גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק הנדל"ן בישראל מוגבל": הראיון האחרון עם עו"ד אייבי נאמן

(עדכון): היום, ה-07.02.2018, נפטר עו"ד נאמן בגיל 85. אתם מוזמנים לקרוא את הראיון הזה, שנתן ל"גלובס" כ-3 שבועות לפני מותו ■ עו"ד אייבי נאמן, מוותיקי ענף הנדל"ן, משוכנע ששר האוצר טועה - ובגדול: "בפסטיבל מחיר למשתכן, כולם שכחו שבעלות על דירה היא דבר יקר" ■ "אל תהפוך מי שלא בנוי להיות בעל דירה, לבעל דירה"

עוד אייבי נאמן/ צילום: יוסי כהן
עוד אייבי נאמן/ צילום: יוסי כהן

"שוק הנדל"ן בישראל הוא מוגבל. המדינה קטנה, ולכן ככל שבונים על שטח פנוי, החלק שנותר לבנייה קטן ועולה בערכו. אלה הם הכללים". כך, בפשטות, מתאר עו"ד אייבי נאמן את הגאות הנמשכת בשוק הנדל"ן למגורים בישראל.

נאמן, בקרוב בן 85, הוא מוותיקי ענף הנדל"ן, בעבר מבעלי חברת רסקו ומי שיזם בין השאר את הקמת שכונת אזורי חן ופרויקט מגדלי נאמן בתל-אביב. "כבר בשנות ה-2000 התחילה להתנפח בועת נדל"ן", אומר נאמן בראיון ל"גלובס", "אבל בניגוד לבועות שמתנפחות מהאוויר, פה הבועה נבעה מקרקע מוגבלת וסירבול מטורף של רגולציה, היתרי בנייה, משחקי התנגדויות, טירוף של עירוב בתי משפט בנושאי תכנון, ורצון לעכב כל קידום של בנייה. התוצאה היא בועה. חיכיתי 30 שנה לקבל היתר בנייה באזורי חן ו-35 שנה לקבל היתר בנייה במגדלי נאמן, ותודה לאל שלי היו קשרים. כל הזמן הזה, הקרקע אמנם עמדה לרשותי, אבל יכולתי רק לגדל עליה תפוחי אדמה. כשקשה לבנות קורה דבר אחד - המחירים עולים".
כששר האוצר משה כחלון נכנס לתפקידו, הוא הודיע כי כל קרקעות המדינה יישווקו במסגרת מסלול מחיר למשתכן, במטרה לאפשר לזוגות הצעירים לרכוש דירה בהנחה.

"הרעיון שלו נכשל כישלון חרוץ", קובע נאמן. "כחלון קיבל עליו מטלה קשה מנשוא בשאיפה להוציא אוויר מהבלון, ולהביא להורדת מחירי דירות. כדי שנבין עד כמה נכשל הרעיון הנכון שלו להורדת מחירי דירות, די לראות שסיימנו את 2017 בעליית מחירים של 5%".

אבל מחוסרי דירה זוכים בדירה משלהם בהנחות של מאות אלפי שקלים.

"במקום שבו גדל השר כחלון, בעיירה קשת יום, החלום של כל זוג צעיר היה להגיע לדירה. מכאן כנראה דבק בו הרצון להגשים את החלום עבור כל הזוגות הצעירים במדינה, וכאן לדעתי נעוצה הטעות הגדולה בחשיבה שלו.

"אם בנקודת ההתחלה אני סוטה ימינה או שמאלה, אז ככל שאני מתקדם קדימה אני הולך ומתרחק מהקו הישר. כחלון טעה טעות חמורה בעצם השאיפה שלו להביא לבעלות של כל זוג צעיר על דירה. זה מזכיר לי את תקופת מפא"י שבה הסיסמה הייתה 'דירה לכל פועל', רק שפעם סכום הדירה היה קטן. היום כל דירה במקום סביר שווה לפחות שבע ספרות בשקלים, אף שטיב הבנייה הוא ברמה ירודה. דירה במחיר למשתכן מקטינה משבע הספרות כמה מאות אלפי שקלים, ובכל זאת הזוג הצעיר שבוחר דירה, לעיתים במקום שהוא כלל לא רוצה לגור בו, חייב לדאוג למימון של סכום ניכר מאוד.

"המשמעות היא שהממשלה מכניסה את הזוג הצעיר מראש לנטל טוטאלי. הזוגות הצעירים כלל לא מודעים לכך שהבנקים סוחטים אותם, כי חוב המשכנתא לא קטן באותה מהירות כמו התשלום החודשי. כך נולדת דירה לזוג הצעיר, שחייב לממן אותה כל חייו. המשמעות היא שהכסף שהולך לדירה לא מאפשר לאנשים הצעירים האלה, לאסוף כספים לפתיחת עסק משלהם שיוכלו להרוויח בו כסף, וזה בגלל המשכנתא שכל חודש שואבת להם חלק אדיר מההכנסות. הם גרים בדירה שלהם, אבל הם חנוקים בכסף לכל החיים".

מה הם יכולים לעשות במקום?

"באירופה למשל, מקובל מאוד שזוגות צעירים פותחים עסקים קטנים או בינוניים, שמניבים הכנסה טובה. כחלון מביא לכך שהזוגות הצעירים מתחייבים להלוואות, ולא יכולים להקים עסקים. אני כן בעד שאנשים יקנו דירות - אבל אנשים שיש להם יכולת. לא לגרום לאנשים לקנות דירות, ולספר להם שהם קיבלו הנחה של 300 אלף שקל והרוויחו. הנחה זה יופי, אבל כסף לא יישאר להם.

"הקו הנכון שכחלון היה חייב להתחיל בו היה קו שהוא עצמו פסל מהרגע הראשון, והוא השכרה. היוזמה של חוק מס דירה שלישית, הוכיחה את הכוונה האמיתית של כחלון להקטין את מספר הדירות בשכירות. כאן הוא שגה. אדם שיש לו שלוש דירות גר באחת, לא בשלוש, ומשכיר את השתיים האחרות. כחלון גרם לו למכור דירה ולהקטין את מספר הדירות העומדות להשכרה.

"הוא עשה זאת כדי שהדירות תעמודנה למכירה, אבל למי? בטח לא לזוגות צעירים. מי שמוכר דירה שנייה בתל-אביב ב-4 מיליון שקל, מוכר אותה למישהו בעל יכולת. זה כבר לא הזוג הצעיר שגר בה בשכירות. התוצאה היא שזרקת משפחה שגרה בדירה טובה בשכירות.

"הקטנת מספר הדירות להשכרה היא טעות פנומנלית. הפתרון מצוי בלהגדיל את מספר הדירות בשכירות ככל שאפשר, ולא להקטין את מספר המשקיעים. התשואה על דירות באזורי ביקוש היא לא גדולה, 2%-3%, זאת הריבית המינימלית. לפעמים על השקעה בניירות ערך אפשר לקבל יותר".

בני האדם רוצים לגור בדירה משלהם ולא לנוע ולנוד בין דירות בהתאם לקפריזות של המשכירים.

"באירופה מקובל לגור בשכירות 5-10 שנים במחיר קבוע. אנשים גרים כל חייהם באותה דירה בשכירות. אני מכיר מיליארדרים בארה"ב שגרים בשכירות. זה מקובל מאוד וזה לא מילת גנאי. להפך. בארץ צריך לעודד השכרה ארוכת טווח בעזרת כלים כמו מיסוי. למשל שמי שמשכיר דירה ל-10 שנים ישלם מס רק על הכנסות של חמש שנים. הרעיון שככל שתקופה השכירות קצרה יותר, המס יהיה גבוה יותר, והפוך. אם היו מעודדים אנשים לבנות דירות ולהשכיר אותן, היו זוגות צעירים שהיו גרים בהן, ולאט לאט אותם צעירים גם היו בונים את עצמם, בעסקים, ביצרנות, מרוויחים כסף אמיתי, ובגיל 40 היה להם כסף לקנות דירה. המדינה הייתה נראית אחרת, היה נכנס כסף לעסקים חדשים, היו יותר מקומות עבודה, יותר ייצוא וייבוא, והעסקים האלה היו בונים את האנשים וסוללים להם את הדרך לקנות דירות.

"אבל בינתיים, בפסטיבל הזה של מחיר למשתכן, כולם שכחו שלהיות בעל דירה זה דבר יקר. זה תיקונים, השקעות, ואת זה לא מספרים לזוגות הצעירים שמתכוונים לקנות דירה ולא לגור בה. מה גם שבמחיר למשתכן תידרש השקעה יותר גדולה, בגלל איכות הבנייה. כל הקבלנים יודעים שאפשר לחסוך הרבה כסף בבנייה בלי שאנשים ירגישו בכלל.

"אל תהפוך מי שלא בנוי להיות בעל דירה, לבעל דירה. במו ידיו כחלון יוצר שוק שהוא נגד כל המגמות בעולם כולו, ואני חייתי בארה"ב ובאירופה. שם השוק בנוי על שכירות ורק בעלי היכולת הם בעלי דירות. שולחים את הזוגות הצעירים לגור בכל מיני מקומות בפריפריה, ואלה לא מקומות לעסקים. ומה עם מספר הדירות? בשכונה חדשה של 1,000 דירות מחיר למשתכן, נגיד 300 זוכים יגורו בדירות. מה עם ה-700 האחרים? הדירות האלה יישארו ללא שוכרים, כי לא יבואו לגור שם. השוק לא בא לשם, נקודה. אתה בונה דירות כדי שאנשים יבואו לשם, אבל במציאות אנשים באים לגור איפה שיש עבודה. אז מה יצא? הפכת אותם גם לבעלי דירות, וגם הם לא יוכלו להשכיר את הדירות כי זו כמות גדולה מדי למקומות קטנים מדי.

"ואני אומר לכחלון שהוא עוד יכול להתקרב בחזרה לקו הישר. קודם כל על ידי השכרה. לא לגרום לשוק להיפטר מדירות להשכרה כדי שהן יימכרו. תעודד השכרה על ידי מיסוי נכון לטווח ארוך. שר האוצר לשעבר יאיר לפיד דווקא היה בכיוון הנכון כשדיבר על 150 אלף דירות להשכרה ארוכת טווח. אז למה ללכת נגד מה שקורה בעולם?".

מגדלי נאמן/ צילום: איל יצהר

עוד כתבות

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

מטוס U-2 ממריא מעל בסיס אקרוטירי בקפריסין / צילום: Reuters

המדינה שמצאה את עצמה בלב מלחמה: מה קורה בקפריסין?

לאחר שנים שבהן הצהירה על ניטרליות, קפריסין נקלעת כעת בעל כורחה לעימות המתרחב במזרח התיכון, עם שיגורי טילים לעבר האי, פינוי אזורים סמוכים לבסיסים הבריטיים וביטול אירועים מדיניים, כשהחשש בשלטונות הוא מהפיכתה לזירה פעילה במאבק מול איראן

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שמסבירה: כך תקבלו תשואה סולידית ואטרקטיבית

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

קלוד / צילום: Shutterstock

יתרונות ה-AI: הציוץ שהפתיע את פירמות עורכי הדין הגדולות בעולם

עו"ד ז'אק שפירו, המנהל משרד עורכי דין אמריקאי שמעסיק שני עובדים, הדגים בציוץ ברשת X איך באמצעות בינה מלאכותית גם משרד קטן יכול להתחרות בהצלחה במשרדים גדולים ● "פירמה קטנה שבנתה את עצמה סביב AI תצליח לא רק להתחרות בפירמות ענק - אלא גם לעקוף אותן בסיבוב"

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

חיל האוויר החל בגל תקיפות נרחב בביירות ובטהראן במקביל

אין נפגעים בנפש, רסיסים נפלו במרכז ובטבריה - נזק לבית בטמרה • בלבנון מדווחים: צה"ל תקף בדאחיה, במוקד: רשת התקשורת המזוהה עם חיזבאללה • חיזבאללה בהצהרה רשמית: "הזהרנו שוב ושוב כי העוינות ללא תגובה לא יכולה להימשך" • שגרירות ארה"ב בריאד הותקפה על ידי כטב"ם איראני, טראמפ איים: "בקרוב תגלו מה תהיה התגובה" • עדכונים שוטפים 

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית