גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חטיף אנרגיה מאירופה: 2018 פותחת חזק

תחזית לקפיצה ברווחי החברות דחפה את העליות בשווקים ■ איפה תהיה העלייה החדה יותר, לאיזה סקטור כדאי לשים לב, ומי עלול לאכזב?

חטיף אנרגיה מאירופה
חטיף אנרגיה מאירופה

שנת 2018 נפתחה במגמה חיובית חזקה בשוקי המניות, כאשר משקיעים בכל העולם ממהרים להביע אופטימיות לגבי מצב החברות, גם אחרי העליות המרשימות בשווקים ב-2017. נתונים כלכליים מצוינים, ריבית שצפויה להישאר נמוכה יחסית לאורך זמן רב וחלופות השקעה לא מספקות, הם מהגורמים המרכזיים התורמים לכך שיותר ויותר משקיעים הגדילו את החשיפה שלהם למניות עם פתיחת השנה.

עונת הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הרביעי של 2017, שהחלה בעולם בשבוע האחרון, יחד עם תחזיות החברות לשנה הקרובה, הן גורם מרכזי נוסף לגל העליות הנוכחי בשווקים הפיננסים. לפי תחזיות האנליסטים, ברבעון הקרוב צפויה צמיחה דו-ספרתית גבוהה ברווחי החברות בכל העולם - מה שתרם לכך שבשבועיים הראשונים של 2018 ראינו עליות של מעל 4% במדדים S&P 500 ונאסד"ק, עליות של כ-3% באירופה (כמעט 4% בצרפת) ומעל 4% ביפן, הונג קונג וסין.

אירופה מככבת

בעונת הדוחות הנוכחית צפויה להימשך המגמה שהחלה ברבעון הקודם, כאשר לראשונה מזה שנים החברות מחוץ לארה"ב הפגינו צמיחה גבוהה, בדומה לחברות האמריקאיות. מגמה זו צפויה לבלוט בכל 2018. החברות באירופה צפויות להציג ב-2018 צמיחה חזקה במיוחד ברווחים, של כ-40%, לעומת כ-24% ברווחי החברות האמריקאיות, לפי ריכוז תחזיות אנליסטים של בלומברג.

מי שתוביל את הצמיחה באירופה, היא גרמניה, שבה צפויה הרווחיות של החברות במדד דאקס לזנק ברבעון הקרוב בכ-50% ובשנה הקרובה כולה בכ-40%. במידה רבה, זו תולדה של הרכב המדד והחברות המובילות בבורסה בגרמניה, שמעניקות משקל גדול יחסית לחברות מתחומי התעשייה וחומרי הגלם, שנהנים מהתאוששות בכלכלה הגלובלית, וכן מהבולטות של חברות הרכב, שנהנות מהשיפור בכלכלה האירופית, הגידול באשראי ובצריכה הפרטית.

בהתחשב בתחזיות האלה, התמחור של שוק המניות הגרמני ממשיך להיראות אטרקטיבי בהשוואה לארה"ב וגם למדינות אחרות באירופה. מכפיל הרווח העתידי ל-12 החודשים הקרובים של הדאקס הוא 13.7, לעומת 15.2 במדד סטוקס 600 האירופי או 18.5 ב-S&P 500. גם מכפילי הרווח, ההון והמכירות בשוק הגרמני אטרקטיביים יותר.

מבחן אמריקאי

כמו ב-2017, גם כעת התמחור של S&P 500 נראה באופן יחסי יקר יותר משווקים אחרים, אבל נמוך יותר מכפי שהיה למשל בתחילת השנה שעברה. בשנה החולפת הצליחו החברות להפגין צמיחה חזקה מספיק שהצדיקה את המכפילים הגבוהים ואף יותר מכך - מה שהוביל לתשואה נאה של כ-20% במדד בשנה החולפת.

עם זאת, יש להביא בחשבון כי המכפיל של S&P 500 ל-12 החודשים הקרובים (18.5) מוטה כרגע כלפי מטה, וזאת בשל ההשלכות של רפורמת המס של טראמפ, שתוריד את מיסי החברות. השפעת הרפורמה היא חד-פעמית, דבר שלא בא לידי ביטוי במכפילים.

הסקטורים שבהם צפויה הצמיחה החזקה ביותר ברבעון הנוכחי ובשנה הקרובה בשוק האמריקאי, הם חברות האנרגיה שצפויות לצמוח בכ-50% ב-2018 וחברות חומרי הגלם שיצמחו בכ-20%. אלה סקטורים שבאופן מסורתי המשקיע הישראלי פחות נוטה להיחשף אליהם, אולי לאור התנודתיות הגדולה שמאפיינת אותם. ב-2018 עליית מחירי הנפט וחומרי הגלם אמורה לבוא היטב לידי ביטוי ברווחיהן.

