גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדלות פירעון או קיצוצים: העובדים משלמים את המחיר | פרשנות

חברי הכנסת שחובטים כרגע בטבע מייצגים את הכנסת שאישרה לה הטבות מס ענקיות ■ טבע תפרסם את היקף הפיטורים המתוכננים ותגייס את כל הטיעונים על יוקר העסקת עובדים בישראל ■ פרשנות

טבע / צילום: רויטרס
טבע / צילום: רויטרס

1. מחר נדע כולנו את המספרים המדויקים והכואבים של הפיטורים בטבע: אם מדובר בקיצוץ של 30%, 40% או אף 50% במצבת העובדים בישראל ובאיזה מפעלים מדובר. היקף העובדים המפוטרים לא ישנה את העובדות העגומות בלאו הכי. והתמונה היא של קיצוצים אגרסיביים של אלפי עובדים, אחד מגלי הפיטורים הגדולים ביותר של חברה ישראלית אי-פעם. אפשר להניח שטבע משאירה לה פתח "לרכך" את היקף הפיטורים שפורסם היום (מחצית מהעובדים) כדי "לרצות" את ועדי העובדים וגם "לרצות" את דעת הקהל ואת הזעם הציבורי על מה שמתרחש בחברה, כולל כמה וכמה חברי כנסת שינצלו את המצב כדי לגרוף ולזכות בעוד כותרת מתלהמת.

2. כל זה לא ממש ישנה את העובדות, והעובדות הן: א. בעצם הפיטורים ההמוניים טבע מודה למעשה שהיא חברה בסכנה של חדלות פירעון, בעקבות עומס החובות עליה - 40 מיליארד דולר, כולל קרן וריבית; ב. טבע בעצם מודה שבמבנה העלויות כרגע, בהיקף כוח האדם שהיא מעסיקה, החברה לא תוכל לשרת את חובותיה לזמן הארוך ותזדקק לגלגול חובות, תספורת או כל צורה אחרת של ארגון חובות. כשהתזרים שלך בעייתי ואף שלילי - אין לך יכולת לעמוד בשירות החוב; ג. טבע נמצאת במאבק הישרדות: בקופתה, נכון לסוף הרבעון השלישי, מונחים כ-680 מיליון דולר בלבד. היכולת התזרימית שלה, כאמור, דלה. התזרים השלילי שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על כ-300 מיליון דולר. הקופקסון, התרופה האתית שלה, נמצאת בנסיגה, והבסיס של החברה - השוק הגנרי - נמצא בתחרות ששוחקת מחירים; ד. טבע היא לא החברה הראשונה ולא האחרונה שבה העובדים משלמים מחיר כבד על הטעויות של מנהלי החברה. היא גם לא החברה הראשונה ולא האחרונה שפינקה את המנהלים שכשלו במשכורות נדיבות, בבונוסים שנתיים ובמצנחי זהב.

ההיגיון העקום הזה, שאין מנגנון של שכר ועונש למנהלים, הוא אחד מהמנגנונים המעוותים בניהול. המנהלים בדרך כלל שותפים לרווחים, אבל לא שותפים כלל להפסדים-כישלונות. בחלק מהמקרים הבונוסים גם נקבעים בלי כל קשר ממשי לביצועים טובים, אלא על סמך מדדים שלא רלוונטיים למציאות, רק כדי להעשיר את כיסם של המנהלים.

3. אפשר להניח שטבע תגייס את כל הטיעונים ה"סטנדרטיים" להיקף פיטורים כזה גדול. למשל, הטיעון שישראל היא מקום יקר לייצר בו. בעבר, בדיונים בוועדת אנדורן לבחינת חוק עידוד השקעות הון, היא הדגישה את העלות היקרה היחסית של ייצור 1,000 טבליות בישראל: 12-15 דולר בארץ, בהשוואה ל-4 דולר בהודו, 6-8 במזרח אירופה, 10-15 במערב אירופה ו-20-30 דולר בארה"ב. מנהליה לאורך השנים האחרונות תמיד נהגו לומר שבעלי המניות לא מרוצים מהחזקת מפעלים יקרים יחסית בישראל, ורק הבסיס הישראלי של טבע והצביון הישראלי שלה ושל מנהליה מונע להעביר אותם לחו"ל. אני לא ממש בטוח שזה משקף את המציאות: עובדה, המפעלים הללו חיו ובעטו במשך שנים ארוכות, גם בזכות הטבות המס הענקיות שהוענקו לטבע.

4. במצב הדברים שנוצר, ובהכרה שטבע חייבת תוכנית חירום כדי להציל את עצמה, המאבק של הוועדים וההסתדרות יהיה לצמצם כמה שניתן את היקף הפיטורים ולא פחות חשוב, אולי אף יותר: להיפרד בצורה מכובדת מהמפוטרים. ומכובדת, היא לא רק דרך מכובדת, אלא בעיקר כסף מכובד. כלומר, עובדים בעלי אופק תעסוקה צר, בדרך כלל עובדים בגיל מבוגר, צריכים לקבל פיצויים מוגדלים או הטבות אחרות. טבע בהחלט יכולה לעמוד בזה. אם היא עמדה בתשלום מענק חד-פעמי של 20 מיליון דולר למנכ"ל הנכנס קאר שולץ, היא יכולה לעמוד בהוצאה של עשרות מיליוני שקלים על פיצויים מוגדלים. טבע גם חייבת להבין שהיא חייבת לשדר שגם שם למעלה, במגדלי השן של המנהלים ושל הדירקטוריון, משלמים מחיר. כלומר, קיצוצי שכר גם בהנהלה שנותרה וגם בשכר הדירקטורים. זה ממש לא כסף גדול וזה ממש לא משמעותי, אבל זה משמעותי הרבה יותר מבחינה ערכית.

5. שורה של חברי כנסת יעמדו עתה בתור לחבוט בטבע ובמנהליה על הפיטורים ועל ההטבות המס שקיבלה בעבר - הטבות שנחשפו פה ומוערכות בכ-20 מיליארד שקל. הנהלת טבע לדורותיה, במיוחד זאת האחרונה בראשות ארז ויגודמן ויצחק פטרבורג וכל הדירקטוריון שלה, הרוויחה ותרוויח את הביקורת הנוקבת עליה ביושר. היא עשתה טעויות קשות שדירדרו את החברה על-פי תהום והפכו את טבע לכישלון העסקי הגדול ביותר מאז ומעולם במשק הישראלי. כל זה לא מנכה את בית המחוקקים מאשמתו. החוקים שקבעו לטבע 0% מס ל-10 שנים, עברו בכנסת ואת אישור הח"כים. החוקים שאיפשרו את הטבות המס הענקיות האלה בלי שהמדינה ידעה מה היא מקבלת בתמורה, עברו, בחלקם, את אותם ח"כים פופוליסטיים, שהיום יקשקשו את עצמם לדעת באמצעי התקשורת.

טבע עשתה את שלה: היא קיבלה פטור ממס חריג, אבל היה מי שאישר לה אותו. גם טבע הודתה לאחר הביקורת שהיה צריך להקים מנגנון בקרה של עמידה בקריטריונים - לא רק בכניסה לקבלת ההטבות, אלא גם לאורך תקופת מתן ההטבות. העובדה שלא נקבע שום מנגנון בקרה כזו תשאיר כרגע את המדינה בידיים ריקות בהתדיינות עם החברה על רקע הפיטורים. מי שאשם בכך הם לא רק הפקידים ברשות המסים ובמשרד האוצר שהיו אחראים לחוק, אלא גם חברי הכנסת שאישרו אותו בזמנו.

ותראו מה התוצאה: היקף העובדים של טבע עלול לחזור 12-14 שנים אחורה (ראו טבלה) לאחר הפיטורים הצפויים. וכל זה יקרה בלי שהמדינה תוכל להגיד לחברה: "לא עמדתם בקריטריונים שהצבנו", כי לא הצבנו שום קריטריון לתעסוקה ובטח שלא לאיכות תעסוקה.

6. ירידת הערך הדרמטית של טבע, הפיטורים ההמוניים והירידה ביצוא, אינם ברי-השפעה במאקרו. ראשית, הירידה במהלך השנתיים האחרונות לא הורגשה ולא תורגש בתיקי החיסכון ארוך הטווח בישראל. רוב בעלי המניות הם זרים, ושום מניה, כמו שום פשיטת רגל של טייקון כזה או אחר, לא יכולים לפגוע באופן דרמטי בתיקי פנסיה. שנית, גם ההשפעה של טבע על הכלכלה הישראלית, על שוק הביומד (היא כבר לא שחקן די מזמן) והתעסוקה בה היא לא כזו דרמטית. בשנים האחרונות טבע החלה לצמצמם את כוח האדם בישראל טיפין-טיפין, ועכשיו היא עושה את זה בצעד אחד דרסטי כדי לשרוד. המשמעות היחידה שיש לכל המהלכים האלה היא שטבע איבדה ותמשיך לאבד את הצביון הישראלי שלה ואת המחויבות שלה בישראל. כל העובדים המפוטרים מחר ירגישו את זה על בשרם.

מספר עובדי טבע 17.7.17

eli@globes.co.il

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני