גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עיתונאים הופכים לפוליטיקאים, פוליטיקאים לעיתונאים"

"פעם ניסיתי לחשוב איך זה היה אם לעזר ויצמן היה טוויטר", אמרה סיון רהב-מאיר בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" לגבי מאפייני עידן התקשורת הנוכחי ■ מנכ"לית ארגון יוניסטרים, בת שבע משה, שאלה בהרצאתה מה אפשר לעשות כדי לשנות את מסלול החיים של השכבות הנמוכות

סיון רהב מאיר / צילום: איל יצהר
סיון רהב מאיר / צילום: איל יצהר

פאנל "חושבים שינוי עושים שינוי" שנערך הערב (ה') בוועידת ישראל לעסקים, היה מורכב מהרצאות טד קצרות של דוברים מעוררי השראה וחשיבה.

את המושב הראשון פתחה בת שבע משה, מנכ"לית ארגון יוניסטרים. כותרת ההרצאה הייתה "מה בין דו"ח העוני לסטארט אפ ניישן?"

"לפני פחות משבוע הזמינו אותי להרצות באקדמיה מכובדת ואפילו ארגנו לי חניה במקום. כשהגעתי לכניסה ראיתי מאבטח, לצורך הסיפור נקרא לו אלכס, כשהוא יושב בחוץ והיה קר", אומרת משה, "הוא היה צריך למשוך ולשחרר כדי לתת למכוניות לעבור לחניון וכך עשה במשך כל היום כשאין לו בוטקה או מזגן. זה זעזע אותי כי כל הזמן אני רואה את אותו סיפור סביבי, של אותו מאבטח בחניון במוסד אקדמי. אלה אנשים שמציאות החיים הרעה להם וכשאני רואה אותם המצפון שלי דופק חזק, אם זאת המנקה בקניון שמנקה אחרינו בשירותים וכל דמות שקופה אחרת, שאין לה עתיד טוב.

"שאלתי את עצמי מה אותו אלכס היה יכול לעשות כדי לשנות את מסלול החיים שלו, והגעתי למסקנה שהוא לא יכול לעשות דבר, ואין דבר ביקום שיכול לגרום לכך שאלכס בעוד שנה ירוויח יותר טוב עם תנאים יותר טובים והוא ישב במזגן ולא בחוץ. המחשבה הזאת דיכאה אותי. אז שאלתי את עצמי מה אני יכולה לעשות למען עתידו של אלכס.

"כולם מתגאים בכך שאנחנו סטארטאפ ניישן, מקום רביעי במספר הסטארטאפ לנפש ומקום רביעי במספר פטנטים לנפש, אבל מה הסיכוי שיושבים כאן בקהל של הועידה אנשים מרהט או בית שאן? הסטטיסטיקה אומרת שפחות מ-20%, כי ישראל מובילה בעוד כמה נתונים פחות מעוררי גאווה: כמעט 2 מיליון מתושבי המדינה מוגדרים מתחת לקו העוני ושמונים אחוז מהילדים העניים שנולדים בישראל יישארו עניים בחייהם, אנחנו קוראים לזה מוביליות נמוכה, כמעט אפסית.

"אוכל לי את הלב שהילד של אלכס מהחניון יחיה את אותם חיים שאבא שלו חי, בתחתית שרשרת המזון וירוויח שכר נמוך. ומה שעצוב הוא שהמצב של הבת של אלכס יהיה עוד יותר חמור וכנ"ל לגבי הנכדה שלו. פערים חברתיים בישראל באים לידי ביטוי בכל הממשקים חינוך רווחה ואפילו תוחלת החיים: אנשים עשירים חיים בישראל יותר שנים מעניים, זה עצוב מייאש.

"לפני עשר שנים אני ובן זוגי שי החלטנו לעבור לעכו ולעשות משימה חלוצית ציונית: להתיישב בעכו כדי לחזק אותה מבפנים, זאת הפעם הראשונה בחיי שגיליתי שיש אנשים שפעם בשבוע מגיעים לביטוח לאומי. הוצאה של אלף שקלים יכולה לפרק אותם, ואוכל על השולחן זה לא מובן מאליו עבורם. אז אני בת שבע שהיום אני בצד הנכון של המפה ואולי זה יתהפך מחר בבוקר, מה אני יכולה לעשות כדי לשנות את המציאות החברתית בישראל?".

משה הציגה בהרצאה סרטון מתחרות יזם השנה 2016 של ארגון יוניסטרים, ובו מציגים בני הנוער היזמים שמלווה הארגון מוצרים שונים שפיתחו במסגרתו, כמו מוצרים לכבדי שמיעה, אפליקציה שמאפשרת איתור בזמן אמת של חיות מחמד, אפליקציה שמנטרת את מצב בחופים והים ומוצר שמתריע לנהג לפני הרדמות בזמן הנהיגה. את הפרס למקום הראשון העניקה מנכ"ל פייסבוק עדי סופר תאני, אחת מ- 4,000 מנטורים עסקיים שמלווים את בני הנוער שמלווה הארגון ברחבי הארץ, אליו הצטרפה משה לפני שבע שנים.

"ארגון יוניסטרים מצא סוג של פתרון", אומרת משה, "בשנת 2001 הארגון מצא שמה שמאים על החוסן של מדינת ישראל זה הפערים החברתיים ולקח את זה על עצמו. יש לנו שתי הנחות יסוד: אחת היא שהצלחה זה דבר יחסי, והילדים של אלכס לא יצליחו כי הם לא מכירים מציאות אחרת ומבחינתם להצליח זה למצוא עבודה קצת יותר טובה מאבא. ההנחה השנייה היא שכדי לשנות מסלול חיים צריך להשקיע בגיל צעיר, צריך לתת הזדמנויות, חשיפה וידע.

"הגענו למסקנה שכדי להצליח לחולל שינוי צריך לייצר סוכני שינוי ושגרירים שישפיעו על המאקרו, כדי שיהיו מודלים לחיקוי מתוך הפריפריה והמיעוטים שיצליחו עסקית כלכלית ומצד שני יהיו מודלים לחיקוי.

"איך עושים את זה? אנחנו בית ומשפחה לילדים שנכנסים ליוניסטרים ומתחילים את המסע שלהם בגיל 14. הנכנסים למסלול משנה חיים שנוגע בהמון עולמות תוכן כמו טכנולוגיה, יזמות עסקית ומנהיגות עסקית. אנחנו מלמדים אותם שכדי לחולל שינוי צריך לקחת אחריות גם על מה שבסביבה שלהם ולכן כל ילד בקבוצה שותף גם בסטארטאפ עסקי וגם במיזם חברתי. כדי שנייצר את אותם מודלים לחיקוי שיאפשרו לילדים של אלכס לחלום חלומות שונים ממה שהם חלמו עד היום.

"זה לא מודל ניסיוני, והיום אנחנו ועוד ארגונים נמצאים בכל הארץ, 50 ישובים, עם כל החלקים של החברה הישראלית שלוקחים חלק בפעילות מסה קריטית שיכולה לחולל את השינוי. גם האו"ם מאמין ולפני שנתיים יוניסטרים נבחרה על ידי האום כארגון שני ברחבי העולם בתחום חדשנות רב תרבותית".

סיון רהב-מאיר בהרצאה "ניו-מדיה, ניו-עיתונאים ניו-פולטיקאים" מנתה חמישה מאפיינים של העידן התקשורתי הנוכחים

"זה לא רק ניו מדיה אלא ניו אנושות", אמרה רהב-מאיר, "זה עידן חדש אחר לגמרי. המאפיין הראשון הוא המעבר מ'אתם התקשורת לאתם התקשורת'. לכאורה זה נראה אותו דבר אבל המשמעות שונה: עד לא מזמן ישבתם על ספה ואמרתם לטלוויזיה 'אתם התקשורת', פעם מה שחיים יבין אמר זאת הייתה תורה מסיני. היום אנחנו כבר לא יושבים על ספה ואומרים אתם התקשורת אלא רבותי", פנתה רהב-מאיר לקהל, "אתם התקשורת. בשישים שניות בשנת 2017 האינטרנט מתפוצץ דקה אחרי דקה, עם 450 אלף ציוצים בטוויטר בשישים שניות, 156 מיליון מיילים בדקה, 70 אלף שעות צפייה בנטפליקס בדקה, למעלה מ- 3מיליון שאלות בגוגל בדקה ו- 16 מיליון הודעת ווטסאפ בדקה אחת.

"האמצעי שאמור להבדיל ביני ובינכם זה תעודת לע"מ, תעודה רשמית של לשכת העיתונות הממשלתית, אבל בימינו כדי לפרסם מידע יש לכולם תעודת לע"מ וזה הסלולרי שלכם. סקר סודי של המכון הישראלי לדמוקרטיה שמפרסם את מדד האמון מראה שיש קריסה ברמת אמון הציבור בתקשורת. כיום עומד הנתון על 28% בלבד, לא פלא שלא ראיתם את הכותרת הזאת בתקשורת.

"אתם הקהל הופכים לתקשורת. פעם אהוד יערי היה הפרשן ממנו קיבלתי את רוב המידע, והיום אני מקבלת מאמונה גיסתי פרשנות לצילומי מסך. החברים שלכם יהיו האהוד יערי של חייכם, אתם זה התקשורת ואנחנו מאבדים את המונופול שלנו. אנחנו רק עושים קולות של ג'קטים ואיפור, כל מי שיושב פה בקהל הוא עיתונאי לא פחות ממני.

"המאפיין שני הוא 'זמן חסר זמן'. כלומר, הזמן מאבד משמעות. פעם הייתה שרשרת מזון לאייטם, היום אנחנו מקבלים את המידע ברוורס. למשל, אני זוכרת איך שמעתי על השמלה שמירי רגב לבשה לקאן עם ציור של ירושלים - התחילו לרוץ בדיחות וממים עם תמונה של רגב וככה גיליתי על השמלה.

"מאפיין שלישי בעידן המבולבל של ערבוב התפקידים הוא שעיתונאים הופכים לפוליטיקאים ופוליטיקאים הופכים לעיתונאים. פעם הייתי באה לכנסת והיו רודפים אחרי בבקשות 'תכניסי אייטם סינק'. היום הם כבר לא צריכים את שירותי התיווך שלי. הם מפיקים סרטוני וידאו עם כתוביות שיגיע למאות אלפי צפיות. הם ספקי מידע, הפוליטיקאים הם עיתונאים. אני זוכרת במימונה איך הדוברות של בוגי יעלון שולחת לי תמונות שלו בתרבוש עושה כפיים. בוגי הכל בסדר? שאלתי את עצמי, הם עובדים עבורנו ביצירת מידע.

"מנגד, העיתונאים השתנו. אנחנו מלאי אג'נדה, כל הקליפות הוסרו, ודי ברור שעיתונאי משמעותי צריך הביע אג'נדה מסוימת לעשות משהו. ראינו עכשיו איך מתווה חדשות 2 לקיצור חופשות התקבל על ידי בנט וכחלון. לפני עשר שנים זה לא היה קורה, העיתונאים הופכים לאקטיביסטים ואני מחכה למתווה השלום של אהוד יערי למזרח התיכון. 

"מאפיין רביעי של התקופה זה 'טראמפיזם' שמבטא סוג של בוטות, אינתיפאדה של מידע שתוקפת אותנו. הרבה פעמים אתה רואה צילומי מסך, ושואל את עצמך אם זה פוטושופ או אמיתי. דוגמא לכך בצילום של טראמפ וחבר הכנסת חזן, או בצילום של נתניהו על חבית החמוצים אחרי נאום החמוצים. פעם ניסיתי לחשוב איך זה היה אם לעזר ויצמן היה טוויטר.

"מאפיין חמישי של התקופה היא השאלה מתי תגיע תנועת המטוטלת? אני מקדישה הרבה זמן מזמני כדי לנסות ליצור תנועת מטוטלת, לייצר תקשורת אחרת. הגעתי למסקנה שצריך להשתמש בכלים החדשים דווקא לתכנים הכי ישנים כמו התורה. אני קוראת לחשוב בכיוון הזה. לרש"י אין טוויטר ואם לא נגרום להם להיכנס לעולם הזה הם יישארו מאובקים בספרים ויימחקו. כי בסופו של דבר אדם הוא תבנית נוף הפיד שלו ולא משנה כמה ספרים יש לו על המדף".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם