גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלוץ המרכזי

"הרפובליקה הוותיקה באפריקה" חוותה הפיכות רצחניות ומלחמת אזרחים ■ הגיע הזמן לקצת מזל

  צילום: רויטרס Thierry Gouegnon
צילום: רויטרס Thierry Gouegnon

השנה היוצאת עמדה בסימן המשך ההתרחקות מערכי הדמוקרטיה הליברלית בכל העולם. זו הייתה שנה טובה למנהיגים חזקים, שוחרי משטר סמכותני. הם מוכנים אמנם לחזור ולהעמיד את עצמם לבחירה, אבל רק לאחר שרוקנו את רוב החמצן בזירה הפוליטית.

ראינו את המהלך הזה בטורקיה, עם התפשטות הדיכוי הפוליטי וריכוז הסמכויות בידי הנשיא טאייפ ארדואן, אשר סיים את השנה בהכרזה שבלעדיו הרפובליקה תתמוטט; בפולין, שהתקרבה לסיים את עצמאות בתי המשפט, וזכתה בגינוי מן האיחוד האירופי (שבו היא חברה) על התכחשות לערכי הדמוקרטיה;

בפיליפינים, נשיא פופולרי מאוד מוסיף להרוס באופן שיטתי את שלטון החוק; בוונצואלה עתירת הנפט והגז, משטר שמאלי רדיקלי משסה את הצבא ואת המשטרה במפגיני האופוזיציה, ומעקר את בית המשפט העליון ואת הפרלמנט.

ברוסיה, הנשיא פוטין, שיציין בחודש מארס את השנה ה-18 לשלטונו, עומד על זכותו לבחור את מנהיגי האופוזיציה, והוא אוסר על יריבו העיקרי להתמודד נגדו.

אבל אין עוד כיבשת אפריקה ברשימת ייסורי הדמוקרטיה ב-2017: בחירות דרמטיות בקניה, שבית המשפט העליון ביטל, וציווה על עריכתן מחדש; הפגנות חוזרות ונשנות נגד השושלת המשפחתית המושלת בטוגו, במערב אפריקה, זה חצי מאה; טריק של הפרלמנט האוגנדי, שנועד להאריך בשש שנים נוספות את שלטונו בן 35 השנה של נשיא זקן; מאבק נמשך של האופוזיציה בקונגו הענקית והמיוסרת, כדי להכריח את הנשיא לפרוש, לאחר שהמנדט שלו פקע; התערבות צבאית נגד רודן בן 93 בזימבבואה, שנדחק לבסוף מן השלטון, מקץ 37 שנה; ולבסוף, בשבוע האחרון של השנה, הבחירות בליבריה, שהעלו כוכב כדורגל בינלאומי לשעבר לשלטון.

הנסיגה מן הדמוקרטיה הליברלית באירופה מתרחשת ברובה בחלק המזרחי, שהשתחרר מעול הקומוניזם כמעט לפני 30 שנה. מדוע דווקא שם, ולא בצרפת, או באיטליה? אולי מפני שהדמוקרטיה מעולם לא היכתה שורשים. אולי הרגלים סמכותיים הוקנו מדור לדור, מפני שדמוקרטיה של ממש לא הייתה קיימת בפולין, או בהונגריה, או בבולגריה, או ברומניה גם לפני הקומוניזם.

ייסורי הדמוקרטיה באפריקה, לעומת זאת, הם תוצאה מובהקת של מלאכותיות הגבולות הקולוניאליים. מעצמות אירופה הקימו מושבות, ושרטטו להן גבולות, רק כדי לשרת את צורכיהן. איש לא חשב שהגבולות ההם ישמשו יום אחד מדינות ריבוניות. התוצאה: אוסף של קבוצות אתניות, שאולי היה מוטב להן אלמלא נכרכו יחד. עניין רגיל הוא באפריקה, שמפלגה פוליטית מזוהה עם קבוצה אתנית ("שבט").

מעניינת ביותר הייתה בשבוע שעבר ליבריה, בחוף המערבי של אפריקה. היא מתפארת בתואר הקצת נבוב "הרפובליקה הוותיקה ביותר באפריקה", והבחירות בה מבשרות את חילופי השלטון הדמוקרטיים הראשונים שם מאז ומעולם.

לדבר על העתיד

ליבריה היא "הוותיקה ביותר", מפני שהקימו אותה עבדים משוחררים מארה*ב באמצע המאה ה-19. בתור שכזאת היא מציינת קולוניאליזם ממין אחר: של שחורים על שחורים. ה"אמריקנו-ליברים" העניקו לעצמם מונופול מלא על השלטון עד לפני 50 שנה. רק אז ניתנה זכות בחירה לילידים האפריקאיים. גם מאז, צאצאי המייסדים האמריקאיים הם האליטה הכלכלית של ליבריה.

תרעומתם של הילידים פירנסה הפיכה ברוטלית ב-1980, שבמהלכה רב-סמל מרושע רצח במו ידיו את הנשיא, בפיג'מה, בחדר המיטות שלו. אחר כך הוא הוציא להורג 13 מחברי הקבינט על שפת הים. הוא עצמו נרצח באופן ברוטלי להחריד עשר שנים אחר כך. הוא עונה ואבריו נכרתו לעיני מצלמת וידיאו. רוצחו הוא כיום חבר הסנאט של ליבריה, ומציע "לדבר על העתיד, לא על העבר".

בשנות ה-90 של המאה שעברה השתוללה מלחמת אזרחים איומה בליבריה. רבע מיליון נהרגו בה, היא התפשטה על פני ארבע ארצות, ובין הזוועות הגדולות שלו היו הילדים החיילים, שנשלחו לשדה הקרב מסוממים, והצטוו לכרות את אבריהם של אזרחים חפים מפשע. מנהיגם, איש ששמו צ'ארלס טיילור, נבחר לנשיא ב-1997. סיסמת הבחירות מקפיאת הדם שלו הייתה, "הוא הרג את אבא, הוא הרג את אמא, אני אצביע בעדו". טיילור הועמד בסופו של דבר למשפט על פשעים נגד האנושות, והוא חבוש כיום בבית כלא בצפון אנגליה.

פנים צעירות ורעננות

ליבריה יצאה בקשיים גדולים מרבע מאה של רודנים ושל רוצחים. ב-2005 היו בה בחירות בחסות בינלאומית, וניצחה בהן כלכלנית ששמה אלן סרליף ג'ונסון, האשה הראשונה, ולפי שעה היחידה, אשר הנהיגה ארץ כלשהי באפריקה המודרנית.

באוטוביוגרפיה שלה היא מספרת על שיחה עם שגריר ארה"ב בליבריה ערב הבחירות של 2005.

"האינך סבורה שארצך זקוקה למנהיג בעל פנים צעירות ורעננות?" הקשה השגריר. "כה רבים מכם מעורבים בפוליטיקה זה עידן ועידנים. האינך סבורה שמוטב לכם לפרוש?".

ג'ונסון השיבה ביובש, "ובכן, השגריר, בני ארצנו כמובן יבחרו במי שהם רוצים. אבל בהתחשב בהיקף החורבן ובאתגרים שלפנינו, אינני בטוחה שאנחנו זקוקים לפנים רעננות, צעירות וחסרות ניסיון. אינני בטוחה בזה כלל וכלל".

הפנים "הצעירות והרעננות" היו שייכות לג'ורג' ווה (Weah), אז בן 39, האפריקאי היחיד שהוכרז "כדורגלן השנה של פיפ"א". בימי זוהרו, בשנים האחרונות של המאה ה-20, הוא שיחק בשורה של קבוצות אירופיות, ותואר "החלוץ המרכזי הטוב ביותר" של זמנו. אבל בעוד שסרליף ג'ונסון הייתה משכילה, עתירת גינונים, מנוסה ובעלת קשרים ענפים (היא עמדה בראש פעולות סיטיקורפ באפריקה ועבדה בבנק העולמי בוושינגטון), ווה בא מדלת העם, עם השכלה מוגבלת. זה היה סוד קסמו - וזה היה סוד דחייתו.

הוא חיכה 12 שנה, עד ניצחונו העצום בבחירות של השבוע שעבר, עם 60% ויותר של הקולות. סרליף ג'ונסון אמנם לא התמודדה, אבל מפלגתה הובסה. מעט מאוד ממשלות באפריקה מניחות לאופוזיציה לנצח, אם כי למערב אפריקה יש רקורד מכובד יחסית. השלטון התחלף בדרכי שלום בניגריה, בגאנה ובסנגל.

בני 15 ומטה

מבחנה של הדמוקרטיה האפריקאית אינו רק פלורליזם וציות לחוקות, חשובים כאשר יהיו. מבחנה הוא קודם כול בתוצאות. חצי הליברים חיים מתחת לקו העוני, וסובלים מתת תזונה. 42% מן הליברים הם בני 15 ומטה. ליבריה זקוקה באופן נואש למקומות עבודה. האם הכדורגלן המבריק יצליח יותר מקודמתו?

ג'ורג' ווה חב את בחירתו לתרבות הידוענים, שהנחילה שלטון והצלחה פוליטית בכל רחבי העולם לשחקני קולנוע מזדקנים ולאתלטים ושחקני כדור לשעבר. אבל, אמר אחד מיריביו בבחירות, "משכן הנשיא אינו אקדמיה לכדורגלנים".

החשש הוא שהנשיא ווה לא יידע מה לעשות בכוחו האקזקוטיבי. לרוע המזל, הוא בחר לו לסגנית נשיא את ג'ואל טיילור, אשתו לשעבר של צ'ארלס טיילור, הנשיא לשעבר, פושע המלחמה המורשע. היא הכריזה בלי ניד עפעף, שהיא "תחדש את סדר היום" של טיילור. הפושע מוכן לתת פקודות מתא כלאו בבריטניה.

לליבריה לא היה מזל ב-40 השנה האחרונות. גם לאחר שהסתיימה מלחמת האזרחים שלה, היא סבלה את פגיעתו האיומה של נגיף האבולה. הנגיף ביקר אצל עשירית האוכלוסייה. 5,000 בני אדם מתו. מערכת הבריאות נהרסה.

אכן, לליבריה מגיע קצת מזל.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב