גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברק כהן לחופשי!

בקשת המאסר לעו"ד ברק כהן, מנהיג "באים לבנקאים", מתאימה למדינות חשוכות

עורך דין ברק כהן / צילום: שלומי יוסף
עורך דין ברק כהן / צילום: שלומי יוסף

הפער בין התיאוריה המשפטית הנלמדת בבתי הספר למשפטים לבין הפרקטיקה והמציאות בבתי המשפט תמיד היה קיים ויתקיים. ככה זה בחיים. כמעט תמיד יש פער בין אידאה למימושה.

אבל לפעמים הפער הזה הוא גדול מדי ובלתי סביר. אחד המקרים האקטואליים להמחשת המרחק הזה הוא משפטו של הפעיל החברתי, עו"ד ברק כהן, שמואשם בהעלבת עובד ציבור. כהן, ממייסדי תנועת "באים לבנקאים" ופעיל חברתי רדיקלי ושנוי במחלוקת, הצליח לגייס בשנים האחרונות כמות נכבדה של אוהדים ומעריצים - וכמות נכבדה לא פחות של שונאים ואויבים בשל פעילותו.

עו"ד כהן הועמד לדין פלילי בגין שירים בוטים שכתב ופרסם ברשת ב-2013 על שוטר מתחנת מוריה בירושלים בשם אלון חמדני. בשירים הלעגניים, האשים כהן את חמדני, רכז המודיעין של התחנה לשעבר, ביחס לא הולם לפעילי מחאה ובשימוש בשיטות פסולות.

החלטת המדינה להעמיד את כהן לדין באה על אף שחופש הביטוי של האזרחים בישראל הדמוקרטית הוא עיקרון יסוד, שהמדינה אמורה להגן עליו מכל משמר. כפי שאמרה השופטת דנה אמיר מבית משפט השלום בתל-אביב, שהרשיעה את כהן. השופטת לא התעלמה כמובן מחופש הביטוי של כהן, אך הגיעה למסקנה כי ההגנה על חמדני היא חשובה יותר, וכתבה ש"חופש הביטוי אינו חופש השיסוי".

אמיר קיבלה את טענות התביעה והרשיעה את כהן בעבירה שמאחוריה עומדת גישת המחוקק, שלפיה עובד ציבור חשוף יותר מאחרים לביקורת על מעשיו, ולכן זקוק להגנה מיוחדת מפני גלישתה של הביקורת להעלבה, ולא די לו בהגנה הניתנת לכל אדם, למשל, באמצעות דיני לשון הרע.

השופטת דחתה גם את טענת כהן כי האמירות שלו היו ביקורת פוליטית על התנהגותו של עובד הציבור; ופסקה כי "אין המדובר בביקורת אלא במסע עלבונות".

אם ניתן היה להבין בדוחק את החלטת השופטת להרשיע את כהן, למרות הפגיעה בעיקרון חופש הביטוי הטמונה בבסיס ההחלטה הזו, הרי שמה שקרה השבוע (ד') באולמה של אמיר, הוא כבר באמת קשה להבנה. התובע, עו"ד ארז ריכטנברג, ביקש מהשופטת לשלוח את כהן לעד שנת מאסר בפועל בגין הרשעתו! הבקשה של הפרקליטות, המדינה, להטיל על אדם עונש כה קשה בגלל ביטויים, פוגעניים ככל שיהיו, מוטב היה שלא הייתה באה לעולם. היא מתאימה למדינות חשוכות ולא למדינת ישראל.

למזלו של כהן, בחודש שעבר, ב-2 בנובמבר, נתן בית המשפט העליון פסק דין חשוב בנוגע לעבירה של העלבת עובד ציבור, שעשוי לשחק לטובתו של כהן בבוא השופטת לגזור את עונשו. הרכב מורחב של 9 שופטי בית המשפט העליון זיכה את הרב אליצור סגל מהרשעה בעבירה של העלבת עובד ציבור, הרב הצבאי לשעבר ישראל וייס, בכך שסגל תקף אותו (את וייס) בחריפות וכינה אותו, בין היתר, "רב מטעם המלכות".

בפסק הדין דנו שופטי העליון בשאלות עקרוניות הנוגעות לפרשנותה ולגבולותיה של העבירה של העלבת עובד ציבור. השופטים קבעו, בין היתר, כי "ביטויים פוליטיים יהיו מוגנים כמעט תמיד מפני תחולתה של עבירת ההעלבה".

עוד נקבע כי "פגיעתה הקשה של עבירת ההעלבה של עובד ציבור בחופש הביטוי מחייבת ריסון וזהירות רבה, לא רק במסגרת פרשנות העבירה עצמה, אלא גם במסגרת המנגנונים החיצוניים לה ובמיוחד בגדרי מדיניות ההעמדה לדין".

בפסק הדין צוין כי עבירת ההעלבה נועדה להגן על עובד הציבור כאורגן של השירות הציבורי, כאמצעי לשמירה על תפקודו התקין של השירות - ולא על אינטרס פרטי של העובד. כל שופטי ההרכב עמדו על פגיעתה הקשה של העבירה בחופש הביטוי והדגישו את חשיבותה של חירות זו.

יחד עם זאת, הובהר כי לא ניתן להפוך את העבירה ל"אות מתה", בהיותה עבירה מוגנת לנוכח הכלל בדבר שמירת הדינים ובשל החשש מפני פגיעת יתר בערך המוגן שביסודה. הנשיאה היוצאת מרים נאור, שאליה הצטרפו כל שופטי ההרכב, קבעה כי במסגרת המבחן התוכני בעבירה יש לתת משקל לעוצמת הפגיעה הנגרמת בחופש הביטוי.

נאור עמדה בפרט על חשיבותו של הביטוי הפוליטי, העומד בראש הפירמידה של הביטויים. לדעתה של נאור, ביטויים פוליטיים יהיו מוגנים כמעט תמיד מפני תחולתה של עבירת ההעלבה, בשל חשיבותם היתרה, ולאור הצורך החיוני להגן על חירות זו, שבלעדיה לא תיתכן דמוקרטיה.

לפיכך, יש לקוות שבחודש הבא, שבגזר הדין שתפרסם השופטת דנה אמיר בתיק עו"ד ברק כהן ב-18 בינואר, היא תביא בחשבון את המסר הטרי של שופטי העליון.

כישלונם של "שומרי הסף" (בתי המשפט) הניצבים בפתח חומות בתי המעצר

אפרופו תיק דוד ביטן: הקלות שבה מקבלים היום בתי המשפט בקשות מעצר של המשטרה לגבי חשודים, ללא הנד עפעף, עומדת בניגוד לאחת מהתכליות החשובות של "חוק המעצרים"

תחום נוסף שבו ניתן לראות פער גדול בין התיאוריה המשפטית לבין המציאות בשטח, הוא נושא המעצרים של חשודים לצורך חקירתם. בכל פעם שפורצת לחיינו חקירת פרשת שחיתות, כמו פרשת השחיתות לכאורה שנחשפה כעת בראשון-לציון, אנחנו עדים לאותה תופעה שבה חוקרי המשטרה מתייצבים בבית המשפט ומבקשים מהשופטים להאריך, פעם אחר פעם, את מעצרי החשודים. ברוב המקרים, השופטים מאריכים את המעצר כמעט ללא הנד עפעף, על סמך חומר סודי שמציגים להם החוקרים ושאינו חשוף לחשודים או לסנגוריהם.

חשוב להבהיר - לעתים אין ברירה אלא לעצור חשוד כדי לאפשר את החקירה ללא חשש משיבוש שלה, או במקרים שבהם החשוד עלול להוות סכנה לציבור. אבל הקלות שבה מקבלים בתי המשפט היום בקשות מעצר של המשטרה, עומדת בניגוד לאחת מהתכליות החשובות של "חוק המעצרים", שחוקק בשנת 1996 על רקע חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. גם ממצאי דוח מבקר המדינה הציגו נתונים קשים על מעצרם של חשודים בשלב החקירה.

אחת ממטרותיו של החוק הייתה לתת לבתי המשפט כלים לצורך פיקוח משפטי הדוק על מעצר חשודים. אולם המציאות מראה כי בתי המשפט נכשלו לא מעט פעמים הן בהצבת רף חדש לשמירה על כבודם וחירותם של חשודים, והן בתפקידם כ"שומרי הסף" הניצבים בפתח חומות בתי המעצר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00