חברות האנרגיה הן גם אלה שצפויות לרשום את הצמיחה החזקה ביותר בהכנסות בשנה הקרובה, עם עלייה של 12%. אחרי האכזבה שלהן ב-2017. סקטור האנרגיה היה אחד החלשים ב-S&P 500 בשנה האחרונה עם תשואה מצטברת שלילית של 3% - הסקטור הזה מגיע מרמה נמוכה יחסית, כך שפוטנציאל ההפתעה שלו ב-2018 גבוה יותר.

צמיחה משמעותית צפויה השנה גם ברווחי סקטור הפיננסים. סקטור זה צפוי לרשום ברבעון הרביעי עלייה של 15% ברווחיות וב-2018 הוא צפוי לזנק ב-25%, הודות לתהליכי ההתייעלות בשנים האחרונות, בזכות עליית הריבית בארה"ב (זו שהייתה וזו שתהיה), על רקע הרווחים הנאים מהעלייה בהיקפי המסחר בני"ע בעולם והודות להתאוששות בתחום האשראי לצרכנים ועסקים. הבנקים בארה"ב אמנם ייפגעו מרפורמת המס של טראמפ בשל נכסי המס הנדחים הגדולים במאזנים שלהם, אך מנגד הם ירוויחו יותר מירידה של כ-8% בשיעור המיסוי עליהם.

סקטור הבנקים צפוי לבלוט להערכתנו גם מחוץ לארה"ב, בשווקים כמו אירופה וישראל, מאחר שגם אחרי שבלט בשנה האחרונה - התמחור שלו עדיין נמוך יחסית לסקטורים אחרים. מכפיל הרווח העתידי של סקטור הפיננסים האמריקאי הוא 14.2.

גם בחברות הטכנולוגיה האמריקאיות צפויה צמיחה חזקה, עם עלייה של מעל 20% ברווחים ב-2018. ב-2017 סקטור הטכנולוגיה היה החזק ביותר מבין המגזרים במדד S&P 500, עם עלייה של יותר מ-35%, אך לנוכח תחזיות הרווח של הסקטור, הוא לא יקר יחסית לעצמו. המכפיל העתידי של סקטור הטכנולוגיה הוא 18.9, כאשר בשנה האחרונה המכפיל היה גבוה מ-20. גם אם נביא בחשבון כי המכפיל האמיתי, ללא השפעות הרפורמה במס, גבוה קצת יותר, עדיין הוא לא גבוה בשיעור דרמטי מרמתו הממוצעת בשנים האחרונות.

חטיף אנרגיה מאירופה

המתעוררים יתעוררו?

השווקים המתעוררים בלטו בביצועים פנומנליים ב-2017, עם עלייה של מעל 35% במדד מניות השווקים המתפתחים של MSCI. בשנה הקרובה צפויה צמיחה חזקה של 30% ברווחיות של החברות האלה וגם התמחור שלהן נראה אטרקטיבי.

עם זאת, ההיחלשות המשמעותית של הדולר בכל העולם, ובמיוחד מול השווקים המתעוררים, כמו גם עליית התשואות הממשלתיות בארה"ב, עלולות לפגוע בביצועים של השווקים האלה. התחזקות המטבעות המקומיים פוגעת בכושר התחרות של השווקים המתעוררים ובאופן היסטורי תשואות אג"ח גבוהות יותר בארה"ב מרתיעות משקיעים אמריקאים מחשיפה לשווקים המתעוררים. לפיכך, נראה כי רמת הסיכון הטמונה בשווקים האלה גדולה יותר ב-2018 מכפי שהייתה בשנה הקודמת.

מניתוח זרימת הכספים לשוקי המניות בעולם בשבועיים הראשונים של 2018, עולה כי קרנות סל על מניות גייסו כ-30 מיליארד דולר ונראה כאן מגמה דומה לתחזיות שנגזרות מהדוחות: קצת פחות ממחצית מהסכום זרם למדדים בארה"ב וכל השאר לשווקים אחרים, שצפויים ליהנות מצמיחה חזקה יותר. הנתונים האלה מחזקים את התופעה שראינו במהלך השנה האחרונה ושבמסגרתה הגדילו משקיעים בעולם באופן משמעותי חשיפה לשוקי מניות מחוץ לארה"ב - שווקים מפותחים, בעיקר אירופה ויפן, וגם שווקים מתעוררים, תופעה שאנו מעריכים שתאפיין את 2018.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

מה יעשו הסקטורים ב-S&P 500 ב-2018

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר