גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זהירות, בלוקצ'יין: המשמעויות העמוקות של המהפכה המדוברת

כל עוד לא הומצאו הפרוטוקולים שיכולים להגן על העולם המודרני מפני מה שהקריפטו עלול לגרום לו, חייבים כל העוסקים בדבר להתייחס לבלוקצ'יין ונגזרותיו בכבוד רב - אבל גם במשנה זהירות

בלוקציין / צילום: שאטרסטוק
בלוקציין / צילום: שאטרסטוק

שנת 2018 תהיה שנה חשובה עבור בלוקצ'יין ועבור כלכלת הקריפטו המתבססת עליו. השנה החדשה מתחילה אחרי גל ענק של השקעות בתחום, אין סוף ספקולציות על שוויים האפשרי של מטבעות הקריפטו למיניהם, דיווחים על אלפי מיליונרים חדשים ומאות האלפים שנוהרים בעקבותיהם, בבהלה לזהב החדש והנוצץ כל כך, הזהב של המאה ה-21. במקביל לכך, הולכות ומתבררות המשמעויות העמוקות של שימוש ביכולות הבלוקצ'יין כדי לשנות את סדרי העולם כמו שאנחנו מכירים אותו, לא פחות מזה.

אלפי מיזמים טכנולוגיים ברחבי העולם, אם אלו חברות עסקיות למטרות רווח ואם אלה מאמצים חברתיים מבוזרים חובקי עולם, כבר יצאו לדרך כשהם שמים בפניהם יעדים כמו שינויים לטובה בשיטת הבחירות הדמוקרטיות, חלוקה מחדש של העושר בעולם, החלפת מוסדות ממשל באלגוריתמים של תוכנה ועוד. אם מהפכת הקריפטו תמשיך לשטוף את העולם בשנה זו בקצב ובהתלהבות אותם חווינו בחודשים האחרונים, הרי שייתכן בהחלט שאנחנו נכנסים לתקופה של שינויים דרמטיים בסדרי עולם בני אלפי שנים כבר בעשור הקרוב. באופן סמלי משהו, 2018 היא גם שנת העשור לפירסום פרוטוקול התוכנה של איש המסתורין (או קבוצת האנשים המסתתרת מאחורי כינוי זה וסיבותיה עימה) סאטושי נקאמוטו, מה שהפך לנייר העבודה עליו מתבסס מטבע הביטקוין.

אבל, השנה הזו תהיה שנה חשובה עבור עולם הקריפטו גם משום שבמהלכה נצטרך להתחיל לתת תשובות לשאלות הקשות יותר המתבקשות מהפוטנציאל האדיר הכרוך במהפכה המתפתחת אל מול עינינו המשתאות. והשאלות האלו, ברשותכם, אינן האם הביטקוין יחצה את קו ה-30 או ה-40 או ה-100 אלף דולר ומתי זה יקרה ומי יהיו המרוויחים הגדולים ומי יהיו המפסידים שלא העזו להיכנס להשקעה במטבע הזה או באחרים שקמו לחקותו או להתחרות בו. והשאלות הקשות גם אינן בדבר המהפכות האפשריות בכל תחום בחיינו, החל מתחום הבנקאות והפיננסים והמשך במסחר ובשירותי ממשל, בלוגיסטיקה ובשינוע, בתחום המידע הרפואי, ההשקעות, הבנייה ומה לא בעצם.

האפשרויות הן בלתי מוגבלות

כל אלו הן שאלות מעניינות והתשובות האפשריות להן מסעירות את הדמיון. כי האפשרויות הן בלתי מוגבלות, פורצות דרך וכמו שרבים מאמינים, ייתכן בהחלט שאנחנו עומדים בפני מהפכות לא פחות גדולות מהמצאת הגלגל, הדפוס, התעופה וכמובן האינטרנט. וכולן בזכות פרוטוקול אחד, הבלוקצ'יין, שמאפשר ביזור של מידע משלבי הייצור שלו ועד השליטה בו, אנונימיות, הצפנה מאובטחת ביותר ואמינות בדרגות הגבוהות ביותר, כל מה שמאפשר את האמון המוחלט של המשתמשים השונים במערכות המבוססות עליו.

השאלות הקשות ביותר, הן דווקא סביב יכולות ההגנה עלינו מהסכנות האפשריות, הטמונות במהפכת הבלוקצ'יין. מיהם הגופים שצריכים לקחת אחריות כדי לשמור על כולנו, על החברה שלנו, על הכלכלה ועל המדינות שלנו, על ביטחוננו האישי ועל בטחון הציבור, משלל האיומים הגלומים בשימושים של יכולות הקריפטו בידיים הלא נכונות?

תחשבו לרגע על עולם שבו אפשר להוציא חוזה לרצח אדם כלשהו ולפרסם אותו כמכרז פומבי עבור כל דורש, באין אפשרות למעקב אחרי מי שהזמין את העבודה המלוכלכת הזו או אחרי מי שזכה בתשלום נאה לאחר ביצועה. דמיינו לעצמכם סחר בסמים קשים, בפורנוגרפיה של קטינים, בנשק קטלני, כשלרשויות האכיפה אין שום אפשרות לשים את ידיהן על המבצעים, שלא לדבר על המצאת עדויות כלשהן בפני בתי המשפט. והדוגמאות האלו הן רק קצה הקרחון. מה לגבי הרס יסודות הכלכלה המודרנית כמו שאנחנו מכירים אותה היום? כלכלה הבנויה במידה רבה על כוחות השווקים ואיזונים ובלמים, שחלקם נובעים מהתערבות מכוונת של רגולטורים ומוסדות שלטון?

מי שיטרח לחפש ברחבי הבלוגוספירה ימצא אלפי מאמרים רומנטיים והרצאות נלהבות על הכלכלה החדשה, על חלוקה מחדש - שוויונית יותר וצודקת יותר - של העושר, על מתן גישה לכלכלת הקריפטו ללמעלה משניים וחצי מיליארד אנשים שאינם יכולים ליהנות היום משירותים פיננסיים כלשהם, על סדר עולמי חדש. מה שחסר בכל ההתלהבות הזו הוא ההתייחסות לאיומים הקיימים בסדר עולמי חדש שכזה, המתבסס על התרסקות כל מה שהכרנו עד היום ובנייה מחדש.

העולם החדש יתאפשר בגלל עקרונות הביזור המוחלט והאנונימיות, וחוסר היכולת של גוף מרכזי כלשהו להתערב בתהליכים הבונים את הכלכלה החדשה, אבל מי יכול להיות ערב לכך שכל אלה אכן ייצרו עולם טוב יותר? ומה אם יקרה ההיפך? מה יקרה אם האבטלה תצמח בקצב מסחרר, העוני יחמיר ויעמיק, משאבי הטבע והאנושות יחולקו בצורה עוד יותר ריכוזית, הפערים יעמיקו וכוחות הרשע יגברו על כל מי שמגינים עלינו כיום? האם מישהו מגאוני הבלוקצ'יין ומתעשרי הביטקוין יכול לתקוע לידינו שאין סיכוי סביר להדרדרות מהירה לאורך צירי מהפכת הקריפטו, ממש כשם שיכולה להיווצר לאורכם מהפכה חיובית ומיטיבה עם משתמשיה?

אם הבנתי נכון, השאלות הקשות הללו אינן מטרידות את חלוצי מהפכת הקריפטו. לפחות לא עד כדי כך שיאטו רגע את הריצה הנלהבת קדימה ויתנו דעתם בצורה מאורגנת, אחראית ובוגרת לסכנות האפשריות, להיבטים המוסריים, למשמעויות השליליות האפשריות של המהפכה ולאחריות האישית שלהם לכל אלה. הם עסוקים יותר ביצירת המהפכה והכלים למימושה בכל תחומי חיינו ומן הסתם סומכים על כוחות הממסד הקיימים כיום שיתמודדו עם פושעים, רוצחים, פדופילים, סוחרי סמים, אנשי מאפיה וכוחות רשע בינלאומיים, כל מי שהיו הראשונים לאמץ בחדווה את כלכלת הקריפטו והאפשרויות הגלומות בה עבורם.

הרשויות והממסד יישארו מאחור

אבל, כידוע לכולנו, קצבי החדשנות, היזמות והמימושים הטכנולוגיים מציתי הדמיון, התגברו מאוד בעשור האחרון. קשה מאוד להניח שקצב ההתמודדות של רגולטורים, רשויות החקיקה והאכיפה, ישתווה לקצב החידושים והתפתחות המהפכה. להיפך. מוטב להניח שהרשויות והממסד יישארו הרבה מאחור, בדיוק כפי שצופים זאת כל אלפי כותבי המאמרים ומציגי המצגות. הם מדברים על סדר עולמי חדש ועל שבירת המבנים הקיימים והם ככל הנראה צודקים. אבל, מכאן מתבקשת גם האחריות. יתכבדו להם כל נושאי הדגל, כל סוכני השינוי והמהפכה, ויואילו בטובם למצוא בעצמם פתרונות לסכנות שהם מייצרים בעצם עשייתם. אל להם לסמוך על הממסד, כי הם הורסים במו ידיהם המוכשרות וכוונותיהם הטובות את יכולתו של הממסד להגן על האדם הפשוט, על החברה בה הוא חי, על המדינה שלו ועל העולם כפי שאנחנו מכירים אותו היום.

כל עוד לא הומצאו הפרוטוקולים שיכולים להגן על העולם המודרני מפני הגרוע מכל שהקריפטו עלול לגרום לו, חייבים כל העוסקים בו להתייחס לבלוקצ'יין ונגזרותיו בכבוד רב אבל גם במשנה זהירות ומתוך מודעות לאחריות הכבדה הרובצת על כתפיהם, הן בפני העולם כפי שאנחנו מכירים אותו כיום והן בפני הדורות הבאים. כי הם יהיו אלה שיחיו בעולם החדש הנבנה בימים אלה אל מול עינינו, בהתבסס על פרוטוקול גאוני שהמציא איש מסתורין או קבוצת אנשים שבחרה לשמור על אלמוניות, וסיבותיה עימה.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35