גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימיות עוברת לסוחר (ולבוחר)

רפורמת המסים "הגדולה מאז ומעולם" בארה"ב מפיחה אופוריה בנשיא ובמפלגתו

טראמפ חוגג את רפורמת המס  / צילום: רויטרס
טראמפ חוגג את רפורמת המס / צילום: רויטרס

הנשיא דונלד טראמפ היה שרוי באופוריה בסוף השבוע שעבר. ברגע האחרון ממש, לפני שאמריקה יצאה אל פגרת סוף השנה, הקונגרס הגיש לחתימת הנשיא את הרפורמה הנכספת במס ההכנסה.

מה מאוד ערבה הרפורמה הזו לחיכו. קבלת פני גיבורים ציפתה לו בישיבת הקבינט, והוא הכריז "הכלכלה הגיעה ל-3% [של צמיחה]. אף אחד לא חשב שהיא אפילו תתקרב. אני חושב שאנחנו יכולים להגיע ל-4.5%, ואולי בסופו של דבר גם לשישה אחוזים".

פרופ" אלן בליינדר מאוניברסיטת פרינסטון, לשעבר המשנה לנגיד הבנק המרכזי, הגיב על דברי הנשיא (בראיון לרשת הרדיו הציבורי NPR): "זה דיבור מוטרף לחלוטין. 3% זה לא מוטרף. זה רק אופטימי עד מאוד. 6% הם מוטרפים לחלוטין".

בליינדר, שמונה להנהלת הפדרל ריזרב בידי ברק אובמה, ונוטה שמאלה, הסביר: "יש לנו צמיחה מתונה מאוד של כוח העבודה, חצי אחוז ופחות בשנה. כדי להגיע ל-6% עלינו להשיג גידול שנתי של 5.5% בפריון לאורך תקופה ארוכה, מה שלא קרה מעולם, מ-ע-ו-ל-ם" (האזינו לראיון אתו ב-taxes-https://tinyurl.com/blinder).

בשביל מה לנו לקצץ מסים, הוסיף בליינדר. "קודם כול, זה פורץ חור בתקציב בשעה שאיננו זקוקים לזה. יש לנו עכשיו תעסוקה מלאה. איננו צריכים להמריץ את הכלכלה. זו אינה שנת 2009".

איך צומחים

מה מעניינת היא אי-ההסכמה הזו. היא מזכירה את הוויכוח שהתנהל באמריקה בתחילת שנות ה-80 של המאה שעברה. אז, הנשיא רונלד רייגן קיצץ מסים, כדי לחלץ את המשק מן המיתון החמור ביותר זה 40 שנה.

עד אותו הזמן, הרפובליקאים נשאו את נס הזהירות הפיסקלית, והעמידו את איזון התקציב סמוך מאוד לראש מעייניהם. רייגן העלה מס שפתיים לאיזון התקציב, אבל השליך זהירות פיסקלית לכל הרוחות. בשמונה שנות נשיאותו, החוב הלאומי של ארה"ב גדל פי שלושה, יותר מאשר ב-200 השנה שקדמו לו. אבל המשק אמנם נחלץ ממיתון.

בשנה הרביעית של נשיאות רייגן (1984), התמ"ג האמריקאי צמח בשיעור של 7.3%, שלא נראה דוגמתו ב-35 השנה הקודמות. לשם השוואה, בשנה הטובה ביותר של נשיאות ברק אובמה (2015), המשק צמח בשיעור של 2.6%.

בעוד שהצמיחה השנתית הממוצעת אצל רייגן עמדה על 3.5% (השנתיים הראשונות שלו היו איומות), הצמיחה הממוצעת אצל אובמה עמדה על 1.5% ופחות. ב-15 השנה האחרונות, הצמיחה הממוצעת בארה"ב לא עלתה על 2% בשנה.

לא משחק סכום אפס

מליצי היושר של קיצוצי מסים רדיקליים בשנות רייגן ביטלו את החששות מפני "חור בתקציב". הרהוט והנועז שבהם היה ג'ק קמפ, ציר קונגרס מבריק (וכוכב לשעבר של ליגת הפוטבול).

קמפ ראה בעצמו "שמרן אופטימי". העולם אינו משחק-סכום-אפס, הוא אמר. אין צורך להתחלק בעוגה הקטנה, כאשר אפשר להגדיל אותה. הגדלה תחייב את הכפלת הצמיחה השנתית. הוא אהב לדבר על ממוצע של 5%, שנראה רק פעם אחת מאז מלחמת העולם השנייה, תחת הנשיא לינדון ג'ונסון, בשנות ה-60.

הגירעון בתקציב? אל דאגה, הוא אמר. הגירעון אינו צריך להיבחן במספרים אבסולוטיים, אלא יחסית לחלקו בתמ"ג. די לגירעון אם יצטמק במספרים יחסיים.

קיצוץ מסים נעשה אפוא הרבה יותר מאמצעי פיסקלי לעת משבר והאטה. הוא נעשה עיקר אידיאולוגי. מכוח קיצוץ המס תצמח חברת שפע, שיוזמה חופשית וחירויות הפרט יעמדו במרכזה.

אחת לדור

אנחנו חוזרים ומתייצבים עכשיו במשבצת דומה. יושב ראש בית הנבחרים בוושינגטון, פול ראיין (שכהונתו מעניקה לו סמכות בלבדית לקבוע את סדר היום), הוא תלמידו וממשיך דרכו של ג'ק קמפ הנ"ל. הוא התחיל את דרכו כעוזרו הפרלמנטרי.

רייאן כתב בשבוע שעבר ב"וול סטריט ג"ורנל" על החקיקה החדשה, כי "רגעים כרגע הזה מופיעים אחת לדור", ו"מקץ שנים של דשדוש ושל מחלוקת, אנחנו עולים בהחלטיות על נתיב הצמיחה. הרעיונות האלה יסללו את הדרך אל רנסאנס כלכלי" זו רפורמה שמרנית במיטבה, המחילה את עקרונות היסוד שלנו - חירות, ממשלה מוגבלת ושווקים חופשיים".

ועל אף האופטימיות יוצאת הדופן של רייאן, ואולי דווקא בגללה, אף דמוקרט אחד בבית הנבחרים ובסנאט לא הרים את ידו לטובת הרפורמה. למען האמת, 12 רפובליקאים בבית הנבחרים הצביעו נגדה. הדמוקרטים משוכנעים שהרפורמה מעוגנת בציפיות שווא, והיא מיטיבה בייחוד עם בעלי הכנסות גבוהות מאוד. הם מתכוונים להעמיד אותה במרכז מערכת הבחירות שלהם לקונגרס בנובמבר הבא.

חילוקי הדעות על משמעות הרפורמה ועל תוצאותיה הם כל כך עמוקים עד שקשה להאמין כי יש לרפובליקאים ולדמוקרטים משהו במשותף, אפילו לא הלשון האנגלית, או לפחות רוב אוצר המלים שלה.

אמריקה תחזור הביתה

רפורמת המס הזו מזכירה אמנם את שתי הרפורמות של רונלד רייגן, אבל רק לכאורה. בעוד שהרפורמות של רייגן נעשו בפרוש עידן הסחר החופשי, הרפורמה הזו באה על רקע נסיגה של ארה"ב מהסכמי סחר ומשותפויות רב-צדדיות. ראיין, במאמרו הנ"ל, מאמץ כמעט ככתבה וכלשונה, אם גם ביתר עידון ובציפוי אינטלקטואלי, את תפיסת "הלאומיות הכלכלית" של טראמפ.

הקיצוץ הנמרץ במסי חברות באמריקה - מ-35% ל-21% - יגדיל פלאים את תחרותיותה בזמן שארה"ב "נעה אל מערכת טריטוריאלית, כמו רוב הארצות האחרות". זה תחליף מנומס ומתחכם לפרוטקציוניזם, וזה בהחלט ההיפך ממה שהימין השמרני בארה"ב גרס בדור האחרון. "מקומות עבודה והון ישובו הביתה מחו"ל", כתב רייאן.

זו כמובן זכותו המלאה של פוליטיקאי. כפי שהנשיא טראמפ אמר בנאום הסתלקותו מהסכמי האקלים של פריז בחודש יולי, הוא לא נבחר "כדי לייצג את פריז, צרפת, אלא את פיטסברג, פנסילווניה". אבל מוטב להבין במה מדובר: בהסתלקות מסיבית של מעסיקים אמריקאיים ושל השקעות אמריקאיות מעשרות ארצות.

בנקים סוציאליסטיים, כמעט

את האופוריה של הימים האחרונים, על סף חג המולד, האירו באור יקרות בונוסים נדיבים, ששילמו תאגידים מרכזיים לעובדיהם, בקשר ישיר ומפורש עם התיקון בחוקי המס. בנק אוף אמריקה, AT&T, קומקאסט ובואינג העניקו בונוס של 1,000 דולר לחצי מיליון עובדיהם.

ארבעה בנקים גדולים העלו ל-15 דולר את שכר המינימום שהם משלמים על שעת עבודה (שמרנים מתנגדים זה שנים להעלאת שכר המינימום הפדרלי, העומד כיום על 7.25 דולרים בשעה; 15 דולר הוא הסכום שתבע ברני סנדרס, הטוען הסוציאליסטי לנשיאות בבחירות של השנה שעברה).

הצלחת הרפורמה תלויה לא רק במשתנים כלכליים, אלא גם במצב רוח. כדי שאופטימיות תתורגם לפעילות כלכלית נחוצה קודם כול אופטימיות. הרפובליקאים, שנדחקו אל הקיר בחודשים האחרונים, מאמינים שפרץ של אופטימיות ממשמש ובא. אם הצדק איתם, מוטב לשנות גם את הציפיות הפוליטיות. יש לשנה החדשה פוטנציאל להיטיב עם כלכלת ארה"ב, עם הבורסה - ועם מעמדם של הנשיא ושל מפלגתו.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים