גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוגן להיאחז בו

כמה סבל עובר על אנשים שקוראים על נשים כמותה, ומרגישים כישלון גמור. מגזין "ליידי גלובס" - טור העורכת

אני יושבת עם הילה פז בקפה השכונתי. היא עוד אפופה בריגוש של הגיליון האחרון, שעל השער שלו התנוססה תמונתה. היזמית המחוננת שהקימה סטארט-אפ מהפכני, נדחקה החוצה על ידי השותפים שלה תמורת 3 מיליון שקל, ואז הקימה סטארט-אפ חדש בתחום הסייבר. רק בת 27 והספיקה להקים ולהקים.

"אם הייתי קוראת את הכתבה על עצמי כשהייתי בת 17, זה היה חוסך לי כל-כך הרבה סבל", היא אומרת לי עכשיו, כשהגיליון מונח על השולחן.

"איזה סבל?", אני שואלת.

לאדם רגיל יש מסלול ברור: לימודים, צבא עוד לימודים ואחר-כך עבודה. אבל היא, שסיימה תואר ראשון בגיל 17, אצלה הייתה סטיית תקן מדהימה. "כשהייתי קטנה לא היה לי מסלול מוגדר, ולא היו לי נקודות ציון שאני יכולה להשוות אליהן. לא היו לי מודלים נשיים לחיקוי", היא מסבירה, "לא ידעתי כמה אני צריכה להשקיע כדי שזה יהיה מספיק. אם אני לומדת 18 שעות ביום, זה מספיק או מעט מדי? אם אני ישנה יותר מ-5 שעות בלילה, זה מספיק או יותר מדי? לא היה לי מול מי להשוות".

עד היום היא בקושי מרשה לעצמה לישון בלילה, כי חבל על כל שעת עבודה. כל זה הכניס אותה למתחים עצומים, לסבל בל-יתואר. שמחת חיים, מיותר לציין, לא הייתה חלק מהקונספט.

"כל הזמן מתחתי את היכולות שלי", היא מתארת, "לקח לי 4 שנים לעשות את התואר הראשון, והיו לי רגשות אשמה. רציתי לסיים דוקטורט בגיל 20 ולא הצלחתי להגיע לזה. גם זה גרם לי להתייסר".

מהמחוננת שלה היא תבעה יותר. היא הציבה לעצמה יעדים לא הגיוניים, וכשלא עמדה בהם, הייתה בטוחה שהיא כישלון, שאין לה את זה. קורי העכביש התודעתיים נכרכו סביבה. דווקא נתוני הפתיחה החזקים שלה שלחו אותה למקום משוסע, פגיע, שברירי.

"מה היה קורה אם היית קוראת את הכתבה על עצמך אז?", שאלתי.

"הייתי שמחה לדעת שאפשר להצליח בסוף. גם אם אתה נכשל בדרך, אתה עדיין יכול להגיע רחוק, ויכול להיות לך טוב".

תחשבו על הציפיות שהיו ממנה כילדה מחוננת, תחשבו על הציפיות שלה מעצמה. כשלא הרגישה שמיצתה את מה שחשבה שאפשר, נשארה רק עם חמיצות ותסכול. 'למה אין לי ממוצע 001? איך לא הצלחתי לעשות אקזיט?'. היא יכולה להיות דוגמה מעולה למתאם ההפוך שהוכח בין גובה האינטליגנציה לבין רמת האושר.

היא רק בת 27 והספיקה מה שרוב האנשים, גברים ונשים, לא חלמו לעשות. עניין אותי להבין מה גילתה על עצמה בדרך: "היום אני לומדת לקבל את עצמי, לעשות את המקסימום שאני יכולה. ואם אני לא יכולה להגיע למשהו, לחיות עם זה בשלווה".

מתחילת הדרך היא בראה בעצמה את מקום העבודה שלה, ועשתה את זה במעוז טכנולוגי גברי. אנחנו מזהים בזירה הזו יותר ויותר נשים, שמייצרות לעצמן תפקיד שלא היה קיים קודם. לרוב בתוך סטארט-אפ משל עצמן. ובגלל שהן חלוצות במעוז הגברי הזה, הן נלכדו בספוט של ההיסטוריה. הן קורעות עצמן בעבודה מאומצת ויצירתית ונחבטות בהרבה קירות, אבל לפעמים מצליחות להבקיע את הקירות כמו עליסה אחרי לגימה מהבקבוק הנכון. שם אנחנו מחכים להן.

הילה פז / צילום: איליה מלניקוב

מרתק אותי לראות אנשים שממציאים את התפקיד שלהם. תקראו לזה איך שתרצו, בסוף אנחנו מדברים על מימוש עצמי, הנושא הגדול של העת החדשה.

ועכשיו, יותר מאי-פעם, אחרי שנזרקנו לתוך מהפכה על סטרואידים, כולנו נזדקק נואשות לשריר הזה, של היזמות, שכדאי להתחיל לאמן. כבר היום, אחרת נהפוך לבשר התותחים של עידן האקספוננציאליות.

במהפכה הזו כל-כך הרבה ממה שאנחנו מכירים עומד להיכחד. ענפים שלמים, מקצועות שחיינו עליהם, מוצרים שהיו חלק בלתי נפרד מחיינו. הבינה המלאכותית מאיימת להעלים אותם, וזה לא מחכה שנתרגל לזה לאט, זה יורה בצרורות.

וקחו לדוגמה את תעשיית התוכן. מי שחשב בהתחלה שזו רק בעיה של שוק המוזיקה, גילה מהר מאוד את עומק התחתית. המודל של הטלוויזיה וגם של הקולנוע נחבט אנושות, וכמותם כל התעשייה. כל דבר שניתן לקבל חינם באינטרנט - דינו לחטוף קשות, אם לא לקרוס.

הפצצת החדשנות הטכנולוגית מחייבת אותנו לסוג אחר של חשיבה: הרבה יותר המצאתית. בקלות נוכל לגלות שהמקצוע ששירת אותנו עד עכשיו ושהביא אותנו עד הלום, התפייד ואין בו עוד צורך.

אפילו המנכ"לים של הבנקים הגדולים לא בטוחים שיהיו פה מחר, כשמהפכת הבלוקצ'יין תעלה הילוך, ותשמוט את הקרקע תחת כל המוסדות הפיננסיים כמו שאנחנו מכירים אותם, תבטל את רעיון התיווך.

אין כמעט אדם שאני מדברת איתו שלא חושב על התפקיד הבא שלו. כולם מוטרדים, כולם מבררים עם עצמם, חלק כבר בונים כל מיני ישויות עסקיות שמזרימות להם פרנסה ומקטינים את התלות במעסיקים. וזה רק ילך ויתעצם.

אם יש משהו שלמדתי בשנים של עיסוק במנהיגות, זה שהנכס הכי גדול של האנשים מהסוג הזה הוא הגישה. יש צורות חשיבה שמייצרות התקדמות: אנשים שמתפתחים באופן תמידי מתודלקים בדחף אדיר ללמוד. יש להם גמישות מחשבתית, ותכנון הוא חלק בלתי נפרד מההתנהלות שלהם, עד רמת הדקה, לפעמים. הם מטפלים במשימה עם אפס דחיינות, מיישבים בעיות בדרך של דיאלוג בונה. והסוד שלא מדברים עליו: יש להם יתרון פיזיולוגי. לא יעזור כלום, בשביל אנרגיה צריך עמידות גופנית. יכולת לתפקד בלי יותר מדי שעות שינה, נפח מנוע גדול להרבה משימות בו זמנית.

הילה פז מדברת על סבל? יש לכם מושג כמה סבל עובר על אנשים שקוראים על נשים כמותה, ומרגישים כישלון גמור לעומתן? זה סבל שמשוטט ללא קולר במרחב הציבורי, מזין את עצמו משני הכיוונים. אפשר להיות בו זמנית גם מגדלור, אבל גם אבן-ריחיים. אז למה שאנשים יקראו סיפורים כאלה, אם בסוף נותרת חוויה מעיקה? אולי כי לב-ליבו של הסבל האנושי הוא המאבק בדחף. יש מי שקורא על הנשים האלה, וממש מרגיש שאנחנו מושכים אותו בציצת ראשו למעלה, נותנים לו עוגן גבוה יותר להיאחז בו.

בינתיים, את הגביע הקדוש משיגים בעיקר היזמים. הם אלה שמובילים את העלילה, עצמאיים, גיבורי תרבות, שועטים אלי אקזיט. ועד שלא נזיז את המחט, הם ימשיכו להיות, איך נגיד את זה, לא אנחנו.

vered-r@globes.co.il

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?