גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העירייה מציגה: חריגות עצומות בעלויות הקמת הארנה בראשל"צ

ב-2011 זכתה העירייה במכרז של הטוטו לבניית אולם ■ דב צור הקפיא את הפרויקט בטענה כי השטח לא מתאים ■ הפרויקט הועבר למתחם ה-1,000, שמככב בפרשת השחיתות הנוכחית, ותומחר מחדש בכמעט כפול ■ העירייה: "לאחר התייעצות, הוחלט שהמיקום הטוב ביותר הוא במתחם ה-1,000"

הדמיית הארנה  בראשון לציון / מתוך אתר מרגולין ברוס
הדמיית הארנה בראשון לציון / מתוך אתר מרגולין ברוס

בנובמבר 2011 חגגה עיריית ראשון-לציון זכייה באחד ממכרזי הספורט הגדולים בישראל - מכרז של הטוטו לבניית "ארנה" עם כ-6,000 מקומות ישיבה. עלות הפרויקט נאמדה ב-150 מיליון שקל, שמתוכם 50 מיליון שקל מכספי קרן המתקנים של הטוטו.

האולם היה אמור, על פי מה שהוצג לטוטו, להיות ממוקם בצמוד לבית מכבי החדש ברחוב גולדה מאיר. מלבד אולם נכללו בתוכנית מתקן צמוד לאימונים על שטח של 1,200 מ"ר, חדרי עיתונות, חדרי כושר, חדרי מנוחה ועוד. בטוטו ומינהלת הליגה בכדורסל אומרים שתאריך תחילת העבודות נקבע לאמצע 2013.

אנחנו נכנסים לשנת 2018. ארנה עדיין אין, למען האמת אפילו יציקה אחת טרם הוטמנה באדמה. אבל כמה דברים בכל זאת השתנו במהלך השנים: מיקום הארנה הועבר ל"מתחם ה-1,000", העומד כיום במרכז פרשת השחיתות שבה נחקרת העירייה והעומדים בראשה. מה שעוד השתנה הוא הסכום הכספי שהתחייבה העירייה לממן לצורך הפרויקט: בסוף החודש שעבר בישר ראש העיר דב צור כי אולם הספורט במתחם ה-1,000 יעלה 270 מיליון שקל - כמעט פי שניים מהעלות הראשונית. זאת למרות שהיקף המימון מהטוטו לא השתנה.

מה קרה שהפרויקט עבר למתחם ה-1,000 ומדוע התנפח לממדים כאלה בהשוואה לעלות המתוכננת?

הסיפור הזה מזכיר במובנים רבים את האופן שבו בונים מתקן ספורט בישראל. יוצאים למכרז, הרשות מציגה תוכנית לבנייה בעלות מסוימת, היא זוכה במכרז - ואז מתברר שאין שטח, העלות מתנפחת לעלות אחרת, והשנים עוברות.

ניצן פלג, מנכ"ל החברה הכלכלית ראשון-לציון, שאחראית על הפרויקט מטעם העירייה, אומר ל"גלובס": "אנחנו מקווים להשיג את ההיתר בקרוב, ובמארס 2018 לצאת למכרז קבלנים. ואם הכול יהיה בסדר - אז במאי-יוני 2018 להתחיל את העבודות, ומאותו רגע בתוך 3 שנים הבניין אמור לעמוד". במילים אחרות: ארנה בראשון-לציון תעמוד על תלה במקרה הטוב בקיץ 2021.

חברת אדריכלות עולמית

למה הטוטו שלא מצליח להוציא כספים לפרויקטים ונתקע עם מזומנים שחונים בתיקי ההשקעות שלו (ושילם על כך לאחרונה ביוקר - עם ההחלטה של האוצר "להלאים" 600 מיליון שקל מהכספים החונים של הטוטו) לא אוכף על עיריות לוחות זמנים כפי שנקבעו במכרז? בעיקר כי אין לו שום מנוף. "אם היינו אומרים להם שהמכרז מבוטל כי הם לא עומדים בלוחות הזמנים - אתה חושב שיש עירייה אחרת שעומדת בתור לבנות מתקן בהשקעה כזאת? אז לא היה נבנה אולם, והכסף לא היה יוצא", אומר גורם בכיר בטוטו. "אז נתנו להם ארכה של עוד 24 חודשים למצוא שטח".

בטוטו גם מודים שפרויקטים בסדר הגודל הזה לרוב לא עומדים בלו"ז המתוכנן לתחילת העבודה, ודאי לא במועד הסיום. כך קרה גם עם בניית האצטדיון בנתניה, עם הבריכה בווינגייט. היוצא מאוד מהכלל הוא בניית האולם החדש בחולון, שנחנך ב-2014 והורם במונחים מקומיים במהירות שיא.

"כשעיריית ראשון-לציון ניגשה למכרז ב-2011 לא היו יותר מדי קופצים גם ככה על הקמת מתקן בהיקף כספי כזה", אומר אותו גורם בטוטו. "אחרי שהם הציגו לנו את התוכניות וזכו במכרז, הם טענו שיש להם בעיה עם השטח, כי הוא קרוב מדי לטעמם לאולם החדש שייבנה בחולון והם מחפשים שטח חדש". בעיריית ראשון-לציון טוענים שהבעיה הייתה אחרת: "רצינו לבנות את המתקן צמוד לאולם מכבי בעיר", אומר מנכ"ל החברה הכלכלית פלג, "אבל הייתה שם בעיה עם האדמה שהיה בה המון פסולת ורק לפנות אותה היה עולה לנו 10 מיליון שקל. חוץ מזה שהאזור שליד בית מכבי הוא אזור מגורים צפוף, ולשים אולם גדול באולם הזה ייצר הרבה מאוד מפגעים. לראש העיר דב צור רעדה הבטן, הוא התלבט והתלבט, ובשלב מסוים החליט להקפיא את בניית האולם עד שיימצא מיקום".

- ואיך הגעתם דווקא למתחם ה-1,000?

"כשהתחלנו לדבר על התוכנית האסטרטגית של פארק ה-1,000, התייעצנו עם החברה שליוותה את התוכנית שאמרה שמאוד חשוב שהתוכנית תכלול אייקון עירוני. אחרי הרבה מחשבה אילו אייקונים עירוניים לשים, הוחלט שהארנה הכי תתאים".

העלות התנפחה בן לילה. נשכרה חברת אדריכלות בריטית Populous, אחת הגדולות והמפורסמות בעולם בתחום אדריכלות ספורט; לצדה עובדת חברת האדריכלות הישראלית גולדשמיט ארדיטי בן נעים; הפיקוח נמסר למרגולין ברוס.

- מה הוצג לטוטו במכרז מבחינת אומדן כספי?

"סביב ה-150 מיליון שקל, אבל זה היה אולם אחד ולא שניים, וגם יותר קטן".

אז ככה להקפיץ את העלות פי שניים? "תראה", אומר פלג, "זה קונספט אחר לגמרי. במקור כשבאנו לטוטו דובר על שני אולמות שיהיה מעבר ביניהם במינהרה, כשהאולם הישן בבית מכבי יהפוך לאולם אימונים. ואז דובר על 150-160 מיליון שקל. אבל פה כבר הקונספט הוא שונה - מדובר על שני אולמות צמודים עם קיר אקוסטי מודולרי שאפשר לפתוח אותו - וכך אתה יכול לעבור מאולם ספורט תוך הרמת הקיר ושינוי תצורה לאולם הופעות שמכיל 11,000 מקומות".

- ותוספת המימון, מאיפה? הטוטו לא ייתן יותר.

"מכירת הקרקעות במתחם ה-1,000 תכניס הרבה מאוד כסף לעירייה, אז היא תשקיע באולם הזה".

מעיריית ראשון-לציון נמסר בתגובה: העירייה מבקשת להצעיד את העיר קדימה, ובהתאם להתפתחות במספר התושבים, להקים ארנה גדולה וראויה, שתשרת את תושבי העיר והמבקרים בה, כנהוג בערים המובילות בעולם. לשם כך, נבדקו לאורך השנים כמה אופציות, הראשונה ביניהן הייתה הרחבת בית מכבי. לאחר בדיקות רבות, והתייעצות עם מומחים מובילים בעולם, הוחלט שהמיקום הטוב ביותר להקמת הארנה הוא במתחם האלף, וזאת בשל הנגישות הגבוהה שתהיה למקום, שתעבור בו גם רכבת קלה, גם רכבת כבדה, וגם מפגש כביש 431 ואיילון. מקורות המימון של הארנה הן מהתב"ר, מתשואות הנדל"ן של מתחם האלף ומהטוטו. הטוטו אישר 50 מיליון שקל לצורך הקמת הארנה. סכום זה לא השתנה לאורך השנים".

מהטוטו נמסר: "הכסף עבור הקמת היכל טוטו ראשון-לציון טרם הועבר לעירייה, כמקובל בטוטו, המעביר כסף אך ורק בהתאם להתקדמות הבנייה. בפרויקטים מורכבים מסוג זה יש לעתים עיכובים מסיבות שונות. במקרה זה העיכוב נבע מבקשת העירייה להחליף את מיקום ההיכל. בקשות הדחייה מטעם העירייה נשקלו ואושרו בדירקטוריון הטוטו, וזאת כדי לאפשר את הקמת היכל הספורט. לפי הודעת העירייה האחרונה, בימים אלה יוצא מכרז לבחירת החברה הקבלנית".

החריגות הפכו לשגרה

בניית מתקני ספורט בישראל נעשית מכספי ציבור, מה שמקל מאוד כנראה על חריגות בעלויות הסופיות. לאורך השנים נרשמו בכל המתקנים חריגות עצומות, הנה כמה מהן:

שיפוץ היכל הספורט ביד אליהו כיכב בדוח מבקר המדינה, אחרי שחברת היכלי הספורט בע"מ, הגוף שמנהל את ההיכל עבור עיריית תל-אביב, הציגה אומדן ראשוני של 29.4 מיליון שקל לשיפוץ. בסופו של דבר הסתכם, לפי המבקר "ב-216.8 מיליון שקל".

הארנה פיס בירושלים שנחנכה ב-2014 נכנסה לסחרור: העלות המתוכננת עמדה על 240 מיליון שקל, אבל בספר התקציב של עיריית ירושלים נקבע כי העלות הכוללת של המתקן התנפחה ל-399 מיליון שקל. בריכת מכון וינגייט תוכננה לפי כ-60 מיליון שקל, והסתיימה באיחור ועלות של כ-95 מיליון שקל.

בימים אלה משופץ אצטדיון בלומפילד ביפו, שלמעשה נבנה מחדש אחרי שנהרס מהיסוד. עיריית ת"א יצאה לדרך עם אומדן של 190 מיליון שקל, אבל בהמשך, עם ההחלטה להרחיב את תכולת היציעים ותוספת של תאי הצפייה, בנייתו צפויה להסתיים ב-2019 ולפי מקור בעירייה העלות תעמוד על כ-400 מיליון שקל. "עם הצטיידות זה יגיע ל-450 מיליון שקל".

מתקני הספורט

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר