גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התמונה הגדולה

יש אנשים שחיים בקו ויש אנשים שחיים בנקודות. לאיזו קבוצה אתם שייכים?

התמונה הגדולה / איור: תמיר שפר
התמונה הגדולה / איור: תמיר שפר

א. אנחנו בנקודת ההיפוך. יום חמישי ה-21 בדצמבר, שחל ממש היום, הוא כידוע היום הקצר ביותר בשנה, או הלילה הארוך ביותר, והיום הראשון של החורף, לפחות באופן רשמי. נראה שהחורף לא יגיע למסיבה של עצמו גם השנה. אני יודע שאני אמור להיות עצוב ומודאג בגלל הבצורת והנחלים שמתייבשים וכל זה, אבל מזג האוויר הנהדר קצת מפריע לי - זה לא מזג אוויר טוב לדאגה. לא נעים לי שנעים לי. נראה שהחורף הקיצי הזה מבלבל גם את הציפורים הנודדות - זה לא מזג אוויר לנדוד ממנו, זה מזג אוויר להישאר בו.

הכול הפוך, זה מאוד מבלבל. דיברתי עם חבר השבוע, זה היה על בג"ץ הגופות, אני חושב, או על הברדק במשטרה, או טבע, אולי בכלל על הצעירה שסטרה לחייל בנבי סאלח (כל סטירה צרבה בלחיי כאילו ספגתי אותה בעצמי) או על זה שאובמה עצר פעולות נגד החיזבאללה. יכול להיות שזה היה על זה שגנבו לי את הגלגל האחורי של האופניים. אופניים ישנים וחלודים עם גלגל אחורי מעוקם שכל הזמן מתחכך בשלד ומפיק צליל חיכוך חורק שהפך להיות פסקול הבקרים שלי. למה לגנוב משהו כל-כך חסר ערך כמו פסקול בוקר של מישהו אחר? "אני לא מאמין", אמרתי לחברי.

חצי שנייה של שתיקה אחר כך הבנו שנינו שצירוף המילים האהוב כל-כך איבד מערכו ותוקפו. למה בדיוק אתה לא מאמין, בנאדם? האם, בהתחשב בכל מה שקורה מסביב, ואחרי שבוע של דיבור על גופות, יש עוד משהו שלא תאמין לו? הכול קביל.

ערכנו ניסוי קטן: במקום לומר "אני לא מאמין" על דברים, אמרנו: "אני מאמין". במקום התרסה, השלמה. העניין הפך טורד מנוחה מהר מאוד, אז הפסקנו. בבקשה אל תנסו את זה בבית. כל עוד אפשר, עדיפה ההתרסה. הלילה הוא הלילה הארוך בשנה, אז אל תלכו בשתיקה אל הלילה הזה הטוב, כמו שאמר החבר דילן תומס - התריסו, התריסו נגד מות האור!

ב. נקודת ההיפוך שמתרחשת היום חוזרת פעמיים בשנה, בדצמבר וביוני, כשצירו המסתובב של כדור הארץ נוטה הכי רחוק וקרוב אל השמש, בהתאמה. בין שתי הנקודות האלה עובר רק קו ישר אחד, כמו ששר שלמה ארצי את מילותיו של יהודה עמיחי ז"ל. הקו הוא הזמן כמובן, שאני לא יודע עד כמה הוא ישר. אבל עזבו את הקו עכשיו - בואו נדבר על הנקודה. אנשים מאוד רוצים להעביר ולהבהיר ולהסביר את הנקודה שלהם כל הזמן, נכון? לכל אחד יש נקודה שאתה פשוט חייב להבין.

כשהייתי קטן אהבתי גיאומטריה. אף פעם לא הייתי מי יודע מה טוב בזה, המשיכה אל המופשט דפקה לי את החיים, אבל תמיד הילך עליי הקסם של הצורות, המבנים והאקסיומות. במיוחד אהבתי את הנקודה ואת האקסיומה הראשונה בנוגע לנקודה - זו הקובעת שיש לפחות שתי נקודות שונות. פשוט נפלא, האין זאת? שיעור טוב יותר בחיים לא קיבלתי מאז ולא אקבל עוד; לא יכולה להיות רק נקודה אחת, זה פשוט בלתי אפשרי, גם אם ההורים שלך והמורים שלך וכולם אומרים לך. את הנקודה הגיאומטרית אין צורך להגדיר או להוכיח את קיומה. היא מובנת מאליה. ובעיקר - היא הדבר הכי קטן שיש במרחב, "הדבר שאין קטן ממנו". אין לה ממדים; לא רוחב, לא אורך ולא עומק. אפס ממדים - זה מה שעובר לי בראש בכל פעם שמישהו מנסה להעביר לי נקודה.

אז אל תעבירו לי נקודה, כי אין דבר כזה נקודה. ואין שום רק קו ישר אחד שעובר בין שתי נקודות. השורות של עמיחי אלמותיות, אבל הגיאומטריה יפה לפעמים יותר מהשירה: הקו הישר לא עובר בין שתי נקודות כאילו היה רכבת היוצאת מ-A ל-B. בדיוק להיפך - הנקודות נמצאות על הקו הישר. הוא לא נמתח ביניהן, הן פשוט מונחות עליו יחד עם עוד טריליארד זיליון נקודות אחרות. אין שום עדיפות לנקודה אחת על נקודה אחרת. אז אם כבר אתם רוצים להעביר לי משהו, אל תעבירו לי סתם איזו נקודה רנדומלית - תעבירו לי את הקו.

ג. אבל רגע, שנייה, לפני הקו. אם אין נקודה, זה אומר שגם אין נקודת היפוך? ציר כדור הארץ נטה רחוק מאיתנו היום בשעה 18:28 בדיוק - אבל מה זה "בדיוק"? כל דקה היא קו אינסופי של טריליארד זיליון ננו חלקיקי זמן. אם יש נקודה בזמן, לימד הבודהא, או שהיא טרם הגיעה או שהיא כבר חלפה. אם ככה, שואל אותי הבודהא, מתי קורה מה שקורה? תמיד, אני עונה לו. הוא מחייך. ואולי באמת עדיף לחשוב שאין נקודת היפוך אחת אלא שהכול קורה תמיד - שאנחנו כל הזמן בנקודת היפוך - וכל נקודות ההיפוך מצטרפות לחיים שלמים של היפוך שאינו פוסק לרגע. כולנו על קו ההיפוך. זה דווקא נחמד לחשוב ככה.

נחזור לקו. אני מחפש אותו, כאמור, אבל לא רואה. נדמה כאילו כולנו לכודים בפרדוקס החץ של זנון קשישא, בוחנים רק את הנקודות. זה מטריף אותי במיוחד כשזה נוגע למשטרה. יש לי חברים שקוראים לחזק את המשטרה כדי שתעמוד מול נתניהו, אבל עם כל הפרשיות שמתרחשות במשטרה ומתגלות לאחרונה, אני כבר לא מבין - את המשטרה הזו אתם רוצים לחזק? ובכלל, ממתי אזרחים של מדינה דמוקרטית, ועוד כאלה הקוראים לעצמם שמאל, קוראים לחזק את המשטרה? בחיי שאני לא מבין את זה. אתם לא רואים את הקו?

כנ"ל בסוגיה של בג"ץ הגופות. אני הקטן, כאילו שזה משנה משהו, מתייצב מאחורי פסיקת בג"ץ. יש דברים שצריכים להיות מובנים מאליהם, אקסיומות. קו מוסרי שאתה לא חוצה, גם אם לאויב שלך מעולם לא היה אותו. אנחנו הרי יודעים מה קורה אם מביטים מספיק זמן אל התהום, נכון? היא מתחילה להביט עליך בחזרה. בעצם העיסוק הזה בגופות אתה יכול להרגיש את מבטה הקפוא והאפל של התהום לוטף אותך.

ד. במקרה של הממשלה הזו, התהום לא רק מביטה, מדי פעם היא גם שולחת יד ומנסה לתפוס. אני לא יודע אם חוק מיוחד להחזקת גופות יכול לעבור בכלל (ועוד בשנת השבעים למדינה, שזה לא קשור - אבל סמלי), אבל עצם העובדה שהם דנים בזה ברצינות ומכריזים על זה בנחרצות, מאיימת.

והקו ממשיך לנקודות הבאות. הנה, עונש המוות למחבלים שוב עולה על שולחן הדיונים - גם אם כפרובוקציה ותו לא של שר הביטחון, ששולף כבר שנים את אותם שני קלפים, לשווא. מוות ומוות ועוד מוות - כמה אפשר לדבר על זה, ועוד במין שמחה משונה וקודרת כזאת? אני מתגעגע, שככה יהיה לי טוב, לאמירה של נתניהו שהוא מתעסק בחיים עצמם. והרי זה כל מה שאנחנו צריכים לעשות, לא? לעסוק בחיים, לא במוות.

נחמתי היחידה, שתוך יום-יומיים נשכח גם מזה ונעבור למשהו שונה לגמרי. אולי בעצם כל זה כבר קרה.

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס