גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תסיסה בארץ השמפניה: צרפת מרחיבה את גבולות חבל שמפיין

לראשונה מזה 90 שנה בוחנת ממשלת צרפת להכליל כפרים נוספים באיזור המותר לייצור שמפניה ■ הכפרים המקומיים מחוץ לחבל השמפיין מגיבים בהתלהבות, אבל היצרנים הקטנים חוששים מדיכוי מחירים

בציר בחבל שמפיין / צילום: רויטרס, Benoit Tessier
בציר בחבל שמפיין / צילום: רויטרס, Benoit Tessier

בחבל שמפיין שבצרפת הגפנים של השמפניה המפורסמת נמתחים לאורך עשרות ק"מ לדרום ולמזרח, ומעשירים את בעליהם דרך פירות אדמה חקלאית שהיא מהיקרות ביותר בעולם.
מהעבר השני של גבול חבל שמפיין שנקבע על ידי ממשלת צרפת לפני 90 שנה, אסור לגדל כרמים, וקו בלתי נראה מבדיל בין השפע התוסס של שמפיין לבין העיירה המנומנמת ונטלי (Ventelay), בה החקלאים משיגים פרנסה צנועה מדגנים ובקר. 

אבל כעת אפשר אולי לחלוץ בקבוקי שמפניה. לראשונה זה כמעט מאה שנה, צרפת שוקלת להרחיב את חבל שמפיין.

ונטלי היא אחת מכ-40 עיירות שמועמדות להיכנס ל"טרואר" שמפיין החדש, על ידי המכון הלאומי למקור ולאיכות, INAO. זוהי סוכנות הפיקוח הצרפתית שבאחריותה ההכרעות בנושאים הרי הגורל כמו האם גבינת כבשים מקולקלת היא באמת רוקפור, או אם בקבוק יין אדום הוא בורדו אמיתי.

מותחים את החבל

בארץ השמפניה, העיירה מאיי-שמפיין היא אחת מ-17 עיירות שיכולות להעניק לענבים שלהן את התגית Grand Cru, היוקרתית ביותר במחוז. אקר (כארבעה דונם) של גפנים כאן יכול להימכר ב-800,000 אירו (כ-950,000 דולר), לעומת 4,000 אירו לאקר של אדמה חקלאית רגילה מחוץ לחבל שמפיין.

העיירה, כמו עיירות אחרות בארץ הכרמים, גדושה בכסף. "אלה אנשים שלא חסר להם דבר מבחינה חומרית", אמר ז'אן-קלוד לקור, סגן ראש העיר ונטלי. "וחוץ מזה יש להם שמפניה טובה".

עם זאת, הגבולות הסופיים של ארץ השמפניה כנראה לא ישורטטו לפני שנת 2021, אומרים מקורות רשמיים. INAO מעסיק כעת חמישה מפקחים שסורקים בחשאי את אזורי הכפר.

המומחים בחרו 40 עיירות שאמורות להצטרף לטריטוריה, והסוכנות הזו הוסיפה עוד כמה עיירות. כעת בודקים המומחים בחשאי מאות אלפי נכסים - גם חלקות כרמים לעתיד, וגם את החלקות ב-319 העיירות שכלולות כעת בחבל שמפיין. המומחים יקבעו אילו חלקות יסופחו לשמפיין, בהתבסס על קריטריונים כמו חשיפה לשמש והיסטוריה של גידולי גפנים. צרפת שמרת על אנונימיות המפקחים שלה, וזה מייצר שמועות כאשר בעיירות נראים אנשים לא מקומיים.

"קשה לומר אם אלה המומחים, או בני אדם רגילים שיצאו לטיול בטבע", אמר אלן קלוז, ראש העיר של קונטו, אחת מאלה שמקוות להסתפח לחבל שמפיין החדש. "אנחנו רוצים שהמומחים יעבדו כמה שיותר בשקט", אמר ג'יל פלוטה מ-INAO. "אנחנו לא מודיעים על בואם".

עיירות שלא הובאו בחשבון כמועמדות לסיפוח מרימות קול זעקה. שתי עיירות, ז'רמן ואורבי ל'אבייה, עלולות להיות מגורשות משמפיין, "רק מפני שהטכנוקרטים החליטו, זה לא אומר שהענבים שלנו פחות טובים", אמר אובר פאגו, מגדל ענבים בז'רמן.

כאשר הממשלה תפרסם את המפה החדשה של שמפיין, צפויים ערעורים משפטיים רבים. חקלאים רבים מחפשים כעת בארכיונים בני מאות שנים מסמכים שיכולים להוכיח קשרים היסטוריים לגידול כרמים.

פרנסואה גיו, איכר במון-סור-קורוויל, עיירה בעלת שאיפות להיכנס לשמפיין, אסף מסמכים שמראים שהאדמות של משפחתו היו ידועות באיכות הענבים שלהן במאות השנים שעברו. גיו ניצב בחלקה המשפחתית שבה הוא מגדל דגנים, במרחק יידוי אבן מהכרמים בקורוויל השכנה. "במאה ה-19, הכול כאן היה כרמים", הוא אמר.

ההחלטה לשרטט מפה חדשה התקבלה אחרי שמגדלי כרמי היין חששו שהעיירות שמחוץ לשמפיין ישתמשו יותר ויותר בבתי משפט כדי לחדור לחבל. בשנות התשעים, פונטן סור-איי, עיירה מחוץ לגבול, זכתה בפסיקת בית משפט להכליל אותה בשמפיין. כעבור זמן קצר, התאחדות מגדלי הכרמים בשמפיין ביקשה מהממשלה לשרטט מפת ארץ יין חדשה בהתבסס על קריטריונים אובייקטיביים שאפשר להגן עליהם בבתי משפט. התהליך החל ב-2003.

חוששים למחירים

יצרנים ומגדלי ענבים קטנים יותר בשמפיין חוששים שעונות בציר גדולות ידכאו את המחירים וייטיבו עם מותגים גדולים כמו Moet & Chandon. אחרים אומרים ששינוי המפה עצמו פוגע במסתורין של השמפניה. "זה חלק מהקסם", אמר ברונו פברה, בעלים של כרם קטן בטרואה פואט. "האדמה מוגבלת, ולפעמים אנחנו לא מבינים למה".

הגבולות הנוכחיים של ארץ השמפניה שורטטו ב-1927, כאשר הרשויות בצרפת העבירו חוק של שרטוט גבולות סביב עיירות שמגדלות כרמים. באותה עת, עיירות רבות נטשו את עסקי הענבים. המזיק פילוקסרה הרס כרמים במאה ה-19, וכמה כרמים נהרסו במלחמת העולם הראשונה.

כשהמפה של 1927 שורטטה, גידול חיטה היה רווחי יותר. בשנות ה-60, הביקוש לשמפניה החל לגאות. עם המחירים עלו גם ערכי הקרקעות. עיירות ביקשו רשות להחיות שטחי כרמים לשעבר. בשאנפלרי, עיירה כפרית צמודה לטרואה פואט, מישל בוקטון, מגדל חיטה בן 79, ניסה עשרות שנים לחזור לגידול גפנים. הוא הצביע על רשומות במנזר של דום פריניון, הנזיר מהמאה ה-17 שהיה חלוץ טכניקת היין התוסס, שתיארו רכישה של ענבים מהכרמים של שאנפלרי.

בשנות ה-60, בוקטון ושני אירים מקומיים נוספים הציגו את העדויות בהתאחדות מגדלי הגפנים בשמפיין. "הם אמרו לנו להסתלק", הוא אמר. ההתאחדות לא הגיבה לדברים.

כעת עשוי המחקר של בוקטון סוף סוף להשתלם: שאנפלרי היא בין העיירות שהובאו בחשבון להסתפח לשמפיין החדש.

איך תדעו אם השמפניה שאתם שותים איכותית? תקשיבו לצליל של הבועות

האם השמפניה שאולי לגמתם בערב השנה האזרחית החדשה הייתה משובחת או שמדובר היה בסתם יין נתזים זול? לפי מחקר חדש, לא צריך להתברך בחוש טעם מדויק במיוחד כדי להבחין בין השניים.

חוקרים שהשתמשו במיקרופונים תת-מימיים מדווחים כי הצלילים שמשמיעות הבועות כשהן ניתזות מצדי הזכוכית יכולים לספק רמזים עתירי משמעות לגבי גודלן של הבועות - גורם שנחשב זה זמן רב לאינדיקטור של איכות היין. מחקרים שנערכו לאחרונה העלו כי בועות זעירות אינן מאפשרות שחרור ארומה אופטימלי, אך התיאוריה היא שבועות גדולות נמצאות ביינות הזולים יותר.

הצלילים אינם נובעים מקול הנפץ שנשמע עם חילוץ הפקק מהבקבוק, אלא מהתהוותן של הבועות, לדברי קייל ספראט מ-Applied Research Laboratories באוניברסיטת טקסס ביוסטון.

"בועות מתהוות על הזכוכית וכשהן משתחררות ועולות למעלה הן רוטטות בתדר מסוים שנקבע על בסיס הגודל שלהן", אמר קייל לאחרונה ל"גארדיאן". "הן מצלצלות בתדר מסוים. למעשה הן מצלצלות כמו פעמונים. ככל שהבועה קטנה יותר כך הצליל שהיא משמיעה הוא גבוה יותר".

המחקר, שהוצג בפגישת האגודה האקוסטית של אמריקה, נמצא עדיין בשלבים מוקדמים, אך ספראט אומר כי התוצאות שהושגו מהשוואת צלילים של שמפניה במותג Brut מתוצרת קליפורניה ושמפניה במותג Moet & Chandon Imperial מתוצרת צרפת, מראים כי לגישה זו יש בסיס.

"הנתונים האקוסטיים אפשרו לנו לגלות כי הבועות בשמפניה האיכותית יותר היו קטנות במקצת, כי יש פחות שוני בגודל הבועות, וכי פעילות הבועות הכללית הייתה רבה יותר", אמר ספראט. עם זאת, הוא ציין כי ההבדל בקוטר הבועות היה כ-5% בלבד בשני מותגי השמפניה.

אנדריאה סלה, פרופסור לכימיה אנאורגנית באוניברסיטת קולג' בלונדון, אמר כי מדובר בניסוי מתוחכם באופן שלא ייאמן, והשווה את צלילי הבועות השונים לקומקום רותח.

"אתה מתחיל עם שריקה בתדר מאוד גבוה מבועות קטנות, והצליל הולך ויורד עד שבסופו של דבר אתה מקבל קול של בועות גדולות ומרעישות", אמר סלה.

סלה מדגיש גם את חשיבות הכלי שממנו שותים את השמפניה. "השימוש בכוסות פלסטיק, למשל, הוא באמת לא טוב מכיוון שהבועות נדבקות די חזק לדופנות זכוכית, ולכן הן גדולות יותר לפני שהן מרחפות כלפי מעלה".

סוגי הענבים לייצור שמפניה

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה