גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנק ישראל: ביקורת חריפה על התנהלות הפועלים בפרשת קינן

דוח בנק ישראל על הטיפול בתלונת ההטרדה המינית נגד המנכ"ל לשעבר ציון קינן: התנהלות הבנק לא תואמת את הנחיות הפיקוח ■ ביקורת על היו"ר לשעבר יאיר סרוסי: "טעות חמורה בשיקול-הדעת" ■ דורש להדיח את יו"ר ועדת הביקורת, דפנה שורץ, מתפקידה

ציון קינן / צילום: תמר מצפי
ציון קינן / צילום: תמר מצפי

שנה וחודשיים לאחר שהתפוצצה פרשת התלונה על תקיפה מינית נגד מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, ציון קינן, פרסם היום (ג') בנק ישראל את תמצית הדוח בפרשה זו. בבנק ישראל אמנם מבקרים בחריפות את התנהלות הבנק ובמיוחד את היו"ר לשעבר, יאיר סרוסי, ואת יו"ר ועדת הביקורת, דפנה שורץ, אולם כמעט ולא מטילים סנקציות או החלטות אופרטיביות אחרות כנגדו.

מהדוח עולה, בין היתר, כי הבנק אמנם התבסס בהתנהלותו על ייעוץ וחוות-דעת משפטיות, אולם לפחות באחד המקרים מדובר בחוות-דעת בעייתית שכן היא נכתבה על-ידי עורך דין שבהמשך נשכר על-ידי קינן בכדי לייצג אותו באירוע הזה.

בבנק ישראל אומרים כי הבנק התנהל כשורה במישור של הטיפול בחוק למניעת הטרדה מינית, אולם "התהליך לא היה שקוף, ללא אתגור, פיקוח ובקרה מספקים, ובוצע באופן שאינו הולם את הוראות הפיקוח על הבנקים וכללי ממשל תאגידי".

דוח הביקורת מתייחס לתפקודם של מספר גורמים. הדוח מבקר בחריפות את היו"ר לשעבר סרוסי, שגם עזב את תפקידו בעקבות המקרה: "התנהלות יו"ר הדירקטוריון משקפת טעות חמורה בשיקול-הדעת ואינה עולה בקנה אחד עם כללי ממשל תאגידי תקין".

סרוסי לא עדכן את דירקטוריון הבנק בתלונה, שכן רצה לשמור על דיסקרטיות של המתלוננת. "אין אנו מקלים ראש בחשיבות ההקפדה על הדיסקרטיות, אך אין בכך כדי להצדיק את החלטותיו. הדיווח לדירקטוריון וניהול דיון בו אינם רק פורמליים, אלא הם מתחייבים ממשל תאגידי תקין", נכתב בדוח.

בנק ישראל גם מבקר את סרוסי על כך שלא דיווח לפיקוח על הבנקים על האירוע: "בהחלטתו שלא לדווח לפיקוח על הבנקים פעל סרוסי בניגוד לנדרש ובניגוד למצופה ביחסים בין יו"ר גוף מפוקח לבין המפקח עליו". בנק ישראל אף מדגיש כי במהלך התקופה הרלוונטית התקיימו מספר פגישות בין סרוסי למפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, בהם היא הדגישה את נושא טיפול ארגונים בתלונות על הטרדיות מיניות. "על רקע זה חמורה אף יותר הימנועתו של היו"ר לשעבר מלדווח למפקחת על האירוע, והיא פגמה באמון שהוא אבן היסוד ביחסים בין מפקח למפוקח ונציגיו".

עוד צוין בדוח, כי כפי שפורסם ב"גלובס" היועץ המשפטי של הבנק, עו"ד אילן מזור, המליץ לסרוסי מספר פעמים לדווח על האירוע לדירקטוריון ולפיקוח על הבנקים, "אולם היו"ר העדיף לאמץ את עמדתו של עו"ד אחר, שאינו נמנה על מערך הייעוץ המשפטי של הבנק ואשר לא נשכר לייעץ ולייצג את אינטרס הבנק בנושא". בנק ישראל לא מפרסם את שמו של היועץ, אולם כפי שפורסם בעבר ב"גלובס" ההערכות הן שמדובר בעו"ד פיני רובין העובד עם בנק הפועלים בנושאים שונים.

"סרוסי שגה כשהסתמך על עמדה משפטית שניתנה בתנאים האלה. התנהלות זו אינה עולה בקנה אחד עם כללי ממשל תאגידי נאות, ובמבחן התוצאה אף פגמה בשיקול-הדעת של היו"ר ובמצופה ממנו", לשון הדוח. למרות המילים הקשות שבנק ישראל מטיח בפני סרוסי, הוא לא כותב כי לא ינקוט הליכים כנגדו היות וממילא הוא סיים את תפקידו בבנק על רקע אותה פרשה.

מי שעוד נמצאת במוקד הביקורת היא יו"ר ועדת הביקורת בדירקטוריון הבנק, דפנה שורץ, שבנק ישראל דורש כי תועבר מתפקידה. יחד עם זאת, שורץ תוכל להמשיך ולכהן כדירקטורית. מהדוח עולה, כי שבועיים לאחר שהחל תהליך בדיקת התלונה עדכן סרוסי את שורץ בפרשה, אך לא עדכן אותה בכך שהיועץ המשפטי של הבנק המליץ לדווח על כך לדירקטוריון ולפיקוח על הבנקים. "שורץ לא סברה כי יש צורך לדווח לועדת הביקורת ולדירקטוריון", נכתב. עוד עולה, ששורץ שאלה את מזור אם הבנק עושה כנדרש, אך הוא לא אמר לה את עמדתו בעניין. "שורץ שגתה בכך שלא ביקשה מסרוסי לכנס את הדירקטוריון, וכן שגתה שלא כינסה את ועדת הביקורת. היא לא ענתה למצופה ממנה כדירקטורית, ובמיוחד כשמדובר ביו"ר ועדת הביקורת שמהות תפקידה לבדוק, לחקור, לאתגר ולעמוד על ליקויים בהתנהלות הבנק", נכתב בדוח.

על אף שהיועץ המשפטי מזור המליץ לסרוסי לדווח על האירוע לגורמים הרלוונטים, ודרש שבודק חיצוני ימונה לעניין, לבנק ישראל יש גם ביקורת על התנהלותו: "היועץ המשפטי שגה בכך שהסתפק בהמלצתו כיצד להתנהל ולא הציג עמדה משפטית ברורה. הוא גם שגה בכך שלא הציג לשורץ את המלצותיו בעניין, ובכך שהסכים שהבנק יסתמך על חוות-דעת של עורך דין פלילי, שנשכר אחר-כך על-ידי קינן לייצגו".

בצד החיובי, יכולים בבנק הפועלים, שבשליטת שרי אריסון, להתנחם בכך כי לבנק ישראל אין ביקורת על הסכם הפרישה שהושג עם העובדת ושכלל פיצויים מוגדלים בהיקף של כמה מיליוני שקלים. הסכם זה זכה לביקורת ציבורית בטענה שמדובר בסוג של "הסכם שתיקה". "בדקנו את הסכום שקיבלה המנהלת לשעבר בהשוואה לתגמול של מנהל מקביל אליה, ולא ניתן לומר שההיקף הכספי של המענק המיוחד אינו סביר. בנוסף לא מצאנו שסעיפי הסודיות והוויתור על תביעות היו חריגים".

השופט אדלר פסק פיצויים מוגדלים

נזכיר כי בנובמבר אשתקד נחשף בחדשות 2 כי במאי 2016 עובדת לשעבר בבנק הפועלים התלוננה כי מנכ"ל הבנק לשעבר ציון קינן תקף אותה במסגרת נסיעת עבודה לקזחסטן שאירעה בשנת 2006. העובדת לשעבר העלתה את הטענות לאחר מספר חודשים בהם ניהלה משא-ומתן עם הבנק בנושא תנאי הפרישה שלה, שלא תאמו לדרישותיה. אותה עובדת סירבה להתלונן במשטרה וביקשה לשמור על חשאיות. הבנק החליט בעקבות זאת למנות כבודק את השופט בדימוס סטיב אדלר. אדלר אמנם לא מצא את התלונה מוצדקת, אך במקביל פסק לעובדת פיצויים מוגדלים המוערכים במיליוני שקלים, מה שהעלה את הביקורת שמדובר בסוג של "דמי שתיקה".

לאחר פרסום האירוע, התברר כי יו"ר הבנק דאז סרוסי לא עדכן את דירקטוריון הבנק או את בנק ישראל בפרשה, מה שהביא לכך שהוא אולץ לעזוב את הבנק. במקביל נפתחה בדיקה של תלונת העובדת לשעבר במשטרה, ובאוגוסט האחרון הוחלט לסיים את הבדיקה ולא לפתוח בחקירה פלילית. לאחר סיום בדיקת המשטרה, בנק ישראל נכנס לתמונה ובדק האם בנק הפועלים התנהל בפרשה כנדרש, והיום כאמור מתפרסם תמצית דוח הבדיקה הסופי בנושא.

מטעמו של סרוסי נמסר היום כי "נושא הטענה על ההטרדה טופל בקפדנות וברגישות תוך שנעזרתי ביועצים משפטיים ונועצתי עם יושבת ראש ועדת הביקורת. מתוך חשש ממשי להדלפת פרטי הבדיקה, פעלתי על בסיס ייעוץ משפטי על-פיו אין לדווח על הנושא לדירקטוריון כל עוד לא התבררו העובדות, וזאת בכדי למנוע פגיעה בצנעת הפרט של המתלוננת ושל המנכ"ל. אבקש להדגיש כי הצטרפתי לבנק הפועלים שלוש שנים לאחר המקרה המדובר בקזחסטן וכי לא היה לי כל עניין אישי הנוגע למנכ"ל, שכבר הודיע קודם לכן על סיום תפקידו. פעלתי בעניין בתום לב ומתוך ראיית טובת הבנק לנגד עיניי.

"במסגרת תהליך הבדיקה, מונה שופט בכיר שהומלץ על ידי היועצים המשפטיים ונחשב למוביל בתחום יחסי עבודה. בנוסף, על ההסכם עם העובדת חתום היועץ המשפטי של הבנק שאף נתן חוות-דעת על-פיה ההסכם נעשה בסמכות ועל-פי דין. בחוות-דעת שהוגשה לבנק ישראל על-ידי פרופ' אוריאל פרוקצ'יה, מהמומחים המובילים בישראל לדיני החברות, נקבע כי פעלתי כראוי כאשר העדפתי את שמירת הדיסקרטיות המתחייבת לאור החוק למניעת הטרדה מינית על פני דיון בפורום תאגידי רחב, וזאת משום שמדובר בחוק ספציפי לנושא ההטרדות הגובר על הכלליות בחוק החברות. עוד ציין פרופ' פרוקצ'יה כי פעלתי נכון בעת מינוי בודק חיצוני וקבלת המלצותיו, וכך גם בשלב בדיקת העובדות, ולאחר שזה האחרון פסק כי לא התקיימה הטרדה. ביחס לאי-דיווח לבנק ישראל, הרי שהבעתי התנצלות מיידית באופן פומבי עם פרסום הנושא".

מבנק הפועלים נמסר היום: "בנק הפועלים מתכוון ללמוד את הדוח לעומק ולפעול על-פי ההמלצות שבו. הדוח קובע בבירור שבמישור של החוק למניעת הטרדה מינית בנק הפועלים פעל כשורה, וכי בנק ישראל לא מצא פסול בסעיפי הסודיות ובגובה התשלום ששולם לעובדת".

הממצאים נגד התנהלות הבנק

■ במישור החוק למניעת הטרדה מינית - הבנק פעל כשורה. 

■ היו"ר סרוסי קיבל החלטות בלי לדווח לדירקטוריון על הטענות נגד קינן. 

■ התנהלות סרוסי - טעות חמורה בשיקול-הדעת והתנהלות לא תקינה. 

■ סרוסי לא דיווח לפיקוח על הבנקים - בניגוד לנוהל הבנקאי התקין. 

■ סרוסי התעלם מהייעוץ המשפטי בבנק שקבע שצריך לדווח לדירקטוריון והעדיף להסתמך על ייעוץ חיצוני. 

■ יו"ר ועדת הביקורת דפנה שורץ שגתה כשלא אמרה לסרוסי לדווח לדירקטוריון. 

■ היועץ המשפטי הפנימי של הבנק, עו"ד אילן מזור, שגה כשהסתפק בהמלצה בלבד לדווח לדירקטוריון. 

■ ההסכם עם המתלוננת סביר, אך היה צריך לאשר אותו בדירקטוריון. 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"