גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך להוציא לפועל עסקאות התחדשות עירונית בחברות גוש חלקה?

יזמים רבים נוטים שלא לקדם פרויקטים בדירות הרשומות כחברות גוש חלקה, שכל נכסיהן הם זכויות במקרקעין ■ מהי הבעייתיות במבנים בעלי סטטוס שכזה וכיצד ניתן להתגבר עליה?

חברות גוש חלקה. מה אופי זכויות הבנייה הנובע מהן?/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
חברות גוש חלקה. מה אופי זכויות הבנייה הנובע מהן?/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף עו"ד צבי שוב

בשוק בו היצע הקרקעות הולך ומצטמצם, עולם ההתחדשות העירונית הרחיב לאין שיעור את כר הדשא של היזמים לפעולה, במסגרת של פינוי בינוי או תמ"א 38. כמו בכל שוק בו מצויות "כלות" רבות, היזמים בשטח בוחרים לפעול בעיקר אל מול בניינים ונכסים אשר טומנים בחובם כמה שפחות קשיים במימוש הפרויקט. בשל סיבות אלו נמנעים יזמים רבים לקדם פרויקטים בבניינים בעלי מאפיינים "בעייתיים". כך, למשל, מעטות היוזמות לפעולה בבניינים בהם קיימת בנייה על הגג, או בבניינים בהם מרבית הדיירים קשישים, וכן בבניינים בהם רשומות דירות ב"חברות גוש חלקה".

עו"ד דניאל גלעדי ממשרד עו"ד צבי שוב, המתמחה בייצוג פרויקטים של התחדשות עירונית, מסבירה כי חברות גוש חלקה הן סוג של איגודי מקרקעין, שכל נכסיהם הם זכויות במקרקעין. "הסיבה המרכזית לרישום זכויות במקרקעין באמצעות חברה, מובילה אותנו לשנות ה-40 של המאה העשרים. בתקופה זו נוצרה פרצה בחוק מיסוי מקרקעין, אשר אפשרה להתחמק מתשלום מס שבח או מס רכישה בעת מכירת הזכויות במקרקעין, על ידי רישום בניין בבעלות חברה והחזקת זכויות המקרקעין באמצעות מניות. זאת מאחר ורשויות המס ראו במכירת המניות פעולה הונית לפי פקודת מס הכנסה ולא פעולה במקרקעין על פי חוק מיסוי מקרקעין".

עוד מספרת עו"ד גלעדי כי "עד לחקיקת חוק בתים משותפים בשנת 1952 לא ניתן היה למעשה לרשום בתים משותפים, אלא רק בעלויות בקרקע במושע (אחזקה של שיעור יחסי מהקרקע ולא חלק ספציפי בה). כך היה נוח וקל יותר לרשום את הבעלות על שם החברה, כאשר בעלי מניותיה היוו למעשה את בעלי הזכויות בקרקע, באופן בו שיעור האחזקה במניות נעשה בהתאם להיקף הזכויות של בעלי הקרקע במושע. למעשה, רוב הרישומים בשנים אלו נעשו על שם חברות גוש חלקה".

- מהי הבעייתיות ברישום כחברת גוש חלקה ומדוע יזמים נרתעים מלנסות לקיים פרויקטים במבנים שכאלו?

"ראשית עולה השאלה הבסיסית והיא מי רשאי ונדרש להתקשר עם היזם בפרויקט להתחדשות עירונית - האם החברה כישות יכולה לעשות זאת, או שיש צורך באישור של כלל בעלי המניות שלה. זאת כיוון שככל והזכויות הינן של החברה (או לפחות כך הן רשומות בלשכת רישום המקרקעין), הרי שהסכמת החברה היא הנדרשת לשם ההתקשרות מול היזם. מנגד, מהותית הזכויות במקרקעין שייכות לבעלי המניות בחברה, על כן ייתכן ונדרשת הסכמתם המלאה.

"כמו כן, לעיתים יש אי התאמה בין בעלי הזכויות בנכס לבין בעלי המניות - שכן בעלי המניות המקוריים נפטרו או מכרו את נכסיהם ולא בוצעה העברת הזכויות ברשם החברות כראוי; קיימים גם מקרים בהם בנוסף לרישום הבעלות על שם החברה, נרשמו בלשכת רישום המקרקעין גם חכירות על זכויות החברה לטובת בעלי המניות, והעדכונים שבוצעו בפטירה של בעל מניות או מכירה של הזכויות, התבצעו רק במסגרת לשכת רשם המקרקעין ולא הושלמו גם ברשם החברות. לכן פעמים רבות קיים קושי למצוא את בעלי הזכויות בפועל ולהשלים את הרישום. כמו כן, הרבה פעמים בעת הקמת החברה מונו לה דירקטורים, אך לאחר שאלו מכרו זכויותיהם בנכס או נפטרו לא מונו אחרים חדשים במקומם, אשר יכולים לקבל החלטות בשם החברה.

"לאור האמור, במקרים רבים גם לא היה מי שדאג כי החברה תעמוד בכל חובותיה כדין. לכן לחלק מאותן חברות חובות בגין אי תשלום אגרות במועד ואף חובות לא משולמים שהובילו להכרזה על החברה כחברה מחוקה ברשם החברות.

"בעיה נוספת שעלולה להיווצר היא של אופי הזכויות. כאמור, ישנם מקרים בהם החכירה החברה את הדירות למשך תקופה ארוכה (לרוב של 99 שנים או 49 שנים - א.ש.) ונשאלת השאלה, האם בתום התקופה בעלי החכירה יישארו בעלי הזכויות".

- איך בכל זאת ניתן לממש בבניינים אלו פרויקטים של התחדשות עירונית?

"הרעיון הוא להביא למצב של פירוק החברות מרצון והשלמת רישום נכון של הזכויות בקרקע על שם בעלי המניות בחברה באופן שיתאימו להיקף זכויותיהם, ולבסוף השלמת רישום הבית המשותף, בהתאם לזכויות בעלי המניות והרוכשים החדשים שרכשו את הדירות מן היזם".

- האם הליך פירוק החברות הוא מסובך?

"לאו דווקא, אך ללא ספק הוא מסורבל, מאחר ולעיתים, כאמור, הוא יצריך ביצוע של התאמות בין בעלי הזכויות לבעלי המניות ומינוי מנהלים (דירקטורים) שיהיו מוסכמים לקבל החלטות בעבור החברה.

"במקרים בהם מדובר בחברה מחוקה, יש לבצע תהליך של החייאת החברה על מנת שניתן יהיה לפרק אותה כדין. בהקשר זה יצויין, כי במקרים בהן קיימים חובות לחברה בגין אי תשלום אגרות במהלך השנים, ניתן על פי חוק לבקש את מחיקתם, במסגרת הליך הפירוק".

- מהן ההשלכות המיסוייות להליך הפירוק ורישום הבית המשותף?

"מבחינה מיסויית, העברת בעלות במקרקעין אגב פירוק החברה הינה הליך פטור ממס שבח. לכן קרוב לוודאי כי אם אין זכויות קנייניות נוספות כגון חכירות על הנכס, הרי שהפירוק והעברת הבעלות על שם בעלי המניות, לאחר השלמת רישום בעלי המניות, יעשה ללא תשלום מס שבח. יחד עם זאת, יתכנו היבטים מיסויים נוספים, כגון חיוב בהיטל השבחה, שיש לשקול. לכן, נמליץ בחום להצטייד בעו"ד וביועצי מס מומחים שייתנו פתרון למקרים אלו".

בשורה התחתונה עולה מדבריה של עו"ד גלעדי כי פרויקטים של התחדשות עירונית בבניינים אשר נרשמו על שם חברות גוש חלקה הם סבוכים ומורכבים, ונדרשת התמחות ספציפית על מנת להביא אותם למצב של הוצאה לפועל.

על פניו, כאמור, יש היצע של בניינים נוחים יותר לביצוע פרויקטים, אך כללי התחרות מובילים לכך שככל שהבניין "ידידותי" ליזם קופצים עליו יותר מתמודדים. מכאן שהתחרות קשה ועל מנת לזכות בפרויקט, על היזם לוותר על חלק מהותי מהרווח שלו. לעומת זאת, חוסר העניין "בבנייני גוש חלקה", מייצר ליזם קרקע פורייה ופחות תחרותית לקידום פרויקטים. יש לזכור גם כי לא מעט מהבניינים, בוודאי באזור המרכז, רשומים על שם חברות גוש חלקה, וחבל שפרויקטים בהם יתפספסו רק לנוכח בעייתיות פרוצדורלית ופתירה, כשהרווח שייתכן ויופק מהם הוא גבוה.

עו"ד דניאל גלעדי, ממשרד עורכי הדין צבי שוב, המומחה בתחומי התכנון והבנייה והנדל"ן בכלל ובתחום ההתחדשות העירונית בפרט.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמודה: ישראל לא לחצה מספיק על חמאס ולכן אין עסקת חטופים

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר