גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת החשמל לעסקים הקטנים ובינוניים: גשו למכרזים שלנו

שלומי צרפתי, מנהל אגף הרכש של חברת החשמל: "היו חסמים שמנעו מספקים קטנים להשתתף במכרזים. אנחנו פועלים במרץ לשנות את זה"

רוטנברג  / צלם: יוסי וייס, חברת החשמל
רוטנברג / צלם: יוסי וייס, חברת החשמל

כאחת החברות הגדולות במשק, חברת החשמל מבצעת רכישות בהיקף עצום של כ-3.5 מיליארד שקל בשנה, לצורך כך מחזיקה מערך נכבד של כ-7,000 ספקים בישראל, מתוכם רק מאות בודדות הם ספקים קטנים ובינוניים.

בשנה וחצי האחרונות מנסה החברה "לחזר" אחר השחקנים הקטנים והבינוניים כדי לעודד אותם להשתתף במכרזיה, בין אם מדובר בהקלות בתנאי הרישום, ארגון כנסים ייחודיים כדי שיכירו את החברה או הקלה בתנאי הסף. החברה ארגנה לאחרונה כנס ייחודי בעכו, אליו הוזמנו חברות קטנות ובינוניות מהאזור. בכנס הסתובבו בכירי החברה עם כרטיסי הביקור וניסו לראשונה להכיר את הספקים הפוטנציאליים. בחברת החשמל אף מספרים כי במרוץ החברתי שיזמה החברה בחנוכה, יום ריצה אחד יוקדש למען העסקים הקטנים והבינונים, אשר חלקם ישתתפו וייקחו חלק במרוץ.

מהלך זה של החברה התחיל לפני כשנה וחצי לאחר תיקון לתקנות חובת מכרזים באוגוסט 2016 , במסגרתו על החברות הממשלתיות יש לעודד ספקים קטנים ובינוניים ולהקל עליהם.

"הספקים הקטנים והבינוניים נמנעו בעבר להשתתף במכרזים שלנו. תמיד הסתכלו עלינו כמו על איזה מונסטר", מסביר היום בשיחה עם "גלובס" עו"ד שלומי צרפתי, מנהל אגף הרכש של חברת החשמל. "היו כמה חסמים מהותיים שגרמו לכך, ואנחנו עובדים במרץ כדי לשנות את התמונה ולעודד את השחקנים הקטנים והבינוניים לגשת להשתתף במכרזים שלנו".

החסמים העיקריים עליהם מדבר צרפתי שלמעשה מנעו את השתתפותם של השחקנים הקטנים לגשת למכרזים - הם תנאי הסף המצביעים על גדול החברה, למשל, מספר עובדים, היקף מחזור מכירות מעל סכום מסוים, מספר שנות ניסיון של החברה בתחום ועוד. לדברי צרפתי, במסגרת המהלך אותו מוביל, החסמים האלו הוסרו או חלה הקלה משמעותית בהם. חסם משמעותי נוסף שהכביד במיוחד על השחקנים הקטנים - הוא הצורך בהצגת ערבות בנקאית. במכרזים רבים תנאי זה בוטל - בחח"י השתכנעו כי הגוף היחיד שמרוויח מזה הוא הבנק.

"ביצענו 'רידוד מפרטים' במכרזים", אומר צרפתי, "כי השתכנענו שחלק מהדרישות היו מיושנות ומיותרות והיו משאירות חברות קטנות מחוץ למשחק. בנוסף, אנחנו מנסים לעודד ייצור מקומי על פני יבוא. אם אני צריך לתקן חלק מסוים של הטורבינה, פעם באופן אוטומטי היינו פונים לחו"ל - ארה"ב או גרמניה במקרה הזה, מטיסים חלקים ומשלמים עלויות הובלה גבוהות. היום, אם יש לי ספק בעכו, שיכול לעשות את אותה עבודה, אני אעדיף אותו", טוען צרפתי.

לדברי צרפתי, מדובר במצב של win-win עבור שני הצדדים. הספקים הקטנים והבינוניים כתוצאה מפעילות העידוד אותה מארגנת החברה מרוויחים לקוח ענק בעל איתנות פיננסית, ואילו חח"י, לטענת מנהל אגף הרכש, נהנית ממחירים תחרותיים באיכות לא פחות טובה אותה מעניקים לה הספקים הגולים.

במהלך החיזור אחר העסקים הקטנים חברה הקימה יחידה מיוחדת למקשרי ספקים, תפקידה לשמור על קשר מול הספקים ולהקל עליהם בין היתר בהליכים מכרזיים של החברה.

"אנו מנסים לפשט גם את ההליך של הגשת מועמדות במכרזים. אם פעם כדי להירשם למכרז, היה צריך להגיע פיזית וממש לשלשל מעטפה בתיבה מיוחדת ואחרי זה להגיש טופס נוסף בעיר אחרת, היום הכל באינטרנט. ניתן להגיש מועמדות, לראות את שמות הזוכים ועוד. הכל שקוף", מסביר מנהל אגף הרכש.

בחברת החשמל כאמור השתכנעו כי מדובר במהלך שמניב רווח לשני הצדדים. הספקים הקטנים מציעים מחירים נמוכים לעתים בעשרות אחוזים מאלה של הספקים הגדולים אשר התרגלו לעבוד באופן אוטומטי מול חח"י. למשל, במכרז האחרון אותו ביצעה חברת החשמל למשאבת חלקיקי עפר המתפזרים לאחר שריפת פחם, גילתה החברה שהספק החדש אליו פנתה (חברה בינונית) הציע מחיר ב-30% נמוך יותר מהספק הקבוע אליו פנתה החברה במשך שנים.

50 מיליון שקל בשנה

דוגמה נוספת הממחישה את הערך המוסף של המהלך לשני הצדדים - המכרזים אותן מבצעת החברה לצורך מכירת הציוד הישן שלה. גם כאן מדובר בהיקפים נכבדים של כ-50 מיליון שקל בשנה. במכרז מהסוג הזה למכירת מכוניות למשל, החליטה החברה להקל על התנאים, כך שכל אחד יוכל לגשת.

"עד לאחרונה במכרזים שלנו למכירת המכוניות השתתפו רק סוכני רכב, כי מדובר היה בהליך הגשה מסורבל של טרטור, אנשים פרטיים לא רצו לעמוד בו. לאחר ביצוע ההקלות פתאום התחלנו לראות משפחות עם עגלות שהתחילו להגיע למגרשים ולראות מכוניות. במכרז האחרון בו הוצג מספר זהה של מכוניות מאותו דגם, ראינו תמורה גבוהה יותר ב-1.5 מיליון שקל", מסכם צרפתי.

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

פגיעת רסיסי טיל איראני בבית במרכז / צילום: מד''א

רצף שיגורים מאיראן: דיווחים על נפילת רסיס במרכז, נזק לבניין בפתח תקווה

צה"ל נכנס קרקעית ללבנון • בית בכפר יובל שבגליל נפגע מירי: 4 שהו במבנה, 1 נפצע קל משברי זכוכיות • חיל האוויר הגיב בגל תקיפות בדרום המדינה, 160 מטרות חיזבאללה הושמדו • דיווח - המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • פיצוצים בטהראן, באספהאן ובתבריז • עדכונים שוטפים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת הדירוג S&P: "התרחיש מול איראן חמור, אבל ישראל הוכיחה חוסן היסטורי"

סוכנות הדירוג היא הראשונה שמתייחסת למלחמה עם איראן ● ישראל מקבלת הערכה טובה באופן יחסי לנקודת המוצא של המלחמה: "הכלכלה הישראלית הוכיחה חוסן היסטורי בזכות מגזר הטכנולוגיה העילית שלה"

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה ובחוזים על וול סטריט; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת פרנקפורט יורדת בקרוב ל-4%, הבורסות בלונדון ובפריז נופלות במעל 2.5% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט מזנקים במעל 7%, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 83 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

שיפור קטן אך לא מספיק במצב מיגון הדירות בערים הגדולות בין שתי המלחמות עם איראן

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות