גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות ההייטק יוצאות לדרך: "הציבור יוכל להשקיע בסטארטאפים"

קרנות ההייטק ינסו לגייס בקרוב כ-400 מיליון שקל כל אחת ויפעלו בתקופה של 8-15 שנים בהתאם לתשקיף ■ דמי הניהול שייגבו הקרנות לא יהיו נמוכים ויעמדו על 2% מהיקף הקרן פלוס דמי הצלחה של 20%

לאחרונה שוב שמענו על עוד רכישת ענק של חברה ישראלית- חברת קונטיננטל הגרמנית רכשה את ארגוס הישראלית בסכום של כ-430 מיליון דולר. פירות הצלחת האקזיט, כמו בעסקאות רכישה קודמות, מגיעים בחלקן לידיים ישראליות, אך מדובר במעט מאוד. כך גם היה בשנה החולפת בה נסגרו 104 עסקאות אקזיט בסכום דמיוני של 10 מיליארד דולר (לפי דו"ח של IVC) - אולם מפירות ההצלחה נהנו מעט מאוד משקיעים, כשלרוב מדובר במשקיעים זרים או בקרנות הון סיכון מקומיות ומשקיעים פרטיים ישראליים, ברובם עשירים מאוד. 

בקרוב עומד מצב זה להשתנות לאחר שמשרד האוצר החליט לשנות את תמונת הנהנים מפירות קטר הצמיחה של המשק הישראלי ולשתף גם את המשקיע הישראלי באפשרות להינות מהתשואות העודפות הניתנות להשגה מהשקעה בחברות טכנולוגיות פרטיות.

לאחרונה הסתיים מכרז בחירת מנהלי קרנות טכנולוגיה עילית, אשר בו התחייבה המדינה להעניק תמריצים לחמש קרנות שניגשו למכרז וינסו לגייס כ-400 מיליון שקל כל אחת. הקרנות הזוכות יפעלו בתקופה של 8-15 שנים בהתאם לתשקיף - כשמחצית הסכום תושקע בחברות הייטק שכבר נסחרות בבורסה ומחציתו - בחברות טכנולוגיה פרטיות (סטארט אפים).

5 הקרנות שזכו הן זו של בתי ההשקעות אייביאיי (שהתחייבה להשקיע בקרן כ-20 מיליון שקל), אלומות, אקסלנס, איילון (הלמן אלדובי ישמש כיועץ הקרן) וקרן אקליפטוס.

ארבעת השותפים בקרן אקליפטוס הם אלדד תמיר (בית ההשקעות תמיר פישמן), דדי פרלמוטר (לשעבר בכיר בחברת אינטל העולמית ויזם הייטק בהווה), אמיר גל אור (קרן אינפינטי) ועדי גן (קרן אוורגרין). 

5 הקרנות יקבלו מהמדינה הגנה מהפסדים של עד 50 מיליון שקל לכל קרן, מה שאומר שתהיה הגנה מצרפית של עד 200 מיליון שקל עבור ההשקעה בסטרטאפים. בנוסף, בעוד 3 שנים תעמיד המדינה לרשות הקרנות אפשרות לקחת הלוואה בערבות מלאה של המדינה בסכום מצטבר של 200 מיליון שקל לכל הקרנות ביחד, ועד 100 מיליון שקל לכל היותר לקרן בודדת.

קובי נימקובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אלומות, שהשיקה את קרן הנאמנות "אלומות טכנולוגיה עילית", אומר כי "מדובר במהפכה. מעבר לאפשרות שניתנת סוף סוף לציבור להיחשף להשקעות בהייטק הישראלי ולהנות ופירותיו, המדינה גם עושה צעד כלכלי חכם ומעודד צמיחה: מחד, היא נוטלת על עצמה סיכון עתידי מסוים המוגבל ב-200 מיליון שקל במקרה קיצון, ועוד 200 מליון שקל בהענקת ערבות מדינה. ומאידך, היא מבטיחה כי בשנים הקרובות יושקעו בחברות הסטארטאפ הישראלי השקעות בסכום גבוה של 800 מיליון שקל - 200 מיליון שקל מכל קרן שתזכה במכרז".

לצד כל היתרונות שמציעות הקרנות החדשות, מבחינת המשקיעים יש מספר דברים שצריך לתת עליהם את הדעת כאשר באים לבחור להשקיע בקרנות הטכנולוגיה העילית. מאחר והקרנות מוגדרות כקרנות סגורות לתקופות של 8-15 שנה, הרי שמדובר בטווח ההשקעה ארוך יחסית. אמנם לציבור יש אפשרות לסחור בבורסה מדי יום ביחידות הקרן, אשר המסחר בהן מובטח בעזרת עושי השוק שמונו על ידי הקרנות, אולם ברור לכל שלא מדובר בהשקעה שמבוססת על נכסים נזילים במיוחד, אלא כזו שמתאימה למשקיעים שמתכוונים לקחת חלק בהשקעה מתמשכת בחברות הסטארטאפ עד למיצוי הפוטנציאל הטמון בהן.

דמי ניהול שנתיים של 2% לפחות  

דמי הניהול שייגבו הקרנות לא יהיו נמוכים, אגב, ויעמדו על 2% מהיקף הקרן פלוס דמי הצלחה של כ-20%. כלומר אם קרן גייסה 400 מיליון שקל היא תהנה מדמי ניהול שנתיים של כ-8 מיליון שקל ובמקרה הצלחה עוד סכומים שיכולים להגיע לעשרות מיליוני שקלים.

צריך גם לזכור שלמרות סיפורי ההצלחה הגדולים של סטארטאפים בישראל ובעולם, רובם הגדול לא מצליחים להתרומם ולהניב אקזיטים משמעותיים.

יועצי הקרן של אלומות הם ניר ארז (יזם, שותף ומנכ"ל אפליקציית Moovit לתחבורה ציבורית) , יורם יעקבי (מנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בישראל, רני כהן (מנכ"ל משותף של קרן השקעות להון סיכון "מופת"), רוני ניימן ואריה סקופ - לשעבר מייסד ומנכ"ל מיקרוסופט ישראל.

לדברי נימקובסקי "הציבור הרחב, שעד היום היה רגיל לשבת בצד ולראות איך האלפיון העליון משקיע את כספו בסטרטאפים ונהנה מפירותיהם, נחשף כעת למציאות חדשה בה הוא עצמו הופך לראשונה למשקיע בסטארטאפים. כדי להוסיף לתיק ההשקעות הפרטי את קרנות ההיי טק יוכל בקרוב כל ישראלי לפנות ליועץ ההשקעות שלו בבנק ולהורות לו לרכוש בעבורו את קרן ההייטק המועדפת עליו. הסכום המינימלי שניתן להשקיע בקרנות אלו, כמו בכל קרן נאמנות, יכול להתחיל אפילו בשקלים בודדים, אבל הסכום בהחלט יכול גם להיות גבוה יותר, ואז הקרן תהפוך לחלק היותר מעניין בתיק ההשקעות".

מנכ"ל אלומות מסביר עוד כי "צריך להבין גם שלהבדיל מיזם היי טק או מאנג'ל, קרנות ההיי טק אינן משקיעות בסטארטאפ בודד, אלא בתיק השקעות מגוון ומפוזר המושקע בשורה של סטראטאפים שפועלים במגוון תחומים בהיי טק - פיזור שעשוי לצמצם את הסיכון הכולל של הקרן, שאינה שמה בחלק הלא סחיר את כל הכספים על סטארטאפ אחד".

לסיום אומר נימקובסקי "נכון, ישנם סיכונים וגם יש השגות לגבי ההשקעה בקרנות החדשות, אך חופש הבחירה, היכולת לגוון את תיק ההשקעות והנגשת ההייטק הישראלי לציבור - הם הישג אדיר. עד היום אף אחד לא חשב שניתן להשקיע בסטארטאפים סכומים מזעריים של שקלים בודדים, אך בזכות השקת קרנות ההייטק בקרוב זה ישתנה. כאשר אלטרנטיבות ההשקעה באג"ח במניות ואפילו בנדל"ן הולכות ומצטמצמות, נראה שהקרנות החדשות שיוקמו עשויות לתת מענה מעניין מאוד למשקיע הישראלי".

מקרן אקליפטוס נמסר כי "אנו רואים בזה אירוע היסטורי לתעשיית ההייטק הישראלית. בזכות התכנית נוכל להמשיך לחזק את התעשייה על ענפיה המגוונים וזאת תוך מעורבות ושותפות משמעותית של הציבור הרחב. קרן אקליפטוס תיצור ערך ממשי באמצעות השקעות בחברות סטארט-אפ פרטיות ובחברות טכנולוגיה ציבוריות ישראליות, תוך תמיכה ממשית בתהליך הצמיחה שלהן. ככלל, הקרן פועלת מתוך מטרה לתמוך ולחזק את בהייטק ובכדי לייצר כלי השקעה איכותי וחדשני - כזה שישלב את הציבור הרחב ויפתח לו צוהר אל עולם החדשנות הצומח".

עוד כתבות

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי היום במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה