גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממובילאיי ועד הביטקוין: כל האירועים שעשו את 2017

"מובילאיי הותירה חותם על תעשיית הרכב העולמית"; "קמפיין metoo# יצר סדר יום חדש" ■ בכירים מסכמים את שנת 2017 - כתבה ראשונה בסדרה

דניאל לבנטל, מנכ"ל מישורים השקעות נדל"ן: "מובילאיי הותירה חותם על תעשיית הרכב העולמית"

העסקה בה ענקית השבבים האמריקאית אינטל רכשה את מובילאיי הישראלית בכ-15 מיליארד דולר במזומן בחודש מארס השנה, מהווה בעיניי אירוע משמעותי שלא ניתן להתעלם ממנו. מדובר באקזיט הגדול בתולדות המשק הישראלי. לא ניתן שלא לפרגן ליזמים, מייסדים ומנהלים של החברה שהובילו את המהלך הזה. לא מדובר רק על סכומי הכסף האדירים, אלא על המהות שחברה ישראלית מירושלים, מותירה חותם כה משמעותי בתעשיית הרכב העולמית, בעוד שלישראל אין תעשייה משמעותית בתחום זה.

"כשמדברים על איש השנה, אפשר לומר הרבה מאד דברים על נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אבל דבר אחד בטוח אי-אפשר לקחת ממנו - הוא לא רק מוכר סיסמאות. כשהוא הצהיר בקמפיינים שלו - Make America Great Again, הוא באמת התכוון לזה. לאחרונה הוא העביר בבתי הנבחרים את רפורמת המס המרחיקה לכת ביותר בארה"ב מאז ממשל רייגן. אחד הסעיפים העיקריים ברפורמה היא הורדת שיעור מס החברות בארה"ב מכ-35% לכ-20%. המטרה העיקרית בהורדת המס היא להחזיר רווחים של חברות אמריקאיות ואת הפעילות שלהן לגבולות ארה"ב, היות שארה"ב אינה תחרותית במובן זה. ההשלכות של המהלך עדיין לא ברורות עדיין. יש שיגידו שמדובר בצעד שיגדיל את התפוקה ואת התוצר האמריקאי, יחזיר חברות לייצור ופעילות בארה"ב ובכך גם יקטין את שיעורי האבטלה והפערים החברתיים. מאידך, יש שמאמינים שמדובר ברפורמה, שהיא מתנה לעשירים ולשווקים, תגדיל את נטל המס של העניים ומעמד הביניים, ותעמיק את הגירעון. כך או כך, מדובר בצעד אמיץ מאד של מי שעומד בראש המדינה הגדולה בעולם".

דניאל לבנטל / צילום: אוראל כהן

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "נחרדתי מהתקנות שמובילות לעולם גזעני וחשוך"

המהלך של 2017 הוא בעיני תקנות ההגירה של דונלד טראמפ, שנקבעו בתחילת השנה, ולפיהן יקל על המדינה לגרש תושבים שנכנסו בצורה לא חוקית וכן לגרש כל מהגר שנכנס למדינה באופן לא חוקי, ונחשד בעבירה כלשהי, אפילו עבירת תנועה. נחרדתי מהתקנות שהיו עוד צעד בדרך להפיכת העולם ללאומני, גזעני וחשוך. תודה ל ביהמ"ש העליון, שביטל את רובן בסופו של דבר. איש השנה הוא ולדימיר פוטין, שהחזיר את רוסיה לימיה ה'זוהרים' של המלחמה הקרה - העניק חיבוק חם לא-סיסי, הציל את משטר אסד ולמעשה אוחז בהגה ההנהגה הסורי, ומקדם את תוכנית הגרעין האיראנית. פוטין מנסה להחזיר את רוסיה למעמדה כמעצמה עולמית, תוך שהוא מנצל את היחלשות השפעתה של ארה"ב".

גידי כרוך / צילום: יוסף כהן

יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן אאורה: "למה לא לנהל את חשבון הבנק באפליקציה?"

"המהלך העסקי המסקרן של השנה היה השקת הבנק הדיגיטלי של לאומי, 'פפר'. היה כאן זיהוי צורך שעד לפני כמה שנים היה נשמע כמעט דמיוני. בפועל, יש מעגל שרק הולך ומתרחב של לקוחות שמעוניינים לנהל את כל ההיבטים הצרכניים של חייהם דרך האפליקציה או המחשב ואם אפשר היום להזמין מוצרי צריכה ואפילו לעשות ביטוח בלחיצת כפתור, למה לא לנהל כך גם את חשבון הבנק? אמנם השקת המהלך לוותה ביצירת שפה ונראות שמאוד מוכוונת לקהל הצעיר, אך הנתונים שחשף הבנק מעידים שקרוב למחצית מהלקוחות הם דווקא מעל גיל 35, מה שמהווה לדעתי אינדיקציה לכך שהחדשנות הטכנולוגית מחלחלת היום לכולם וחברות שלא יישרו קו יאבדו רלוונטיות".

יעקב אטרקצ'י  / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יעל רבהון, מנכ"לית אבוט ישראל: "ח"כ שמולי עשה מהלכים ושינויים מרחיקי לכת"

"בחרתי בח"כ איציק שמולי, המכהן כיושב-ראש בשדולה למען הגמלאים וחבר בוועדת משנה לעניין מעמד הקשיש, ומשמש בשנים האחרונות כפנים של המאבק למען אוכלוסיית הקשישים במדינת ישראל שלפעמים נופלת בין הכיסאות ואינה מקבלת את המענה הראוי לה.

מעבר לעשייתו הרבה, מדובר בשינוי מרענן שמגיע מקול צעיר בכנסת המייצג את הדור החדש ומהווה זיק של תקווה במצב הלא פשוט של הקשישים היום במדינת ישראל. השנה קידמו כמה חברי כנסת ובראשם, ח"כ שמולי תיקון לחוק הבטחת הכנסה, שביטל את התנאי לפיו רק מי שמתגורר באזור קר זכאי למענק חימום, שדרוג משמעותי עבור כל אותם קשישים במצב סוציו אקונומי נמוך שזכו לתנאי הבסיסי של חימום בחורף. אחרי ההישג המשמעותי צוטט שמולי ואמר כי לא פעם יש אוכלוסיות שנשארות מאחור בישראל ועם הצעת החוק שעברה, נעשה צעד גדול בכך שהרבה מאוד קשישים עניים יעברו את החורף בשלום. בצעדיו ועשייתו הבלתי פוסקת למען החלש בחברה, עושה ח"כ שמולי, מהלכים ושינויים מרחיקי לכת וניתן לראות זאת בהצעות החוק אותן מוביל או לוקח בהן חלק כגון 'חוק חובת התקנת מצלמות' במחלקות האשפוז הסיעודי, 'חוק לביטוח סיעודי ממלכתי', 'חוק להגדלת קצבאות הזיקנה' ועוד".

יעל רבהון  / צילום: יוסי צבקר

ד"ר נורית הראל, יו"רית משותפת בתשלובת ד"ר פישר: "קמפיין metoo# יצר סדר יום חדש"

"קמפיין metoo# שהחל בארה"ב והמשיך בישראל וברחבי העולם הוא הדוגמה המושלמת לאפקט הפרפר. בתורת הכאוס הוא מתואר כשינוי קטן בתנאי ההתחלה שיגרום לשינוי גדול בהתנהגות המערכת בטווח הזמן הארוך. חשיפה של הטרדות מיניות של המפיק ההוליווידי הארווי ויינשטיין, שהיא תגלית קטנה בראייה גלובלית, משכה בעקבותיה את צעקת ההמונים. צעקה רמה זו הייתה הזדהות ספונטנית וחשיפה אינטימית של מיליוני נשים בכל העולם בטווח מקצועות, מעמדות וגילאים מגוון ומפתיע. חשיפה גלובלית של שכיחות ההטרדות המיניות נמשלת לסופת טורנדו שממנה השיבה לאחור אינה אפשרית. הקמפיין יצר סדר יום חדש ושרטט קו אדום המשנה את כללי המשחק במערכות היחסים בין גברים לנשים באשר הם מחד, ואת הדיון הציבורי בחוזק הרשתות החברתיות והסכנה בשימוש לא אחראי בהם מאידך.

"אנשי השנה שלי הם כל אישה ואיש שבאומץ פרשו כנפיים בצבע ייחודי, נחשפו ברשת החברתית או התקשורת והיוו פרפר אחד בתוך סופת הטורנדו שהביאה לשינוי חברתי מהותי. הקמפיין הדגיש את האחריות האישית של כל אדם לשימוש ברשתות החברתיות בצורה מושכלת ואחראית לאור הכח הרב שיש בהן, גם בעולמות אישיים וגם בעסקיים".

ד"ר נורית הראל / צילום: דפנה גזית

אביה מזרחי-מגן, מנכ"לית רשת פתאל בישראל: "הנשיא ריבלין דואג להנמיך את הלהבות"

"המהלך הטוב והמיוחד ביותר שקרה השנה הוא עסקת המכירה הגדולה ביותר בתולדות המשק הישראלי, מכירת חברת מובילאיי הישראלית לענקית ההייטק אינטל. מהלך זה מהווה את עסקת המכירה הישראלית הכי גדולה שנראתה בהיסטוריה של המדינה, שבזכותה ישראל הפכה להיות המרכז הגדול בעולם לפיתוח רכב אוטונומי.

"איש השנה שלי הוא ראובן ריבלין, נשיא המדינה. ריבלין אומר את דעתו גם כשהיא לא הנעימה ביותר לאזרחי המדינה ומנהיגיה ועומד בפני גל של קיצוניות ולא נכנע לרגע. אני חושבת שבזמנים שהדעות השונות נתונות למחלוקת וכשנראה שהעם שלנו מפוצל בין שמאל לימין, חרדים וחילוניים ערבים ויהודים, הנשיא ריבלין הוא הדמות שדואגת לאחד את כולנו ודואג להנמיך את הלהבות בשיח הציבורי מבלי לחשוש להביע את דעתו".

אביה מזרחי מגן / צילום: אילן בשור

נתי אברהמי, מנכ"ל חברת הטכנולוגיה טלדור: "שנת המפץ הגדול של המטבעות הווירטואליים"

"אחד הדברים הבולטים והמסקרנים שאירעו השנה הוא תופעת המטבעות המבוזרים ובראשם הביטקוין. בלי לנבא מה צופן העתיד הקרוב למשקיעים בביטקוין ניתן לומר שהכלכלה החדשה שמבוססת על טכנולוגית הבלוקצ'יין, ומאיימת על כמה מבסיסי הכלכלה של המאות האחרונות (כדוגמת הבנקים) תתפוס בשנים הבאות מקום מכובד בכלכלה העולמית וזאת לצד הכלכלה ה'מסורתית'. שנת 2017 תיזכר כשנת המפץ הגדול של המטבעות הווירטואליים. השנים הבאות הן המבחן האמתי ועלינו להיות ערים להתפתחויות הכלכליות.

"מי שעשה מבחינתי צעד משמעותי הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שנכנס לתפקידו בינואר האחרון, בטקס ההשבעה הגדול אי פעם, טרף השנה את הקלפים. למרות שחיקה מסוימת במעמדה בשנים האחרונות, ארה"ב, היא עדיין המעצמה המובילה, שמשפיעה בצורה אדירה על העולם וכמובן עלינו כאן בישראל. הנשיא טראמפ לצד האנטגוניזם שהוא מייצר, מוביל מהפכות בלא מעט תחומים, הן פנימיים (בריאות ומיסוי) והן בינלאומיים (למשל משבר האקלים, ההכרה בירושלים ועוד).

"לאופי הנשיאותו ודעותיו האישיות, יש השפעה אדירה על יחסי הגומלין בין מדינות בעולם ככלל ועלינו בישראל בפרט. עבודתו של טראמפ אף משליכה בצורה ישירה על המרחב העסקי והפוליטי שלנו.

"ימים יגידו אם הוא יתגלה כאפיזודה של מי שהעולם ואנחנו נעדיף לשכוח, או כמי ששינה את העולם. מה שבטוח תקופת כהונתו מייצרת עניין רב".

נתי אברהמי / צילום: רון דביר

רן בוקשפן, מנכ"ל טלרד נטוורקס: "התרשמתי מהאומץ וההחלטיות של קאר שולץ"

המהלך שעשה את 2017 הוא תוכנית ההחייאה הדרמטית של קאר שולץ בטבע. שולץ הגיע מתוך הכרה שרק יישום מהיר ונחוש של תכנית הבראה יאפשר לטבע לשרת את חובותיה העצומים בשנים הקרובות. אין מקום להיסוסים כאשר האחריות מוטלת על כתפיך, אין מקום להיעתר לבקשות של אישי צבור ובעלי אינטרסים. יש לעשות הכל ובהחלטיות למען הצלת החברה. מן הסתם, חלק מן ההחלטות יתבררו בעתיד כשגויות, אך בעתות משבר מחויבים לקבל החלטות וכשמחליטים עושים גם טעויות. היכולת והאומץ לעצור ולשנות כיוון אסטרטגי כשעל הכף קיים איום קיומי, היא קשה ומאתגרת. לבצע שנוי כגון זה בחברה גדולה ובינלאומית כטבע מהווה את מהות תפקידו של מנכ"ל. במציאות של טבע כיום, המנכ"ל נדרש לקבל החלטות קשות באומץ, לגלות מנהיגות בעיקר כלפי העובדים, ולהתנהל תוך מתן דוגמה אישית ובצניעות. היכולת לשקם את ספינת הדגל של התעשייה הישראלית ומדינת ישראל תלויה במרכיבים אלה.

התרשמתי מאמירתו שהמטה של טבע יתפקד והוא ינהל את החברה עם מטה שיתכווץ ב-500 עובדים ומנהלים, גם אם האיכות נפגעת קמעה. זהו מהלך חסכוני. אמירה כזאת חסרה כבר מספר שנים. אלי הורביץ אמר לי אישית פעם: 'המנכ"ל הוא המצפן של כל חברה'. חלום בלהות שכזה, שטבע שלו תאבד את הדרך, והמנכ"ל יידרש למצוא מחדש את הצפון, על זה אלי הורביץ לא חלם. בהצלחה לקאר שולץ, בהצלחה לטבע, ובהצלחה לעשרות אלפי העובדים שטבע עבורם היא מקור פרנסה".

רן בוקשפן/ צילום: שי שקולניק

עופרה פיינמסר, מנכ"לית חברת הביופארמה גיליאד ישראל: "נוסיר יאסין נתן דוגמה להתבוננות אחרת על החיים"

אני בוחרת בנוסיר יאסין (Nas Daily) כאיש שעשה את המהלך האמיץ בשנת 2017. בעיני הוא גאון שיצא לחפש אתונות ומצא מלוכה. הוא כוכב רשת ערבי-ישראלי בן 25, בוגר הארוורד, שעבד כמהנדס בחברה בת של ענקית התשלומים פייפאל בארה"ב עם שכר נאה, ויום בהיר אחד החליט לעזוב הכל, לוותר על מסלול ההצלחה ולצאת לתור את העולם הגדול. הוא אמר שגילה בגיל 24 שאזלו לו 32% מהחיים ובחר לחיות אותם אחרת. הוא לקח כספי חסכונות שצבר בעבודתו ויצא למסע בין עשרות מדינות ותרבויות, בתקווה להפיץ מסרים של הדדיות וסובלנות. הוא התחייב להעלות במשך שנה, מדי יום, סרטון בן דקה מהמסע המיוחד שלו. לאט לאט צבר קהל מעריצים שמונה כ-2 מיליון עוקבים. סיפור ההצלחה יוצא הדופן שלו הפך אותו למעין סינדרלה שבמרכז הקונפליקט הישראלי-ערבי והוא הצליח לעניין גופי תקשורת בארץ ובעולם וזכה לשלל כתבות מפרגנות.

הבחור, שיצא למסע אל הלא נודע עם תרמיל ומספר חולצות אחידות שמזכירות לו ש-32% מחייו חלפו, הצליח להפוך לכוכב ולייצר באז מטורף. זו דוגמה מצוינת להתבוננות אחרת על החיים ומהותם".

עופרה פיינמסר/ צילום: פביאן

עוד כתבות

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר