גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איראן גייט

ישראל לא הבינה את חומרת האיום האיראני בראשיתו. איך הוחמצו סימני האסון?

חסן רוחאני / צילום: רויטרס
חסן רוחאני / צילום: רויטרס

לפני 60 שנה ויותר, כאשר ברית-המועצות חישבה להתפשט לכל עבר, ומצרים ערקה אל המחנה הסובייטי, בריטניה המודאגת כוננה ציר נגדי (היא עדיין קיוותה להוסיף ולמלא תפקיד מרכזי במזרח התיכון). הציר נודע תחילה בשם "ברית בגדד", ונפרס על פני מרחב יבשה עצום. קל לראות על המפה למה התכוונו המייסדים: רצועה רחבה מתחת לכרסה של ברית-המועצות, כללה, ממערב למזרח, את טורקיה, את עיראק, את איראן ואת פקיסטן.

נומינלית, הברית התקיימה כמעט 35 שנה. בגדד נעלמה מ"ברית בגדד" ב-1958, לאחר הפיכה צבאית נגד המלוכה ההאשמית; המהפכה באיראן בתחילת 1979 שמה לה קץ רשמי. אחרון מזכ"ליה של הברית היה דיפלומט טורקי.

טורקיה רקדה מלכתחילה על שתי חתונות. ברית בגדד, שהייתה אחר כך ל"ברית המרכז" (CENTO), שימשה את הצד האסיאני של טורקיה; וברית נאט"ו (להלכה צפון-אטלנטית) שירתה את השתוקקותה של טורקיה מערבה. החיבור הזה נולד בסימן חתרנות סובייטית, וחזר והועמד במבחנים חמורים, כולל הפלישה הטורקית לקפריסין (1974) נגד רצון ארצות-הברית, והפלישה האמריקאית לעיראק (2003) נגד רצון טורקיה.

ובכן, אין כמעט ספק שטורקיה מתנהלת בדרך החוצה. היא אינה סובלת את בעלות בריתה, או את בעלות בריתן של בעלות בריתה. לאחרונה היא הסתלקה מתמרון של נאט"ו בטריקת דלת מפני שהיא נעלבה. עלבון וטריקת דלת הם עניינים רגילים בדיפלומטיה הטורקית. החודש היא השלימה רכישה מסיבית של טילי נ"מ משוכללים מרוסיה, משהו שאינו מתיישב עם אמות המידה ותבניות ההתנהגות של נאט"ו (והיא כמובן מודאגת מן הידיעה שרפא"ל מצאה דרך לנטרל את הטילים).

בתחילת השבוע הכריז ייגיט בולוט, היועץ לביטחון לאומי של הנשיא טאייפ ארדואן, כי "אין עתיד" ליחסי טורקיה עם המערב, ושותפותיה הטבעיות הן רוסיה וסין. בולוט ידוע בפטפטנותו הקסנופובית ובחנפנותו הכמעט-פתולוגית למנהיגו. חודש אחד לפני ניסיון ההפיכה נגד ארדואן, בקיץ 2016, בולוט הכריז (על-פי דיווח בעיתון "הורייט"), שבטורקיה, "איש זולת ארדואן אינו צריך לעסוק בפוליטיקה". חובתם היחידה של הטורקים היא "לתמוך במנהיג".

אכן, השנה וחצי האחרונות לימדו אותנו כל מה שסירבנו ללמוד ולדעת מקודם. פני טורקיה למשטר סמכותני, אנטי-מערבי. את מעשיה עומד לכוון איש אחד בלבד, על-פי צירוף של תוכנית-אב נועזת, של גחמות ושל ניצול נסיבות מזהיר.

קיבעון מעוגן באינטרסים מסחריים

איך לא ידענו שהוא כזה, ואיך לא ידענו שלשם הוא נושא את עיניו? ובכן, זה היה כישלון אינטלקטואלי ומודיעיני מן המעלה הראשונה, בארצות-הברית, במערב אירופה וגם בישראל. אולי במיוחד בישראל, מפני שאוזניה היו כרויות, ואינטרסים היסטוריים היו לה בשימור הברית עם טורקיה ובהבנתה.

ההחמצה העצומה של מהות המשטר ושל מיהותו הייתה כשלעצמה צריכה להניב התלבטות לאומית בישראל על טיב המידע והניתוח המפרנסים את מקבלי ההחלטות. אבל לרוע המזל, ההחמצה אינה נוגעת לטורקיה בלבד. ישראל לא הבינה את חומרת האיום האיראני בשנים הראשונות של התהוותו; ישראל לא הבינה את עליית האסלאם הפוליטי בטורקיה; וישראל לא הבינה את האיום הנשקף לה ממלחמת האזרחים הסורית.

אני חושב שאת ההבנה הגביל חוסר דמיון היסטורי. ישראל, ממש כמו מעצמות גדולות של הדורות הקודמים, הניחה המשכיות במקום שלא הייתה המשכיות. היא הניחה שבסופו של דבר, גם תחת גלימות אחרות, איראן וטורקיה יוסיפו להתבונן על סביבתן כפי שהתבוננו בימי השאה ובימי הרפובליקה החילונית.

אפשר לפרוט את ההכללה הזו למרכיביה הקמעוניים, למשל התהליך שהניב את ההחלטה המוטרפת לשלח את הקומנדו הימי נגד המשט הטורקי לעזה (2010). הייתכן שחברי הקבינט הביטחוני לא תודרכו על התוצאות האפשריות של כישלון הפעולה? הייתכן שהמתדרכים עצמם לא דיברו על שדה המוקשים של הפוליטיקה הפנימית הטורקית?

החלב נשפך, כמובן. אבל השאלה הצריכה דיון, לפי דעתי, היא הקיבעון המחשבתי. מקורות הקיבעון לא היו רק אינטלקטואליים או נוהליים. הוא גם היה מעוגן באינטרסים מסחריים של מקורבי הון-שלטון, שטיפוח האשליות הועיל להם: ממכירות נשק חשאיות לאיראן עד חבילות תיירות לאנטליה.

"שיהרגו זה את זה"

החמצת סוריה היא כמובן פצע טרי ומדמם, שהמערכת הפוליטית והתקשורת בארץ נוהגות בו כמו היה סופת הוריקן, לא אסון מידי אדם. התחזית המפורסמת והמופקרת של שר הביטחון בימים ההם, אהוד ברק, על ששת החודשים האחרונים בחיי בית אסד (ב-2011), מוזכרת בארץ יותר כעקיצה ליומרותיו הפוליטיות המחודשות, פחות כהרשעת המערכת שבראשה עמד. כיום, מתוקף היתרון שמזמנות לנו הפרספקטיבות, קשה להאמין כי בשנים הראשונות של מלחמת האזרחים הסורית משלה בארץ הדעה, שתוצאות המלחמה אינן נוגעות לישראל, ו"שיהרגו זה את זה".

בשבוע שעבר נועדו שני מנצחי המלחמה בסוריה, נשיאי רוסיה ואיראן, עם אחד המפסידים בה, נשיא טורקיה, כדי להניח את היסודות לנציבות העליונה המשותפת שלהם בסוריה. כן, אחד מן השלושה הוא עדיין בן-שיח של ישראל, ושר ההגנה שלו התקבל באחרונה בכבוד ובידידות בארץ; ושיחות תיאום מונעות אסונות בשמי סוריה ובלבנון. אבל מוטב שחרדה עמוקה תקנן בלב המערכת על עתיד סוריה ועל הגבול המשותף המתהווה והולך עם איראן.

אין טעם להעמיד פנים שישראל לבדה הייתה יכולה למנוע את זה. עיקר האשראי מגיע לברק אובמה, שהעביר את סוריה, עטופה בנייר צלופן, לידי רוסיה, ויעץ לסעודים ללמוד "להתחלק בשכונה" עם איראן. אבל לענייננו חשוב התהליך. אינני יודע אם נחוצה ועדת חקירה לבירורו, אבל אולי צריכה לקום ועדת-תהייה, ללא מנדט, ללא המלצות, רק עם סמכות להציג את סימני השאלה.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה