גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כל שקל שיירד מעמלת האינטרנט יעלה 2 ש' במחיר הכרטיס"

הקרב על עמלות כרטיסי הקולנוע בהזמנה באינטרנט הגיע לכנסת ■ מנכ"ל סינמה סיטי התנגד בחריפות להצעת החוק של ח"כ זנדברג המבקשת לבטל את העמלה ■ תיקון עוולה צרכנית או התערבות מסחרית פסולה?

אולם קולנוע / צילום: איל יצהר
אולם קולנוע / צילום: איל יצהר

הקרב על עמלות כרטיסי הקולנוע נידון היום (ד') בוועדת הכלכלה של הכנסת, במסגרת הצעת חוק המבקשת לבטל עמלה זו.

מנכ"ל סינמה סיטי, אבי אדרי, אמר בוועדה כי "כל שקל שיירד מעמלת האינטרנט יעלה 2 שקלים במחיר הכרטיס". עוד אמר אדרי כי עמלת האינטרנט שמשלמים הצרכנים נשארת במלואה ברשות הקולנוע, לעומת תמלוגים שמועברים ממחיר הכרטיס לבעלי הזכויות העולמיים על הסרטים.

נזכיר כי העמלה הנגבית מהרוכשים באינטרנט מוסיפה כ-10% למחירי הכרטיסים, כשהיא קובעת תוספת של 3.90 עד 4.50 שקלים למחירי הכרטיסים. המחיר לכרטיס קולנוע (בסרט רגיל) עומד על כ-40 שקל.

מנייר עמדה שהכין הכלכלן ד"ר שלומי פריזט עבור התאחדות בתי הקולנוע, שמנסה מטבע הדברים למנוע מהצעת החוק לעבור, עולה כי שיעור המזמינים כרטיסים לקולנוע באינטרנט עומד על כ-15% בימים ראשון עד רביעי. שיעור זה מזנק בסופי שבוע: שיעור ההזמנות המוקדמות לסרטים המוקרנים בימים חמישי עד שבת עומד על 70%-80% לשעות מבוקשות ולסרטים מבוקשים ועל כ-50% לסרטים מבוקשים פחות. 

תיקון עוולה או התערבות פסולה? 

הצעת החוק, שיזמה ח"כ תמר זנדברג, מבקשת לבטל את הגבייה עבור העמלה האמורה ולגבות מהצרכנים מחיר אחיד, הן ברכישה מוקדמת והן ברכישה בקופות. ההצעה אמורה לתקן עוולה צרכנית, לפיה דווקא המזמינים מראש ש"חוסכים" עבודה מהמוכרן בקופה משלמים יותר; אולם מצד שני היא מהווה התערבות מסחרית פסולה, שכן מחירי הקולנוע נתונים לשוק חופשי שבו יכולות השחקניות הענף לשנות את המחיר בהתאם.

בעבודתו, ד"ר פריזט משווה את העמלה הזו לעמלות מגוונות שמשלמים צרכנים - למשל בתחום התעופה או נסיעה בכבישי אגרה או מופעי בידור (על מקומות ישיבה מועדפות), כשהוא טוען כי מחירי הקולנוע בישראל נמוכים ביחד למדינות אחרות בעולם, ומכאן הסיכוי להעלאת המחירים במקרה שהצעת החוק תעבור.

עוד הוא מציין כי בשורה של בתי קולנוע בעולם נגבית עמלה מוקדמת, כך למשל בניו-יורק (1 דולר), בלונדון (0.70 ליש"ט) או בברלין (10% ממחיר הכרטיס). מבחינת פריזט, לא מדובר באפליה, כי אם בגבייה של דמי שירות שאמורים לכסות עלויות של תשתית טכנולוגית שמתחזקות חברות הקולנוע - טיעון קלוש למדי בעולם שבו הזירה המקוונת תופסת נפח בקטגוריות מגוונות.

בוועדת הכלכלה כאמור סבורים כי יש מקום לתקן את המעוות. בדיון הבוקר, שהתקיים במטרה להכין את ההצעה לקריאה ראשונה, חברי הכנסת הגדירו את הצהרתו של אדרי כאיום אליו לא תיכנע הוועדה. יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, אמר כי "אין הצעת חוק שלא גררה איומים מסוג זה. על אף האיומים ההצעה תעבור ולא תתפשר על הצעות שיעשו ממנה חוכא ואיטלולא".

בין ההצעות שעלו במהלך הדיון, הוצע להעניק הנחה לרוכשים 3 כרטיסים ויותר. ח"כ זנדברג הציעה מתווה פשרה שיאפשר גבייה של עמלה אחת לכל עסקה (כיום העמלה משולמת על כל כרטיס שנרכש גם אם מדובר בהזמנה אחת).

עוד הסבירה זנדברג כי הצעתה משקפת שינוי מתבקש שהגיע הזמן לעשותו, והוסיפה כי "צריך לבדוק כיצד קורה שמחירי הכרטיסים והעמלות זהים, והאם יכול להיות שהבעיה היא שאין תחרות בענף הקולנוע". אמירה דומה השמיע גם מנכ"ל המועצה לצרכנות, ג'וש גולדשמיט. 

"מישהו צריך לשלם לבראד פיט" 

המפיק משה אדרי אמר בדיון כי רשתות הקולנוע נלחמות על חייהן. "לפני חודש הלכה רשת לפשיטת רגל, אין כסף בתעשייה הזו. אתם חושבים שאנחנו מדפיסים כסף אבל יש לנו תחרות יומיומית מול האינטרנט. אנחנו חתומים על ערבויות אישיות מפה ועד רמת גן, ח"כ זנדברג רוצה לקבל חשיפה על משהו שטותי", אמר.

מנכ"ל סינמה סיטי, אבי אדרי, הסביר כי אם מחיר העמלות יירד, הם יצטרכו להביא את הכסף הזה ממקום אחר. מקום אחר, מטבע הדברים, הוא הצרכן. לדבריו, "בעל הזכויות בסרט לוקח 50% ממחיר הכרטיס, כי מישהו צריך לשלם לבראד פיט. במקום להעלות את מחיר הכרטיס, אנחנו לוקחים עמלת אינטרנט, כי הכסף הזה כולו נשאר אצלנו. אם מחר בבוקר מבטלים את זה, אז על כל שקל שלקחתי עמלה אני צריך להוסיף 2 שקלים למחיר הכרטיס".

ליעד קרימברג, מנהלת השיווק של יס פלאנט, מסרה: "אם ההצעה תעבור, רוב הצרכנים ישלמו יותר - מי שקונה בקופות ישלם יותר, ומי שקונה באינטרנט ישלם את אותו המחיר. בממוצע שנתי 65% בוחרים לקנות בקופה, והם אלה שישלמו יותר אם הצעת החוק תעבור.

"היום אנחנו מאפשרים לשלם יותר עבור תוספת שירות. אנחנו חברות פרטיות שפועלות על-פי מודל עסקי מסוים. אם נרוויח פחות, מי שיינזק הוא הצרכן, ומי שירוויח יהיו האולפנים בחו"ל. במודל כיום שפועל בארץ ובעולם, מחיר הכרטיס נחלק חצי-חצי בין האולפנים ובין בעלי הקולנוע - כך שאם נאלץ לייקר את המחירים, אולפני הסרטים בחו"ל בהוליווד הם שירוויחו - על חשבון הצרכן הישראלי שישלם יותר. כסף יעבור מישראל לארה"ב".

- נטען בוועדה להיעדר תחרות ולתיאום מחירים. מה עמדתכם?

"זה מאוד לא נכון. יש תחרות עזה בשוק הקולנוע, יש 4 שחקנים גדולים ועוד שחקנים קטנים. מחירי הכרטיסים נשמרים בממוצע ארצי דומה בגלל התחרות. התחרות לא נמדדת במחיר אלא בחוויה וברמת השירות. יש מבצעי 1+1 שהם שונים בין הרשתות דרך חברות כרטיסי האשראי (שהן אלה שמממנות את הכרטיסים במבצעים ללקוחות). יש המון דרכים שבהן התחרות מתקיימת, עולם הקולנוע מתאפיין במחיר שוק יחסית דומה".

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק