גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוסדיים מישראל רכשו את מניות פוטאש בכיל בכ-700 מיליון ד'

5-6 משקיעים מוסדיים גדולים, יחד עם עוד שני גופים זרים, פנו לפוטאש והגישו הצעה עבור המניות ■ העסקה נסגרה במחיר של 13.6 שקל למניה - דיסקאונט של כ-10% על מחיר השוק

פוטאש / צילום: רויטרס
פוטאש / צילום: רויטרס

חברת הדשנים הקנדית פוטאש, המחזיקה בכ-13.8% ממניות כיל הישראלית, הודיעה כי מכרה את מלוא ההחזקה בחברה הישראלית בתמורה לכ-700 מיליון דולר (כ-2.4 מיליארד שקל). המכירה בוצעה למספר משקיעים מוסדיים מהארץ ומחו"ל. מדובר במימוש הגדול ביותר זה עשור, שביצע בעל עניין בבורסה המקומית.

השלמת העסקה צפויה להתבצע בשבוע הבא (23 בינואר), ולאחריה הסחירות והנזילות במניית כיל תשתפר משמעותית, שכן כמות "הסחורה הצפה" תזנק מכ-40% ממניות החברה כיום ל-54%. שווי השוק של החזקת פוטאש בכיל עמד אמש על כ-780 מיליון דולר, כך שהיא מכרה את המניות בהנחה משמעותית של כ-10% על המחיר בתחילת יום המסחר, ושל כ-5% מתחת למחיר המניה ביום חמישי האחרון, אז סוכמה העסקה.

מניית כיל , הנמצאת בשליטת החברה לישראל של עידן עופר, ומנוהלת על-ידי המנכ"ל הזמני אשר גרינבאום, ביצעה בחודשיים האחרונים מהלך עלייה של קרוב ל-20%, ושוויה של החברה בבורסה בת"א (מניות החברה נסחרות גם בניו יורק) מגיע לכ-20 מיליארד שקל.

מניית כיל

המכירה של החזקות פוטאש - שלפני מספר שנים ביקשה להשתלט על כיל שנסחרה אז לפי שווי של קרוב ל-60 מיליארד שקל - הייתה צפויה. הסיבה למכירה היא דרישות רגולטוריות בסין ובהודו, בעקבות המיזוג של פוטאש ואגריום לכדי יישות מאוחדת - נוטריאן (Nutrien). על פי אותן דרישות נדרשת פוטאש למכור החזקות במדינות שמחוץ לקנדה או לארה"ב, כדי לקבל אישור למיזוג. לפוטאש ולאגריום אין נוכחות פיזית בהודו ובסין, אולם הן מוכרות שם, ולכן היה נחוץ להן האישור הרגולטורי.

במסגרת העסקה, שאותה הובילה קרן ION של סטיבן לוי, הגישה קבוצה של 5-6 משקיעים מוסדיים גדולים מישראל (ככל הידוע פסגות, הפניקס, כלל ביטוח, מיטב דש, הראל ומנורה מבטחים) יחד עם גופים זרים, הצעה עבור מניות פוטאש בכיל. המו"מ התנהל ביום רביעי שעבר, והעסקה נסגרה ביום חמישי במחיר של 13.6 שקל למניית כיל (כאמור דיסקאונט של 5% על מחיר השוק באותו יום).

שוק הדשנים העולמי, ובעיקר מחיר האשלג - מוצר המכירה המרכזי של כיל - נמצא זה מספר שנים בשפל, עקב ירידה בביקושים מצד חקלאים בכל העולם, שהובילו לעודפי היצע ולירידה חדה במחירו. השפל המתמשך מביא את החברות בענף, ביניהן כיל, לחפש דרכים שונות להתייעל, כולל מיזוגים.

כך, כאמור, הודיעו פוטאש ואגריום הקנדיות במהלך 2016, כי הן מקדמות מהלך מיזוג שיביא לחיסכון של כ-500 מיליון דולר בהוצאות השנתיות המצרפיות שלהן. המיזוג יאחד בין נפח הייצור הגדול בעולם של מוצרים לדישון יבולים של פוטאש, לרשת הקמעונות הגדולה ביותר בצפון אמריקה של מוצרים למשק החקלאי, שבה מחזיקה אגריום.

פוטאש, שהחזיקה במניות כיל לצד שלוש החזקות מיעוט נוספות, ביניהן החזקה של 28% בחברת הדשנים הירדנית, הודיעה בספטמבר אשתקד כי ייתכן שתיאלץ למכור את ההחזקה שלה בחברה הישראלית, עקב דרישות הרגולטורים בסין או בהודו, שם יש לה פעילות, לצורך אישור המיזוג.

מאז ההודעה רשמה מניית כיל תשואת חסר משמעותית של עשרות אחוזים מול מניות הדשנים האחרות הנסחרות באירופה ובארה"ב. כעת מקווים בחברה, כי לאחר ש"המשקולת" הוסרה, המניה תוכל לסגור את הפער באופן חלקי או מלא.

את השקעתה הראשונית בכיל ביצעה פוטאש במהלך שנת 1998, בעת שממשלת ישראל הפריטה את החברה, ורכשה 9.4% מהמניות. ב-2005 הגדילה את ההחזקה ל-10.9%, ובתחילת 2010 רכשה עוד 2.9% מהון החברה, עד להחזקה הנוכחית של כ-13.8%.

ניסתה לרכוש את כיל לפני כ-5 שנים

בשלהי 2012 עלתה על שולחנו של ראש הממשלה נתניהו הצעה של פוטאש לרכוש את השליטה בכיל מידי החברה לישראל של עידן עופר, שנסחרה אז בשווי של קרוב ל-60 מיליארד שקל. עקב חששות בקרב עובדי כיל כי פוטאש תבצע התייעלות ותפטר את חלקם, החברה התחייבה אז כי אם תאשר לה הממשלה לרכוש את השליטה בכיל, אף עובד במפעלים בישראל לא יפוטר, יישמרו כל ההסכמים ותנאי העבודה וכך גם היקפי הייצור.

העסקה, שהייתה מניבה לחברה לישראל רווח עצום, לא יצאה בסופו של דבר לפועל, מכיוון ששר האוצר דאז, יאיר לפיד, התנגד לה. זאת, מכיוון שלטענתו נעשתה במשרד האוצר עבודת מטה שבעקבותיה חיברה החשבת הכללית באוצר דאז, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, דוח הקובע באופן חד-משמעי שמדובר בעסקה גרועה.

מניית כיל צנחה מאז אותה החלטה של לפיד בכ-60%. רוב הירידה (כ-40%) התרחשה בשלוש השנים האחרונות, על רקע צניחת מחירי האשלג והפוספט, שני חומרי הגלם העיקריים שמפיקה כיל. הדבר השפיע כמובן לרעה על תוצאות החברה.

כיל ניסתה להתמודד עם החולשה בשוק הדשנים העולמי באמצעות התייעלות, מכירת נכסים ועצירת השקעות בפרויקטים גדולים. בתחילת דצמבר אשתקד דיווחה החברה, כי חתמה על עסקה למכירת עסקי בטיחות האש ותוספי השמן (phosphorus pentasulfide) לחברת ההשקעות הפרטית SK Capital, המתמקדת בהשקעות בתחומי החומרים המיוחדים, כימיקלים ופארמה, תמורת כמיליארד דולר. שני קווי המוצרים הנמכרים, המהווים חלק מקו מוצרי ה"תוספים מתקדמים" של מגזר הפתרונות המיוחדים של כיל, נרכשו על-ידי החברה לפני כ-12 שנים תמורת כ-250 מיליון דולר במסגרת עסקה שכללה פעילויות נוספות.

בשנת 2016 תרמו הפעילויות הנמכרות כ-245 מיליון דולר להכנסות כיל וכ-79 מיליון דולר לרווח התפעולי של החברה. ב-12 החודשים שהסתיימו ב-30 בספטמבר השנה, תרמו פעילויות אלה כ-294 מיליון דולר להכנסות וכ-112 מיליון דולר לרווח התפעולי, על רקע עונת שריפות יער חזקה מאוד בצפון אמריקה. השלמת המכירה צפויה במחצית הראשונה של שנת 2018, בכפוף לקיום מספר תנאים המפורטים בהסכם המכירה, לרבות קבלת אישורים מהרשויות המוסמכות.

זמן קצר לאחר מכן דיווחה כיל כי השלימה את מכירת חלקה (50%) בחברת הנדסת התפלה (IDE) בכ-167 מיליון דולר, ותרשום בדוחות הרבעון הרביעי של 2017 רווח הון של כ-40 מיליון דולר.

מאז נכנס לתפקידו בחודש ספטמבר 2016 (במקום סטפן בורגס המתפטר) הוביל אשר גרינבאום שורת מהלכים להתייעלות ולצמצום הוצאות בכיל, ובין השאר הפסקת פעילות החברה באתיופיה ועצירת השקעות במערכת מידע חדשה, מהלכים שעזרו לכיל להתמודד עם צניחה במחירי האשלג והפוספט.

בסיכום תשעת החודשים הראשונים של 2017 הציגה כיל עלייה מזערית במכירות לעומת התקופה המקבילה בשנת 2016, שהסתכמו בכ-4 מיליארד דולר. השורה התפעולית הצביעה על רווח של 440 מיליון דולר, לעומת הפסד של 75 מיליון דולר ב-2016, ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 209 מיליון דולר לעומת הפסד של 154 מיליון דולר בתקופה המקבילה (אז ביצעה כיל מחיקות חד-פעמיות גדולות).

כיל

תחום פעילות: הפקת אשלג, פוספט, דשנים וייצור מוצרים נלווים

מנכ"ל זמני: אשר גרינבאום

יו"ר: יוחנן לוקר

בעלת שליטה: החברה לישראל (46%)

מספר עובדים: 13,400; מהם עובדים בישראל: 4,500

הכנסות 1-9/2017: 4,057 מיליון דולר

רווח נקי 1-9/2017 209 מיליון דולר

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"