גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על כל מסעדת עילית שנסגרת, נפתחות שתי המבורגריות

אחרי תקופה ארוכה שסר חינו של ההמבורגר, הוא חוזר, ובגדול ■ בין שזו תגובת נגד לגל הבריאותי או השפעה של המצב הכלכלי, הקהל עומד בתור

"1959. מקום חדש ומסעיר הסובב סביב המבורגרים נפתח במרכז תל אביב. בחור כריזמטי מנצח מאחורי הדלפק על העסק ועל הקציצות הניצלות, שמוגשות באווירה עולצת וצעירה", כך תיאר נתן דונביץ' את הקמתה של מסעדת "קליפורניה" של אייבי נתן בספרו הנפלא על מסעדות תל אביב "מקיוסק גזוז עד מסעדת שף - מאה שנות אוכל בתל אביב" (הוצאת אחוזת בית).

כמעט 60 שנה אחרי, ובתל אביב שוב נמתחים תורים ארוכים מחוץ להמבורגריות. אפילו לטבעונים נוספה לאחרונה אופציה מעוצבת ומוצלחת להפליא בפאתי גן החשמל, "נייצ'ר בויז" שנפתחה לפני כשבועיים ומגישה אוכל דיינרים מן הצומח (לבונטין 30, תל אביב), לצד ההמבורגר הטבעוני ב"ננוצ'קה" ובמקומות נוספים.

במילים אחרות: אחרי תקופה שבה הבאזז סביב אוכל המבורגרים הלך ודעך, במקביל לעניין הרב סביב אוכל בריא, דל קלוריות, פחמימות ומרכיבים מהחי, בשנתיים האחרונות נוצרה שוב תכונה סביב ארוחת הצ'יפס והקציצה שהיא, עם כל הכבוד לנתחי האנטרקוט הטחונים ברבים מהם - שחיתות ודקאדנס בכל מובן. שגעון של גלוטן, מיונז ובשר טחון עתיר שומן (מהחי. בטח שמהחי).

שוק הקציצות רותח

"אני חושב שהנהייה שיש שוב אחרי המבורגר אחרי כמה שנים של רגיעה, באה בד בבד עם הטבעונות והטרנדים הבריאותיים. ברגע שיש קיצוניות לצד אחד, כמו שיש כרגע עם הדיבור על האוכל המודע לעצמו, דל הקלוריות ועתיר הקינואה - יש גם נטייה לצד השני, אל ההמבורגר שפשוט כיף לאכול בלי לעשות חשבון", אומר תמיר לוי, מבעלי "אמריקה בורגרס" (אלנבי 112, תל אביב), שם מגישים לצד ההמבורגרים גם קוקטיילים.

צ'יזבורגר של אמריקה בורגר/ צילום: בועז לביא

"זו רוח התקופה", הוא אומר, "ובאמת - כבר מהפתיחה לפני כשנתיים, המקום עבד טוב ונוצרו תורים מחוץ לדלת. המוניטין של 'מו ומו' נתן את הקיק בהתחלה, אבל אחר כך הלקוחות חוזרים, בזכות ההמבורגר מן הסתם - ארוחה של מסעדה במחיר שווה לכל נפש.

"הסיבה שנפתחים עוד ועוד מקומות ברוח הזו היא לדעתי בעיקר בגלל התמחור: צעירים לא יכולים היום לאכול סטייק של מסעדה ב-200 שקלים, אז באים לאכול המבורגר. אוכל יחסית זול, אבל ברמה גבוהה ובהקפדה על הפרטים".

המבורגרים שמאחוריהם עומד שף מוכר או מסעדה אפשר למצוא גם ב"מזנון" של אייל שני, ב"בלאק" של צחי בוקששתר, במסעדת "דיקסי" של חיים כהן ואפילו ב"רביבה וסיליה", שם מתגאים בהמבורגר שנחשב לאחת ממנות הדגל במסעדה התל אביבית שלהם.

השף שגב משה יצא החודש עם המבורגר קראנצ'י ומתפצפץ ותוספת סלט הנבטים הנודע שלו, במסעדה שפתח בראשון לציון (מתחם הסינמה סיטי) ושצפויה להפוך לרשת.

גם מסעדות בשר שידועות בהיצע הסטייקים שלהן, כמו "מו ומו", נכנסות לשוק הקציצות הרותח: דוכן ההמבורגרים של המיט בר - מוסד האומצות התל אביבי - נפתח בשוק שרונה, ונמנה עם הדוכנים המצליחים ביותר בו (כשבקרוב ייפתח גם סניף בהרצליה פיתוח).

עסקיות הצהריים של "מקום של בשר" - גם היא נחשבת לאחת ממסעדות הסטייקים הטובות בישראל - כוללות המבורגר שנחשב לקאלט, עם או בלי כמהין.

"לקחנו משהו שאנחנו יודעים לעשות מהמסעדה - את ההמבורגר שאיתנו מהיום הראשון - והצבנו אותו בחזית. אוכל רחוב משודרג במקום שמגיש רק אותו, עם או בלי גבינה - וזהו", אומר שרון שלומי, בעל המיט הבר. אופציות לטבעונים, במקרה של השניים האחרונים - כמעט הס מלהזכיר.

המבורגר עם נבטים של שגב משה / צילום: אנטולי מיכאלו

המבורגר בחמש בבוקר

שעת בוקר מוקדמת מאוד - מהסוג שאנשים עמלים כבר שותים בה את כוס הקפה השנייה שלהם - ובסוסו אנד סאנס מחכים לקוחות בסבלנות להמבורגר הפוטוגני של מילר שכבר מוגש, מאז הושק - בשלושה סניפים.

שנה אחרי הפתיחה, והתגובות על ההמבורגר של מילר עדיין טובות ומחמיאות. התפריט התרחב קלות ובסניף שהוקם בדיזנגוף, פחות מ-300 מטר מ"קליפורניה" המנוחה של אייבי נתן - יוגשו בקרוב גם שלושה המבורגרים טבעוניים ברוח התקופה, על בסיס פטריות, עדשים ובטטה-חומוס וסלק. "גילינו שיש ביקוש גדול יותר לזה בסניף הזה - ואנחנו כמובן נהנים לספק את הצרכים של השכונה", אומר מילר.

איך אתה מסביר את התור? אני שואל. "התופעה שסביבו מוטרפת בעיניי, במובן החיובי של המילה, כמובן. פשוט תופעה - היום אחרי שנה, אני יכול להגיד שזה מה שזה".

"התלבטנו במשך תקופה מתי לפתוח את המקום ואיך, ואם אנחנו מוכנים. בסוף הוחלט שנפתח לשעתיים כל יום לטסטים, ובשקט. אחרי שעלתה כתבה התחילו להגיע אנשים שהסתקרנו לגלות, ונוצר תור. וביום למחרת כשפחתנו שוב לשעתיים - גם תור. ואז כשפתחנו רשמית, זה כבר היה בלתי נתפס. בתשע בערב נגמר כל האוכל באותו יום, וגם ביום למחרת, למרות שקנינו יותר בשר ויותר לחמניות. משהו באמת היסטרי.

"חשבנו לפתוח בין 12 ל-12 בהתחלה - והיום אנחנו פתוחים עד חמש בבוקר. ולא - התורים לא היו בכוונה", הוא אומר וצוחק. "היו המבורגרים לפניי, וגם המבורגרים של שפים - זה עניין של גלים, וגם אחרי טירוף ההמבורגרים יבוא בסופו של דבר משהו אחר".

המעבר לקציצות ומסעדות חוף לא היה ברור מאליו עבור מילר, ילד הפלא של סצנת המסעדות התל אביבית בעשור האחרון. איך בכלל הגעת להמבורגרים? אני שואל אותו.

"הקשר שלי להמבורגר הוא קשר שיש לכל אחד שגדל איתו בישראל - מק'דייויד שהיינו אוכלים באילת והמפגש עם המקדונלד'ס הראשון שלי ב-1993, שגם היה הפעם הראשונה שאכלתי בשר וחלב יחד, והיה מטריף בעיניי. כמובן שבין זה לבין סוסו אנד סאנס אין דבר וחצי דבר", הוא פוסק.

"זהו מקום שנולד מסוג של צרוף מקרים: היינו אמורים לפתוח את מסעדת 'קליפסו', אני והשותף שלי, דוד טור, בקיץ הקודם. בגלל הביורוקרטיה הפתיחה נדחתה בשנה, ופתאום יש לי 12 חודשים להעביר. מה עושים? שאלה מעולה. טור הציע לי להפעיל את הבודק'ה ברחוב רוטשילד, והתחלנו לחשוב מה נגיש שם.

"בהתחלה חשבנו לפתוח מקום של קרעפל'ך, מין מעדנייה יהודית קטנה או לחלופין מקום שיתמחה בטורטיות ובטאקו או נקניקיות - רעיונות לא היה חסר. בסוף, כמעט במקרה החלטנו על המבורגרים. קראנו למקום סוסו כי ככה קוראים בחבורה של טור לכולם, אבל אף אחד לא יודע מי זה סוסו. למה בניו? כי צחקנו שכשנפתח מקום של בשרים, נוסיף את המילה הזו לשם. כך נולד 'סוסו ובניו'".

אוכל רחוב של שפים

הרבה שפים מוערכים מגישים אוכל רחוב בשנה האחרונה, תופעה שהולכת וגוברת לצד סגירה של מסעדות "גבוהות". מילר מסכים ומסייג: "למרות שכשאייל שני עושה אוכל בפיתה הוא עושה אוכל מהיר ולא ג'אנק פוד, וכשרושפלד עושה אוכל רחוב זה כיף, נעים ובגובה העיניים, וכל אחד יכול לאכול רושפלד - אני מבין מה אתה אומר.

"שפים בוחרים ללכת לפאסט פוד כי היום קשה יותר בענף המזון להתפרנס ואפילו לשרוד. נורא יקר לחיות פה ולכל אחד לשלם את השכירות נמצא בעדיפות גבוהה יותר מאשר אוכל במסעדה. יש רומנטיקנים שרוצים להילחם ואחרים פונים לאפיקים חדשים. אני לא רואה את זה כגזר דין לקולינריה - גם האוכל העילי יחזור".

אתה לא מתגעגע למסעדות שלך, ל"שולחן"? אני שואל. "אני מניח שמסעדות, לנצח יהיו בלב שלי. אני עובר בפינה הזו של 'שולחן', אבל זו בעיניי בגדר נוסטלגיה. לא שיש לי עקיצה. טוב לי, אני נורא שלם עם עצמי, כיף לי איפה שאני נמצא.

המבורגר של מיט בר / צילום: צופית להב

מתכונים

המבורגר ביתי

חומרים (ל-6 המבורגרים):

1.2 ק"ג בשר בקר, טחון גס או קצוץ וברמת שומן בינונית-גבוהה מנתחי מכסה צלע, צוואר, שפונדרה או אונטריב
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון דק
1/4 כוס מי סודה
1 בצל קטן קצוץ דק ומטוגן במעט שמן - לא חובה

להגשה: 6 לחמניות עגולות, רצוי מעט מתוקות

הכנה: מערבבים את כל המרכיבים רק עד שנוצרת בלילה הומוגנית. יוצרים 6 קציצות ומשטחים לעובי של אצבע (1 ס"מ).
מסדרים על תבנית. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות - רצוי למשך לילה במקרר.
מוציאים את קציצות ההמבורגר מהמקרר חצי שעה לפני הכנה.
מלהיטים מחבת פסים או רשת גריל וצולים 6-7 דקות תוך שהופכים צד כל 30 שניות עד להזהבה מלאה משני הצדדים (5 דקות אם מעוניינים במדיום רייר או מדיום).

הגשה: חוצים את הלחמניות וצורבים על משטח הצלייה הלוהט במשך 45 שניות מצדן הפנימי והלבן. מורחים את חלקה התחתון של הלחמניה ברוטב (קטשופ ו/או מיונז), מסדרים מעל את הקציצה וכן ירקות לפי הטעם - פרוסות עגבנייה ובצל למשל. מכסים ומגישים מייד, רצוי לצד צ'יפס שזה עתה יצא מהמחבת.

מתכון של רפי אהרונוביץ' מאטליז "ידע הבשרים"

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן