גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה כל-כך מפחיד את שופטי העליון בשופטת מיכל אגמון-גונן?

השם הבולט בהיעדרותו מרשימת המועמדים של נשיאת העליון הוא של השופטת המחוזית המוערכת, ד"ר מיכל אגמון-גונן ■ עם זאת, לשכת עוה"ד צפויה לכלול אותה ברשימת מועמדיה לעליון

מיכל אגמון-גונן / צילום: איל יצהר
מיכל אגמון-גונן / צילום: איל יצהר

השופטת מיכל אגמון-גונן נמצאת שוב מחוץ ל"רשימת השופטים המומלצים" לקידום של נשיאי בית המשפט העליון. הנשיאה, אסתר חיות העבירה לאחרונה רשימה מעודכנת של מועמדיה לכהונת שופטים בעליון, לקראת סגירת רשימת המועמדים ב-8 בינואר 2018.

אל ארבעת השופטים, שפרסמנו ב"גלובס" כי חיות רואה בהם מועמדים ראויים לעליון - השופטת רות רונן מבית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופטים משה סובל וד"ר יגאל מרזל מבית המשפט המחוזי בירושלים, והשופט רון סוקול מהמחוזי בחיפה - הוסיפה הנשיאה חיות שלושה שמות: השופטים חאלד כבוב ושאול שוחט מבית המשפט המחוזי בת"א, והשופט פרופ' עופר גרוסקופף מבית המשפט המחוזי מרכז.

השם שבולט בהיעדרותו מ"רשימת המועמדים של חיות", הוא של שופטת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מיכל אגמון-גונן, שכבר הוזכרה כמועמדת לעליון כמה פעמים, אך לא זכתה בעבר לתמיכת שופטי העליון או נשיאיו. אגמון-גונן היא שופטת שנויה במחלוקת. מצד אחד, היא מאוד מוערכת על-ידי רבים, עצמאית מאוד במחשבתה ובעלת תפיסות מגובשות. היא אחת מהשופטים הבולטים בסוגיות של צדק חברתי וזכויות אדם, ואינה חוששת להצהיר שהיא רואה במשפט כלי לשינוי חברתי.

מצד שני, לאורך שנים, דבק בד"ר אגמון-גונן, לאו דווקא בצדק, המוניטין שכאילו היא סובלת מ"עצמאות יתר" ואפילו מרדנות; וכי דעתה בנושאים שונים לא מתיישבת עם דעת חלק משופטי העליון.

אגמון-גונן עבדה כעוזרת-משפטית של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרן ברק, ואחר-כך מונתה בעצמה לשיפוט.

אף שהנשיאה חיות לא רואה בה מועמדת מועדפת לעליון, שמה של אגמון-גונן צפוי להיכלל ברשימת המועמדים הסופית, ומועמדותה תעלה בדיון הקרוב בוועדה לבחירת שופטים. זאת, לאור העובדה שלשכת עורכי הדין צפויה לכלול את אגמון-גונן ברשימת מועמדיה.

למען הגילוי הנאות, נזכיר כי אגמון-גונן דנה וקיבלה עתירה שהגיש "גלובס" בעבר. ביולי 2013, היא קיבלה את עתירת "גלובס" וסגן עורך העיתון, אלי ציפורי, לחשיפת רשימת החברות שקיבלו הטבות מס בהתאם לחוק עידוד השקעות הון. אגמון-גונן פסקה כי "ראוי ונכון הוא כי לא במחשכים יחולקו כספי הציבור מכוח החוק לעידוד השקעות הון, ולא יכול להיות ספק כי קיים עניין ציבורי רב באפשרות הציבור לבחון ולבקר את הליך מתן ההטבות, וודאי במועד זה שבו תקציב המדינה מצוי בעין הסערה הציבורית".

בהמשך, שינה בית המשפט העליון את ההחלטה. בניגוד לעמדתה של אגמון-גונן פורסמו בסופו של דבר הנתונים רק לגבי החברות הציבוריות שקיבלו הטבות מס, ולא נחשפו החברות הפרטיות הגדולות שקיבלו אותן, אשר נמנות עם 10 החברות הגדולות שנהנו מההטבות.

בזכות העתירה ובזכות ההחלטות של אגמון-גונן ושל שופטי העליון, נחשף, בין היתר, שחברת טבע קיבלה במשך 6 שנים (2006-2011) הטבות מס חסרות תקדים, בהיקף של 11.8 מיליארד שקל. בהמשך, התברר כי בשנת 2012 קיבלה טבע הטבת מס חסרת תקדים בסך כ-3.2 מיליארד שקל (לעומת כ-2.9 מיליארד שקל בשנת 2011).

שופטים

הצורך בפרסום הטבות המס שקיבלה טבע לאורך השנים, קיבל משנה-תוקף בחודשים האחרונים, כשהתברר שהחברה יוצאת למהלך פיטורים נרחב שבמסגרתו היא מבקשת לפטר 1,700 עובדים בארץ. המידע על ההטבות נותן גם לגיטימציה מוגברת למי שמבקר את גל הפיטורים ולאלה שמתנגדים לכך שהמדינה תסייע לחברה במצבה נוכחי.

מטעמה של הנשיאה אסתר חיות נמסר בתגובה: "הרשימה הסופית מצויה עתה בתהליך של הרכבה וטרם גובשה סופית. הרשימה צפויה להתפרסם ברשומות ביום 8.1.2018".

בזכות המוצא התימני: ח"כ נורית קורן מקדמת את מינויה למחוזי של רחל ערקובי

בכל הנוגע לישיבת הוועדה לבחירת שופטים הקרובה, תשומת-הלב העיקרית מתמקדת, מטבע הדברים, בבחירת שני שופטים חדשים לבית המשפט העליון, במקומם של השופטים יורם דנציגר ואורי שהם, שפורשים בשנת 2018 לגמלאות. אבל הוועדה תדון בעוד שורה ארוכה של מינויים לערכאות השיפוטיות בכל רחבי הארץ.

בין היתר, הוועדה תדון בשאלה אם לקדם את השופטת רחל ערקובי מבית משפט השלום בתל-אביב לבית המשפט המחוזי. מי שדוחפת לקידומה של ערקובי היא חברת הכנסת נורית קורן מהליכוד, חברת הוועדה לבחירת שופטים. קורן (בת לעדה התימנית) מצהירה בריש-גלי, שהסיבה לתמיכתה בקידום ערקובי היא מוצאה התימני של השופטת.

בתחקיר בתוכנית "עובדה", נחשף מפגש בכנס לשכת עורכי הדין בין חברת הכנסת קורן לבין נשיא המחוזי בתל-אביב, איתן אורנשטיין, שבו ספר אורנשטיין בהתבדחות את השופטים ממוצא תימני שמכהנים במחוזי בתל-אביב. "אצלי יש הכי הרבה תימנים", נשמע ונראה אורנשטיין אומר לקורן בתחקיר. "לא נכון", ענתה קורן, בוא נספור עכשיו כמה תימנים יש". אורנשטיין ענה: "קאפח (השופט ציון קאפח. ח' מ'), טובי (השופט חיים טובי), שבח (השופטת יהודית שבח)".

גם בראיון שנתנה קורן ל"גלובס" במאי 2016, היא אמרה שברצונה ש"הוועדה תמנה שופטים ממגוון התרבויות שיש לנו בארץ, כדי לשקף את כל החברה". כאשר קורן נשאלה אם המוצא אכן משנה, או שיש לבדוק את כישורי המועמד באובייקטיביות, היא השיבה: "תראו לי כמה שופטים ספרדים יש בבית המשפט המחוזי; כמה תימנים יש במחוזי? יש במערכת המשפט גזענות לשמה, שבאה מהראייה המחשבתית שספרדי צריך כישורים עודפים כדי להיות שופט".

לפי מידע שהגיע ל"גלובס", קורן ניסתה להוציא מהנשיאה חיות הבטחה כי שופטי העליון בוועדה יתמכו בקידומה של ערקובי. חיות אמנם לא שללה את האפשרות שערקובי תקודם, אבל גם לא התחייבה שכך יקרה.

ח"כ נורית קורן / צילום: איל יצהר

"סיכול ממוקד" לשופט רון סוקול, ממועמדי חיות

ח"כ ענת ברקו מהליכוד נגד קידומו לעליון של השופט רון סוקול בעקבות פסק דין שבו קבע כי סטודנטים ערבים הופלו בקבלה למעונות

במאבקים על המינויים לבית המשפט העליון מעורבים יצרים, שאיפות ולחצים פוליטיים מכיוונים שונים. הפוליטיקאים החברים בוועדה לבחירת שופטים - שרת המשפטים איילת שקד, שר האוצר משה כחלון, וחברי הכנסת רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ונורית קורן (ליכוד) - משפיעים על המינויים באופן ישיר, אבל גם פוליטיקאים רבים אחרים מנסים להתערב במינויים היוקרתיים לבית המשפט העליון.

דוגמה לניסיון התערבות בוטה כזה קרתה בימים האחרונים, כשחברת הכנסת ענת ברקו מהליכוד שלחה לשרה שקד מכתב שבו ברקו הביעה התנגדות נחרצת לקידומו לעליון של שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, רון סוקול.

מהמכתב שהגיע לידי "גלובס" עולה כי הסיבה שח"כ ברקו מתנגדת לקידומו של השופט סוקול נובעת מפסק דין שנתן סוקול באוגוסט 2006, שעוסק בקריטריון של שירות בצבא או בשירות לאומי, ככזה שנותן עדיפות לקבלה למעונות הסטודנטים באוניברסיטת חיפה.

באותו פסק דין קבע סוקול, בהתבססו בין היתר על עיקרון השוויון הנגזר מחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, כי אוניברסיטת חיפה הפלתה סטודנטים ערבים בקבלה למעונות, בכך שהיא עשתה שימוש בקריטריון של שירות צבאי או שירות לאומי בחלוקת המעונות לסטודנטים.

סוקול כתב בפסק הדין כי "תוצאת הכללתו של הקריטריון בדבר שירות צבאי ולאומי מהווה הפליה של מגזרים נרחבים ובמיוחד של המגזר הערבי". לדבריו, הגבלת ההטבה בקבלה למעונות רק למי שתרם בדרך של שירות צבאי או לאומי, עלולה להפלות סטודנטים, שתרמו למדינה ולחברה בדרכים אחרות.

על אף שפסיקתו של סוקול בסוגיית המעונות תואמת להלכות שהוציא תחת ידיו בית המשפט העליון לאורך שנים (למשל, בפסק דין קעדאן) ולערכי היסוד של המדינה, פסק הדין של סוקול לא מצא חן בעיני חברת הכנסת מהימין. נזכיר כי ערכי המדינה קובעים כי ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין.

ברקו לא חסכה בתיאורים פוגעניים, וכתבה לשרה שקד, בין היתר, כי: "שופט מן 'הסוג הזה' (של סוקול, ח' מ') המוציא תחת ידו פסק דין המתחזה לדיון אמיתי, אך כולו מכסה על רצון להצטייר כליברלי ונאור, האומר: 'חיילים - לא. ערבים - כן', כאילו ערבה המנגינה לאוזנו של מאן דהוא, לא יוכל לקבל את אמון הציבור בפסיקותיו האחרות".

ברקו מזכירה,כי הכנסת "הסירה את רוע גזירת פסק הדין הזה בשני תיקונים שעשתה ל"חוק לקליטת חיילים משוחררים", ובהם איפשרה לתת משקל בקביעת הזכאות לדיור במעונות, בין השאר, להיותו של המבקש חייל משוחרר.

השופט סוקול, חתנו של שופט בית המשפט העליון בדימוס, תיאודור אור (שגם פעל למען מינויו של החותן), הוא שופט מוערך, שנשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, ורבים משופטי העליון האחרים מעוניינים בקידומו, והוא גם מופיע ב"רשימת המועמדים של חיות" לעליון.

עם זאת, נכון להיום סיכוייו של סוקול להתקדם לערכאה העליונה הם קטנים, משום שלשכת עורכי הדין מתנגדת לכך. זאת, על רקע תלונה שהגישה בכירה בלשכת עורכי הדין במחוז חיפה, עו"ד תמי אולמן, בתחילת שנת 2017, שבה טענה כי סוקול שלח לה מסרים מאיימים באמצעות פרקליטים ושופטים, בניסיון לכפות עליה לתמוך בבחירתו לעליון בסבב הבחירה הקודם.

סוקול הכחיש את טענותיה של אולמן נגדו, ואמר כי לדברים אין כל שחר. "מעולם לא שלחתי שליחים לעו"ד תמי אולמן או לכל אדם אחר על-מנת לאיים עליה. מעולם לא אמרתי שעמדתה לגבי מועמדותי לבית המשפט העליון תפגע בעבודתה או תשפיע על יחסי אליה, ומעולם לא ביקשתי מאיש להלך עליה אימים. מדובר בהשמצה חסרת כל בסיס", כך סוקול.

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק