גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כחלון לוועדת הפנים: האריכו פעילות הותמ"ל בשנה נוספת

הותמ"ל אמורה להתפרק כמתוכנן באוגוסט 2018 וכחלון מבקש להאריך את פעילותה בשנה נוספת ■ המתנגדים טוענים כי הועדה "דורסנית ומיותרת"

משה כחלון / צילום: איל יצהר
משה כחלון / צילום: איל יצהר

על אף ההתנגדות שהולכת וגוברת כנגד פעילות הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) במשרד האוצר נחושים להמשיך בפעילותה. הותמ"ל אושרה באוגוסט 2014 כהוראת שעה לארבע שנים, תקופה שעתידה לפוג באוגוסט 2018. כדי שהותמ"ל תוכל להמשיך ולפעול, נדרשים באוצר כעת להאריך את תוקף הוראת השעה ולכן שר האוצר, משה כחלון, פנה היום (ג') לוועדת הפנים בבקשה להאריך את פעילות הותמ"ל. נציין כי הבקשה של שר האוצר מתייחסת להארכת פעילות הוועדה בשנה אחת נוספת בלבד, אולם זאת בשל העובדה שחוק הותמ"ל קבע כי ניתן יהיה להאריך את פעילות הוועדה בשנה אחת ובשנה נוספת לאחר מכן.

כעת, ועדת הפנים בראשה עומד ח"כ דודי אמסלם, תצטרך לקיים דיון בנושא ולהחליט האם להמליץ לכנסת על הארכת תוקף הוועדה המיוחדת. באם תחליט הוועדה להמליץ על המשך הפעילות, הנושא יעבור לאישור מליאת הכנסת.

"בשל תרומתו החיובית של החוק להגדלת היצע הדיור, לאור הצורך החיוני שעודנו קיים באישור תוכניות רחבות היקף למגורים, אודה על קבלת המלצתה של הוועדה להארכת תוקפו של החוק בשנה נוספת", כך כתב שר האוצר במכתב ליו"ר וועדת הפנים. "מאז כניסתו של החוק לתוקף הוכרזו 88 מתחמים מועדפים לדיור, בתחומם ניתן להגיש תוכניות מועדפות לדיור בהיקף של כ-303 אלף יחידות דיור, הוגשו 50 תוכניות מועדפות לדיור הכוללות 161,181 יחידות דיור, ואושרו 37 תוכניות מועדפות לדיור הכוללות 104,701 יחידות דיור במחוזות השונים. בנוסף, מהניסיון שהצטבר בותמ"ל עולה כי פרק הזמן החולף עד לאישור תוכנית מועדפת לדיור בותמ"ל קצר באופן מובהק מפרק הזמן החולף עד לאישור תוכנית במסלול התכנוני הרגיל וכי חקיקתו של החוק אף הביאה לקיצור פרקי הזמן החולפים עד לאישור תוכניות בוועדות המחוזיות השונות, זאת נוסף על הפחתת העומס הרב מהוועדות המחוזיות".

ממשרד האוצר נמסר היום כי: "הותמ"ל מהווה כיום מרכיב משמעותי בפעילות הממשלתית להגדלת היצע המגורים. עד כה, מיום הקמתה אישרה הועדה תכניות בפריסה רחבה ברחבי הארץ, תוך הקפדה מקצועית חסרת פשרות על תהליכי תכנון איכותיים, שיאפשרו סביבת חיים ראויה ובת קיימא, התייחסות לפתרונות תשתית, דיור בהישג יד, ובשילוב מגורים עם מסחר ותעסוקה. תכניות רבות של הוועדה כבר מיושמות בשטח ולמעלה מ-20 אלף יחידות דיור שתוכננו בוועדה כבר שווקו. הוועדה עומדת בהצלחה במטרות שהוגדרו עבורה בחוק לקידום הבניה במתחמים מועדפים לדיור והיא מהווה כלי יעיל וחיוני למימוש החלטות הממשלה. כך למשל, לוקחת הוועדה חלק מרכזי בתהליכי התכנון והפיתוח המקודמים ביישובים ערביים. בנוסף, לפני מספר חודשים אושר תיקון לחוק הותמ"ל, המאפשר לוועדה, בין היתר, לקדם גם תכניות להתחדשות עירונית בוועדה. העיסוק בהתחדשות עירונית מתוכנן להוות חלק מרכזי בעשיית הועדה ב-2018"

נזכיר כי חוק הותמ"ל אושר עוד בימי הממשלה הקודמת, ביוזמתו של שר האוצר דאז יאיר לפיד. מעניין יהיה לראות האם מפלגתו של לפיד החברה היום באופוזיציה תבחר לתמוך בהארכת הוראת השעה והמשך פעילות הוועדה המיוחדת.

"מתנגדים באופן נחרץ לבקשתו של שר האוצר"

כאמור, לפעילות הותמ"ל קמו בשנות פעילותה מתנגדים רבים. מדובר הן בארגוני סביבה, בנציגי ההתיישבות הכפרית וגם בתושבים וראשי ערים שחוששים מהתכנון המואץ וטוענים כי הוועדה המיוחדת אינה לוקחת בחשבון היבטים חשובים של תשתיות, פתרונות תחבורה ועוד. במקביל, גם פעילותה של הותמ"ל בכל הקשור לקרקעות חקלאיות גורר תגובות קשות מצד חקלאים ויישובים שונים.

עו״ד עמית יפרח יועמ״ש ויו״ר אגף קרקעות בתנועת המושבים המתנגדת לפעילות הותמ"ל ואף מקדמת הצעת חוק המציעה להגביל את פעילות הוועדה בכל הקשור לשטחים החקלאיים מסר היום כי :״אנו מתנגדים באופן נחרץ לבקשתו של שר האוצר להאריך את חוק הותמ״ל עמדתנו בדיוק הפוכה והיא שבשלה העת לתקן את חוק הותמ״ל כך שתהיה הגנה ראויה על הקרקע החקלאית ותיפסק ההכרזה על מתחמי דיור נוספים שבהם ישנה קרקע חקלאית. הפגיעה, אם הינה הכרחית, חייבת להיות כזו שמתחשבת בחקלאי ומה נותר לו אחרי ההפקעה, התיקון המוצע הופך את הפגיעה בקרקע החקלאית וביישוב החקלאי לברירת מחדל, התיקון מחייב את המדינה למצות מלאי תכנוני בתוך העיר לפני שפורצים את שטחי השיפוט שלה אנו נחושים בפנייתנו זו ובמקביל נגיש עתירה לבג״צ בזמן הקרוב״.

ניר פפאי, סמנכ"ל שמירת סביבה וטבע, בחברה להגנת הטבע הגיב גם הוא לבקשת שר האוצר להארכת פעילות הוועדה המיוחדת ואמר היום כי: "לא רק שלוועדה לא הייתה "תרומה דרמטית במאבק לפתרון משבר הדיור", כפי שכותב שר האוצר, משה כחלון, מדובר בוועדה דורסנית ומיותרת, שבמשך למעלה משלוש שנות פעילותה, לא נבנתה ולו יחידת דיור אחת. הוועדה מעוררת התנגדות רחבת היקף, בקרב הציבור, ארגוני סביבה וחברה, הרשויות המקומיות, ארגונים מקצועיים ואף בתי המשפט. משרד האוצר מנסה לחפש את הפתרון בכיוון הלא נכון. את התכנון יש להשאיר בידי מוסדות התכנון המחוזיים, שלהם יש ראייה רחבה והם שקופים, דמוקרטיים ונגישים יותר, לציבור. אנחנו מקווים כי ועדת הפנים של הכנסת, תגלה קשב גדול יותר לציבור, מאשר משרד האוצר, ולא תאשר את הבקשה ומתכוונים, ביחד עם ארגוני החברה האזרחית, להקים באופן מיידי, את המטה לביטול הוותמ"ל, על מנת לפעול להפסקת פעילות הוועדה".

ח״כ תמר זנדברג (מרצ) הגיבה אף היא על הבקשה של שר האוצר ואמרה כי: "שר האוצר מבקש להמשיך את הטעות של קודמו על ידי הארכת התוקף של הותמ"ל, שלא רק שלא הביאה לירידה במחירי הדיור, אלא גם גרמה לתכנון של עוד ועוד יחידות דיור, על שטחים פתוחים, שמוטות באופן מוחלט לרכב פרטי ושאין בהן אפשרות לשימוש נגיש בתחבורה ציבורית. המדיניות הזו יוצרת שכונות מנותקות ופקקי ענק בכניסה וביציאה, לצד מוסדות חינוך וציבור שעולים למשק מילארדים בשנה, וזאת במקום להשקיע בהתחדשות עירונית, בחיזוק מרכזי הערים הקיימות, בדיור בהישג יד ובדיור ציבורי."

עו"ד דודו קוכמן מזכ"ל כפרי האיחוד החקלאי השותף למאבק נגד חוק הותמ"ל מסר היום כי: "חוק הותמ"ל הוא אסון למדינת ישראל. חוק הותמ"ל הורס את הערים, את הכפרים הסמוכים להם ויוצר פרבור, זאת כאשר קיים מלאי של מאות אלפי יחידות דיור בתכנון שאינו מנוצל. הארכת תוקף הותמ"ל מנוגדת גם לעמדת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ שקבע כי הותמ"ל הוא מכשיר דורסני, הוא דורס את התכנון גם ברמה המוסדית, גם בהליכי תכנון וגם בתכנון עצמו".

עמיר ריטוב, יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש מועצת לב השרון, התייחס אף הוא לבקשת ההארכה של שר האוצר ואמר: "מאז חוקק חוק הותמ"ל בשנת 2014, מעל ל-50 אלף דונם של אדמה חקלאית כבר הופקעו בפועל, מתוך 100 אלף דונמים שאושרו בותמ"ל מאז הקמתה, ועוד כ-30 אלף דונמים של שטחי מעטפת לתכניות השונות. והנה אנו בשנת 2018 ואף לא התחילו בבנייה של דירה אחת בשטחים אלו. זהו חוק דורסני והרסני, הנובע מרצון לזרז תהליכי תכנון כדי לייצר דירות 'על הנייר'. המועצות האזוריות תמיד התגייסו למשימות לאומיות, אך לא נעניק לגיטימציה להרס החקלאות והמרחב הכפרי. אם השר כחלון באמת מעוניין לפתור את מצוקת הדיור, אני מזמין אותו לשמוע מראשי המועצות והרשויות מה הם הצרכים בשטח, במקום לשוב על טעויות העבר ולקוות לתוצאות אחרות".

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווחים על תקיפה ישראלית באיראן; מחירי הנפט קופצים

בארה"ב מדווחים כי ישראל פגעה במתקן על אדמת איראן וכי נשמעו פיצוצים גם בסוריה ובעיראק ● מחיר הנפט קופץ ביותר מ-3% ● נכון לעכשיו, אין שינוי בהוראות פיקוד העורף

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית