גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עיתונאים הופכים לפוליטיקאים, פוליטיקאים לעיתונאים"

"פעם ניסיתי לחשוב איך זה היה אם לעזר ויצמן היה טוויטר", אמרה סיון רהב-מאיר בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" לגבי מאפייני עידן התקשורת הנוכחי ■ מנכ"לית ארגון יוניסטרים, בת שבע משה, שאלה בהרצאתה מה אפשר לעשות כדי לשנות את מסלול החיים של השכבות הנמוכות

סיון רהב מאיר / צילום: איל יצהר
סיון רהב מאיר / צילום: איל יצהר

פאנל "חושבים שינוי עושים שינוי" שנערך הערב (ה') בוועידת ישראל לעסקים, היה מורכב מהרצאות טד קצרות של דוברים מעוררי השראה וחשיבה.

את המושב הראשון פתחה בת שבע משה, מנכ"לית ארגון יוניסטרים. כותרת ההרצאה הייתה "מה בין דו"ח העוני לסטארט אפ ניישן?"

"לפני פחות משבוע הזמינו אותי להרצות באקדמיה מכובדת ואפילו ארגנו לי חניה במקום. כשהגעתי לכניסה ראיתי מאבטח, לצורך הסיפור נקרא לו אלכס, כשהוא יושב בחוץ והיה קר", אומרת משה, "הוא היה צריך למשוך ולשחרר כדי לתת למכוניות לעבור לחניון וכך עשה במשך כל היום כשאין לו בוטקה או מזגן. זה זעזע אותי כי כל הזמן אני רואה את אותו סיפור סביבי, של אותו מאבטח בחניון במוסד אקדמי. אלה אנשים שמציאות החיים הרעה להם וכשאני רואה אותם המצפון שלי דופק חזק, אם זאת המנקה בקניון שמנקה אחרינו בשירותים וכל דמות שקופה אחרת, שאין לה עתיד טוב.

"שאלתי את עצמי מה אותו אלכס היה יכול לעשות כדי לשנות את מסלול החיים שלו, והגעתי למסקנה שהוא לא יכול לעשות דבר, ואין דבר ביקום שיכול לגרום לכך שאלכס בעוד שנה ירוויח יותר טוב עם תנאים יותר טובים והוא ישב במזגן ולא בחוץ. המחשבה הזאת דיכאה אותי. אז שאלתי את עצמי מה אני יכולה לעשות למען עתידו של אלכס.

"כולם מתגאים בכך שאנחנו סטארטאפ ניישן, מקום רביעי במספר הסטארטאפ לנפש ומקום רביעי במספר פטנטים לנפש, אבל מה הסיכוי שיושבים כאן בקהל של הועידה אנשים מרהט או בית שאן? הסטטיסטיקה אומרת שפחות מ-20%, כי ישראל מובילה בעוד כמה נתונים פחות מעוררי גאווה: כמעט 2 מיליון מתושבי המדינה מוגדרים מתחת לקו העוני ושמונים אחוז מהילדים העניים שנולדים בישראל יישארו עניים בחייהם, אנחנו קוראים לזה מוביליות נמוכה, כמעט אפסית.

"אוכל לי את הלב שהילד של אלכס מהחניון יחיה את אותם חיים שאבא שלו חי, בתחתית שרשרת המזון וירוויח שכר נמוך. ומה שעצוב הוא שהמצב של הבת של אלכס יהיה עוד יותר חמור וכנ"ל לגבי הנכדה שלו. פערים חברתיים בישראל באים לידי ביטוי בכל הממשקים חינוך רווחה ואפילו תוחלת החיים: אנשים עשירים חיים בישראל יותר שנים מעניים, זה עצוב מייאש.

"לפני עשר שנים אני ובן זוגי שי החלטנו לעבור לעכו ולעשות משימה חלוצית ציונית: להתיישב בעכו כדי לחזק אותה מבפנים, זאת הפעם הראשונה בחיי שגיליתי שיש אנשים שפעם בשבוע מגיעים לביטוח לאומי. הוצאה של אלף שקלים יכולה לפרק אותם, ואוכל על השולחן זה לא מובן מאליו עבורם. אז אני בת שבע שהיום אני בצד הנכון של המפה ואולי זה יתהפך מחר בבוקר, מה אני יכולה לעשות כדי לשנות את המציאות החברתית בישראל?".

משה הציגה בהרצאה סרטון מתחרות יזם השנה 2016 של ארגון יוניסטרים, ובו מציגים בני הנוער היזמים שמלווה הארגון מוצרים שונים שפיתחו במסגרתו, כמו מוצרים לכבדי שמיעה, אפליקציה שמאפשרת איתור בזמן אמת של חיות מחמד, אפליקציה שמנטרת את מצב בחופים והים ומוצר שמתריע לנהג לפני הרדמות בזמן הנהיגה. את הפרס למקום הראשון העניקה מנכ"ל פייסבוק עדי סופר תאני, אחת מ- 4,000 מנטורים עסקיים שמלווים את בני הנוער שמלווה הארגון ברחבי הארץ, אליו הצטרפה משה לפני שבע שנים.

"ארגון יוניסטרים מצא סוג של פתרון", אומרת משה, "בשנת 2001 הארגון מצא שמה שמאים על החוסן של מדינת ישראל זה הפערים החברתיים ולקח את זה על עצמו. יש לנו שתי הנחות יסוד: אחת היא שהצלחה זה דבר יחסי, והילדים של אלכס לא יצליחו כי הם לא מכירים מציאות אחרת ומבחינתם להצליח זה למצוא עבודה קצת יותר טובה מאבא. ההנחה השנייה היא שכדי לשנות מסלול חיים צריך להשקיע בגיל צעיר, צריך לתת הזדמנויות, חשיפה וידע.

"הגענו למסקנה שכדי להצליח לחולל שינוי צריך לייצר סוכני שינוי ושגרירים שישפיעו על המאקרו, כדי שיהיו מודלים לחיקוי מתוך הפריפריה והמיעוטים שיצליחו עסקית כלכלית ומצד שני יהיו מודלים לחיקוי.

"איך עושים את זה? אנחנו בית ומשפחה לילדים שנכנסים ליוניסטרים ומתחילים את המסע שלהם בגיל 14. הנכנסים למסלול משנה חיים שנוגע בהמון עולמות תוכן כמו טכנולוגיה, יזמות עסקית ומנהיגות עסקית. אנחנו מלמדים אותם שכדי לחולל שינוי צריך לקחת אחריות גם על מה שבסביבה שלהם ולכן כל ילד בקבוצה שותף גם בסטארטאפ עסקי וגם במיזם חברתי. כדי שנייצר את אותם מודלים לחיקוי שיאפשרו לילדים של אלכס לחלום חלומות שונים ממה שהם חלמו עד היום.

"זה לא מודל ניסיוני, והיום אנחנו ועוד ארגונים נמצאים בכל הארץ, 50 ישובים, עם כל החלקים של החברה הישראלית שלוקחים חלק בפעילות מסה קריטית שיכולה לחולל את השינוי. גם האו"ם מאמין ולפני שנתיים יוניסטרים נבחרה על ידי האום כארגון שני ברחבי העולם בתחום חדשנות רב תרבותית".

סיון רהב-מאיר בהרצאה "ניו-מדיה, ניו-עיתונאים ניו-פולטיקאים" מנתה חמישה מאפיינים של העידן התקשורתי הנוכחים

"זה לא רק ניו מדיה אלא ניו אנושות", אמרה רהב-מאיר, "זה עידן חדש אחר לגמרי. המאפיין הראשון הוא המעבר מ'אתם התקשורת לאתם התקשורת'. לכאורה זה נראה אותו דבר אבל המשמעות שונה: עד לא מזמן ישבתם על ספה ואמרתם לטלוויזיה 'אתם התקשורת', פעם מה שחיים יבין אמר זאת הייתה תורה מסיני. היום אנחנו כבר לא יושבים על ספה ואומרים אתם התקשורת אלא רבותי", פנתה רהב-מאיר לקהל, "אתם התקשורת. בשישים שניות בשנת 2017 האינטרנט מתפוצץ דקה אחרי דקה, עם 450 אלף ציוצים בטוויטר בשישים שניות, 156 מיליון מיילים בדקה, 70 אלף שעות צפייה בנטפליקס בדקה, למעלה מ- 3מיליון שאלות בגוגל בדקה ו- 16 מיליון הודעת ווטסאפ בדקה אחת.

"האמצעי שאמור להבדיל ביני ובינכם זה תעודת לע"מ, תעודה רשמית של לשכת העיתונות הממשלתית, אבל בימינו כדי לפרסם מידע יש לכולם תעודת לע"מ וזה הסלולרי שלכם. סקר סודי של המכון הישראלי לדמוקרטיה שמפרסם את מדד האמון מראה שיש קריסה ברמת אמון הציבור בתקשורת. כיום עומד הנתון על 28% בלבד, לא פלא שלא ראיתם את הכותרת הזאת בתקשורת.

"אתם הקהל הופכים לתקשורת. פעם אהוד יערי היה הפרשן ממנו קיבלתי את רוב המידע, והיום אני מקבלת מאמונה גיסתי פרשנות לצילומי מסך. החברים שלכם יהיו האהוד יערי של חייכם, אתם זה התקשורת ואנחנו מאבדים את המונופול שלנו. אנחנו רק עושים קולות של ג'קטים ואיפור, כל מי שיושב פה בקהל הוא עיתונאי לא פחות ממני.

"המאפיין שני הוא 'זמן חסר זמן'. כלומר, הזמן מאבד משמעות. פעם הייתה שרשרת מזון לאייטם, היום אנחנו מקבלים את המידע ברוורס. למשל, אני זוכרת איך שמעתי על השמלה שמירי רגב לבשה לקאן עם ציור של ירושלים - התחילו לרוץ בדיחות וממים עם תמונה של רגב וככה גיליתי על השמלה.

"מאפיין שלישי בעידן המבולבל של ערבוב התפקידים הוא שעיתונאים הופכים לפוליטיקאים ופוליטיקאים הופכים לעיתונאים. פעם הייתי באה לכנסת והיו רודפים אחרי בבקשות 'תכניסי אייטם סינק'. היום הם כבר לא צריכים את שירותי התיווך שלי. הם מפיקים סרטוני וידאו עם כתוביות שיגיע למאות אלפי צפיות. הם ספקי מידע, הפוליטיקאים הם עיתונאים. אני זוכרת במימונה איך הדוברות של בוגי יעלון שולחת לי תמונות שלו בתרבוש עושה כפיים. בוגי הכל בסדר? שאלתי את עצמי, הם עובדים עבורנו ביצירת מידע.

"מנגד, העיתונאים השתנו. אנחנו מלאי אג'נדה, כל הקליפות הוסרו, ודי ברור שעיתונאי משמעותי צריך הביע אג'נדה מסוימת לעשות משהו. ראינו עכשיו איך מתווה חדשות 2 לקיצור חופשות התקבל על ידי בנט וכחלון. לפני עשר שנים זה לא היה קורה, העיתונאים הופכים לאקטיביסטים ואני מחכה למתווה השלום של אהוד יערי למזרח התיכון. 

"מאפיין רביעי של התקופה זה 'טראמפיזם' שמבטא סוג של בוטות, אינתיפאדה של מידע שתוקפת אותנו. הרבה פעמים אתה רואה צילומי מסך, ושואל את עצמך אם זה פוטושופ או אמיתי. דוגמא לכך בצילום של טראמפ וחבר הכנסת חזן, או בצילום של נתניהו על חבית החמוצים אחרי נאום החמוצים. פעם ניסיתי לחשוב איך זה היה אם לעזר ויצמן היה טוויטר.

"מאפיין חמישי של התקופה היא השאלה מתי תגיע תנועת המטוטלת? אני מקדישה הרבה זמן מזמני כדי לנסות ליצור תנועת מטוטלת, לייצר תקשורת אחרת. הגעתי למסקנה שצריך להשתמש בכלים החדשים דווקא לתכנים הכי ישנים כמו התורה. אני קוראת לחשוב בכיוון הזה. לרש"י אין טוויטר ואם לא נגרום להם להיכנס לעולם הזה הם יישארו מאובקים בספרים ויימחקו. כי בסופו של דבר אדם הוא תבנית נוף הפיד שלו ולא משנה כמה ספרים יש לו על המדף".

עוד כתבות

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

ירידות חדות ביפן ובדרום קוריאה; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת סיאול נופלת במעל 6% ● מחירי הנפט ממשיכים לעלות אחרי הודעת איראן על חסימת מיצרי הורמוז, גם מחיר הזהב עולה ● וול סטריט הגיבה יחסית במתינות למבצע הצבאי נגד איראן, מניות הטכנולוגיה התאוששו ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קפצו, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין התאושש ונסחר הבוקר סביב 68 אלף דולר

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה