גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת החשמל לעסקים הקטנים ובינוניים: גשו למכרזים שלנו

שלומי צרפתי, מנהל אגף הרכש של חברת החשמל: "היו חסמים שמנעו מספקים קטנים להשתתף במכרזים. אנחנו פועלים במרץ לשנות את זה"

רוטנברג  / צלם: יוסי וייס, חברת החשמל
רוטנברג / צלם: יוסי וייס, חברת החשמל

כאחת החברות הגדולות במשק, חברת החשמל מבצעת רכישות בהיקף עצום של כ-3.5 מיליארד שקל בשנה, לצורך כך מחזיקה מערך נכבד של כ-7,000 ספקים בישראל, מתוכם רק מאות בודדות הם ספקים קטנים ובינוניים.

בשנה וחצי האחרונות מנסה החברה "לחזר" אחר השחקנים הקטנים והבינוניים כדי לעודד אותם להשתתף במכרזיה, בין אם מדובר בהקלות בתנאי הרישום, ארגון כנסים ייחודיים כדי שיכירו את החברה או הקלה בתנאי הסף. החברה ארגנה לאחרונה כנס ייחודי בעכו, אליו הוזמנו חברות קטנות ובינוניות מהאזור. בכנס הסתובבו בכירי החברה עם כרטיסי הביקור וניסו לראשונה להכיר את הספקים הפוטנציאליים. בחברת החשמל אף מספרים כי במרוץ החברתי שיזמה החברה בחנוכה, יום ריצה אחד יוקדש למען העסקים הקטנים והבינונים, אשר חלקם ישתתפו וייקחו חלק במרוץ.

מהלך זה של החברה התחיל לפני כשנה וחצי לאחר תיקון לתקנות חובת מכרזים באוגוסט 2016 , במסגרתו על החברות הממשלתיות יש לעודד ספקים קטנים ובינוניים ולהקל עליהם.

"הספקים הקטנים והבינוניים נמנעו בעבר להשתתף במכרזים שלנו. תמיד הסתכלו עלינו כמו על איזה מונסטר", מסביר היום בשיחה עם "גלובס" עו"ד שלומי צרפתי, מנהל אגף הרכש של חברת החשמל. "היו כמה חסמים מהותיים שגרמו לכך, ואנחנו עובדים במרץ כדי לשנות את התמונה ולעודד את השחקנים הקטנים והבינוניים לגשת להשתתף במכרזים שלנו".

החסמים העיקריים עליהם מדבר צרפתי שלמעשה מנעו את השתתפותם של השחקנים הקטנים לגשת למכרזים - הם תנאי הסף המצביעים על גדול החברה, למשל, מספר עובדים, היקף מחזור מכירות מעל סכום מסוים, מספר שנות ניסיון של החברה בתחום ועוד. לדברי צרפתי, במסגרת המהלך אותו מוביל, החסמים האלו הוסרו או חלה הקלה משמעותית בהם. חסם משמעותי נוסף שהכביד במיוחד על השחקנים הקטנים - הוא הצורך בהצגת ערבות בנקאית. במכרזים רבים תנאי זה בוטל - בחח"י השתכנעו כי הגוף היחיד שמרוויח מזה הוא הבנק.

"ביצענו 'רידוד מפרטים' במכרזים", אומר צרפתי, "כי השתכנענו שחלק מהדרישות היו מיושנות ומיותרות והיו משאירות חברות קטנות מחוץ למשחק. בנוסף, אנחנו מנסים לעודד ייצור מקומי על פני יבוא. אם אני צריך לתקן חלק מסוים של הטורבינה, פעם באופן אוטומטי היינו פונים לחו"ל - ארה"ב או גרמניה במקרה הזה, מטיסים חלקים ומשלמים עלויות הובלה גבוהות. היום, אם יש לי ספק בעכו, שיכול לעשות את אותה עבודה, אני אעדיף אותו", טוען צרפתי.

לדברי צרפתי, מדובר במצב של win-win עבור שני הצדדים. הספקים הקטנים והבינוניים כתוצאה מפעילות העידוד אותה מארגנת החברה מרוויחים לקוח ענק בעל איתנות פיננסית, ואילו חח"י, לטענת מנהל אגף הרכש, נהנית ממחירים תחרותיים באיכות לא פחות טובה אותה מעניקים לה הספקים הגולים.

במהלך החיזור אחר העסקים הקטנים חברה הקימה יחידה מיוחדת למקשרי ספקים, תפקידה לשמור על קשר מול הספקים ולהקל עליהם בין היתר בהליכים מכרזיים של החברה.

"אנו מנסים לפשט גם את ההליך של הגשת מועמדות במכרזים. אם פעם כדי להירשם למכרז, היה צריך להגיע פיזית וממש לשלשל מעטפה בתיבה מיוחדת ואחרי זה להגיש טופס נוסף בעיר אחרת, היום הכל באינטרנט. ניתן להגיש מועמדות, לראות את שמות הזוכים ועוד. הכל שקוף", מסביר מנהל אגף הרכש.

בחברת החשמל כאמור השתכנעו כי מדובר במהלך שמניב רווח לשני הצדדים. הספקים הקטנים מציעים מחירים נמוכים לעתים בעשרות אחוזים מאלה של הספקים הגדולים אשר התרגלו לעבוד באופן אוטומטי מול חח"י. למשל, במכרז האחרון אותו ביצעה חברת החשמל למשאבת חלקיקי עפר המתפזרים לאחר שריפת פחם, גילתה החברה שהספק החדש אליו פנתה (חברה בינונית) הציע מחיר ב-30% נמוך יותר מהספק הקבוע אליו פנתה החברה במשך שנים.

50 מיליון שקל בשנה

דוגמה נוספת הממחישה את הערך המוסף של המהלך לשני הצדדים - המכרזים אותן מבצעת החברה לצורך מכירת הציוד הישן שלה. גם כאן מדובר בהיקפים נכבדים של כ-50 מיליון שקל בשנה. במכרז מהסוג הזה למכירת מכוניות למשל, החליטה החברה להקל על התנאים, כך שכל אחד יוכל לגשת.

"עד לאחרונה במכרזים שלנו למכירת המכוניות השתתפו רק סוכני רכב, כי מדובר היה בהליך הגשה מסורבל של טרטור, אנשים פרטיים לא רצו לעמוד בו. לאחר ביצוע ההקלות פתאום התחלנו לראות משפחות עם עגלות שהתחילו להגיע למגרשים ולראות מכוניות. במכרז האחרון בו הוצג מספר זהה של מכוניות מאותו דגם, ראינו תמורה גבוהה יותר ב-1.5 מיליון שקל", מסכם צרפתי.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן