גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יוקרה במלון? "רק בישראל לא רוצים לשלם. זה לא נורמלי"

איש העסקים הצרפתי מישל אוחיון ישלם לא פחות מ-600 מיליון שקל על מלון וולדורף אסטוריה בירושלים ■ המודל העסקי מגיע ממלון פאר שבבעלותו בוורסאי: מסעדה עם כוכבי מישלן, ספא עצום והטוויסט הירושלמי - מקווה ■ כך זה יעבוד

מישל אוחיון / איור : גיל ג'בלי
מישל אוחיון / איור : גיל ג'בלי

אל רשימת בעלי ההון הזרים שהשקיעו לאחרונה בישראל, הצטרף בשבוע שעבר מישל אוחיון, שרכש את מלון וולדורף אסטוריה בירושלים בכ-600 מיליון שקל.

אוחיון, יהודי-צרפתי המתגורר בפריז, אומנם אינו מוכר בישראל, אך הוא מבלה פה לא מעט מזמנו; בשבוע שעבר, למשל, לאחר סגירת העסקה, הוא נפש באילת. ביום החתימה על העסקה, הוא מספר, הוא גם חיתן את בנו, אחד מחמשת ילדיו, בבנייני האומה בירושלים. הזוג הטרי אומנם מתכוון להמשיך ולחיות בצרפת, אבל את החתונה ערכו כאן. "כולם משתוקקים לירושלים", אומר אוחיון. "תל-אביב היא עיר מדהימה, אבל יש כמוה הרבה בעולם. לעומת זאת, לאף עיר אין את הערך ההיסטורי שיש לירושלים".

אוחיון הוא בעליה של אימפריית נדל"ן בינלאומית המתמחה במלונות יוקרה ובמרכזים מסחריים. וולדורף אסטוריה היא אומנם העסקה הראשונה שלו בישראל, אך קדמו לה ניסיונות אחרים שלא צלחו. כך למשל ניסיון רכישה של קניון גני סביונים וניסיון לרכוש ארבעה מלונות שהיו תחת זרוע המלונאות של אפריקה ישראל; העסקה האחרונה לא יצאה לבסוף אל הפועל בשל אי הסכמה על המחיר, ולימים נמכרו ארבעת המלונות למשפחת דיין, באותו מחיר שהציע אוחיון.

אוחיון אומר שהוא מרוצה מאוד מעסקת וולדורף אסטוריה, בין היתר בשל האטרקטיביות של ירושלים כיעד תיירותי לאנשי כל הדתות.

המלונאים הישראלים מתלוננים שקשה להרוויח וקשה למשוך לכאן אנשים. העלויות הגבוהות של תפעול מלונות בישראל ומחירי הלינה לא מרתיעים אותך?

"כאן באילת יש אנשים שהגיעו לחופשה של שבוע, ושילמו על חבילה שכוללת טיסה ומלון, 600-500 דולר. זה יקר? אני חושב שבגלל התמחור הנמוך הזה, רמת השירות הולכת ופוחתת ומסעדות נסגרות אחת אחרי השנייה. זה לא טוב לעיר".

אז אתה לא חושב שהמחירים כאן גבוהים בהשוואה לאירופה?

"אם את רוצה שירות ויוקרה, את צריכה לשלם עליהם. זה נורמלי. בישראל המחירים הם חצי מהמחירים בפריז. שם את משלמת 1,000 יורו ללילה וככה זה בכל מקום בעולם. רק בישראל לא רוצים לשלם. זה לא נורמלי".

מחנות בגדים לאימפריה

אוחיון, 56, נולד בקזבלנקה וכילד הגיע עם הוריו לבורדו שבצרפת. הוריו רצו שיהיה רופא, אך הוא נמשך למסחר - שבו עסקה המשפחה - מאז שהיה ילד. לפי פרסומים בעיתונות הצרפתית, בשנות העשרים שלו, ולאחר קריירה קצרה כמציל, הוא פתח חנות בגדים של המותג דניאל השטר ברובע מריאדק בבורדו.

הפריצה העסקית של אוחיון התרחשה בשנות ה-90. לפי דיווחי התקשורת המקומית הוא ניצל שפל נקודתי במחירי הנדל"ן בבורדו (שנבעו מריבוי הפקעות שעשתה העירייה) ורכש במינוף מבנה גדול במרכז העיר. השלב הבא היה לשכנע רשת בגדים גדולה לשכור ממנו את המבנה לתקופה ארוכה. לאחר שהמהלך הצליח הוא חזר עליו כמה פעמים תוך שהוא מתקשר עם מותגים מובילים כמו סליו, גאפ, זארה, H&M כשוכרים.

את עסקי הנדל"ן איגד אוחיון בחברה בשם FIB (Financiere Immobiliere Bordelaise) וכיום מחזיקה החברה נכסים בכל צרפת - מפריז ועד הריביירה - וכן בשמונה מדינות נוספות בעולם. לפי פרסום בטריביון עסקיו של אוחיון מקיפים באירופה לבדה כ-400 אלף מ"ר בכ-20 ערים. רובם של הנכסים הם כאמור מלונות יוקרה ומרכזים מסחריים, אך אוחיון מחזיק גם נדל"ן למגורים. כך, למשל, על-פי פרסומים, יש לו כ-200 דירות להשכרה מוגנת למבוגרים במרסי, ועוד נדל"ן למגורים בפלורידה, כולל כ-88 דירות בפרויקט יוקרה המשקיף לים. "כמציל לשעבר", אמר בעבר, "יש לי תמיד תשוקה גדולה לים".

בשנים האחרונות, הוא נכנס לדירוג האנשים העשירים בצרפת עם הון אישי שהוערך על-ידי כלי התקשורת בכ-650 מיליון יורו.

למרות הפעילות הבינלאומית של הקבוצה, אוחיון נותר נאמן מאוד לבורדו. כך, למשל, אחד מנכסי הדגל שלו הוא הגרנד הוטל בעיר, המנוהל על-ידי רשת אינטרקונטיננטל. בנוסף הוא מחזיק בעיר ביקב ובאודיטוריום עצום שתכנונו ובנייתו ארכו 7 שנים וספגו הרבה ביקורת, בין היתר בשל הסתבכות הבנייה שחייבה החלפת החברה המבצעת ומאבקים משפטיים. בהקשר הזה אמר אוחיון בריאיון שנתן בצרפת כי אומנם יש לו עור עבה, אך הוא אינו שוכח כשלועגים לו. "אני מוכן לקבל ביקורת אבל עבורי מה שמשנה זו השורה התחתונה", אמר. באותו כתבה גם נאמר כי המטה העסקי של אוחיון, ששכן בבורדו, הועבר לפריז, בין היתר בנימוק ש"כשאנו חיים בפרובינציה, אנו במרכז הביקורת; כשאנו בפריז, אנחנו 'נעלמים' בתוך הבלגן".

אגב, באותו ראיון סיפר גם שהוא מאמין באלוהים, וכי האמונה "מחייבת ריסון מסוים, שחשוב שיש לי". בלי אמונה, הוא הוסיף, הוא חושש שהיה עלול להדרדר לחיים "כמו בנדיט, כמו אל קאפונה".

"תמיד כשמישהו עושה דבר אמביציוזי, יש ביקורת", הוא מסביר בשיחה עם G את הביקורת שנמתחה. "הביקורת הייתה על כך שהבנייה ארכה זמן רב מדי, אך מיום העסקה ועד יום הפתיחה, חלפו 7 שנים, כשבדרך כלל מהלכים כאלה אורכים 15 שנה. זה האודיטוריום הכי תחרותי בכל אירופה".

בין ורסאי לירושלים

אחד מהנכסים שעליהם גאוותו של אוחיון הוא מלון הטריאנון פאלאס בוורסאי, שבעשור האחרון הוא חלק מרשת וולדורף אסטוריה. מדובר בנכס היסטורי: הוא הוקם ב-1909, ליד ארמון ורסאי, כמלון פאר לאצולה האירופית של התקופה. המלחמה שפרצה זמן קצר לאחר חנוכתו טרפה את הקלפים לכמה שנים, וחוזה ורסאי, שציין את סיום מלחמת העולם הראשונה, נחתם במלון, ב-4 ביוני 1920. כיום כולל המלון כ-200 חדרים, מתפאר במסעדה עם שני כוכבי מישלן בניצוחו של השף הבריטי גורדון רמזי, ויש לו ספא המשתרע על פני 3,500 מ"ר.

הטריאנון, אומר גורם המכיר את אוחיון, הוא דוגמה לדרך שבה הוא מנהל את עסקי המלונאות שלו. "הוא מאוד מפוקס וממוקד בקהל מבוסס ועשיר וב'היי אנד' של התחום. לפני כמה שנים, הוא 'נפטר' מבתי מלון שהיו בבעלותו, שהם פשוטים יותר ולא יוקרתיים".

גם לוולדורף אסטוריה בירושלים יש היסטוריה ארוכה. המלון, שנקרא בעבר מלון פאלאס, הוקם ב-1929 על-ידי המועצה המוסלמית העליונה, ועל תכנונו הופקד אדריכל טורקי. לאחר פתיחתו הוא נחשב למלון המפואר בירושלים, אך הוא הספיק לפעול רק שנים ספורות, שבסיומן הופקע על-ידי המנדט שעשה בו שימוש כבניין משרדים. לאחר הקמת המדינה שוכן במלון משרד התמ"ת עד שבשנות ה-90 נרכש על-ידי קבוצת ריג'נסי, בעלת היאט ירושלים, שבתורה מכרה אותו ב-2005 למשפחת רייכמן, משפחה חרדית מקנדה, תמורת 21 מיליון דולר. אבי המשפחה, פול רייכמן, שנפטר לפני 4 שנים, השקיע כ-150 מיליון דולר כדי להפוך את המבנה לשימור למלון יוקרה שנחנך ב-2014.

המו"מ עם משפחת רייכמן החל ביוני האחרון, כשאוחיון מיוצג בידי עורכי הדין ירון טיקוצקי ורונן קנטור, ומשפחת רייכמן - בידי משרד עו"ד אגמון. במהלך המו"מ, מספר אוחיון, הוא נקשר מאוד למשפחת רייכמן. "המלון הזה", הוא אומר, "מייצג את האישיות של המשפחה. רייכמן הוא איש ששמר על היהדות והיה גאה בה. בעסקה הזו אני קונה גם 'רוח'".

במסגרת העסקה הוא רוכש את החברה שמחזיקה את המלון, ומאחר שלחברה נשארו שלוש דירות מהקומפלקס שנבנה (שכלל גם דירות מגורים), אוחיון יקבל גם אותן.

תוכניותיו למלון, מרחיקות לכת ומזכירות את המלון בוורסאי: הוא מדבר על בניית בריכה וספא גדול בקומה התחתונה של המלון. אלה מיועדים להיות אבן שואבת גם למי שאינם אורחי המלון. במקביל, תיפתח מסעדה בהובלת שף עם שם בינלאומי שאוחיון נמנע מלחשוף, ועל הגג ייבנה מקווה. "אני רוצה שכל האנשים הדתיים יגיעו לכאן", הוא אומר, "אבל גם חילוניים. אני רוצה להראות לחילוניים שהמקווה הוא דבר ייחודי, שמעניק לך חוויה של התנקות".

אתה עצמך אדם דתי?

"אני לא דתי, אך שומר מסורת: לא נוסע בשבת, ואוכל כשר".

מה תעשה בעניין הרווחיות הנמוכה של המלון?

"אני בטוח שבניהול נכון זה יהיה אחד המלונות הטובים. אנחנו מקצועניים ואנחנו יודעים לשפר תוצאות. נשפר את רמת השירות, אם כי אני חייב להגיד שהשירות שם היום טוב לעומת העבר".

אתה חושב ששילמת מחיר גבוה על המלון?

"שילמתי את המחיר הנכון".

גורם המכיר את אוחיון, אומר כי עם הוולדורף אסטוריה הירושלמי אוחיון יכוון ליהודים דתיים, בעיקר אמריקאים, מבוססים, שאין להם קושי להוציא סכומים גבוהים על בתי מלון, וחשוב להם להשתכן בירושלים. "זה בעיקר מכוון לקהל אורתודוכסי. יש קהל גדול של יהודים מכל העולם, שמחפשים יוקרה, וזה מה שיהיה שם. הוא עומד להשקיע הרבה כסף במלון, ומקווה להפוך אותו לרווחי - באמצעות הבריכה, וגם המסעדה והספא. הוא מאמין שזה ישפר את הרווחיות. אחרי הכול, זה מה שהוא יודע לעשות".

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

לפחות 3 מטרות חשודות יורטו בשמי הצפון

בכיר במערך ההגנה האווירית של חיזבאללה חוסל בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● צה"ל תקף מבנה צבאי של ארגון הטרור במרחב יארון שבדרום לבנון ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● כל העדכונים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"