גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלעדי: מהלך רחב בממשלה לריסון הצעות חוק פרטיות

שר הכלכלה אלי כהן מקדם הצעה שתחייב בחינת ההשפעות הרגולטוריות של כל הצעת חוק פרטית על המגזר העסקי, בדומה להליך שנעשה בנוגע להצעות חוק ממשלתיות

שר הכלכלה אלי כהן / צילום: דודי ועקנין
שר הכלכלה אלי כהן / צילום: דודי ועקנין

שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, מנסה לרסן את הרגולציה במשק באמצעות החלטה שתחייב לבדוק את ההשפעה של כל הצעת חוק פרטית על המגזר העסקי. לפי ההצעה, שלדברי כהן מתואמת עם שרת המשפטים איילת שקד, חבר כנסת שמבקש לקדם הצעת חוק - יוכל להעביר אותה בקריאה טרומית, אך לא יוכל להמשיך ולקדם אותה בלי בחינה יסודית של השלכות החוק על הציבור ועל המגזר העסקי.

ההצעה שגובשה במהלך החודשיים האחרונים תונח על שולחן הממשלה בחודש הבא. כהן משוכנע כי הצעת המחליטים שתובא על ידו לאישור הממשלה תפחית את הנטל הרגולטורי במשק, תאפשר את קידום התחרות ותספק את הסביבה העסקית שבה פועלים בתי עסק בענפים השונים.

על פי ההצעה, הממשלה ו-ועדת השרים לענייני חקיקה לא יתמכו בהצעות חוק פרטיות - טרם התקבלו סקירות על השפעת הרגולציה החדשה על המשק ובעיקר, על העלויות הכספיות שנגזרות מהן.

את הסקירה, כך לפי ההצעה, יכין השר במשרד הממשלתי הרלוונטי לאותה יוזמת חקיקה או ממונה מטעמו. במלאכת גיבוש הסקירה ישותף גם מרכז המחקר והמידע של הכנסת. במקרה שהשר או שהגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה הרלוונטיים לתחום הצעת החוק מתנגדים לה, הם יוכלו למסור את התנגדותם לוועדת השרים לחקיקה.

עוד מציע שר הכלכלה כי ועדת השרים תהיה רשאית לקיים דיון ראשוני בהצעת חוק פרטית רגולטורית עוד טרם הוגשה לה סקירה אודות השפעתה על המשק - וזאת כדי לקבוע אם אכן קיים צורך בסקירה אודות השפעתה הרגולטורית. לחלופין, ועדת השרים תוכל לאשר את הגשת ההצעה לקריאה טרומית בכנסת בלי סקירה על השפעתה על המשק, אך לא ניתן יהיה להמשיך בקידומה לקריאה ראשונה ללא בחינה יסודית של השפעותיה על המגזר העסקי.

יש לציין כי מנגנון לבדיקת השפעותיהן הרגולטוריות של הצעות חוק פרטיות, כפי שמציע כהן, מופעל כבר בשנים האחרונות במשרד ראש הממשלה על הצעות חוק ממשלתיות במסגרת תהליך RIA (Regulatory Impact Assessment).

מצב לא מחמיא

המנגנון שמציע שר הכלכלה והתעשייה עשוי לרסן את החקיקה הפרטית, שחלקה מתובלת בפופוליזם, ולטענת המגזר העסקי משיתה עליו עלויות אדירות שמכבידות על פעילותו, ומקשות על עשיית העסקים בישראל. במדד עשיית העסקים של הבנק העולמי שפורסם בחודש שעבר, דורגה ישראל במקום ה-54 בעולם, לאחר שהידרדרה שני מקומות ביחס למדד הקודם. בקרב המדינות שחברות בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) ישראל דורגה במדד זה במקום ה-31 מתוך 35 מדינות.

בשיחה עם "גלובס" אמר היום שר הכלכלה כהן, כי "במהלך 2016 היו 42 סעיפים בהצעות חוק ממשלתיות שעברו תהליכי של RIA בהובלת משרד ראש הממשלה, ובמסגרתם נעשו הפחתות בנטל הרגולטורי. ישראל נמצאת בלשון המעטה במצב לא מחמיא בכל הקשור להיקף הרגולציה, לכן קיים צורך להחיל כללים כאלה גם על הצעות חוק פרטיות. בשונה מהצעות ממשלתיות, הצעות חוק פרטיות לא כוללות את בדיקת עלותן או השפעותיהן על כלל המשק והתוצאה היא עלייה בעומס הרגולטורי". לדברי כהן, "הצעה זו היא צעד חיוני לשיפור מעמדה של ישראל במדד עשיית העסקים. לא הגיוני שהצעת חוק ממשלתית מחייבת ניתוח יסודי אודות השפעותיה, בזמן שהצעת חוק פרטית לא מביאה את אותם שיקולים בחשבון, והמגזר העסקי נפגע בשל כך".

בדברי ההסבר להצעה שתובא לדיון בממשלה בקרוב, נכתב כי כ-50% מכלל הצעות החוק שמקודמת מדי שנה בישראל הן הצעות חוק פרטיות. "ביצוע הערכת השפעות רגולציה על חקיקה ממשלתית לא נותנת מענה מספק ליצירת מדיניות רגולטורית קוהרנטית שמבוססת על נתונים, מידע וניתוח השפעות. טיוטת החלטת ממשלה זו באה ליצור ערוץ מקביל לבחינת חקיקה פרטית, שתשמש את הממשלה בעת גיבוש עמדתה להצעות החוק שמונחות לפניה", נכתב.

המגזר העסקי קורא כבר שנים ארוכות לצמצם את הרגולציה במשק, ובעבר טענו ראשיו כי ההכבדות הרגולטוריות מובילות בין השאר גם לבעיית יוקר המחיה בישראל.

במשרד ראש הממשלה מדווחים כי צוות ייעודי אמון על בחינה מקיפה של כל הצעת חוק ממשלתית, בניסיון לצמצם את הנטל הרגולטורי במשק, כחלק מהחלטת ממשלה שהתקבלה מאוקטובר 2014.

אלא שלטענת נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, משרדי הממשלה לא מקיימים את ההחלטה שהתקבלה בנושא זה בממשלה.

בימים האחרונים פנה לין פנה למבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא, בתלונה על כך ש"משרדי הממשלה מפרים ביודעין את החלטת הממשלה מ 2014". מדובר בהחלטת ממשלה שלפיה כל משרד יפחית בכל שנה 5% מהרגולציות שעליהן הוא אחראי וזאת למשך תקופה של 5 שנים. "למרות החלטה זו, משרדי הממשלה ממשיכים לייצר חוקים ותקנות חדשים שעומדים בניגוד להחלטה זו. אם משרדי הממשלה ימשיכו לחמוק מביצוע החלטת הממשלה בנושא זה, בטענות שונות, לא יושגו מטרותיה החשובות. הרגולציה בישראל לא רק שלא תפחת - היא אף תתעצם ותגאה וכולנו נשלם את מחיר חניקתו של המגזר העסקי", כתב לין למבקר.

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה לטענותיו של לין, כי "הטענה כי הפחתת הרגולציה לא מיושמת, מופרכת לחלוטין והנתונים מדברים בעד עצמם. בשנתיים האחרונות, מאז הוקמו צוותים להפחתת רגולציה במשרדי הממשלה, מקומה של ישראל במדד נטל הרגולציה בדירוג התחרותיות העולמי עלה מהמקום ה-98 למקום ה-41. ב 2016 הפחתת הרגולציה חסכה למשק הישראלי כ-1.3 מיליארד שקל בעלויות ישירות ו-1.1 מיליארד שקל בעלויות עקיפות. משרד ראש הממשלה הציע לאיגוד לשכות המסחר לקיים שיח מקצועי וישיר בעניין, אך לצערנו האיגוד בחר להיתלות בנתונים שגויים ובססמאות".

לאישור הממשלה: הרפורמה ברישוי העסקים

ובינתיים, שר הפנים אריה דרעי יביא לאישור הממשלה את הצעת הרפורמה של משרד הפנים בתחום רישוי העסקים.

הדיון על הצעה זו צפוי להתקיים בישיבת הממשלה השבועית ביום א' הקרוב. על פי הרפורמה שהתגבשה במשרד הפנים, רישיונות עסק יינתנו באופן דיפרנציאלי - בהתאם לרמת המסוכנות של בית עסק. בתי עסק, שרמת המסוכנות שלהן הוגדרה נמוכה או בינונית, יוכלו לקבל רישיונות בהתבסס על הצהרה החתומה בידי עורך דין ולפיה בעליהם מכירים את דרישות החוק ועומדים בהן.

שר הפנים דרעי כינס היום את נציגי גופי האכיפה, המגזר העסקי והשלטון המקומי והציג בפניהם את עקרונות הרפורמה. לדברי דרעי, "מדובר במהפכה שתוביל לצמצום הנטל הביורוקרטי ותאפשר את צמצום הפערים בין עסקים גדולים לבין עסקים קטנים, כך שהיא תהווה מנוע צמיחה למשק".

הוא הוסיף: "הצלחת הרפורמה תהיה המבחן של משרד הפנים מול גורמי האכיפה השונים. התהליכים אמנם יהיו מהירים וקלים יותר, אך עם זאת האכיפה תישאר קפדנית, כך שבעלי עסקים שלא ינהגו ביושר, יתקלו ביד חזקה".

במקביל להצעת הרפורמה שמקדם דרעי, פורום 15 הרשויות המקומיות הגדולות בישראל מציע רפורמה משלו, בתמיכת מרכז השלטון המקומי. על פי הצעת הרפורמה של פורום 15, רישיונות עסק יינתנו לצמיתות ובערים ייפתחו מרכזי רישוי, כך שכל השירותים הקשורים לרישוי עסקים יינתנו לבעלי עסקים מתחת לקורת גג אחת.

שרגא ברוש, יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים אמר בתגובה ליוזמה שמוביל שר הכלכלה כי ״החקיקה הפרטית הפרועה הפכה לנטל משמעותי על היכולת לקיים עסקים בישראל וגורמת הן לפגיעה ביכולת להתחרות מול העולם והן לייקור המוצרים והשירותים בישראל.

"ישראל הפכה לאלופת העולם בחקיקה פרטית, אשר יוצרת ללא הרף רגולציה חדשה ומייקרת את העלויות במשק. הארגונים העסקיים מתמודדים עם עשרות הצעות חקיקה שמוגשות ללא בדיקת משמעויות כלכליות על המשק ועלותן מגיעה לעיתים למיליארדי שקלים בשנה. אנו בטוחים כי יוזמת שר הכלכלה והתעשייה תכניס הגיון וסדר בחקיקה הפרטית בישראל, כך שתפעל לטובת המשק והכלכלה ולא נגדה " אמר ברוש.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים