גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר האוצר מפנה אצבע מאשימה לקבלנים: גזרו קופון

"כבר לא משלמים את המחירים המטורפים שהקבלנים מבקשים, וזה בזכות מחיר למשתכן" אמר כחלון בתדרוך סיכום ענף הנדל"ן לשנת 2017 ■ 42 אלף זכאים כבר זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת במסגרת מחיר למשתכן

מסיבת עיתונאים משרד האוצר / צילום: משרד האוצר
מסיבת עיתונאים משרד האוצר / צילום: משרד האוצר

"יש לנו את הסיבה להאמין שהבועה הזו בדרך להתפוצץ ואנחנו ממשיכים לפעול בשיא הכוח. זה יקרה", כך אמר שר האוצר משה כחלון בתדרוך עיתונאים שהתקיים היום (ד') במשרד האוצר בירושלים. "אנחנו רואים את הניצנים, קורה משהו בתחום, כמויות התכנון חסרות תקדים, אבל לא האמנתי עד כמה ההתנגדות מולנו תהיה גדולה. זה בגלל שיש 42 אלף יחידות דיור במחיר למשתכן, ואם עושים חישוב של הנחה ממוצעת של 300 אלף שקל לדירה, מדובר ב-12 מיליארד שקל שנגרעו מחשבון הבנק של הקבלנים. בגלל זה הקרב שלהם נגדנו כל כך גדול. כל היום מזהירים כאן שהכל יתמוטט אם ירדו המחירים אבל הכל שריר וקיים ונמשיך לפעול להורדת המחירים".

תדרוך העיתונאים עסק בסיכום שנת 2017 בענף הנדל"ן, ובו לקחו חלק גורמים בכירים במטה הדיור באוצר, במשרד הבינוי והשיכון בחברת דירה להשכיר ובמנהל התכנון. "הצלחנו לעבור את יעדי השיווק והתכנון", המשיך שר האוצר, "השיח קצת השתנה. מעליות מטורפות במחירים אנחנו רואים היום שהבערה קצת נבלמה. אני מניח שקצב העלייה ימשיך לרדת וזה מגיע מאמון הצעירים. כבר לא רצים לכל פריסייל וכבר לא משלמים את המחירים המטורפים שהקבלנים מבקשים, וזה בזכות מחיר למשתכן. הדירות האלו הן אותן דירות כמו בשוק החופשי, שלא יספרו סיפורים. כשיש את הדירות בהנחה אפשר לראות שמישהו גזר קופון והיה מי שגבה את כל מה שיכל לגבות. הזוגות הצעירים הפסיקו להיות פראיירים וזה הישג".

כחלון התייחס גם למס דירה שלישית, ולגישת משרד האוצר כנגד המשקיעים ואמר: "לגבי המשקיעים, הצלחנו להדיר אותם מהשוק, אבל עדיין לא מספיק. אחד הגורמים המרכזיים לעליית מחירי הדיור זה המשקיעים. לצערי בגלל בעיות פוליטיות ובגלל בג"ץ להעביר מס דירה שלישית ואנחנו ממשיכים לנסות וממשיכים לבחון צעדים נוספים למלחמה במשקיעים שהם אלו שגורמים גורמים לעליית מחירים".

כשנשאל שר האוצר על אילו צעדים מדובר, הוא השיב: "אנחנו בוחנים, אבל בגלל משמעות גדולה לכל צעד והשפעתו על השוק לא נחשוף עכשיו. בג"ץ פסל את החוק של מס דירה שלישית שלא בצדק. לא נפרדנו מהמחשבה או הדעה שדירות זה לא דבר שאוספים. ראיתי את פסק הדין שניתן בעניינו של עו"ד שרגא בירן שמחזיק הרבה דירות, זה לא אמור להיות כך ועבורנו המאבק במשקיעים ממשיך".

במסגרת תדרוך העתונאים נחשפו גם נתונים מלאים אודות תוכנית מחיר למשתכן, ובעיקר נתון שלא היה גלוי על עכשיו המתייחס לא רק לשיווקים אלא גם למספר היתרי הבנייה ומספר הדירות שנבנות נכון להיום בפועל. על פי הנתונים המעודכנים של התכנית, עד היום הוצאו היתרי בנייה ל-11 אלף יחידות דיור, כאשר 8,700 יחידות דיור נמצאים היום בשלבי בנייה שונים בשטח.

עוד על פי נתוני מטה הדיור באוצר, 42 אלף זכאים כבר זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת ונכון להיום 216 קבלנים משתתפים בפרויקטים השונים במסגרת מחיר למשתכן. "זה אומר שהקבלנים מגיעים להשתתף בתכנית פעם שנייה, שלישית ורביעית, ויש מי שהפנים שזה העתיד של הבנייה", כך אמר יו"ר מטה הדיור אביגדור יצחקי, בהתייחס לנתונים. "85% מהזוכים הם מתחת לגיל 40. התכנית פרוסה לאורך כל הארץ, ב-61 יישובים שונים, גם במרכז וגם מחוץ לאזור המרכז. כדי לשפר את היתרי הבנייה, אנחנו חותמים הסכמי גג. עד היום 26 הסכמים נחתמו, והסיכום הוא שהרשויות הללו ינפיקו היתרי בנייה לפרויקטים שאנחנו משווקים ואז נוכל להתחיל בנייה, גם בשנת בחירות ברשות המקומית וזה לא קל. ברוב המקרים ראשי הרשויות עומדים בהסכמים ואיפה שיש חריקות יושבים ופותרים את הבעיות".

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר בתדרוך העיתונאים כי "יש שיא בהיקף ההוצאה של המשרד, 7.2 מיליארד שקל. וזה מעיד על ההיקפים של הפעילות". השר גלנט גם סיפק תחזית לגבי המשך יישום תכנית מחיר למשתכן, "30 אלף זכאים יבחרו הדירות במהלך השנה הקרובה, 12 אלף דירות יהיו בבנייה, ולדעתי סביב 5,000 דירות יאוכלסו. זה הצפי לשנה הקרובה. אם הבחירות יהיו במועדן, עד אז יהיו 20 אלף איש שכבר יגורו בדירות המוזלות. תהיה לזה השפעה מרחיקת לכת על התחום. במקביל, ההתחדשות העירונית תהיה חלק ניכר מהבנייה בשנים הקרובות. שנת 2017 מסכמת שנתיים וחצי בהן שמנו את הרכבת על המסילה, ועכשיו נתחיל לראות את התוצאה".

מנהל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שמרון התייחס בתדרוך העיתונאים להיקפי השיווק של רמ"י: "התרומה שלנו היא בהגדלת ההיצע, בעיקר במחיר למשתכן. שנה שלישית ברציפות עומדים ביעד הממשלתי ואף עולים עליו. פרסמנו מכרזים השנה לכ-70 אלף יחידות דיור, בדומה לשנה שעברה".

על פי הנתונים, 103,645 יחידות דיור שווקו על ידי המדינה במסגרת מחיר למשתכן מאז החלה התכנית. עם זאת, מדובר רק בשיווקים. כאשר מדברים על עסקאות מאושרות, מדובר על 46,313 במהלך 2017 בכל המכרזים, ובמחיר למשתכן מדובר על כ-35 אלף יחידות דיור של מחיר למשתכן במכרזים שנסגרו במהלך 2017. "יש גידול משמעותי מ-33 אלף ל-46 אלף יחידות דיור בעסקאות מאושרות בין 2016 ל-2017. אנחנו גאים בנתון הזה", אמר שמרון.

דלית זילבר, מנהלת מינהל התכנון, דיווחה על פעילות מוסדות התכנון ועל היקף התוכניות שאושרו במהלך השנה החולפת. "למעלה מ-127 אלף יחידות דיור אושרו על ידי מינהל התכנון ב-2017", אמרה. "כל הוועדות המחוזיות עברו את היעדים שהוצבו להם, זאת לעומת 110 אלף יחידות דיור בשנת 2016".

נציין כי 42.5 אלף יחידות דיור אושרו במסגרת הותמ"ל, כך שהוועדה המיוחדת, והתכניות שמקודמות ומאושרות במסגרתה, עדיין מהווה חלק לא מבוטל מהיצע יחידות הדיור המאושרות. 

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון חגי רזניק, התייחס לנושא הדיור הציבורי ושיקום השכונות ואמר: "לאורך השנים נושא הדיור הציבורי הוזנח. בתקופת הממשלה הקודמת נרכשו 6 דירות בלבד. אלו השכבות החלשות ביותר של מדינת ישראל. המדינה מכרה דירות של דיור ציבורי ולא חידשה את המלאי. אבל עכשיו יש שינוי. רכשנו 1,310 דירות לדיור הציבורי, 412 מהן בשנת 2017 ובמהלכה שופצו 5,990 דירות ברחבי הארץ, 32,324 דירות מאז 2015. בשיקום שכונות אנחנו מקדמים פרויקטים של שיפוץ דירות, וגם חיזוק בניינים. ב-2016 חוזקו 496 דירות וב-2017 חוזקו 605 דירות".

בתדרוך העיתונאים השתתף גם עוזי לוי, מנכ"ל החברה הממשלתית לדיור להשכרה, שסקר את פעילות החברה בשנה האחרונה: "בשנת 2017 שווקו כ-2,200 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך, וזה מעיד שהמודל שלנו עובד. יש ביקוש למכרזים והחברות, טובי היזמים, ניגשים למכרזים וגם בונים ואפילו חוזרים לעוד מכרזים. נכון להיום יש כ-5,000 יחידות דיור להשכרה בבנייה וישנן למעלה מ-45 אלף יחידות דיור שיגיעו במסגרת הותמ"ל. בשנת 2018 נכפיל את מספר יחידות הדיור שישווקו במסלול של השכרה ארוכת טווח".

האזינו לראיון של אורי חודי בנושא ברדיו 103FM:

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים