גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לבקשתו: טראמפ עבר מבחן לבדיקת יכולות קוגניטיביות

המבחן נכלל, "לפי בקשת טראמפ", בבדיקה הרפואית השנתית של הנשיא ■ רופא הבית הלבן: "אין שום סימן לכך שיש לטראמפ בעיות קוגניטיביות"

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, עבר אתמול (ג') בהצלחה מבחן סטנדרטי לבדיקת יכולות קוגניטיביות. המבחן נערך במסגרת הבדיקה הרפואית השנתית של הנשיא בבית החולים הצבאי ע"ש וולטר ריד בבתסדה, ליד וושינגטון. כך אמר רופא הבית הלבן, ד"ר רוני ג'קסון, בתדרוך לכתבים.

לדברי הרופא, זו הפעם הראשונה שמבחן לבדיקת יכולות קוגניטיביות נכלל בבדיקה הרפואית השנתית של נשיא כלשהו והדבר נעשה בעקבות בקשה מפורשת של טראמפ. המבחן נועד לאתר ליקויים קוגניטביים קלים, כגון תחילת דמנטיה, באנשים מבוגרים, בעשור השישי או השביעי לחייהם.

טראמפ קיבל 30 נקודות, הציון הגבוה ביותר, וד"ר ג'קסון ציין כי טראמפ הוא "חריף ביותר... אין שום סימן שהוא שהוא סובל מבעיות קוגניטיביות כלשהן... לא מצאתי שום סיבה להאמין שיש לו קשיים כלשהם בתהליך החשיבה". לטענתו, טראמפ "היה רהוט ביותר כאשר דיבר אתי".

בריאותו הגופנית של טראמפ, בן 71, "מרשימה... יש לו המון אנרגיה וסיבולת גבוהה", לדברי הרופא. הוא הפגין יכולת גבוהה מהממוצע לביצוע פעילות גופנית, יחסית לגבר בגילו, למרות שהוא הצהיר לא פעם על סלידה מפעילות כזו, למעט משחקי גולף.

בתשובה על שאלה איך אפשר להסביר את מצבו הגופני הטוב של טראמפ למרות שהוא מרבה לאכול בשר אדום רווי שומנים ונמנע מפעילות גופנית, אמר ד"ר ג'קסון שהדבר נובע פשוט מגנים טובים. אמו נפטרה בגיל 88 ואביו בגיל 93 (אם כי האב סבל ממחלת אלצהיימר בשנותיו האחרונות). לטראמפ אין סימנים למחלת לב ותפקודי המערכות בגופו טובים יחסית לגילו, לדברי הרופא.

בכל זאת, הכתבים לא הרפו ממנו: האם לטראמפ יש דמנטיה? אלצהיימר? צהבת? מה תוחלת החיים שלו? מתי תיערך הקולונוסקופיה הבאה שלו? כמה גלידה הוא צורך? הרופא הדגיש: איננו מסתירים שום מידע רפואימהציבור.

החלטתו של טראמפ לבחון את יכולותיו הקוגניטיביות נובעת מספקות לגבי איתנותו הנפשית. ספקות אלה קיבלו באחרונה תנופה חזקה בעקבות פרסומו של הספר "האש והזעם - בתוך הבית הלבן של דונלד טראמפ" מאת העיתונאי מייקל וולף. הספר מציג את הנשיא כשוטה קפריזי, המוקף בחבורת יועצים ציניים שמתייחסים אליו כאל ילד קטן ושאינם מהססים להשמיץ אותו מאחורי גבו בהדלפות ארסיות למדיה.

בתגובתו הראשונית, מיד לאחר שקטעים רבים מהספר הודלפו לאצעי התקשורת, התנער טראמפ בזעם מכל הטענות שהוא סובל מנכויות מנטליות וייחס אותן לדמוקרטים ולתקשורת האמריקאית.

"עכשיו, לאחר שנה של חקירה אינטניסיבית, (כשהטענות על שת"פ עם הרוסים) מתגלות כהונאה מוחלטת של העם האמריקאי, משתמשים הדמוקרטים וכלבי המחמד שלהם, תקשורת הזרם המרכזי / פייק ניוז, בתכסיס הוותיק של רונלד רייגן וזועקים, 'יציבות נפשית, אינטיליגנציה..." צייץ טראמפ. "למעשה, במשך כל חיי שני הנכסים הגדולים ביותר שלי היו יציבות נפשית (והעובדה) שאני כאילו ממש חכם".

"הילארי הנוכלת עשתה שימוש נמרץ בקלפים האלה וכפי שכל אחד יודע, היא סיימה בביבים", הוא ממשיך. "אני התחלתי כאיש עסקים מוצלח מאוד, נהייתי כוכב צמרת בטלוויזיה ועכשיו אני נשיא ארה"ב (ונבחרתי בניסיון הראשון שלי). אני חושב שאפשר לסווג אותי לא רק כחכם אלא כגאון... ולא סתם גאון אלא כגאון יציב יותר"".

אך "האש והזעם" מצייר תמונה אחרת. איל המדיה רופרט מרדוק כינה את טראמפ "אידיוט מזוין". ריינס פרייבס, לשעבר ראש המטה בבית הלבן, ושר האוצר סטיב מנוצ'ין הסתפקו בתואר "אידיוט". יו"ר מועצת היועצים הכלכליים, גארי קוהן, תיאר את הבוס שלו כ"מטומטם כמו חתיכת חרה". היועץ לביטחון לאומי, ה.ר. מקמאסטר, תיאר את טראמפ כ"אוויל" (DOPE). בעבר דווח, ששר-החוץ, רקס טילרסון, כינה את טראמפ "מטומטם" (MORON).

הבדיקה הקוגניטיבית שעבר טראמפ קרויה מבחן מונטריאול. הנבדק מתבקש לבצע משימות שונות שבודקות היבטים שונים של יכולותיו הקוגניטיביות, למשל: שרטוט קווים בין מספרים לאותיות, העתקה של ציור קוביה, ציור של שעון והכוונת המחוגים לשעה מסוימת, זיכרון של מילים, זיכרון של ספרות, מתן שמות לעצמים או חיות (למשל: פיל, חסידה, כלב), חזרה על משפטים וכו'.

ד"ר ג'פרי ליברמן, יו"ר המחלקה לפסיכיאטריה באוניברסיטת קולומביה ושלעבר ראש אגודת הפסיכיאטרים האמריקאים, קרא לעמיתיו להימנע מאבחון מצבו הנפשי / קוגניטיבי של טראמפ בפומבי בלי לבדוק אותו. "ייתכן שאין לו בעיה נפשית; אולי הוא סתם דרק", כתב הפסיכיאטר במאמר דעה ב"ניו-יורק טימס" ביום ב'. כמה ספרים שפרסמו פסיכיאטרים בחודשים האחרונים הטילו ספקות בכישורים הנפשיים של טראמפ לשמש כנשיא.

עוד כתבות

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

מי הכי יפסיד מסגירת הורמוז, ולמה ישראל דווקא תפסיד פחות

האזור שיושפע בצורה הקיצונית ביותר מסגירת מצרי הורמוז הוא מזרח אסיה: מתוך 19.2 מיליון חביות נפט שיוצאות מהורמוז בכל יום, 16 מיליון מגיעות לאסיה ● מבחינת סין, הנפט שעובר דרך הורמוז הוא כחצי מכלל הנפט שהיא מייבאת

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

יש שיפור, אבל לא מספיק: הערים שמובילות במספר הדירות ללא ממ"דים

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

כותרות העיתונים בעולם

מבוכה לסין: מערכת ההגנה לא הצליחה להגן על חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: טילים במיליוני דולרים משמשים לנטרל רחפנים איראניים זולים, מערכת ההגנה הסינית שנפרסה על פי דיווחים באיראן נכשלה במשימה, וחיזבאללה הצטרף למערכה נגד ישראל וישלם על כך ביוקר • כותרות העיתונים בעולם

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

התביעה נגד האחים חג'ג': העליון אישר לחתוך בחצי את שכר הטרחה לעורכי הדין

אחרי שהמחוזי אישר פשרה בתביעה על ניצול הזדמנות עסקית, העליון צידד בהחלטה להפחית את שכר עורכי הדין של התובע בתיק למיליון שקל ● השופט גרוסקופף קבע כי חוות דעת כלכלית צריכה להיות מטעם מומחה שמינה ביהמ"ש, ולא מטעם בעלי עניין

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

דוכן של אחת החברות הישראליות בביתן הישראלי ב-MWC / צילום: תמונה פרטית

עם מתנדבים ותחת אבטחה: כך מציגים הישראלים בתערוכת הסלולר בברצלונה

על רקע הלחימה, רק 15 מתוך 25 החברות שתכננו להשתתף הגיעו לביתן הישראלי בתערוכת MSC בברצלונה, שפועל תחת אבטחה מתוגברת ● במקביל, נוצר גל יוזמות תמיכה: סיוע למשפחות מילואימניקים, פרויקט משותף של בנק לאומי ומלון פתאל למען האוכלוסיה המבוגרת והטבות חריגות מחברות הסלולר בארץ ובחו”ל ● אירועים ומינויים

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

ההודעה של רשות הספנות שעלולה להוביל לעיכובים כבדים במסירות רכבים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ולפנות אותם תוך 3 ימים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

הם ברחו לדובאי כדי לא לשלם מסים, ועכשיו הם מבקשים חילוץ ממשלתי

מגן עדן של אפס מסים, יציבות וזוהר אינסטגרמי – למציאות של אזעקות, מחסור בציוד בסיסי וקריאות חילוץ: ההסלמה במפרץ מטלטלת את דובאי ● העיר שסימלה מודל הגירה לעשירים אירופים מערערת כעת את תדמית הביטחון והנוחות שבנתה בעשור האחרון

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

ביהמ"ש ידון בהתנגדות להסדר החוב החדש של נוחי דנקנר עם הבנקים

אחרי שבעל השליטה לשעבר באי.די.בי סיכם עם שישה בנקים כי יעביר להם 5 מיליון שקל, התובע הייצוגי בפרשת "הנפקת החברים" טוען כי היה על דנקנר להעביר 7% מהסכום לטובת התובעים ● דנקנר: "טענות מופרכות שיגרמו לי נזקים עצומים"

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

ביהמ"ש אישר לנהל ייצוגית נגד רמי לוי על טעות בדוחות

התביעה הוגשה על ידי בעל מניות ברמי לוי שיווק השקמה, בשל נזק שספגו המשקיעים לאחר שהחברה דיווחה על טעות שהגדילה את הרווח שלה ב-44 מיליון שקל ● רשות ני"ע הטילה קנס אישי על לוי בפרשה ● החברה: "אוחזים בטענות הגנה טובות"

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אנשי מערכת הביטחון לשרי הקבינט: "בסוף המבצע לא יושמד האיום הבליסטי"

דיווח: איחוד האמירויות וקטאר ביקשו סיוע מבנות הברית שלהן בהדיפת המתקפות האיראניות ● שר ההגנה האמריקאי: לא תוחמים בזמן את המבצע ● ארה"ב תקפה את אתר הגרעין באספהאן ● מפקד הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי בלבנון חוסל בתקיפת צה"ל ● קטאר: הפלנו מטוסי קרב איראניים ● קפריסין: הכטב"ם בבסיס הבריטי שוגר ע"י חיזבאללה ● עדכונים שוטפים

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

האם החגיגה בבורסת ת"א תימשך גם מחר?

האם המשקיעים בת"א הגיבו באופטימיות יתר? תשובה לשאלה הזו צפויה להתקבל עם שובו של המסחר בבורסה מחר ● "ת"א נסחרה אמש בבועת אופטימיות, כשהמשקיעים מתמחרים את ההישג האסטרטגי ואת אשרור מעמדה של ישראל כמעצמה אזורית" ● "העליות המקומיות יצרו פער ארביטראז' משמעותי מול המגמה השלילית בעולם"

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה