גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשנות: פרשת הביטוח הסיעודי - "יהיה בסדר" ינצח גם הפעם

הארגונים הגדולים רוצים להמשיך לשלם מחיר מינימלי עבור ביטוח סיעודי ולקבל תמורה מקסימלית - אם כחלון וניסנקורן יאפשרו זאת ■ אילו ארגונים גדולים הפנו לביטוח סיעודי קבוצתי?

משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי
משה כחלון אבי ניסנקורן / צילום: אוריה תדמור ותמר מצפי

עיון ברשימת הקולקטיבים שבמהלך 20 השנים האחרונות החתימו את חבריהם על ביטוח סיעודי מתחדש, מעלה שהם אמורים היו לדעת שמדובר בעבודה בעיניים. מדובר בארגונים חזקים ועשירים. בעובדים משכילים ויודעים. כאלה שמצופה מהם לדעת ובעיקר להיוועץ עם יועצים מקצועיים שיבהירו להם את החוזים וההסכמים

על פי ההצעה שהתגבשה ברשות שוק ההון, המבוגרים מגיל 60 ומעלה יצטרפו אוטומטית לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים, ללא קשר למצבם הבריאותי. כמובן שזו אפליה בולטת לטובתם, והיא באה על חשבון כל מי שביטחו את עצמם בקופות ומשלמים פרמיית אמת. הבעיה היא שזה לא מספיק לארגונים הגדולים והחזקים

1. גם בשבועות אלה, כשכבר ברור וידוע שהביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים המסחריים הם בפועל מעשה-מריחה, פייק-ביטוח, וגם כשכבר קבעה המפקחת שהם אסורים לשיווק מיום 1.1.18 - המשיכו וממשיכים ארגונים יציגים לשכנע עובדים לחתום על "חידוש" פוליסה שהגיעה למועדה בתירוץ "יהיה בסדר", "תסמכו עלינו", "יש לנו כוח לכופף את המערכת שתעבוד לטובתנו". האם ברור ובהיר לכל העובדים המחדשים שאין תוקף לפוליסה אחרי המועד שנקבע ליום הראשון של השנה הקרובה? אולי כן, אולי לא. אבל מי שלא מבהיר את זה, בעברית ברורה ובתוכן אמיתי גם לאחרון העובדים הפחות מיומנים והפחות חזקים - עושה מעשה פשע.

2. הבעיה היא שבהחלט אפשרי ש"יהיה בסדר" ינצח גם הפעם. יחסי השותפות, התחרות על תואר "החברתי הכי טוב", בין יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ושר האוצר משה כחלון, עלולים להביא לזה. מובן שלאינטרסים המשותפים לשניים האלה יש להוסיף את האפשרות הסבירה שבחירות בפתח, עוד חודש, עוד שנה, מה שאומר ששרים, ח"כים, קואליציה ואופוזיציה, כבר עובדים על הקולות - ומה טוב יותר מאשר להיראות נדיב על חשבון אחרים ואפילו לא להעז ולנסות להגיע לפתרון הולם גם למבוטחים וגם לקופת הציבור.

3. עיון ברשימת הקולקטיבים שבמהלך 20 השנים האחרונות החתימו את חבריהם על ביטוח סיעודי מתחדש, כלומר כזה שלחברת הביטוח ולסוכן הזכות לחדש אותו בכל 5 או 3 שנים - מה שאומר שבהתקרב המועד שבו ה"מבוטח" עלול להזדקק לביטוח הסיעודי מגיעה הודעה כי הביטוח לא יחודש - מעלה שהם אמורים היו לדעת שמדובר בעבודה בעיניים. מדובר בארגונים חזקים ועשירים. בעובדים משכילים ויודעים. כאלה שמצופה מהם גם לדעת ובעיקר להיוועץ עם יועצים בכירים ומקצועיים שיבהירו להם את החוזים וההסכמים. התעשייה האווירית כמשל. ראש הארגון היציג היה משך שנים רבות חיים כץ, היום השר כץ. בפנסיה ובביטוחים - הוא מבין ענק. הוא מכיר את כל האותיות הקטנות והנעלמות בפוליסות ואת כל החוטים שנמשכים מהם. הוא ידע שהוא מציע לעשרות אלפי חבריו לאורך השנים ביטוח לא הגיוני. במחיר נמוך ולא סביר של עשרות שקלים בודדים לצעירים, עד עשרות שקלים שמתקרבים ל-100 שקל לחודש למבוטחים מבוגרים - הם קיבלו כיסויי ביטוחים סיעודיים שאדם רגיל משלם עבורם מאות רבות של שקלים בחודש.

הטענה הרשמית היא שעצם העובדה שמדובר בקבוצה גדולה, באלפי עובדי מאורגנים, היא-היא שמאפשרת תשלום מחיר נמוך. אבל לא עד כדי כך. ועובדה היא שחברות הביטוח הוסיפו מאז שנות התשעים את הסעיף "פוליסה מתחדשת" - כלומר הם צפו כבר אז את חוסר ההיגיון.

4. כמו בתעשייה האווירית, גם גדולי וחזקי הוועדים והארגונים, שרובם נכללים במגזר הציבורי, ידעו מה הם מוכרים לעובדים, שלא לדבר על זה שעובדים היו אמורים לקרוא ולדעת על מה הם חותמים. אבל "יהיה בסדר" היה חזק מהם. חזק מכולם.

הם ידעו שמדובר בחתולים בשק - אבל גם ידעו שהם עם השלטונות, מימין ומשמאל, הם יסתדרו והחתולים ימשיכו תמיד לחיות ולהשמין. וזה אכן עבד כל השנים. גם אחרי שמפקחים על הביטוח בעבר (שרובם השתלבו לימים במערכת הפיננסית) התעוררו והואילו ליידע את השרים שמדובר בבעיה עצומה - בחרו הפוליטיקאים לשתוק רק כדי להמשיך את יחסיהם עם ההסתדרות ועם הבוחרים הפוטנציאליים.

5. בין הקולקטיבים הגדולים שבהם עובדים-חברים הופנו לביטוח סיעודי קבוצתי מסחרי (ראו רשימה) קצר טווח ולא יציב, ניתן למצוא "מומחים" כמו הסגל הבכיר באוניברסיטת תל אביב, עובדי כלל חברה לביטוח, הסתדרות המורים, מכון ויצמן, עובדי בנק הפועלים, לשכת רואי החשבון, הטכניון, קבוצת הראל, מגן דוד, תנובה, רפאל, קוקה-קולה, התעשייה האווירית, דיסקונט, הבינלאומי, רשות שדות התעופה, מס הכנסה, ישקר, ים המלח, רותם אמפרט, אלישרא, נעמת, בתי הזיקוק ועוד ועוד.

זו רשימה מכובדת של ועדים חזקים ועובדים שמשתכרים שכר גבוה, שמעבר לסידורים ולהטבות המופלגות שהם נהנים מהם על חשבון הציבור - קיבלו ביטוח סיעודי באפס כסף, אבל בפועל גם בלי עתיד. עכשיו, כאשר אי אפשר עוד למרוח את הסידור המפוקפק הזה, הם דורשים שהמדינה תממן, תסבסד, עבורם את הפערים שנוצרו בין המחיר הנמוך ששילמו לתמורה הגדולה שהם מצפים לקבל. רק מי זו "המדינה"? זה הציבור הרחב. כולל אלה, אולי בעיקר אלה, שבאמת לא גומרים את החודש, שמתחננים לדיור ציבורי, לתמיכה בקצבאות נכות, עולים קשישים ומשתכרי שכר מינימום.

הארגונים הגדולים עם ביטוח סיעודי

6. הממונה על אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, נתמכת על ידי בדיקה מתמשכת ומעמיקה של מבקר המדינה יוסף שפירא, פרסמה מודל חדש, כזה שיחליף את הכזב שבקודם. אבל הוועדים והאיגודים נתמכים על ידי ההסתדרות ומסרבים - הם רוצים להישאר עם מחיר מינימום ותמורה מקסימום. את הפער ישלמו 2-2.5 מיליון אזרחים עובדים שאינם שירות ציבורי מורחב.

7. על פי ההצעה שהתגבשה ברשות שוק ההון, המבוגרים מגיל 60 ומעלה יצטרפו אוטומטית לביטוחים הסיעודיים של קופות החולים. זאת ללא קשר למצבם הבריאותי, כאילו היו שם כל החיים. כמובן שזו אפליה בולטת לטובת אותה קבוצה, וכמובן שהיא באה על חשבון כל מי שביטחו את עצמם בקופות ושילמו ומשלמים פרמיית אמת. מה גם שהסיכון, שלא תומחר, גבוה יותר. אבל אפשר שכך ראוי לה, למדינה, ובלבד שלא לזרוק מבוטחים בוגרים.

8. הבעיה היא שזה לא מספיק לארגונים הגדולים והחזקים. הם אומרים: 'לי לא מספיק, למשל, 3,500 שקל ביטוח סיעודי של הקופות, אני רוצה 6,000 שקל בחודש. זו משאלת לבי - ושמישהו אחר ישלם את הפער הזה'. מישהו אחר - אלה בדיוק אותם אנשים חלשים, בעלי שכר נמוך, שיאלצו לממן את חברי הוועדים והארגונים הגדולים שחסכו כמה עשרות שקלים בודדים לחודש, אבל דורשים כאילו שמו אלפים רבים.

פתרון מקביל שמוצע הוא להמשיך את הביטוח הסיעודי הקבוצתי, אבל שיהיה אמיתי. קודם כל למחוק את המילה "מתחדש", כלומר שזה יהיה לכל משך החיים, והתמחור יהיה בהתאם. זה אומר שהמחיר יהיה גבוה יותר מעשרות השקלים הבודדות ששולמו.

9. כך קורה ששום פתרון היגיוני "לא נראה" לארגונים הגדולים. בפתרון הראשון - הם תוקפים את גובה הכיסוי, בפתרון השני את מחיר הביטוח. בקיצור: ראשי הארגונים רוצים לקנות כיסוי יקר מאוד תמורת פרמיה זעומה מאוד. למה? כי "יהיה בסדר" משמעותו שהפוליטיקאים מפחדים מאיתנו.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר