גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן הראשי: זוגות צעירים מתייאשים מההמתנה למחיר למשתכן

האוצר: במצטבר, בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה נרכשו 12.1 אלף דירות במחירי שוק, ירידה של 13% לעומת ספטמבר-אוקטובר אשתקד ● איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

פרויקט מחיר למשתכן בלוד /  צילום: איל יצהר
פרויקט מחיר למשתכן בלוד / צילום: איל יצהר

"בחודש אוקטובר, במהלכו חל חג הסוכות, נרכשו 6,200 דירות, מזה כ-500 דירות במסגרת מחיר למשתכן. בהשוואה לחודש הקודם ירד סך העסקאות במחירי שוק בשיעור של 9%. בהשוואה לרמת השפל שנרשמה באוקטובר אשתקד, בו חלו כל חגי תשרי, נרשם גידול של 25% במספר העסקאות. במצטבר, בחודשים ספטמבר-אוקטובר השנה נרכשו 12.1 אלף דירות במחירי שוק, ירידה של 13% לעומת ספטמבר-אוקטובר אשתקד. שיעור ירידה זה דומה לקצב הירידה שנרשם בשמונת החודשים הראשונים של השנה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד" - כך עולה מסקירת הכלכלן הראשי במשרד האוצר שהתפרסמה היום (א').

נזכיר כי בעוד החגים השנה "התפזרו" בין חודש ספטמבר וחודש אוקטובר, בשנה שעברה החגים ואיתם גם ימי החופש התרכזו כולם בחודש אוקטובר. מסיבה זו מנסים במשרד האוצר לנטרל השפעת החופשות על-ידי השוואה דו-חודשית, אולם חשוב לציין כי עדיין קשה להסיק על מצב השוק בחודשים אלה כמו על חודשים רגילים ללא חגים.

חשוב להדגיש כי באוצר מציינים את השונות בין מועדי החגים בעיקר בשביל לנטרל את הנתון החריג לכאורה המתייחס להשוואה בין אוקטובר 2017 לאוקטובר 2016 ומעיד על עלייה בהיקף העסקאות. המשך בחינת החודשים הבאים יאפשר לראות האם מגמת ההתקררות אכן ממשיכה ביתר שאת, או שמא הנתונים מתחילים להשתנות.

במקביל, נתוני הסקירה הנוכחית מעידים במקביל כי משפרי הדיור ממהרים יותר למכור את הדירה הישנה שלהם מאשר בעבר, עוד טרם רכישת הדירה החדשה, ושחלק גדול יותר מרוכשי דירה ראשונה בוחרים לרכוש דירה בשוק החופשי, ייתכן בשל התייאשות מההמתנה להגרלות של מחיר למשתכן.

על-פי הסקירה, באוקטובר 2017 נמכרו 1,900 דירות חדשות, 500 מהן דירות מוזלות במחיר למשתכן והשאר במחירי שוק חופשי. בהשוואה לחודש הקודם מדובר בירידה בשיעור 6% אולם בהשוואה לאוקטובר אשתקד מדובר בגידול של 24%.

גם כאן מדגישים באוצר כי באוקטובר אשתקד נרשמה אחת הרמות הנמוכות במכירת דירות חדשות, לפחות מאז תחילת העשור הקודם, ונזכיר שוב שבאוקטובר 2016 חלו כל חגי תשרי. בפילוח גיאוגרפי ניתן לראות שבאזור תל-אביב נרשמה עלייה של לא פחות מ-72% ברכישת הדירות החדשות בהשוואה לאוקטובר אשתקד, ובאזור ירושלים עלייה בשיעור 50%. מנגד, באזור באר-שבע הוסיף לרדת מספר הדירות החדשות שנרכשו באוקטובר השנה.

"בהקשר זה יש לציין כי עדות נוספת לביקוש הנמוך לדירות חדשות באזור באר-שבע ניתן למצוא בעובדה לפיה מספר הדירות שעמדו להגרלה במסגרת "ההגרלה הגדולה השנייה" במחיר למשתכן בעיר באר-שבע עצמה, היה גבוה ממספר הנרשמים להגרלה בעיר זו".

עם זאת, חשוב גם להזכיר כי להגרלה הגדולה השנייה יכלו להירשם רק זכאי סדרה א', בעוד שלהגרלת ההמשך, שנפתחה גם לזכאי סדרה ב' נרשם ביקוש קשיח לדירות המוזלות בבירת הנגב כאשר כ-3,000 משקי-בית נרשמו להגרלה ל-837 דירות מוזלות.

עוד על-פי הסקירה, גם רכישות המשקיעים הוסיפו לרדת בחודש אוקטובר, והסתכמו בפחות מאלף דירות. מדובר בירידה של 18% בהשוואה לחודש הקודם. "בכך ירד משקל המשקיעים בשוק ל-16% בלבד, ירידה של 3 נקודות אחוז בהשוואה לאוקטובר אשתקד". עם זאת, באוצר מציינים כי מספר הדירות שרכשו המשקיעים בחודש הנסקר (לעומת שיעור המשקיעים בקרב רוכשי הדירות) דווקא עלה, בעיקר באזור תל-אביב, כאשר באזור המרכז רכישות המשקיעים הוסיפו לרדת ו"הסתכמו בכ-70 דירות בלבד, הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה באזור זה לפחות מאז תחילת העשור הקודם".

נציין כי בעוד שיעור המשקיעים עדיין נמוך מאוד, העובדה שמספר הדירות שנרכשו על-ידם גבוה יותר בהשוואה לחודש המקביל מעידה כי ייתכן והמשקיעים מתחילים לשוב ולרכוש דירות ואולי לעובדה שמס דירה שלישית לא מקודם נכון להיום בכנסת יש השפעה על כך.

במקביל, גם בחודש אוקטובר נראה שהמשקיעים לא ממהרים למכור את הדירות שבבעלותם וזאת למרות ההנחה במשרד האוצר ששינוי הציפיות בענף לצד הכבדת המיסוי על המשקיעים תוביל אותם גם למכור יותר דירות. כך, מכירות המשקיעים בחודש אוקטובר ירדו בשיעור של 17% לעומת החודש הקודם. "קרוב לרבע מהדירות שמכרו משקיעים בחודש אוקטובר היה למשקיעים אחרים", כך בסקירה, "זאת כאשר רק 14% מהדירות שמכרו משפרי הדיור היו למשקיעים".

עוד עולה מהסקירה כי בעוד המשקיעים מוכרים פחות דירות, דווקא משפרי הדיור מכרו יותר דירות בחודש הנסקר. באוצר מסבירים את העלייה במכירת דירות על-ידי משפרי דיור בכך שהמשפרים החלו למכור יותר דירות עוד בטרם רכשו דירה חדשה. מדובר בשינוי בהתנהגות משפרי הדיור בהשוואה לתקופות קודמות אז היו המשפרים מעדיפים להמתין עם המכירה כדי להמשיך וליהנות מעליית מחיר אפשרית בנכס.

"ניתוח הממצאים מלמד כי בחודש אוקטובר התרחב, ב-15%, הפער השלילי בין רכישות משפרי הדיור למספר הדירות שנמכרו על-ידם. דהיינו, משפרי הדיור מכרו יותר דירות מאלה שהם רכשו. ממצא זה בולט במיוחד באזור המרכז... קרוב לשני-שלישים ממי שמכרו "דירה יחידה" בחודש אוקטובר, המוגדרים לפיכך כ"משפרי דיור" טרם רכשו דירה חלופית. לשם השוואה, בינואר השנה עמד שיעור זה על שליש בלבד".

באוצר מנתחים את הנתונים הללו וסבורים כי "יש בממצאים לעיל כדי להצביע על עלייה בשיעור משפרי הדיור המקדימים למכור את דירתם "הישנה" קודם רכישת דירה חלופית, אם בכלל. הממצאים מלמדים כי רמות השכר של משפרי הדיור שמכרו את דירתם וטרם רכשו דירה חלופית נמוכות משמעותית (פער ממוצע של 43%) מאלה של משפרי הדיור שכבר רכשו דירה חלופית. פערי שכר אלה עשויים להיות מוסברים במספר גורמים, בכלל זה פערים בציפיות לגבי ירידת מחירים בין בעלי השכר הגבוה לנמוך".

במקביל, ניתוח נוסף של משפרי הדיור ומועד מכירת הדירה מעיד על התארכות פרק הזמן בו דירה הייתה "על המדף" (פרק הזמן שחלף בין המועד בו בעלי "דירות בהמתנה" רכשו את דירתם החדשה לבין המועד בו מכרו את דירתם "הישנה"). כך, "בעוד שבחודש ינואר עמד פרק זמן זה באזור המרכז על ממוצע של שבעה חודשים, עלה ממוצע זה ל-8.3 חודשים באוקטובר. בכך באה לידי ביטוי הציפיה גם של חלק מהרוכשים הפוטנציאליים לירידת מחירים".

בכל הנוגע לרכישת דירה על-ידי מחוסרי דיור, נתוני אוקטובר מעידים אומנם על ירידה מתונה בהשוואה לחודש הקודם (3% ירידה) אולם בהשוואה לאוקטובר אשתקד מדובר בעלייה משמעותית ברכישות, עלייה בשיעור 39%. בפילוח גאוגרפי בולט אזור המרכז, בו גדלו רכישות הזוגות הצעירים בשיעור 36% לעומת החודש הקודם, והכפילו את רמתם בהשוואה לאוקטובר אשתקד. "ממצאים אלה יש בהם כדי להפתיע במידה מסוימת", מודים באוצר, "לאור העובדה שבמהלך חודש ספטמבר הוכרז על פתיחת הגרלה גדולה נוספת, שהפעם, בניגוד לפעמיים הקודמות, נפתחה גם בפני הזכאים הנמנים על סדרה ב' במסגרת תוכנית מחיר למשתכן".

נתון זה עשוי להעיד כי חלק מזכאי מחיר למשתכן מתחילים להתייאש מההמתנה להגרלות לדירות המוזלות וחוזרים לרכוש דירות בשוק החופשי. "לא ניתן לשלול על הסף את האפשרות לפיה עצם פתיחת ההגרלות לסדרה ב', הביאה לכך שזכאי סדרה א' הבינו כי פחתו סיכויי הזכייה שלהם לדירה במרכז הארץ, ובכך נוצר תמריץ עבור חלקם לרכוש דירה באזור זה "במחירי שוק".

ניתוח מאפייני רוכשים אלה מצביע על שיעור גבוה (25%) המתגוררים בתל-אביב. כמו כן מדובר באוכלוסייה בעלת שכר גבוה יחסית (לקבוצת גיל זו), כאשר השכר הממוצע למשק-בית עומד 18 אלף שקל (ברוטו, לחודש). עוד נמצא כי מחצית מהדירות שרכשו היו דירות חדשות, מרביתם בישובים בהם אין כמות משמעותית של דירות במסגרת מחיר למשתכן, למעט ראש העין, בה קיימות מספר אינדיקציות לירידת מחירים. הגידול ברכישות הזוגות הצעירים, שמחציתו התנקז לפלח השוק של דירות יד שנייה באזור זה, יש בו כדי להסביר בין היתר את הגידול במכירת דירות על-ידי משפרי הדיור". 

אזור נוסף בו נרשם גידול ברכישות של דירה ראשונה "במחירי שוק" הוא באר-שבע. על-פי הסקירה, כ-7% מרכישות אלה בוצעו על-ידי זכאי סדרה ב', תוך שמרביתם רכשו דירות יד שנייה. "לא מן הנמנע כי העובדה לפיה ההנחה במונחים כספיים בפריפריה נמוכה יחסית, כמו גם היתרון ברכישת דירה שכבר קיימת או שהשלמת בנייתה קרובה, היה בהם כדי לתמרץ את רכישות הזוגות הצעירים באזור זה, בפרט אם המחיר נתפס כאטרקטיבי מבחינתם", כך באוצר.

במילים אחרות: היכן שההנחה על הדירה המוזלת פחות מהותית, מעדיפים חלק מהזכאים לרכוש דירה מוכנה (יד שנייה) או אפילו חדשה, בידיעה שלמרות שלא מדובר בדירות מוזלות, משך זמן ההמתנה לדירות יהיה קצר יותר.

איך בוחרים מסלולי משכנתא (מחשבון)?

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים