גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למונייד נלחמת באמזון על עובדים, וזה לא עניינה של הממשלה

עם כל ההבנה והאמפתיה לכעסן של חברות הייטק על "גניבת המוחות" של אמזון - לא ניתן לעצור את התופעה הזאת, כי היא אינהרנטית להוויית ההייטק העולמי והמקומי

שי וינינגר מלמונייד וג'ף בזוס מאמזון / צילומים: שלומי יוסף רויטרס, Isaiah Downing
שי וינינגר מלמונייד וג'ף בזוס מאמזון / צילומים: שלומי יוסף רויטרס, Isaiah Downing

חילופי החבטות הדיגיטליות בין שי וינינגר, מייסד חברת הסטארט-אפ למונייד והנשיא שלה, לבין וורנר ווגלס, מנהל הטכנולוגיות הבכיר באמזון, חרגו בשבוע החולף מעבר לזירת ההייטק המקומית. אתרי חדשות בעולם ציטטו את הפוסט הנזעם של וינינגר בפייסבוק, בו האשים את אמזון בגניבת עובדים מלמונייד ואיים לשקול מחדש את רכישת שירותי הענן של חברת הענק האמריקאית.

"טקטיקות הגיוס האגרסיביות של אמזון בישראל הביאו לידי התקוממות משותפת של קהילת הסטארט-אפים במדינה", דיווחו ב-CNBC, "מה שגרם למספר חברות לשקול נטישה של שירותי הענן של אמזון כתגובה נגדית."

כזכור, ווגלס ניסה להנמיך את הלהבות בטענה שהחברה שלו אינה מנסה לגנוב עובדים מלקוחותיה, ומדובר כנראה ביוזמה מקומית של קבלן לגיוס עובדים עמו אמזון עובדת. ההסברים האלה נתקלו בספקנות מסוימת והביקורת החשדנית כלפי שיטות הגיוס של אמזון לא נעלמה, לפחות נכון לעכשיו.

אפשר להבין את כעסם של מנהלי חברות הסטארט-אפ. הם מקדישים אלפי שעות בכל שנה ומאמצים כבירים על מנת לאתר את העובדים המתאימים ביותר לצורכי החברה שלהם. לאחר מכן מושקעת אנרגיה בהכשרת אותם עובדים ובקליטתם אל הסטארט-אפ הצעיר, שבו כל עובד מהווה גורם משמעותי בדרך להצלחה. ואז, אחרי מאמצי הגיוס האדירים והיקרים כל-כך, אחרי תקופת הקליטה וההכשרה, כשהעובד מתחיל סוף-סוף להיות תורם בעל משמעות למאמצי החברה, בדיוק אז מגיעה אמזון, מעניקה לאותו עובד יקר-ערך בונוס חתימה של עשרות אלפי שקלים ולפעמים גם יותר מזה, מציעה לו משכורת הגבוהה בעשרות אחוזים ממשכורתו הנוכחית וקוטפת אותו ללא הרבה מאמצים, למגינת ליבם של המעסיקים שלו.

אבל, עם כל ההבנה והאמפתיה לכעסם של וינינגר מלמונייד ושל רבים אחרים, הם לא יוכלו לעצור את התופעה הזו. כי היא חזקה מהם ובמידה מסוימת היא גם חלק בלתי נפרד מהוויית ההייטק העולמי וגם המקומי. ככה זה, כשענקית כל יכולה, בעלת הררי מזומנים ומשאבים כמעט בלתי מוגבלים, רוצה לגייס אל שורותיה את הטובים ביותר. במצב שכזה, כסף הוא המשאב הזמין והנוח ביותר לשימוש וחברה כמו אמזון תעשה בו ככל העולה על רוחה על מנת לגייס עובדים. ועם כל הכבוד, ויש הרבה כבוד - אפילו באמזון - לקהילת הסטארט-אפים הישראלית, גם אם עשרות חברות ישראליות יחרימו את אמזון, זו תהיה מכה קלילה ביותר בכנף עבור חברת הענק הזו. ומה עוד, שאמזון איננה בודדת במערכה על ליבם של העובדים המוכשרים. כי גם גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט, אפל וענקיות אחרות מחפשות את העובדים האלה ומחזרות אחריהם במרץ רב, באשר הם.

למונייד / צילום: שלומי יוסף

חיפוש מתמיד אחרי עובדים

צריך לזכור: זוהי אחת הסיבות שחברות הייטק הגדולות בעולם מגיעות לכאן. חוץ מזה שהן מחפשות אצלנו הזדמנויות רכישה של חברות סטארט-אפ חדשניות, הן גם מחפשות ומוצאות כאן כוח אדם טכנולוגי שהן רוצות לצרף לשורותיהן. מאמצי הגיוס שלהן בישראל דומים למקביליהם בעמק הסיליקון: חיפוש מתמיד אחרי עובדים מתאימים, יצירת קשר עם מועמדים העובדים בחברות אחרות, ומענקים כספיים נדיבים למי שמסכימים לחצות את הכביש עבורן. אז מה ניתן לעשות? לנטוש את אמזון, להפסיק לפרסם בגוגל, להחרים את פייסבוק ולא לקנות מוצרים של אפל? האם האיומים האלה ישנו משהו? והאם הם בכלל מעשיים? התשובה, למגינת ליבם של מנהלי הסטארט-אפים הישראלים, כמו אצל מקביליהם מעבר לים, היא שכל זה לא ישנה כלום. כסף מדבר, כמו שאומר הביטוי האמריקאי השחוק, וכסף יגרום להרבה מהעובדים, אבל לא לכולם, לעבור הלאה. ולמען האמת, קשה גם לבוא בטענות כלשהן לעובדת שיש לה משפחה ומשכנתא והנה היא מקבלת הזדמנות לקפיצת דרך כלכלית בזכות כשרונה הרב והישגיה המקצועיים, ההופכים אותה למועמדת מחוזרת בעלת שווי שוק שיש מי שמוכנים להעניק לה ביד רחבה.

הקריאות הרבות לממשלת ישראל "לעשות משהו" בעניין הזה, הנשמעות בימים האחרונים במקומות שונים, מתעלמות מהעובדה, שמדובר על מרכיב חשוב במהותו של שוק חופשי. תחרות בריאה בין חברות משמעותה לא רק תחרות על ליבו של הצרכן אלא גם על העובדים שלהן. אסור שממשלת ישראל תתערב באופן כלשהו בשוק באמצעות קביעת תקרות שכר, במניעת בונוסים, או - חלילה - על ידי פגיעה בזכותם הבסיסית של עובדים לבחור לעצמם את מקום עבודתם. וזה נכון גם לגבי חברות שמקבלות כאן סבסוד ממשלתי מאסיבי, אם בדרך של מענקים, אם בדרך של הקלות מיסוי, או כל דרך אחרת. אנחנו רוצים אותן כאן, את ענקיות ההייטק העולמיות, ואנחנו חייבים לקחת בחשבון שעם הגעתן לאומת הסטארט-אפ הן יתחרו באופן אגרסיבי על כוח האדם המצומצם מדי שהצלחנו לייצר כאן עד כה.

הפתרון החלקי מגיע מכיוון אחר. יש עובדים שפשוט לא רוצים לעבוד בחברה גדולה. האופי שלהם מושך אותם דווקא לחברות קטנות יותר, בעלות אופי משפחתי, בהן ניתן להשפיע הרבה יותר וגם להרגיש הרבה יותר משמעותי. יש מי שיימשכו לתפקיד בעל תואר נוצץ בחברת ענק ומובילה עולמית ויש מי שישמחו לדעת שממש במו ידיהם הם משפיעים על הכיוון של החברה בה הם עובדים ועל גורלה. ועבור אלה נוצרו הסטארט-אפים. כולנו יודעים שמדי פעם מהסטארט-אפים הקטנטנים האלה צומחות חברות שמשנות עולמות. עבור סוג מסויים של עובדים, זה הדבר החשוב באמת. תחשבו על העובדים הראשונים בצ'ק פוינט, על העשירייה הפותחת של מלאנוקס, על עשרים העובדים הראשונים של מובילאיי או של ווייז. צאו וחשבו מה היתה השפעתם של קומץ העובדים הללו בכל אחת מהחברות האלו על ההייטק הישראלי והעולמי. ועכשיו גם חישבו על מי שהיה העובד העשירי של מובילאיי, שעזב אותה בתחילת דרכה כדי לעבוד באינטל או על העובדת החמישית בווייז שעזבה אותה כדי לעבוד בגוגל שלוש שנים לפני הרכישה הגדולה. העובדים האלה, החמיצו את הזדמנות חייהם להיות חלק חשוב בקבוצות קטנות שייצרו במו ידיהם מהפכה גדולה. וכשמסתכלים על גלגל ההייטק מהזווית הזו, המשמעות של עבודה בחברה קטנה פתאום מקבלת צבע אחר. כמובן, החברות הקטנות האלו חייבות להיות מאוד חדשניות, נועזות ומבטיחות.

וזה בדיוק התיאור שחברת למונייד יכולה להתגאות בכך שהיא מתאימה לו. חברה מבטיחה, המובילה מהפכה עולמית בתחומה, שגייסה סכומי כסף משמעותיים כדי לעמוד באתגר האדיר שלקחה על עצמה. יום אחד, אותם אלה שעזבו את למונייד כדי לעבוד באמזון יעמדו מהצד ויצדיעו לעוד חברה ישראלית ענקית שהתחילה כאן וכבשה את העולם.

וכמו למונייד, גם סטארט-אפים אחרים, חייבים לספק לעובדים שלהם תחושת שייכות ויכולות של מיצוי עצמי והשפעה. והם צריכים לגייס את העובדים שהנושאים האלה קרובים לליבם.

האם יש מספיק עובדים כאלה בהייטק הישראלי? אני מאמין שכן. כי לא כולם רוצים לעבוד בגוגל או באמזון, להיות אחד או אחת מעשרות אלפי עובדים בחברת ענק, תהיה גדולה ומצליחה ככל שתהיה. "האדם מחפש משמעות" היא אמיתה חשובה ולא קלישאה. ויש מקרים בהם הקלישאה הנושנה ש"כסף זה לא הכול בחיים", בהחלט נכונה. המאבק של למונייד נגד אמזון הוא אחד מהם.

עוד כתבות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

דיני ירושה / צילום: Shutterstock, Maxx-Studio

משפחת בן הזוג המנוח נתנה אולטימטום בלתי אפשרי לאישה. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט לענייני משפחה פסק לטובת אישה שביקשה להביא ילד מזרע בן זוגה המנוח ● משפחתו, שהתנגדה לכך, התנתה את הבאת הילד בכך שהאישה תוותר על חלקה בירושה שהותיר בן זוגה ● ביהמ"ש פסק לטובת האישה 50 אלף שקל כהוצאות משפט

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

פועלים של חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

100 שעות בלי חשמל: הדוח שחושף את הנזק מאי הקמת תחנות כוח חדשות

דוח שהגיע לידי גלובס מונה את ההשלכות של העיכובים הנוכחיים בהקמת תחנות כוח חדשות בישראל ● לפיו, ב־2028 יתגברו הפסקות החשמל שיגרמו לנזק כלכלי של מיליארדי שקלים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

זעם בהולנד: אוניברסיטה העבירה שמות של ישראלים למפגינים פרו פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: אוניברסיטת אמסטרדם העבירה רשימות של מוסדות מחקר ישראליים למוחים פרו פלסטינים, שר בממשלה הספרדית נגד ישראל וממשלת בריטניה קוראת לאוניברסיטאות להגן על סטודנטים יהודים ● כותרות העיתונים בעולם 

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים