקר המדינה יוסף שפירא, פרסמה מודל חדש, כזה שיחליף את הכזב שבקודם. אבל הוועדים והאיגודים נתמכים על ידי ההסתדרות ומסרבים - הם רוצים להישאר עם מחיר מינימום ותמורה מקסימום. את הפער ישלמו 2-2.5 מיליון אזרחים עובדים שאינם שירות ציבורי מורחב.

7. על פי ההצעה שהתגבשה ברשות שוק ההון, המבוגרים מגיל 60 ומעלה יצטרפו אוטומטית לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים. זאת ללא קשר למצבם הבריאותי, כאילו היו שם כל החיים. כמובן שזו אפליה בולטת לטובת אותה קבוצה, וכמובן שהיא באה על חשבון כל מי שביטחו את עצמם בקופות ושילמו ומשלמים פרמיית אמת. מה גם שהסיכון, שלא תומחר, גבוה יותר. אבל אפשר שכך ראוי לה, למדינה, ובלבד שלא לזרוק מבוטחים בוגרים.

8. הבעיה היא שזה לא מספיק לארגונים הגדולים והחזקים. הם אומרים: 'לי לא מספיק, למשל, 3,500 שקל ביטוח סיעודי של הקופות, אני רוצה 6,000 שקל בחודש. זו משאלת לבי - ושמישהו אחר ישלם את הפער הזה'. מישהו אחר - אלה בדיוק אותם אנשים חלשים, בעלי שכר נמוך, שיאלצו לממן את חברי הוועדים והארגונים הגדולים שחסכו כמה עשרות שקלים בודדים לחודש, אבל דורשים כאילו שמו אלפים רבים.

פתרון מקביל שמוצע הוא להמשיך את הביטוח הסיעודי הקבוצתי, אבל שיהיה אמיתי. קודם כל למחוק את המילה "מתחדש", כלומר שזה יהיה לכל משך החיים, והתמחור יהיה בהתאם. זה אומר שהמחיר יהיה גבוה יותר מעשרות השקלים הבודדות ששולמו.

9. כך קורה ששום פתרון היגיוני "לא נראה" לארגונים הגדולים. בפתרון הראשון - הם תוקפים את גובה הכיסוי, בפתרון השני את מחיר הביטוח. בקיצור: ראשי הארגונים רוצים לקנות כיסוי יקר מאוד תמורת פרמיה זעומה מאוד. למה? כי "יהיה בסדר" משמעותו שהפוליטיקאים מפחדים מאיתנו.

עוד כתבות

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

עשן מיתמר מעל אזור תעשיית הנפט בפוג'יירה שבאיחוד האמירויות / צילום: Reuters, REUTERS

מדינות המפרץ פועלות נגד הזמן במאמץ להדוף את המתקפות של איראן

יש בידי מדינות המפרץ מספר מוגבל של מיירטים להגנה אווירית, לעומת מספר כמעט בלתי מוגבל של כטב"מים איראניים ● המלחמה בין רוסיה לאוקראינה הוכיחה שכטב"מים מסוגלים לגרום נזק קטסטרופלי למתקני אנרגיה דליקים כמו בתי זיקוק, תחנות שאיבה ומסופי נפט

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

יגאל דמרי, יצחק תשובה, יאיר המבורגר / צילום: אייל פישר, גדעון לוין, גבע טלמור

הקבלן המוכר והטייקון שהסתבך: האנשים שהרוויחו מאות מיליונים ביום אחד

הזינוק החד בבורסה בת"א בעקבות המבצע באיראן, הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי שליטה בשורת חברות בעשרות ובמאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: יצחק תשובה, אהרון פרנקל, יעקב אטרקצ'י ושלמה אליהו ● וגם: האם הקפיצה של דמרי תשאיר אותה במדד הדגל?

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

טראמפ בבית הלבן, השבוע / צילום: Reuters, Kyle Mazza

המהלך ששוקל טראמפ: "יחמש קבוצות נגד המשטר באיראן"

מספר זירות של שברי יירוט במרכז; קטאר תקפה באיראן ● צה"ל השלים גל תקיפות נוסף בטהרן ובאיספהאן; במוקד: אתרים לייצור טילים בליסטיים ● 8 פצועים במטח האחרון למרכז - 1 במצב בינוני; נזק כבד למבנים ולכלי רכב ● צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • חיל האוויר הגיב בגל תקיפות בדרום המדינה, 160 מטרות חיזבאללה הושמדו • עדכונים שוטפים

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון בהתנגדות להסדר החוב החדש של נוחי דנקנר עם הבנקים

אחרי שבעל השליטה לשעבר באי.די.בי סיכם עם שישה בנקים כי יעביר להם 5 מיליון שקל, התובע הייצוגי בפרשת "הנפקת החברים" טוען כי היה על דנקנר להעביר 7% מהסכום לטובת התובעים ● דנקנר: "טענות מופרכות שיגרמו לי נזקים עצומים"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר