גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כל מסעדת עילית שנסגרת, נפתחות שתי המבורגריות

אחרי תקופה ארוכה שסר חינו של ההמבורגר, הוא חוזר, ובגדול ■ בין שזו תגובת נגד לגל הבריאותי או השפעה של המצב הכלכלי, הקהל עומד בתור

"1959. מקום חדש ומסעיר הסובב סביב המבורגרים נפתח במרכז תל אביב. בחור כריזמטי מנצח מאחורי הדלפק על העסק ועל הקציצות הניצלות, שמוגשות באווירה עולצת וצעירה", כך תיאר נתן דונביץ' את הקמתה של מסעדת "קליפורניה" של אייבי נתן בספרו הנפלא על מסעדות תל אביב "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" (הוצאת אחוזת בית).

כמעט 60 שנה אחרי, ובתל אביב שוב נמתחים תורים ארוכים מחוץ להמבורגריות. אפילו לטבעונים נוספה לאחרונה אופציה מעוצבת ומוצלחת להפליא בפאתי גן החשמל, "נייצ'ר בויז" שנפתחה לפני כשבועיים ומגישה אוכל דיינרים מן הצומח (לבונטין 30, תל אביב), לצד ההמבורגר הטבעוני ב"ננוצ'קה" ובמקומות נוספים.

במילים אחרות: אחרי תקופה שבה הבאזז סביב אוכל המבורגרים הלך ודעך, במקביל לעניין הרב סביב אוכל בריא, דל קלוריות, פחמימות ומרכיבים מהחי, בשנתיים האחרונות נוצרה שוב תכונה סביב ארוחת הצ'יפס והקציצה שהיא, עם כל הכבוד לנתחי האנטרקוט הטחונים ברבים מהם - שחיתות ודקאדנס בכל מובן. שגעון של גלוטן, מיונז ובשר טחון עתיר שומן (מהחי. בטח שמהחי).

שוק הקציצות רותח

"אני חושב שהנהייה שיש שוב אחרי המבורגר אחרי כמה שנים של רגיעה, באה בד בבד עם הטבעונות והטרנדים הבריאותיים. ברגע שיש קיצוניות לצד אחד, כמו שיש כרגע עם הדיבור על האוכל המודע לעצמו, דל הקלוריות ועתיר הקינואה - יש גם נטייה לצד השני, אל ההמבורגר שפשוט כיף לאכול בלי לעשות חשבון", אומר תמיר לוי, מבעלי "אמריקה בורגרס" (אלנבי 112, תל אביב), שם מגישים לצד ההמבורגרים גם קוקטיילים.

צ'יזבורגר של אמריקה בורגר/ צילום: בועז לביא

"זו רוח התקופה", הוא אומר, "ובאמת - כבר מהפתיחה לפני כשנתיים, המקום עבד טוב ונוצרו תורים מחוץ לדלת. המוניטין של 'מו ומו' נתן את הקיק בהתחלה, אבל אחר כך הלקוחות חוזרים, בזכות ההמבורגר מן הסתם - ארוחה של מסעדה במחיר שווה לכל נפש.

"הסיבה שנפתחים עוד ועוד מקומות ברוח הזו היא לדעתי בעיקר בגלל התמחור: צעירים לא יכולים היום לאכול סטייק של מסעדה ב-200 שקלים, אז באים לאכול המבורגר. אוכל יחסית זול, אבל ברמה גבוהה ובהקפדה על הפרטים".

המבורגרים שמאחוריהם עומד שף מוכר או מסעדה אפשר למצוא גם ב"מזנון" של אייל שני, ב"בלאק" של צחי בוקששתר, במסעדת "דיקסי" של חיים כהן ואפילו ב"רביבה וסיליה", שם מתגאים בהמבורגר שנחשב לאחת ממנות הדגל במסעדה התל אביבית שלהם.

השף שגב משה יצא החודש עם המבורגר קראנצ'י ומתפצפץ ותוספת סלט הנבטים הנודע שלו, במסעדה שפתח בראשון לציון (מתחם הסינמה סיטי) ושצפויה להפוך לרשת.

גם מסעדות בשר שידועות בהיצע הסטייקים שלהן, כמו "מו ומו", נכנסות לשוק הקציצות הרותח: דוכן ההמבורגרים של המיט בר - מוסד האומצות התל אביבי - נפתח בשוק שרונה, ונמנה עם הדוכנים המצליחים ביותר בו (כשבקרוב ייפתח גם סניף בהרצליה פיתוח).

עסקיות הצהריים של "מקום של בשר" - גם היא נחשבת לאחת ממסעדות הסטייקים הטובות בישראל - כוללות המבורגר שנחשב לקאלט, עם או בלי כמהין.

"לקחנו משהו שאנחנו יודעים לעשות מהמסעדה - את ההמבורגר שאיתנו מהיום הראשון - והצבנו אותו בחזית. אוכל רחוב משודרג במקום שמגיש רק אותו, עם או בלי גבינה - וזהו", אומר שרון שלומי, בעל המיט הבר. אופציות לטבעונים, במקרה של השניים האחרונים - כמעט הס מלהזכיר.

המבורגר עם נבטים של שגב משה / צילום: אנטולי מיכאלו

המבורגר בחמש בבוקר

שעת בוקר מוקדמת מאוד - מהסוג שאנשים עמלים כבר שותים בה את כוס הקפה השנייה שלהם - ובסוסו אנד סאנס מחכים לקוחות בסבלנות להמבורגר הפוטוגני של מילר שכבר מוגש, מאז הושק - בשלושה סניפים.

שנה אחרי הפתיחה, והתגובות על ההמבורגר של מילר עדיין טובות ומחמיאות. התפריט התרחב קלות ובסניף שהוקם בדיזנגוף, פחות מ-300 מטר מ"קליפורניה" המנוחה של אייבי נתן - יוגשו בקרוב גם שלושה המבורגרים טבעוניים ברוח התקופה, על בסיס פטריות, עדשים ובטטה-חומוס וסלק. "גילינו שיש ביקוש גדול יותר לזה בסניף הזה - ואנחנו כמובן נהנים לספק את הצרכים של השכונה", אומר מילר.

איך אתה מסביר את התור? אני שואל. "התופעה שסביבו מוטרפת בעיניי, במובן החיובי של המילה, כמובן. פשוט תופעה - היום אחרי שנה, אני יכול להגיד שזה מה שזה".

"התלבטנו במשך תקופה מתי לפתוח את המקום ואיך, ואם אנחנו מוכנים. בסוף הוחלט שנפתח לשעתיים כל יום לטסטים, ובשקט. אחרי שעלתה כתבה התחילו להגיע אנשים שהסתקרנו לגלות, ונוצר תור. וביום למחרת כשפחתנו שוב לשעתיים - גם תור. ואז כשפתחנו רשמית, זה כבר היה בלתי נתפס. בתשע בערב נגמר כל האוכל באותו יום, וגם ביום למחרת, למרות שקנינו יותר בשר ויותר לחמניות. משהו באמת היסטרי.

"חשבנו לפתוח בין 12 ל-12 בהתחלה - והיום אנחנו פתוחים עד חמש בבוקר. ולא - התורים לא היו בכוונה", הוא אומר וצוחק. "היו המבורגרים לפניי, וגם המבורגרים של שפים - זה עניין של גלים, וגם אחרי טירוף ההמבורגרים יבוא בסופו של דבר משהו אחר".

המעבר לקציצות ומסעדות חוף לא היה ברור מאליו עבור מילר, ילד הפלא של סצנת המסעדות התל אביבית בעשור האחרון. איך בכלל הגעת להמבורגרים? אני שואל אותו.

"הקשר שלי להמבורגר הוא קשר שיש לכל אחד שגדל איתו בישראל - מק'דייויד שהיינו אוכלים באילת והמפגש עם המקדונלד'ס הראשון שלי ב-1993, שגם היה הפעם הראשונה שאכלתי בשר וחלב יחד, והיה מטריף בעיניי. כמובן שבין זה לבין סוסו אנד סאנס אין דבר וחצי דבר", הוא פוסק.

"זהו מקום שנולד מסוג של צרוף מקרים: היינו אמורים לפתוח את מסעדת 'קליפסו', אני והשותף שלי, דוד טור, בקיץ הקודם. בגלל הביורוקרטיה הפתיחה נדחתה בשנה, ופתאום יש לי 12 חודשים להעביר. מה עושים? שאלה מעולה. טור הציע לי להפעיל את הבודק'ה ברחוב רוטשילד, והתחלנו לחשוב מה נגיש שם.

"בהתחלה חשבנו לפתוח מקום של קרעפל'ך, מין מעדנייה יהודית קטנה או לחלופין מקום שיתמחה בטורטיות ובטאקו או נקניקיות - רעיונות לא היה חסר. בסוף, כמעט במקרה החלטנו על המבורגרים. קראנו למקום סוסו כי ככה קוראים בחבורה של טור לכולם, אבל אף אחד לא יודע מי זה סוסו. למה בניו? כי צחקנו שכשנפתח מקום של בשרים, נוסיף את המילה הזו לשם. כך נולד 'סוסו ובניו'".

אוכל רחוב של שפים

הרבה שפים מוערכים מגישים אוכל רחוב בשנה האחרונה, תופעה שהולכת וגוברת לצד סגירה של מסעדות "גבוהות". מילר מסכים ומסייג: "למרות שכשאייל שני עושה אוכל בפיתה הוא עושה אוכל מהיר ולא ג'אנק פוד, וכשרושפלד עושה אוכל רחוב זה כיף, נעים ובגובה העיניים, וכל אחד יכול לאכול רושפלד - אני מבין מה אתה אומר.

"שפים בוחרים ללכת לפאסט פוד כי היום קשה יותר בענף המזון להתפרנס ואפילו לשרוד. נורא יקר לחיות פה ולכל אחד לשלם את השכירות נמצא בעדיפות גבוהה יותר מאשר אוכל במסעדה. יש רומנטיקנים שרוצים להילחם ואחרים פונים לאפיקים חדשים. אני לא רואה את זה כגזר דין לקולינריה - גם האוכל העילי יחזור".

אתה לא מתגעגע למסעדות שלך, ל"שולחן"? אני שואל. "אני מניח שמסעדות, לנצח יהיו בלב שלי. אני עובר בפינה הזו של 'שולחן', אבל זו בעיניי בגדר נוסטלגיה. לא שיש לי עקיצה. טוב לי, אני נורא שלם עם עצמי, כיף לי איפה שאני נמצא.

המבורגר של מיט בר / צילום: צופית להב

מתכונים

המבורגר ביתי

חומרים (ל-6 המבורגרים):

1.2 ק"ג בשר בקר, טחון גס או קצוץ וברמת שומן בינונית-גבוהה מנתחי מכסה צלע, צוואר, שפונדרה או אונטריב
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון דק
1/4 כוס מי סודה
1 בצל קטן קצוץ דק ומטוגן במעט שמן - לא חובה

להגשה: 6 לחמניות עגולות, רצוי מעט מתוקות

הכנה: מערבבים את כל המרכיבים רק עד שנוצרת בלילה הומוגנית. יוצרים 6 קציצות ומשטחים לעובי של אצבע (1 ס"מ).
מסדרים על תבנית. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות - רצוי למשך לילה במקרר.
מוציאים את קציצות ההמבורגר מהמקרר חצי שעה לפני הכנה.
מלהיטים מחבת פסים או רשת גריל וצולים 6-7 דקות תוך שהופכים צד כל 30 שניות עד להזהבה מלאה משני הצדדים (5 דקות אם מעוניינים במדיום רייר או מדיום).

הגשה: חוצים את הלחמניות וצורבים על משטח הצלייה הלוהט במשך 45 שניות מצדן הפנימי והלבן. מורחים את חלקה התחתון של הלחמניה ברוטב (קטשופ ו/או מיונז), מסדרים מעל את הקציצה וכן ירקות לפי הטעם - פרוסות עגבנייה ובצל למשל. מכסים ומגישים מייד, רצוי לצד צ'יפס שזה עתה יצא מהמחבת.

מתכון של רפי אהרונוביץ' מאטליז "ידע הבשרים"

עוד כתבות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר