גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך רופא כשיש אפליקציה: המקצוענות בדרך להיעלם?

בעידן שבו ניתן לקבל חלקים נרחבים מהשירות של בעלי מקצוע כמו רופאים ועורכי דין בדרכים וירטואליות, צריך להגדיר מחדש מהי מקצוענות

אפליקציות בריאות / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
אפליקציות בריאות / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

נסו להיזכר כמה מקצועות היו קיימים רק לפני כמה עשורים ואחר נסו להרכיב רשימת מקצועות, אפילו בתוך תעשייה יחידה. זה כבר יהיה הרבה יותר קשה, וזה לא מפתיע. המודל הזה של בעלי מקצוע (רופא, מורה, אדריכל, עורך דין וכדומה), שאליהם אנחנו פונים בעת הצורך, התאים לעידן שבו הידע היה בדפוס ורק מי שלמד אותו יכול היה להתמקצע בו. הגדרת המקצועות גם הביאה עמה מעין שומר סף, שקבע איזו קבוצת אנשים שקיבלה הסמכה יכולה לעסוק בגוף ידע מסוים. בעידן הנוכחי, לעומת זאת, שבו הידע יצא מהספרים אל הענן, עולה השאלה אם יש דרך יעילה יותר, זולה יותר ונגישה יותר להעמיד לרשותנו את הידע שבעבר יכולנו לקבל רק מבעלי מקצוע, ואם יש דרך כזאת, מה ההשלכות של התהליכים האלה על עולם העבודה.

מקבל השירות במרכז

בספרם The Future of Professions ("עתיד המקצועות"), המחברים ריצ'רד ודניאל ססקינד טוענים שעם כניסתן של טכנולוגיות חכמות לתחומים שונים, לא נזדקק ולא נרצה שרופאים, מורים, רואי חשבון, ארכיטקטים, יועצים, עורכי דין וכל שאר בעלי המקצוע יעבדו כפי שעבדו במאה הקודמת. ההנחה היא שמערכות חכמות ולומדות יעמידו ידע מקצועי גם לרשות הלקוחות, ומתוך ההנחה הזאת עשוים להתפתח שני עתידים. הראשון, המוכר יותר והנוח יותר לעיכול, הוא עתיד שבו הטכנולוגיה מיעלת את צורות העבודה המסורתיות. הרופא יוכל לבדוק מטופל מרחוק ואפילו לטפל בו, האדריכל ישתמש בתוכנות חכמות, המורה יתאים את ההוראה לכל תלמיד בעזרת הטכנולוגיה. בעתיד כזה, המקצועות נשארים אבל משנים את האופן שבו בעלי המקצוע פועלים. עתיד כזה גורם לנו להרגיש שאנחנו בשליטה, שהוא הופך אותנו ליעילים יותר, מאתגר אותנו לעבוד לצד הטכנולוגיה.

העתיד השני האפשרי הוא שונה מאוד, משום שנקודת המבט שלו אינה של בעלי המקצוע אלא של מקבלי השירות. בתרחיש הזה, הטכנולוגיה תספק לאנשים פתרונות שפעם דרשו אנשי מקצוע מומחים, באופן זמין, פשוט וזול יותר.

הרעיון הוא שאם מפרקים מקצוע מסוים לחלקים, נקבל רכיבים רבים שהם רוטיניים, ובחלקים האלה הטכנולוגיה יכולה להביא לחיסכון משמעותי בעלות השירותים. בעולם שבו מכונות יכולות לעבד כמויות מידע אינסופיות, ודאי יותר מכפי שיכול לעבד מוח אנושי מבריק ככל שיהיה של בעל מקצוע, אפשר יהיה לפתח כלים שיתנו מענה לרבות מהבעיות שהביאו אותנו מלכתחילה לאיש המקצוע. יותר מזה, בעולם שבו המידע זמין לנו בקצות האצבעות, אפשר לגשת לקהילות מידע ולידע שנצבר אצל ההמונים. לכן, יש סבירות גבוהה שהמודל שבו יכולנו לפתור בעיות רק בשיחה אחד על אחד עם בעל מקצוע - ייעלם.

השינוי הזה ניכר כבר היום. בסוגיות משפטיות, לדוגמה, כלים חכמים מאפשרים לפתור בעיות ללא עורכי דין. בפלטפורמת המסחר eBay, למשל, יש כלי הנקרא eMediation שהוא מעין כלי גישור וירטואלי ללא עלות, ללא עורכי דין. מדובר במעין בית משפט לתביעות קטנות הפותר 60 מיליון (!) סכסוכים בשנה.

ואם נישאר בתחום המשפטי, LegalZoom היא חברת טכנולוגיה שהאתר שלה מפשט תהליכים משפטיים ללקוחות ולייצר מגוון מסמכים משפטיים בלי להזדקק לעורך דין. לחברה יש כיום 4 מיליון לקוחות, רובם עסקים קטנים או לקוחות פרטיים. אגב, בכניסה לאתר מישראל, מקבלים עמוד נחיתה שמציע שירותים משפטיים בארה"ב לעסקים ולמשפחות מהארץ.

בעולם הרפואה, כלי אבחון באפליקציות הפכו פופולריים כל כך, עד שה-FDA התחיל לעקוב אחריהם. לפי נתוני ה-FDA, השנה צפויים כמיליארד איש וחצי להחזיק באפליקציה רפואית אחת לפחות לשימוש בטלפון הסלולרי. באנגליה, לדוגמה, אפליקציה בשם BabylonHealth מתיימרת ליצור את המאגר הגדול ביותר של תסמינים ולאפשר בכך לרופא הווירטואלי לאבחן אותנו דרך הטלפון. לטענתם, הם עומדים כיום על 92% אבחנות נכונות.

בעולם כזה, שבו צריכת השירותים המקצועיים משתנה, השאלה איננה מה עתיד המקצועות אלא איך נייצר ונחלוק ידע ומומחיות בחברה, כי זה בעצם מה שעושים בעלי המקצוע - הם חולקים את הידע ואת המומחיות שצברו עם מי שזקוקים לו. מבחינת הצרכנים, ההבטחה כאן היא חופש להגיע למידע שהיה נעול בראשם של אנשי המקצוע. כצרכנים, זה יכול להיות מאוד מעניין, אבל כבעלי מקצוע, עולה השאלה עד מתי נוכל להתפרנס מהמקצועיות והידע שצברנו. ממה מורכבת המקצועיות החדשה אם לא מבעלות על גופי ידע?

תשובה אפשרית אחת היא שהמקצועיות טמונה בעבודה שמעבר למידע. לדוגמה רופא, עליו לא רק לאבחן אלא גם לטפל. זו תשובה לא מספקת, מאחר שגם בטיפול יש מרכיבים רוטיניים שלאו דווקא רופא צריך לבצע. לדוגמה, כבר היום אין צורך ברופא כדי לתפעל מכונת רנטגן, אבל הוא עדיין נדרש לפענוח שלו. בעתיד, כנראה טכנאי יוכל לעשות גם את זה בעזרת מחשב.

תשובה אפשרית נוספת טמונה במקום שבו המדע הופך לאמנות. מומחים רבים מדווחים שפעמים רבות הם נשענים על אינטואיציה, המתבססת על שנים של ניסיון. המומחיות הזאת היא לדוגמה היכולת לזהות, אפילו אם לא במודע, סימנים חלשים, הקשרים לא ממש ברורים. למשל, טכנאי ה"שומע" שמנוע עומד להתקלקל, או רופא שיכול "לחבר" בין כמה תסמינים שאינם קשורים לכאורה. אבל גם התשובה הזאת אינה מספקת, מאחר שמחשב, מכוח עוצמת החישוב והגישה למידע, יכול לחשב יותר משתנים ולזהות סימנים חלשים כאלה טוב מאיתנו.

מהי מקצועיות

אולי הגיע הזמן להגדיר מחדש מקצועיות, כמרחב שלם של יכולות ומיומנויות. בתערוכה שעסקה במקצועיות של נשים, הייתה התמודדות מעניינת עם השאלה הזאת. החוקרת ד"ר תמי חלמיש אייזנמן חברה למרים אדלר שעוסקת באמנות, ויחד הן יצאו למסע שמטרתו הייתה להבין איך נראית מקצוענות בעולם החדש ומה הם הכוחות והפעולות שעוזרים לבנות אותה. בתהליך העבודה זוהו 13 "מרכיבי מקצוענות". אצל כל אישה יש יותר ממרכיב אחד, חלקם ייחודיים לה ואחרים חוזרים אצל אחרות, לדוגמה תרגול והתמדה, הצמחת ידע אצל האחר, ערכים המשמשים מצפן לעשייה, איגום משאבים ממקורות וניסיונות קודמים; שימת לב לפרטים, היכולת להגיד "כן" להזדמנויות, רישות ועוד.

זה רעיון מאוד מעניין, בעולם שבו מקצועות משתנים, נעלמים או נוצרים, להגדיר מחדש מקצועיות ללא צורך במקצוע. להגדיר את המקצועיות מתוך האופן שבו אנחנו פועלים כדי לפתח את היכולות שלנו, להמשיך וללמוד וגם להפיץ, לשתף, להעשיר את העולם בכל הנובע מהן. בעולם שבו השירותים של בעלי מקצוע יכולים לעמוד לרשותנו באמצעים אחרים, אנחנו חייבים להגדיר לעצמנו מחדש את הערך שנביא בעשייה שלנו.

■ הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

פאלאק פניר וסמוסה בדיוק כמו בהודו: התל־אביבים מגלים את באבא קאלו

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק