גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה חוקר את הליך מינוי מנכ"ל המל"ג

חברים במל"ג מבקרים את ועדת האיתור וטוענים בין היתר: התפקיד הוצע לסגן נשיא הטכניון מתניהו אנגלמן באופן לא תקין ■ המל"ג: ועדת האיתור רשאית להציע לכל אדם שלדעתה מתאים להגיש מועמדות

נפתלי בנט / צילום: רוני שיצר
נפתלי בנט / צילום: רוני שיצר

מבקר המדינה פתח בחקירה על המתרחש לאחרונה במועצה להשכלה גבוהה (המל"ג), שבראשה עומד שר החינוך נפתלי בנט. חוקרי המבקר בקשו לקבל מסמכים פנימיים הקשורים להליך מינוי מנכ"ל חדש למל"ג, משרה שאינה מאוישת מזה ארבעה חודשים, ולאופן שבו טופלה שאלת ניגוד העניינים של המנכ"ל היוצא של המל"ג, גדי פרנק - כך נודע ל"גלובס".

חברים במל"ג טוענים כי ההליך כולו נעשה באופן לא תקין, וכי לאחרונה הוצע התפקיד למתניהו אנגלמן, המשנה לנשיא ומנכ"ל הטכניון, באופן הפוגע בעקרונות המכרז.

המל"ג, יחד עם הות"ת (ועדה לתכנון ותקצוב במסגרת המל"ג, הוועדה החשובה ביותר במל"ג), מנהלים תקציב של כ-12 מיליארד שקל ב-60 מוסדות אקדמיים. המל"ג פועלת מאז חודש אוקטובר ללא מנכ"ל. בישיבת המל"ג האחרונה, בסוף דצמבר, נמסר דיווח לפיו מקווים להכריז על מנכ"ל חדש עד סוף ינואר 2018. על הבעיות העיקריות בבחירת מנכ"ל חדש דווחו לראשונה ב"גלובס" על ידי עמירם ברקת ("המל"ג מחפשת מנכ"ל: 40 מועמדים - ואף מועמד מוסכם").

צינון פנימי למנכ"ל

מבקר המדינה ביקש לקבל פרוטוקולים של ועדת האיתור לבחירת מנכ"ל חדש למל"ג. זאת, לאור טענות לטיפול לקוי בהערכת המועמדים וכישוריהם, עובר להחלטה על המועמדים שעברו סינון אחרון. המבקר קיבל מסמכים, שחלקם, כך אומר בכיר המכיר את הפרשה, בכתב-יד.

כמו כן, המבקר בודק את ההליך של קביעת "צינון פנימי" למנכ"ל היוצא של המל"ג ב-8 השנים האחרונות, גדי פרנק. במארס הודיע פרנק על סיום תפקידו בחודש ספטמבר ועל חזרתו לאוניברסיטת ת"א לתפקיד מנכ"ל האוניברסיטה. בכך נוצרה בעיית ניגוד עניינים בהמשך תפקודו של פרנק במל"ג עד פרישתו, שהצריכה אישור של ועדה לאישור "צינון פנימי". המבקר בודק, האם הרכב הוועדה היה על פי דין, מדוע לא שותפו בוועדה לקביעת הצינון גם חברים חיצוניים למל"ג, ומה הייתה חוות הדעת של היועמ"ש הפנימית של המל"ג, עו"ד יעל טור כספא, שהייתה מקורבת לפרנק.

ועדת האיתור אמורה להציג לשר בנט את המועמדים המועדפים לתפקיד מנכ"ל המל"ג, מבין כ-40 מועמדים. בוועדת האיתור שבעה חברים: היו"ר פרופ' יפה זילברשץ, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן ומשנה לנשיא אוניברסיטת בר-אילן, שהיא יו"ר הות"ת; סגן יו"ר המל"ג אידו פרלמן, פרופסור אמריטוס בפקולטה לרפואה בטכניון; מנכ"ל האוניברסיטה העברית לשעבר משה ויגדור; פרופ' מונא מארון מאוניברסיטת חיפה. נציגי הציבור בוועדה הם עו"ד שרית דנה שהיתה המשנה ליועמ"ש; מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר אייל גבאי, והשופטת בדימוס שרה פריש.

בשלב הראשון של עבודת ועדת האיתור הסתמנו 3 מועמדים: יובל אלגרבלי, שירה לב-עמי ומשה שמעוני.

אלגרבלי הוא סמנכ"ל פיתוח בחברה משפחתית העוסקת בייצור תרופות, ובעברו שימש עוזר של הממונה על התקציבים במשרד האוצר. הוא זכה להמלצה של פרופ' מנואל טרכטנברג, שהיה יו"ר ות"ת.

שירה לב-עמי היא מנהלת אגף מערכות המידע במשרד הבריאות ועבדה בקרן רוטשילד שהקימה את האוניברסיטה הפתוחה.

שמעוני היה מנכ"ל משרד הדתות, סמנכ"ל משרד הפנים, מנכ"ל קמפוס ירושלים של הקריה האקדמית אונו ויו"ר הקמפוסים החרדיים של הקריה האקדמית אונו. לשמעוני יש ייחוס נוסף: הוא נשוי לבתה של עדינה בר שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף, שהקימה את המכללה החרדית הראשונה. בחוגים הדתיים טורחים לציין בלשון המעטה, שבר שלום איננה מהחביבות על יו"ר ועדת האיתור פרופ' זילברשץ.

אנשי המל"ג בוועדת האיתור תמכו באלגרבלי ולב-עמי. נציגי הציבור בוועדה טענו, כי יש בעיה בכישוריהם ועמידתם בתנאי הסף של היכרות עמוקה עם מערכת ההשכלה הגבוהה, ולדעתם כישוריו של שמעוני עדיפים.

בישיבת המל"ג בסוף אוקטובר נמסר לנוכחים על-ידי סגן יור המל"ג פרלמן כי עדיין לא נמצא מועמד מתאים. חילוקי הדעות בוועדת האיתור לא היו ידועים. חברים בוועדה טוענים שמדובר בדיווח לא נכון, שנמסר באופן הזה כדי להסתיר את חילוקי הדעות שהתגלעו בוועדה על כישורי המועמדים.

מי לא הוזמן?

בשלב זה, בעקבות תלונות של מועמדים ובעיקר של ד"ר אילן רחימי מהקריה האקדמית אונו, התגלה שלפחות 10 מועמדים עם כישורים ראויים כלל לא הוזמנו לשלב הראיונות. המל"ג נאלץ לפתוח את תהליך בחירת המנכ"ל ולהאריך את המועד הקובע לבחינת המועמדים ב-3 חודשים, עד אמצע דצמבר 2017.

חברים במל"ג טוענים כי לפני סגירת רשימת המועמדים, זילברשץ ופרלמן נפגשו עם משנה לנשיא ומנכ"ל הטכניון, מתניהו אנגלמן, הזמינו אותו להציג מועמדות במכרז ולמעשה נתנו לו להבין כי יזכה בתפקיד. לדברי חברים במל"ג, יש בכך משום פגיעה בעקרונות המכרז ובמתמודדים האחרים. אנגלמן סירב להגיב לשאלות "גלובס".

במכתב שחברי מל"ג שלחו לשר החינוך לפני כחודש על אי מינוי מנכ"ל, נכתב בין היתר כי "מזה כחודשיים פועלת המל"ג/ות"ת ללא מנכ"ל למרות שהמנכ"ל היוצא הודיע בעוד מועד על פרישתו. נוכח חשיבות המנוי לתפקוד התקין של גופים אלה ראוי שיימסר לנו דיווח על תהליך האיתור ועל העיכוב".

המל"ג: המשרה לא הובטחה לאף מועמד

מהמל"ג נמסר בתגובה: "ועדת האיתור טרם סיימה את עבודתה ועל כן לא הוגשו המלצותיה לשר. בקרוב תתכנס הוועדה לדון בכל המועמדים. בהתאם להנחיות המקובלות, רשאים חברי ועדת האיתור לפנות מיוזמתם לכל אדם שלדעתם מתאים לתפקיד ולהציע לו להגיש מועמדות. מיותר לציין כי המשרה לא הובטחה לאף מועמד. יודגש כי המל"ג פועלת בשיתוף פעולה מלא בכל נושא עם משרד מבקר המדינה, כך גם בעניין זה.

"החוק המתייחס לצינון לאחר פרישה אינו חל על עובדי המל"ג. עם זאת, מרגע שעלתה אפשרות למועמדות מנכ"ל מל"ג לתפקיד מנכ"ל אוניברסיטת ת"א, הוצף ונבחן גם נושא הצינון. הנושא הובא לדיון בפני ועדת ההיתרים שהחליטה על צינון של 8 חודשים, שבחלקו יהיה צינון פנימי. במסגרת כך, נקבע כי מנכ"ל מל"ג ימנע ממעורבות בנושאים הקשורים לאוניברסיטת ת"א או לנושאים הקשורים במנכ"לי אוניברסיטאות, כמקובל בכל הסדרי ניגודי עניינים במל"ג/ות"ת".

מלשכת השר בנט לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: "שוק המניות בת"א אטרקטיבי מוול סטריט גם להמשך"

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

פעילות מערכות ההגנה האווירית / צילום: משרד הביטחון

מטחים ליליים לכל הארץ; כטב"מים על שגרירות ארה"ב בסעודיה

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

ירידות חדות ביפן ובדרום קוריאה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת סיאול נופלת במעל 6% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז, גם מחיר הזהב עולה ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"