גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוגב יוצא נקי: היועמ"ש קבע - אין פלילים בהתנהלותו

במארס 2016 העביר מבקר המדינה לטיפול היועמ"ש ממצאי בדיקות שהעלו חשש להתנהלות בעייתית של מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר ב-3 מקרים שונים

אורי יוגב / צילום: איאן רובין
אורי יוגב / צילום: איאן רובין

בדיקת היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אביחי מנדלבליט, העלתה כי לא נפל חשש למעשים פליליים בהתנהלותו של מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר, אורי יוגב. ל"גלובס" נודע כי בעקבות ממצאי הבדיקה החליט מנדלבליט לסיים את הטיפול בעניינו של יוגב, שסיים את כהונתו ברשות החברות באוקטובר האחרון.

בדיקת היועץ המשפטי לממשלה החלה במארס 2016, לאחר שמבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, העביר אליו ממצאים שהעלו, לדעת המבקר, "חשש למעשים פליליים" של יוגב. הפנייה נעשתה בהתאם לסעיף 14ג לחוק מבקר המדינה שמחייב את המבקר להעביר ליועץ המשפטי לממשלה ממצאים כאלה.

נזכיר כי נגד יוגב הופעל מסע לחצים כבד מצד מספר שרים, שראו בו אחראי לאי-מינוי מקורבים להם למשרות בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות. שר האוצר, משה כחלון, שרשות החברות בתחום אחריותו, שמר על נתק מיוגב והצהיר בפומבי כי אין לו אמון בו. נושא המינויים הפוליטיים בחברות הממשלתיות ונבחרת הדירקטורים שהקים יוגב צפויים לעמוד במרכז דוח ביקורת שיפרסם מחר מבקר המדינה.

הממצאים שהעביר שפירא למנדלבליט נגעו ל-3 נושאים: פעולת הוועדה למינוי רואי חשבון בחברות הממשלתיות, חשד להפרת איסור ניגוד עניינים בנוגע לחברת מקורות וחשש לניגוד עניינים בנוגע לביצוע הערכות שווי סביב הפרטת תעש.

במכתב ששלח המבקר למנדלבליט נאמר, כי החששות הם לביצוע עבירות של רישום כוזב במסמכי תאגיד והפרת אמונים. הנושא המרכזי שנבדק על ידי היועץ המשפטי לממשלה נגע להחלטת הוועדה למנות את פירמת ארנסט אנד יאנג לרואה חשבון מבקר של 3 חברות ממשלתיות גדולות - התעשייה האווירית, אלתא וחברת נמלי ישראל. ארנסט אנד יאנג שימשה רואה חשבון של חברת ווייטווטר, חברה בתחום טכנולוגיות המים, שיוגב הקים עם שותפים וניהל ושנקלעה לקשיים. ל"גלובס" נודע כי בדיקת היועץ המשפטי לממשלה העלתה כי ליוגב לא הייתה מעורבות בתהליכי קבלת ההחלטות בוועדה, שבראשה עמד אז הממונה על התקציבים לשעבר באוצר רם בלינקוב.

הנושא השני נגע לתלונה שהגיש מנכ"ל חברת מקורות באותה תקופה שמעון בן-חמו. לטענת בן-חמו, יוגב ביקש להיפגש עמו ערב כניסתו לתפקיד מנהל רשות החברות הממשלתיות ובמהלך הפגישה ביקש ממנו לסייע לשכנע משקיעים זרים בתחום המים לרכוש את ווייטווטר. בן-חמו טען כי יוגב היה חתום על הסדר ניגוד עניינים בעת הפגישה, הסדר שבו נאסר עליו לעסוק למשך שנתיים בנושאים הקשורים למשק המים, חברת מקורות וחברות בנות שלה. יוגב טען כי מדובר בהאשמות מופרכות ודרש מבן-חמו לחזור בו מהן - אך זה לא חזר בו.

הנושא השלישי שהעביר שפירא למנדלבליט נגע לחברה שביצעה הערכת שווי לתעש במסגרת הליך ההפרטה. הטענה נגד יוגב הייתה כי פעל בניגוד עניינים כששכר את שירותי החברה מכיוון, שאחד מבעלי החברה היה קודם לכן שותף בחברת גיזה שביצעה הערכות שווי עבור ווייטווטר. יוגב טען כי לא היה מעורב בהחלטה לשכור את החברה וכאמור גם בנושא זה מצא היועץ המשפטי לממשלה כי לא היה כל חשש למעשים פליליים בהתנהלותו של יוגב.

השר החרים, המנכ"ל ניסה להדיח - אבל יוגב השלים קדנציה

מנהל רשות החברות לשעבר, אורי יוגב, הצליח להשלים קדנציה מלאה בתפקיד - למרות ניסיונות חוזרים ונשנים לקצר את כהונתו וחוסר אמון, שהביע בו השר הממונה עליו - שר האוצר משה כחלון.

יוגב מונה לתפקיד מנהל רשות החברות באוגוסט 2013 על ידי שר האוצר, יאיר לפיד, ובסביבתו של כחלון חשדו בו כי הוא נוהג כפוליטיקאי וממשיך לקדם את ענייניו של מנהיג מפלגת יש עתיד.

ניסיונות ההדחה של יוגב כללו החלטת ממשלה על מינוי ועדה בראשות נציב שירות המדינה, שתוכל לקצר את כהונתם של בכירים בשירות המדינה (שלא יושמה) וניסיון להגיע לפשרה שבמסגרתה יסכים יוגב לפרוש תמורת הבטחה לעגן את נבחרת הדירקטורים בחקיקה. הפשרה טורפדה על ידי שר התחבורה ישראל כ"ץ, ממתנגדיו הגדולים של יוגב בממשלה.

מי שריכז את הניסיונות להביא לקיצור כהונתו של יוגב היה מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, שגם זימן את יוגב לשימוע לאחר שזה ערך מסיבת עיתונאים מבלי לקבל מראש את אישור דוברת המשרד. בעקבות השימוע הבטיח יוגב לתאם להבא עם הדוברת את מגעיו עם התקשורת. כחלון, שנמנע לאורך כל הקדנציה מפגישות עם יוגב, הצהיר בעבר כי אין לו אמון בו, ואף תקף אותו כשהוזמן לנאום בכנס השנתי של רשות החברות.

בלשכת שר האוצר האשימו את יוגב כי נבחרות הדירקטורים נועדו לסדר משרות ותפקידים לחברים ומקורבים ליוגב - האשמות שלא נמצא להן יסוד. במהלך הקדנציה נקלע יוגב לעימותים קשים עם מספר שרים, שהאשימו אותו כי מנע מינוי מקורבים להם לדירקטוריונים של חברות ממשלתיות שבתחום אחריותם: שר התחבורה ישראל כ"ץ, שר התיירות יריב לוין, שר הביטחון אביגדור ליברמן ושר הרווחה חיים כץ.

כחלון שיתף פעולה עם נבחרת הדירקטורים, אך שמו נקשר לפרשיית ניסיון הנפל למנות את חיים אביטן ראש עיריית חדרה לשעבר ומי שנחשב למקורב לכחלון ליו"ר חברת נמל אשדוד. מועמדותו של אביטן הוסרה מהפרק לאחר שנפסל פעמיים על ידי ועדת גילאור לבדיקת כשירות מינויים בשירות הציבורי.

מחר - דוח מבקר המדינה על מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות

מבקר המדינה יפרסם מחר (ד') דוח מיוחד על הליכי מינוי דירקטורים בחברות ממשלתיות. מדובר בממצאי בדיקה שהחלה בעקבות טענות שהועלו נגד אורי יוגב כי הוא עושה שימוש בנבחרת כדי למנות מקורבים לדירקטוריונים של חברות ממשלתיות.

בחודשים האחרונים הוגשו שתי הצעות חוק פרטיות שנועדו להרחיב מאוד את האפשרות למנות מקורבים פוליטיים לתפקידים בחברות הממשלתיות תוך עקיפת הנבחרת ואף ביטולה. מדובר בהצעת חוק של ח"כ דוד אמסלם (ליכוד) הקוראת לבטל את סמכויות רשות החברות למנות דירקטורים והצעת החוק של ח"כ דוד ביטן (ליכוד) המאפשרת למנות לתפקידי דירקטורים כל מי שהיו חברי כנסת, שרים, נבחרי ציבור בשלטון המקומי ומקורבים שמונו למשרות אמון בממשלה ובשלטון המקומי .

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-2%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.8% ות"א 90 מאבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר