גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזקות הבאט מדאיגה את קברניטי הכלכלה התאילנדית

התוכנית הכלכלית החדשה של תאילנד מבקשת להפוך אותה מכלכלה מוטת יצוא סחורות לכלכלת שירותים

שוק מזון בבנקוק / צילום: רויטרס ,Athit Perawongmetha
שוק מזון בבנקוק / צילום: רויטרס ,Athit Perawongmetha

תאילנד היא מונרכיה חוקתית, השוכנת בדרום-מזרח אסיה וגובלת במיאנמר, לאוס, קמבודיה ומלזיה. הממלכה משתרעת על שטח של 514 אלף ק"מ ומחולקת ל-76 מחוזות ואזור מינהלתי מיוחד של הבירה בנגקוק. אוכלוסיית המדינה, המונה כיום כ-68.4 מיליון תושבים, גדלה בשנים האחרונות בקצב של 0.3% - הניצב בשליש התחתון מבין מדינות העולם.

כלכלת תאילנד מורכבת יחסית, מכיוון שהיא מאגדת בתוכה קידמה טכנולוגית, הבאה לידי ביטוי בתעשיות אלקטרוניקה וכלי רכב, לצד ענפים נחשלים כמו החקלאות, שלמרות תרומה בשיעור חד-ספרתי לתוצר המקומי הגולמי, אחראית לכשליש מכוח העבודה המקומי. עם זאת, תאילנד היא מדינה מפותחת יותר מהמדינות שחולקות עמה גבול משותף.

את העשור האחרון של המאה ה-20 פתחה תאילנד עם צמיחה מהירה, יחד עם שאר מדינות דרום-מזרח אסיה, שנחשבו באותם ימים ל"נס כלכלי". עד 1997 עמדה הצמיחה הממוצעת במדינה על כ-8%. בקיץ 1997 המגמה התהפכה בבת אחת, ותאילנד נאלצה לעמוד בפני אחד המשברים הכלכליים הקשים בהיסטוריה האזורית.

למעשה, מקורו של המשבר נעוץ בהחלטת הממשלה התאילנדית לתת למטבע המקומי, באט, להיסחר בשוק החופשי. החלטה זו הביאה לקריסת המטבע בכ-90% אל מול הדולר עד לסוף 1997, ובשילוב החוב החיצוני הגבוה, הפכה תאילנד מהר מאוד לפושטת רגל בפועל. כתוצאה מכך, שוק המניות המקומי נפל ב-70% עד לסוף 1998, והכלכלה התאילנדית ספגה פגיעה ישירה, כשהתכווצה בכ-8% עד לסוף אותה תקופה.

מאז, למרות חוסר היציבות הפוליטית, התחילה המדינה לצעוד לעבר כלכלת שוק, שבאה לידי ביטוי בהשקעה בתשתיות מפותחות ופיתוח ענף התיירות, שאחראי כיום לחמישית מהתוצר התאילנדי. מדיניות זו הביאה את הכלכלה עם תחילת המילניום להתאוששות מוחלטת מהמשבר שפקד את אסיה, כשהציגה את הצמיחה הממוצעת הגבוהה ביותר (יותר מ-5%) במזרח אסיה בין השנים 2000-2004.

כיום תאילנד ממשיכה להתבסס על יצוא הסחורות כמנוע צמיחה עיקרי, האחראי ל-70% מהתוצר המקומי הגולמי. לצד מוצרי האלקטרוניקה וכלי הרכב, סחורות מרכזיות נוספות שמיוצאות מתאילנד, הן תכשיטים, דלקים מזוקקים, ברזל, פלדה וכמובן תוצרת חקלאית כמו אורז וסוכר.

סיכון מטבעי מוחשי

תלות זו ביצוא מביאה את הכלכלה להיות חשופה יתר על המידה לסיכוני מטבע, כפי שמתבטא בקשר החזק בין נתוני הצמיחה לשינויי המטבע. בשנה האחרונה הפך הסיכון המטבעי למוחשי, עם התחזקות הבאט התאילנדי ב-8% אל מול הדולר - מה שהפך אותו לאחד המטבעות החזקים ביבשת אסיה.

פרט לחולשה הכללית של הדולר מול שאר המטבעות בעולם, הסיבות המרכזיות שקשורות במדינה עצמה ותמכו בהתחזקות הבאט, הן בעיקר העודף בחשבון השוטף, שהגיע בשנת 2016 ל-%11.6 תוצר (עודף מהגבוהים בעולם); זרם התיירים, שממשיך לשבור שיאים מתחילת העשור האחרון, והגיע לכ-33 מיליון בשנת 2016; והשיפור המתמשך בסנטימנט המשקיעים, בעקבות הירידה בסיכון הפוליטי.

עם זאת, התחזקות המטבע יוצרת דאגה בקרב קברניטי הכלכלה המקומית. ביטוי לעוצמת הסיכון, שעומד בפני המשק התאילנדי, ניתן לראות בעימות שהתרחש לקראת החלטת הריבית לחודש אוקטובר, כששר האוצר התאילנדי דרש מנגיד הבנק המרכזי להפחית את הריבית, העומדת כיום על 1.5%, כדי למתן את הלחצים לתיסוף הבאט. בסופו של דבר, הוועדה המוניטרית בחרה להותיר את הריבית על כנה, בין השאר, כדי שלא להמשיך ולתדלק את חובות משקי הבית, שזינקו ב-20 נקודות בסיס מתחילת העשור, לרמה של 70% תוצר.

חשוב לציין כי לאורך השנים מנסה הממשלה המקומית לשדרג את המודל הכלכלי שלה על בסיס קבוע. החל בתוכנית הפיתוח "תאילנד 1.0", שבה הושם דגש על המגזר החקלאי; דרך המעבר ל"תאילנד 2.0", שהתמקדה בייצור מקומי של תעשיות קלות, תוך ניצול העלות הזולה באופן יחסי של כוח העבודה; ועד "תאילנד 3.0", ששמה לה למטרה להדגיש את ייצור התעשיות הכבדות, ועל ידי כך משכה אליה משקיעים זרים.

ואולם בעקבות המודל השלישי, "תאילנד 3.0", נקלעה המדינה למנגנון מאקרו-כלכלי הנקרא Middle Income Trap ("מלכודת ההכנסה הבינונית"). אל מלכודת זו נקלעות כלכלות מתפתחות כמו תאילנד, שמקדמות באופן אגרסיבי שינויים מבניים בצמיחת המשק, בין השאר, לצורך העלאת רמות ההכנסה של האזרחים.

לאחר ההצלחה בהעלאת רמת הכנסה של האזרחים מעוני לרמה בינונית, נשארות אותן מדינות תקועות ברמת ההכנסה בינונית, ולא מעפילות לרמות הכנסה גבוהות יותר - מה שבא לידי ביטוי די מהר בקצב צמיחת התמ"ג.

מצב זה הביא את הממשלה להציג את תוכנית "תאילנד 4.0", שמטרתה לשחרר את כלכלת המדינה מהמלכודת על ידי מעבר מכלכלה מוטת יצוא סחורות לכלכלת שירותים. התוכנית למעשה מבוססת על שני אלמנטים מרכזיים: הראשון נועד להפוך את המשק התאילנדי למשק מבוסס ידע, עם דגש על מחקר, פיתוח וטכנולוגיה מתקדמת; האלמנט השני מתמקד ביצירת מנועי צמיחה בני קיימא, שיקטינו את החשיפה לסיכוני המטבע.

הצלחת התוכנית עשויה לתרום להעלאת רמת הפריון של העובד התאילנדי - מה שיבוא לידי ביטוי במיצוי פוטנציאל ההשתכרות והעלאת רמת החיים (התוצר לנפש), שכיום עומדת על כ-16,900 דולר בלבד. עם זאת, חשוב לציין כי בדומה לרוב מדינות אסיה, בטווח הארוך יותר, האתגר הדמוגרפי עלול להציב מכשול בפני הרצון של קברניטי הכלכלה התאילנדית לטפס שלב נוסף.

*** הכותבים הם אנליסט מערך מחקר ואסטרטגיה בבית ההשקעות פסגות ומנהלת מחלקת מחקר ברוקראז' בפסגות. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ני"ע

מניה מומלצת: PTT

אף שכלכלת תאילנד נשענת בעיקר על יצוא, בחרנו להתמקד בחברה תאילנדית המתמחה באקספלורציה, הפקת נפט וגז וייצור מוצרי המשך, שברובם (כ-70%) נמכרים בשוק המקומי. לחברת PTT יש פרויקטים בתחום האקספלורציה וההפקה גם מחוץ לתאילנד (למשל, בווייטנאם) וכן תשתיות להולכת גז והפקת מוצרי המשך.

בשנתיים האחרונות נרשמה ירידה חדה בהכנסות החברה וגם ברווחיות, בעיקר נוכח הירידה החדה שנרשמה במחירי הנפט והגז בעולם. ואולם באחרונה נרשמת התאוששות במחירי הנפט, שהספיק להאמיר אל מעל לרף של 60 דולר. נכון שלא מדובר ברמות המחיר הגבוהות ביותר שבהן שהה הנפט, אבל עדיין השינוי היה חד - והמחיר עלה משמעותית בהשוואה לרמות שבהן היה בשנים 2015-2016.

בשנים אלה הציגה PTT, בהתאם לירידה במחירי האנרגיה, גם ירידה ממוצעת במחירי המוצרים שלה, שהשליכו כמובן על ירידה חדה בהכנסות וברווחיות החברה והובילו לירידה חדה במניה. בשנת 2015 החברה רשמה הפסד בשורה התחתונה, אבל בהשוואה לחברות אחרות בתעשייה, נראה כי הצליחה להתגבר מהר מאוד על המשבר ולהקטין את ההוצאות, וכך חזרה לרווחיות כבר ב-2016, גם אם מדובר ברווחיות נמוכה ביחס לשנים קודמות.

באחרונה נרשם תיקון (אפשר אף לומר תיקון חד) במחירי הנפט, שהתחילו לבוא לידי ביטוי באופן חלקי בתוצאות החברה במחצית הראשונה של 2017. אנו מעריכים כי התוצאות ימשיכו להשתפר, נוכח המשך מגמת העלייה במחירי האנרגיה, אם כי העלייה שנרשמה עד כה, כבר באה לידי ביטוי, אולי באופן מלא, במחיר המניה.

תעשיית האקספלורציה והפקת האנרגיה מאופיינת במנופים גבוהים לרוב, בעיקר נוכח העובדה שחברות רבות מינפו את עצמן בתחילת העשור, על רקע ציפיות להמשך הגידול בביקושים לנפט וגז, כתוצאה מהפיתוח המהיר של סין ואזורים מתפתחים אחרים בעולם. כאן באה לידי ביטוי אחת החוזקות של החברה, שכן יש לה היקף מינוף נמוך בהשוואה למאזן. יתרה מכך, לחברה יש בנטו עודף מזומן על חוב - מה שהופך אותה לחברה יציבה יחסית, גם כשמחירי האנרגיה נמצאים בנסיגה.

נתוני ההשוואה אף מצביעים כי החברה פועלת מדי שנה להקטין את החוב שלה כדי להקטין ככל האפשר את הוצאות המימון וההשפעה שלהם על התזרים בעתות של ירידה במחירי הסחורות. בכל מקרה, הקורלציה בין מחירי הנפט לתוצאות החברה גבוהה מאוד, ולכן החזקה זו מתאימה בעיקר למי שמעוניין בחשיפה לענף ומבין כי התנודתיות של מחירי הנפט גבוהה וקשה לחיזוי.

על כל פנים, בטווח הקצר, צפוי להירשם המשך שיפור במכירות וברווח של PTT, על רקע העלייה במחירי הנפט הגלובליים והשיפור במרווח הזיקוק באסיה. לצד אלה, צפויים המשך ירידה בהוצאות התפעול בכמה מהסגמנטים ועלייה בניצולת בתחום הארומטיים.

קשר חזק בין ביצועי הכלכלה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון