גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגילטי פלז'ר המושלם: ישראל צרכנית הקרמבו הגדולה בעולם

עם ירידת הטמפרטורות, העם מתחיל להשתוקק לקרמבו ■ השנה נפל דבר, ועם הגשם הראשון נוצר משבר של ממש עקב מחסור בקרמבואים ■ מה הפלא שנרשם קריז? ■ קרמבו, סיפור אהבה

קרמבו  / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
קרמבו / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

באחד המטווחים בשבוע הראשון שלי בטירונות, בדצמבר קריר אחד, הגיע נגד הגדוד עם ארגז הקרטון המוכר שבו מסודרים שורות-שורות קרמבואים עטופים בנייר כסף כחול.

"אני לא רוצה, תודה. לא אוהב קרמבואים", ענה אחד החיילים כשנשאל על-ידי הנגד מדוע לא לקח אחד. "גם לא את המוקה?", הקשה. "לא". "מה זאת אומרת אתה לא אוהב קרמבו, חייל?!", שאג הנגד אל חולות המדבר, "אין לך לב?! מי לא אוהב קרמבו?!".

"גם אני לא שמעתי על מישהו שלא אוהב קרמבו", אומר הקונדיטור עופר בן נתן וצוחק. "אני מכיר מישהו שלא אוהב את אחד הטעמים, אבל על בן אדם שלא אוהב קרמבו בכלל? על זה בחיים לא שמעתי. קרמבו זה קינוח שלמרות שהוא בכלל לא מכאן, יש בו בעיניי משהו מאוד מקומי, ישראלי קונצנזואלי. אני אישית חולה עליו ומכין קרמבו בבית ומאפס - גם את הבצק של העוגיות - כבר מגיל 14 וקורה גם שאני לא מתאפק וקונה אחד לעצמי בפיצוצייה. גילטי פלז'ר מושלם".

קרמבו לא מחליפים

בן נתן (24), מהקונדיטורים המסקרנים והמוכשרים בקרב בני הדור החדש של המקנחים, עומד בשנה האחרונה מאחורי הקונדיטוריה ובית הקפה "בק דור" שבתל אביב, הצמוד למסעדת ניטאן תאי ושבבעלותה. בקרוב יצטרף למאפים ולקינוחים גם קרמבו בעבודת יד, עם ערמונים ותבלינים חמים (ראו מתכון). את מקומה של קציפת הביצים מחליף כאן גנאש מוקצף של שוקולד לבן, ולעוגייה נוסף טעם קינמוני.

גם במסעדת מסה תכין הקונדיטורית עדי סיברובר קרמבו ארטיזנלי, בציפוי שוקולד ועם תחתית של עוגיית חמאה, שמוגש, כמיטב המסורת הססגונית של קינוחי מסעדת השף של אביב משה - עם שלל תוספות כמו פירות יער, אבקת יוגורט וסורבה פטל (42 שקל).

קרמבו ארטיזנלי של מסעדת מסה   / צילום: עדי סיברובר באדיבות טל בן משה

בגלידרייה האיטלקית ג'לטריה (גרינברג 25, אזורי חן, תל אביב) מכינים קרמבו מושקע עם עוגיית סבלה נימוחה, שמעליה מוזלף מרנג רך וציפוי שוקולד מריר (12 שקל ליחידה) - והרשימה עוד ארוכה.

"הקרמבו הפך בשנים האחרונות גם לקינוח מסעדות חורפי, כי בחורף - איך שמתחילים העננים הראשונים - יש שקיקה וציפייה לקרמבו", אומר שי שלו, מנהל השיווק ומבעלי פלדמן, יצרנית מנבו - מותג הקרמבו השני בגודלו בישראל (אחרי זה של גלידות שטראוס). "במסעדות זה דבר אחד והשמיים הם הגבול, אבל בבית הצרכנים פחות נוהים אחר חידושים ורוצים את הקרמבו הרגיל והטוב, בטעם הווניל שחולש על כשני שליש מהמכירות השנתיות שלנו, ובטעם מוקה שמחזיק בשליש הנוסף.

"בעבר, היו בנוסף למוקה ולווניל עוד שני טעמים שהיינו מייצרים לסירוגין - בננה ופטל - ובהמשך גם טעמי מסטיק וריבת חלב במהדורות מוגבלות. אבל בסוף - זה מוצר שאנשים מאוד ספציפיים לגביו. בטעם - וניל או מוקה - וגם, כמו בוופלים מהתוצרת המקומית - בנאמנות ליצרן שאל טעם הקרמבואים שלו התרגלו".

הקרמבו נולד לפני כמאתיים שנים, איפשהו לחופי הים הבלטי, כממתק מגדנאות על בסיס קרם חלב. עם השנים הוחלף במרנג איטלקי, גרסה רכה ומבוססת ביצים למרנג הצרפתי הנוקשה. לישראל עלה מגרמניה בשנות ה-30, יחד עם יצרני ממתקים, שוקולד וגלידות שהקימו כאן מפעלים שהתבססו על הידע שהביאו ממכורתם.

בדומה לגרמניה - שם בשל ציפוי השוקולד הכהה קראו לקרמבו "נשיקות הכושי" (בבריטניה קראו לו Nigger, בבלגיה 'שד הכושית', ובלבנון ראס אל עבד -ראש העבד) - בישראל הוא זכה בתחילת הדרך לשם 'כושי'. מאז הוחלף כמובן השם ברוב המדינות מטעמי תקינות פוליטית. בישראל, עם השנים, הפך שם המוצר המוביל באותם ימים של חברת "ארטיק", קרמבו, לשמו הפופולרי (בדומה לשם החברה "ארטיק", שהפך לשם גנרי לארטיקים).

גרסה שטוחה של הקרמבו אפשר למצוא באנגליה, שם אוכלים אותו לאורך כל השנה לצד התה. הדנים - שטוענים שנולד בגבולות ארצם (בגרמניה יחלקו עליהם) נושפים בעורפי הישראלים בהיקף הצריכה - ומעדיפים אותו קטן מזה המקומי וצפוף יותר במרקמו.

נושפים? בקושי. על אף ההיסטוריה המקומית הקצרה שלו, ישראל היא צרכנית הקרמבו הגדולה בעולם ובפער משמעותי משאר הטוענות לכתר, הן במספרים מוחלטים והן פר גולגולת. בין 9 ל-10 קרמבואים נצרכים מדי עונה על-ידי כל ישראלי, כשהשנה נוצר אף משבר כשהגשם הראשון תפס את היצרנים בהפתעה והביא למחסור בקרמבואים.

אינספור שיטות לאכול קרמבו

"סבא שלי החל לייצר קרמבואים ב-1963, והם נקראים מנבו על שם המן המתוק שבני ישראל אכלו במדבר (ושעטיפתם מעוטרת, עוד מימי טרום הפוליטי קורקט, בראש כושי ססגוני). הוא נולד מסיבה מעשית - בשנה שלפני כן שלחו את העובדים בתום עונת הגלידה לפרדסים, והתקשו לקלוט אותם מחדש בתחילת הקיץ. לכן חיפשנו לייצר מוצר חורפי, בדומה לחברות גלידה שונות כמו ארטיק, ויטמן וריאו", אומר שלו.

"קצף הקרמבו מוזלף על העוגייה בפס ייצור ומעל ביסקוויט. אחרי שהם עוברים בין שני מפלים של שוקולד שמכסים אותם היטב ותהליך קירור - הם מגיעים לשלב האריזה, שייחודי לישראל, שכן בשאר השווקים קונים קרמבואים בארגזים ולא ביחידות. מאז ועד היום, בשל העדינות של הציפוי, נעשית העטיפה ביד".

לא נולדה עוד המכונה שתעטוף קרמבואים? אני שואל. "זה לא שהטכנולוגיה איננה, זה פשוט לא רווחי, כמו המוצר עצמו בכללותו", אומר שלו. "כלכלן היה אומר לנו לוותר על הייצור, אבל סבא שלי אמר, ובצדק, שעל קרמבו מפסידים הרבה ומרוויחים קצת - העובדים נשארים במפעל במקום לצאת לפגרה בתקופה שייצור הגלידות מוגבל, וזה גם הרווח העקיף שלנו. לכן אצלנו לא תהיה מכונה - כי מטרת הקרמבו היא בין השאר להעסיק את העובדים בחורף".

מה השתנה במתכון במרוצת השנים? אני שואל. "שום דבר. השוקולד והעוגייה הם אותו דבר, ואת הקצף שינינו לפני עשור כדי שיהיה אפשר לשמור אותו בהקפאה - מה שנותן לו אורך חיים של שנה וחצי, לטובת המכורים שלא מוצאים אותו בקיץ. אף שרוב האנשים אוכלים קרמבו מלמעלה למטה ישנן אינספור שיטות לאכול קרמבו. "שמעתי כבר הכול", נאנח שלו. "על מי ששותים את הקצף עם קש, אלה שמחממים במיקרו, שמקלפים את הציפוי ואז אוכלים את הקצף, את הביסקוויט ואת השוקולד בנפרד, וגם על קרמבו בפיתה". צער בעלי לב של מרנג איטלקי? תלוי את מי שואלים. "חימום של 6-5 שניות במיקרו היא שיטה מעולה להחזיר לחיים קרמבואים שהתקשו, רק צריך להיות זהירים כי אחרי 10 שניות הוא כבר מתפוצץ", אומר שלו.

"ממש לא!", מתקומם בן נתן. "אחותי אוהבת לאכול את הקרמבו אחרי שהוא מעביר 30 שניות בקערה במיקרו ונמס לכדי סוג של קינוח חם שהיא אוכלת בכפית". מוזר ומעניין.

הפקולטה למדעי הקרמבו

וריאציה על נושא. טל בן משה, סטודנטית לעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון, HIT, יצרה בעבודת הגמר שלה 8 פרשנויות חדשות לקרמבו, המבוססות על ניתוח מאפייניו וההיסטוריה שלו. מס' 1, למשל, מתייחס לכינויו "ראש הכושי", מס' 2 הוא וריאציה קיצית כארטיק, מס' 3 הוא ארטישוק המתייחס לצורות האכילה השונות ולקילוף של מרכיבי הקרמבו

מתכון

קרמבו גנאש וערמונים חומרים (לכ-20 יחידות):

לגנאש שוקולד לבן וערמונים:

500 מ"ל שמנת מתוקה
250 גרם שוקולד לבן, שבור לקוביות
100 גרם מחית ערמונים
15 גרם גלוקוז (להשיג בחנויות מתמחות. אפשר להחליף במייפל - גם בזה הפשוט - או בדבש)
1 כפית תמצית וניל

לביסקוויטים:

100 גרם חמאה
50 גרם סוכר
1 ביצה
200 גרם קמח
קורט קינמון
קורט אגוז מוסקט

לציפוי ולהרכבה:

200 גרם שוקולד לבן
100 גרם שמן ניטרלי - תירס, סויה או קנולה
שברי ערמונים בוואקום - לא חובה
20 ערמונים שלמים וקלופים בוואקום, לא חובה

הכנה:

מכינים את הגנאש: יוצקים את השמנת לסיר ומוסיפים וניל ומחית ערמונים. מערבבים ומביאים לרתיחה. יוצקים לקערת ערבוב שבתחתיתה קוביות השוקולד. מערבבים היטב עד לקבלת גנאש חלק ומעבירים למקרר למשך לילה או ארבע שעות לפחות.

בקערת מיקסר עם וו גיטרה לשים יחד את החמאה, הסוכר, הקמח והתבלינים. לאחר כ-2 דקות לישה מכניסים את הביצה והמים. לשים עד שמתקבל בצק אחיד ומעבירים למקרר לשעה.

מכינים את הביסקוויטים: מערבבים את כל המרכיבים רק עד לקבלת בצק במרקם אחיד. מרדדים לעלה דק וקורצים 20 עיגולים לפחות בעזרת כוס או קורצן. מסדרים בתבנית שעליה נייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות במשך 10 דקות או עד להזהבת הבצק. מקררים בטמפרטורת החדר במשך 20 דקות לפחות לפני ההרכבה.

הרכבה: מעבירים את הגנאש למיקסר עם מטרפת בלון ומקציפים עד לקבלת קצף עשיר ויציב. במרכז העוגייה ממקמים ערמון אחד. מזלפים מעליו ומעל העוגייה בעזרת מזלף את גנאש השוקולד הלבן לגובה של 6-5 ס"מ. מעבירים להתייצבות וקירור במקרר לשעה.

ממיסים את השוקולד במיקרוגל. מערבבים יחד עם השמן. טובלים את הקרמבו בציפוי השוקולד ומניחים שברי ערמונים בוואקום מעל לציפוי. מעבירים להתייצבות של כשעתיים במקרר או שעה במקפיא.

מתכון של עופר בן נתן (קונדיטוריית בק דור - ניטאן תאי)

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ארה"ב ועוד 17 מדינות בקריאה משותפת: "לשחרר חטופים מיד"

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות