גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה חוקר את הליך מינוי מנכ"ל המל"ג

חברים במל"ג מבקרים את ועדת האיתור וטוענים בין היתר: התפקיד הוצע לסגן נשיא הטכניון מתניהו אנגלמן באופן לא תקין ■ המל"ג: ועדת האיתור רשאית להציע לכל אדם שלדעתה מתאים להגיש מועמדות

נפתלי בנט / צילום: רוני שיצר
נפתלי בנט / צילום: רוני שיצר

מבקר המדינה פתח בחקירה על המתרחש לאחרונה במועצה להשכלה גבוהה (המל"ג), שבראשה עומד שר החינוך נפתלי בנט. חוקרי המבקר בקשו לקבל מסמכים פנימיים הקשורים להליך מינוי מנכ"ל חדש למל"ג, משרה שאינה מאוישת מזה ארבעה חודשים, ולאופן שבו טופלה שאלת ניגוד העניינים של המנכ"ל היוצא של המל"ג, גדי פרנק - כך נודע ל"גלובס".

חברים במל"ג טוענים כי ההליך כולו נעשה באופן לא תקין, וכי לאחרונה הוצע התפקיד למתניהו אנגלמן, המשנה לנשיא ומנכ"ל הטכניון, באופן הפוגע בעקרונות המכרז.

המל"ג, יחד עם הות"ת (ועדה לתכנון ותקצוב במסגרת המל"ג, הוועדה החשובה ביותר במל"ג), מנהלים תקציב של כ-12 מיליארד שקל ב-60 מוסדות אקדמיים. המל"ג פועלת מאז חודש אוקטובר ללא מנכ"ל. בישיבת המל"ג האחרונה, בסוף דצמבר, נמסר דיווח לפיו מקווים להכריז על מנכ"ל חדש עד סוף ינואר 2018. על הבעיות העיקריות בבחירת מנכ"ל חדש דווחו לראשונה ב"גלובס" על ידי עמירם ברקת ("המל"ג מחפשת מנכ"ל: 40 מועמדים - ואף מועמד מוסכם").

צינון פנימי למנכ"ל

מבקר המדינה ביקש לקבל פרוטוקולים של ועדת האיתור לבחירת מנכ"ל חדש למל"ג. זאת, לאור טענות לטיפול לקוי בהערכת המועמדים וכישוריהם, עובר להחלטה על המועמדים שעברו סינון אחרון. המבקר קיבל מסמכים, שחלקם, כך אומר בכיר המכיר את הפרשה, בכתב-יד.

כמו כן, המבקר בודק את ההליך של קביעת "צינון פנימי" למנכ"ל היוצא של המל"ג ב-8 השנים האחרונות, גדי פרנק. במארס הודיע פרנק על סיום תפקידו בחודש ספטמבר ועל חזרתו לאוניברסיטת ת"א לתפקיד מנכ"ל האוניברסיטה. בכך נוצרה בעיית ניגוד עניינים בהמשך תפקודו של פרנק במל"ג עד פרישתו, שהצריכה אישור של ועדה לאישור "צינון פנימי". המבקר בודק, האם הרכב הוועדה היה על פי דין, מדוע לא שותפו בוועדה לקביעת הצינון גם חברים חיצוניים למל"ג, ומה הייתה חוות הדעת של היועמ"ש הפנימית של המל"ג, עו"ד יעל טור כספא, שהייתה מקורבת לפרנק.

ועדת האיתור אמורה להציג לשר בנט את המועמדים המועדפים לתפקיד מנכ"ל המל"ג, מבין כ-40 מועמדים. בוועדת האיתור שבעה חברים: היו"ר פרופ' יפה זילברשץ, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ומשנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, שהיא יו"ר הות"ת; סגן יו"ר המל"ג אידו פרלמן, פרופסור אמריטוס בפקולטה לרפואה בטכניון; מנכ"ל האוניברסיטה העברית לשעבר משה ויגדור; פרופ' מונא מארון מאוניברסיטת חיפה. נציגי הציבור בוועדה הם עו"ד שרית דנה שהיתה המשנה ליועמ"ש; מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר אייל גבאי, והשופטת בדימוס שרה פריש.

בשלב הראשון של עבודת ועדת האיתור הסתמנו 3 מועמדים: יובל אלגרבלי, שירה לב-עמי ומשה שמעוני.

אלגרבלי הוא סמנכ"ל פיתוח בחברה משפחתית העוסקת בייצור תרופות, ובעברו שימש עוזר של הממונה על התקציבים במשרד האוצר. הוא זכה להמלצה של פרופ' מנואל טרכטנברג, שהיה יו"ר ות"ת.

שירה לב-עמי היא מנהלת אגף מערכות המידע במשרד הבריאות ועבדה בקרן רוטשילד שהקימה את האוניברסיטה הפתוחה.

שמעוני היה מנכ"ל משרד הדתות, סמנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל קמפוס ירושלים של הקריה האקדמית אונו ויו"ר הקמפוסים החרדיים של הקריה האקדמית אונו. לשמעוני יש ייחוס נוסף: הוא נשוי לבתה של עדינה בר שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף, שהקימה את המכללה החרדית הראשונה. בחוגים הדתיים טורחים לציין בלשון המעטה, שבר שלום איננה מהחביבות על יו"ר ועדת האיתור פרופ' זילברשץ.

אנשי המל"ג בוועדת האיתור תמכו באלגרבלי ולב-עמי. נציגי הציבור בוועדה טענו, כי יש בעיה בכישוריהם ועמידתם בתנאי הסף של היכרות עמוקה עם מערכת ההשכלה הגבוהה, ולדעתם כישוריו של שמעוני עדיפים.

בישיבת המל"ג בסוף אוקטובר נמסר לנוכחים על-ידי סגן יור המל"ג פרלמן כי עדיין לא נמצא מועמד מתאים. חילוקי הדעות בוועדת האיתור לא היו ידועים. חברים בוועדה טוענים שמדובר בדיווח לא נכון, שנמסר באופן הזה כדי להסתיר את חילוקי הדעות שהתגלעו בוועדה על כישורי המועמדים.

מי לא הוזמן?

בשלב זה, בעקבות תלונות של מועמדים ובעיקר של ד"ר אילן רחימי מהקריה האקדמית אונו, התגלה שלפחות 10 מועמדים עם כישורים ראויים כלל לא הוזמנו לשלב הראיונות. המל"ג נאלץ לפתוח את תהליך בחירת המנכ"ל ולהאריך את המועד הקובע לבחינת המועמדים ב-3 חודשים, עד אמצע דצמבר 2017.

חברים במל"ג טוענים כי לפני סגירת רשימת המועמדים, זילברשץ ופרלמן נפגשו עם משנה לנשיא ומנכ"ל הטכניון, מתניהו אנגלמן, הזמינו אותו להציג מועמדות במכרז ולמעשה נתנו לו להבין כי יזכה בתפקיד. לדברי חברים במל"ג, יש בכך משום פגיעה בעקרונות המכרז ובמתמודדים האחרים. אנגלמן סירב להגיב לשאלות "גלובס".

במכתב שחברי מל"ג שלחו לשר החינוך לפני כחודש על אי מינוי מנכ"ל, נכתב בין היתר כי "מזה כחודשיים פועלת המל"ג/ות"ת ללא מנכ"ל למרות שהמנכ"ל היוצא הודיע בעוד מועד על פרישתו. נוכח חשיבות המנוי לתפקוד התקין של גופים אלה ראוי שיימסר לנו דיווח על תהליך האיתור ועל העיכוב".

המל"ג: המשרה לא הובטחה לאף מועמד

מהמל"ג נמסר בתגובה: "ועדת האיתור טרם סיימה את עבודתה ועל כן לא הוגשו המלצותיה לשר. בקרוב תתכנס הוועדה לדון בכל המועמדים. בהתאם להנחיות המקובלות, רשאים חברי ועדת האיתור לפנות מיוזמתם לכל אדם שלדעתם מתאים לתפקיד ולהציע לו להגיש מועמדות. מיותר לציין כי המשרה לא הובטחה לאף מועמד. יודגש כי המל"ג פועלת בשיתוף פעולה מלא בכל נושא עם משרד מבקר המדינה, כך גם בעניין זה.

"החוק המתייחס לצינון לאחר פרישה אינו חל על עובדי המל"ג. עם זאת, מרגע שעלתה אפשרות למועמדות מנכ"ל מל"ג לתפקיד מנכ"ל אוניברסיטת ת"א, הוצף ונבחן גם נושא הצינון. הנושא הובא לדיון בפני ועדת ההיתרים שהחליטה על צינון של 8 חודשים, שבחלקו יהיה צינון פנימי. במסגרת כך, נקבע כי מנכ"ל מל"ג ימנע ממעורבות בנושאים הקשורים לאוניברסיטת ת"א או לנושאים הקשורים במנכ"לי אוניברסיטאות, כמקובל בכל הסדרי ניגודי עניינים במל"ג/ות"ת".

מלשכת השר בנט לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית