גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנהירה ל-ICO: מורה נבוכים ללהיט החדש בשוק ההון

מדוע המשקיעים נוהרים למטבעות הדיגיטליים, מהם מאפייני הסיכון בהנפקת אסימונים מבוססי טכנולוגיית בלוקצ'יין (ICO), ומהם סוגי האסימונים? ■ 3 נקודות חשובות להבנת התחום הלוהט בארץ ובעולם

ביטקוין / צילום: רויטרס
ביטקוין / צילום: רויטרס

הזינוק המטאורי בערך הביטקוין הביא לטרנד לוהט של יצירת "מטבעות דיגיטליים" והנפקתם לציבור ב-Initial Coin Offering) ICO), כאסימונים (טוקנים) מבוססי טכנולוגיית בלוקצ'יין.

ב-2017 גויסו למעלה מ-4 מיליארד דולר ב-ICOs, פי 15 משלוש השנים הקודמות גם יחד.רגולטורים מובילים בעולם יצאו באזהרות פומביות מפני הסיכונים למשקיעים המשתתפים ב-ICOs, במסגרת שאינה מוסדרת רגולטורית וחשופה לסיכונים רבים.

אך מהם אותם מאפייני ה-ICO שהופכים את ההנפקות למסוכנות? מחקר מקיף שפרסמו לאחרונה חוקרים מאוניברסיטאות בלוקסמבורג ואוסטרליה, בחן למעלה מאלף ICOs וחשף א-סימטריה עצומה בין החברות המנפיקות למשקיעי ה-ICO ומרחק רב מהסטנדרטים המקובלים בהנפקות מניות לציבור:

1. בניגוד לתשקיפים המפורטים בהנפקות בבורסות, מסתפקים המשקיעים ב-ICO בסרטון YouTube ו-White Paper, בהם תיאור תמציתי של הפרויקט והאסימון המונפק.

2. ברוב ה-White Papers לא פורסמו כלל פרטי התקשרות, מדינת התאגדות או נתונים בסיסיים אחרים לזיהוי החברה והמנפיקים. בחמישית מה-White Papers לא ניתן כל מידע על היזמים.

3. בניגוד למניות, המשקיעים באסימונים ב-ICOs אינם מקבלים זכויות כלשהן בחברה, כגון הצבעה או דיבידנדים. כלומר, האסימונים המונפקים אינם מדללים את בעלי המניות הקיימים.

4. ב-68% מה-ICOs, הציבור אינו הניצע הראשון, ולעתים אף לא השלישי, אלא יזכה להיכנס רק לאחר שורת pre-sales למשקיעים פרטיים או קרנות גידור, במחיר נמוך משמעותית מהמוצע לציבור. לרוב אף לא מוגדרת תקופת חסימה מינימלית בה המשקיעים הראשונים מנועים מלמכור (Lock-up), כך שביכולתם למכור ברווח עצום לציבור בהנפקה, תופעה המכונה "Pump and Dump".

לדוגמה, ב-ICO הגדול ביותר עד כה, של חברת Filecoin, המציעה מכירה של מקום אחסון וירטואלי תמורת filecoins, גויס סכום המקביל ל-257 מיליון דולר. כחמישית גויס בשלב ה-pre-sales במחירי רצפה, בעוד המשקיעים מהציבור שילמו עד פי 20 מהניצעים הראשונים, שיכלו לצאת ברווח עצום.

תופעה פסולה?

להערכתנו, שני גורמים עיקריים מסבירים את נהירת המשקיעים ל-ICOs:

ראשית, משקיעים מקווים להשקיע "בביטקוין הבא" ורוכשים אסימונים מבוססי מטבעות דיגיטליים מתוך תקווה שערכם יעלה, ללא קשר לביצועי החברה המנפיקה. האמור ממחיש את מימדי הבועה, כך שדי במונח "מטבע דיגיטלי" כדי לנפח מחיר נכס ללא קשר לביצועי נכס הבסיס ואף ללא גילוי מינימלי לגביו או מתן זכויות כלשהן למשקיעים.

לדוגמה, חברת Maecenas האנגלית, המפעילה פלטפורמה המחברת בין אספני אמנות למשקיעים, השיקה באפריל קמפיין מימון המונים בשאיפה לגייס 400 אלף ליש"ט ממשקיעים מתוחכמים תמורת מניות. הגיוס כשל, אך Maecenas פנתה לשוק ה-ICO ובאוקטובר הצליחה לגייס לא פחות מ-15.5 מיליון דולרים. המשמעות היא ש-Maecenas הצליחה לגייס באסימונים כמעט פי 30 מהסכום שכשלה לגייס במניות, תוך מתן זכויות נחותות בהרבה למשקיעים.

שנית, ICOs מהוות כר פורה ל"כסף שחור" שלא ניתן להשקיע באפיקים מקובלים או להפקיד בבנקים, מתוך מטרה להלבינו באמצעות העברה למטבעות דיגיטליים במחשכים, בשאיפה למכרם בעתיד תמורת כסף רגיל. יצוין שכמענה לכך ישנן חברות הפועלות להסדרה רגולטורית של הנפקות ICO. לדוגמה, הפלטפורמה הקמעונאית Overstock הודיעה לאחרונה על הנפקת טוקנים בשם tZERO, שתעמוד בדרישות ה-SEC ותשלם למשקיעים דיבידנד רבעוני.

השאלה הנגזרת מכך הינה האם ICO הינה תופעה פסולה קטגורית, או שמא יש לה מקום בשוקי ההון? לדעתנו, על אף הבעייתיות במצב הקיים, בהחלט יש מקום ל-ICOs מסוימים.

האסימונים על סוגיהם

שלושה סוגי אסימונים מונפקים ב-ICOs. הראשון הוא "אסימון קהילתי", העושה שימוש בבלוקצ'יין לקידום מטרות חברתיות או שיווקיות.

דוגמה בולטת היא ה-Hullcoin, אסימון מקומי ראשון מסוגו שהונפק בעיר הנמל האל שבאנגליה, הניתן למתנדבים ותושבים מקומיים תמורת עבודה בקהילה ומזכה בהנחות בחנויות המקומיות ובארנונה.

ה-Hullcoin מבוסס על בלוקצ'יין, בו מוטבעת חותמת זמן של הפעילות הזכאית, כך שנוצרת שרשרת בלוקים של "מעשים טובים", ומאפשרת לאנשים לבנות "קורות חיים חברתיים". האסימון מתקיים כרגע במתכונת פיילוט ויתחיל לפעול רשמית בתחילת 2018.

להערכתנו, בהחלט ראוי לפתח אסימונים דומים בעולם, שימנפו את הבלוקצ'יין לקידום אג'נדות חברתיות. בשלב זה לפחות, נראה שהצורך בהסדרה רגולטורית בהקשרם מוגבל למדי, הואיל ואינם משמשים לגיוס הון.

הדיון מורכב יותר לגבי יתר סוגי ה-ICO המהווים, למעשה, גיוס הון: בקצה אחד נמצא "אסימון השימוש", המהווה רישיון או יחידת שימוש בשירות או בתוצרי פרויקט. האמור מהווה מעין "Gift Card" או "IOU ציבורי", שערכו הכלכלי נגזר ממהות השירות או המוצר שיסופק שכנגדו, ומהסיכויים להתממשות התנאים הנדרשים לקיומו.

"אסימון שימוש" מאפשר ליזמים "להרוג שני ציפורים במכה אחת": גם לגייס מימון לפרויקטים וגם להפיץ את מוצריהם למשקיעים, שיוכלו להשתמש בהם או לסחור בערך האסימונים.

במסגרת זו ניתן למנף, בנוסף לבלוקצ'יין, גם מנגנוני חוזים חכמים כדוגמת את'ריום, שיגדירו בתנאי האסימון את זכויות המשקיעים לקבלת שירותים, לדוגמה כתלות בהצלחת הפרויקט. אולם, הדבר אינו חליף לגילוי ראוי למשקיעים בדבר הפרויקט הממומן וסיכויי הצלחתו, בדגש על כך שהערך שיניב הפרויקט אינו מבוסס על שווי האסימון המונפק (בניגוד למצב היום).

לדעתנו, "אסימון שימוש" אינו בהכרח ני"ע. השאלה הרלוונטית הינה האם "רכיב השימוש" בשירות הינו הרכיב המשמעותי באסימון, כלומר האם אסימון שואב את ערכו בעיקר מהזכות לשימוש בתוכנה קיימת, או שמא הרכיב הדומיננטי הוא "ציפייה לעליית הערך", כגון זכות שימוש בתוכנה עתידית שערכה יעלה במקרה של הצלחת פיתוחה, אז ראוי לבחון האם אכן מדובר בני"ע.

כיום, רק כ-10% מכלל האסימונים המונפקים ניתנים לשימוש לאחר ה-ICO, כלומר מייצגים זכויות בנות-קיימא. היתר משמשים כמכשיר ספקולטיבי.

אסימונים פיננסיים

הסוג המורכב ביותר לדעתנו הוא "האסימון הפיננסי" על סוגיו: הראשון הוא "המטבע הקריפטוגרפי", המקנה זכות בעלות במטבע המיר לכסף מוחשי או למטבע דיגיטלי אחר, שיכול לשמש להעברת כספים בין צדדים לפי יחס המרה מסוים וללא אישור צד ג'. על פניו, זהו מטבע אלטרנטיבי גרידא, ללא מנגנון מוגדר לרווח עתידי (אלא אם אתם מאמינים בעליות המטבעות הדיגיטליים לנצח.

שילוב מעניין בין "אסימון השימוש" למטבע קריפטוגרפי מתקיים באסימונים שנועדו לשמש כאמצעי תשלום חליפיים למערכות התשלומים והאשראי הקיימות. דוגמה לכך הינה אסימונים מקומיים שנועדו לשמש לתשלומים בעסקים באזור מסוים (כגון ערים) באמצעות מטבע דיגיטלי המגובה במלואו בכסף רגיל (מעין ארנק נטען).

אולם, כדי שמיזמים מסוג זה יצליחו לאורך המערכת הפיננסית, עליהם להניב חיסכון משמעותי לעסקים מבחינת עלויות ניהול תשלומים ואשראי, וכן לצרכנים, בדמות הנחות או מבצעים, שימומנו מהחיסכון לעסקים. להערכתנו, על אף הרעיון הראוי, צפוי להם אתגר עצום במעבר לשימוש מסחרי נרחב, שכן "עוגת החיסכון" שביכולתם להשיג מצומצמת ממילא, וצריכה לממן גם את רווח היזמים, לצד צמצום האשראי המוקנה לצרכנים כיום, שעבור רובם חיוני לצרכי מימון שוטף.

הסוג האחרון הוא "האסימון ההוני", המבטיח למשקיעים השתתפות בתזרים מזומנים הנובע מהנכס או הפעילות עליהם מתבסס ה-ICO. ככל שיקבע שזו אכן הנפקת ני"ע דה-פקטו, יש מקום להתערבות רגולטורית לגיבוש כללים של גילוי נאות והגנות רגולטוריות בסיסיות.

הכותבים הם, בהתאמה, שותף ומתמחה ב-PwC ישראל. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

ICO - (Initial Coin Offering)

הנפקת טוקנים (אסימונים) לציבור בטכנולוגיה מבוססת בלוקצ'יין, בעיקר לצורך גיוס מימון, ללא מסגרת רגולטורית מוסדרת לעת עתה. הטוקנים המונפקים משמשים למגוון מטרות - מקידום אג'נדות חברתיות, דרך זכויות שימוש במוצרים ושירותים וכלה בגיוסי הון והנפקת מטבעות דיגיטליים

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק