גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבולגנים ומתייאשים מהר: 10 הטעויות שפרילאנסרים עושים

כלכלת השירותים הכניסה לשוק הרבה עובדי פרילאנס, אבל רבים מהם מאמצים דרכי עבודה שלא מאפשרות להם לצמוח ■ מוכשרים ככל שתהיו, יש שגיאות שאסור לעשות

פרילנסר / איור: גיל ג'יבלי
פרילנסר / איור: גיל ג'יבלי

בעולם העבודה החדש, הרבה יותר עובדים מתמרנים בין משרות, משלבים בין עבודה כשכירים לעבודה כעצמאים או הולכים עד הסוף כפרילאנסרים. רק כדי להבהיר את המגמה העולמית, לפי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה בארצות הברית, מספר המגישים דוחות על הכנסה עצמאית (נוסף על הכנסה מעבודה שכירה או במקומה) גדל בכ-18% מאז 2004, לעומת גידול של 3.5% בלבד בדוחות שכירים. אם בעבר עלייה במספר נותני השירות אפיינה תקופות מיתון, הרי מאז 2000 חלה עלייה מתמדת במספר נותני השירות, גם בתקופות של צמיחה.

לא כולם צולחים את המעבר הזה משכירות לעצמאות - בין שהם עובדים באופן שגוי ובין שהם פשוט מתייאשים מהר מדי. ורד רביב-שוורץ, סמנכ"לית תפעול ב-Fiverr (זירה לפרילאנסרים המציעים את שירותיהם ואת מוצריהם) ופרופ' יונתן סמילנסקי, המנהל האקדמי של המרכז לפיתוח קריירה בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, מפרטים אילו שגיאות חוזרות על עצמן אצל מי שקפצו אל מימי הפרילאנס ומסבירים מה אפשר לעשות אחרת.

1. לא בודקים את השוק

סמילנסקי: "לא תמיד מי שיוצא לשוק הפתוח באמת מכיר אותו. למי שהדבר רלוונטי, הייתי ממליץ ללכת קודם כול לארגונים שהם חברות קבלן וחברות ייעוץ, ורק אחרי התנסות שם לצאת לעצמאות. עדיף לא לקפוץ מיד למים, כדי להבין קודם כול את הדינמיקה. במקרים רבים, כשכירים, אנחנו לא באמת רואים את השוק".

2. קופצים למים הקרים בלי כרית ביטחון כלכלית

רביב שוורץ: "לפני שצוללים לקריירת פרילאנס, אדם צריך לוודא שיש לו בסיס כלכלי שיתמוך בעסק שלו. בקריירה כזו אין משכורת קבועה שנכנסת כל חודש וצריך לתכנן את ההוצאות בהנחה שיהיו חודשים טובים יותר וטובים פחות, או להתחיל עם כרית ביטחון מסוימת.

"אחת הדרכים לדאוג לכרית כזאת היא להתחיל בקטן. לדוגמה, להתחיל בקריירת פרילאנס במקביל לעבודה הקבועה שלך (אם זה מתאפשר) ואפילו לרדת למשרה חלקית כדי לספק את הגמישות לעבודה עצמאית במקביל. רק אחרי שבונים בסיס לקוחות יציב אפשר לעבור לעבודה עצמאית באופן מלא".

3. סומכים על הכישרון לא משקיעים בשיווק

רביב-שוורץ: "חשוב למצוא את הקריירה שאתם אוהבים, אבל לא פחות חשוב לשתף בה אחרים. רבים מהעצמאים הם בעלי מקצוע מעולים אך אינם אנשי שיווק. אפשר להתחיל במשפחה ובחברים, ואז להגיע לקהילות רחבות יותר, להצטרף לרשתות חברתיות ולמפגשים של קהילות (מיט-אפים). הצטרפו לאירועים, הכירו אנשים כמוכם והחליפו דעות. צרו לעצמכם נוכחות דיגיטלית. אם זה רלוונטי, צרו תיק עבודות שלכם ואספו המלצות מלקוחות מרוצים".

סמילנסקי מסכים שאחת הבעיות המרכזיות היא שיווק. "מניסיוני, השיווק הכי טוב נעשה על בסיס היכרות אישית, ולכן חשוב לעשות נטוורקינג. הדרך הטובה ביותר ליצור נטורקינג היא להעז לפנות לאנשים ולבקש להתייעץ איתם, לפנות אל לקוח פוטנציאלי ולבדוק. אנשים חוששים לעשות את זה, אבל הרוב ישמחו לדבר, כי זו מחמאה.

"אנשים מצליחים כשהם מתייעצים, ולא סתם שולחים איימייל. לכן שיווק בלינקדאין, לדוגמה, הוא פחות אפקטיבי מאשר בפייסבוק. לינקדאין עוזרת לרשת את האנשים, אבל לא לשמירה על קשר. זו רשת פסיבית. בפייסבוק, כדאי לעשות זאת בקבוצות חברתיות ספציפיות. זה יעיל יותר מסתם לכתוב פוסט".

4. מוכרים את השירות בלי להקשיב לצורכי הלקוח

"כישורי מכירה הם עניין נרכש לגמרי, אבל אל תהפכו לפרילאנסרים לפני שאתם לומדים למכור", אומר סמילנסקי. "אנשים חושבים שמספיק להיות בעלי מקצוע טובים, אבל שליש אם לא חצי מהזמן המושקע בלקוח קשור לתהליך המכירה. אני לא מאמין בסדנאות, אבל ממליץ לקרוא ספר שמסביר איך למכור.

"אפשר ללמוד, למשל, שלא טוב לתת לאנשים את הפתרון, כלומר להגיד: 'אני עושה את זה ככה וככה'. צריך להתחיל בלתשאל את הלקוח מה הצרכים שלו בתחום הספציפי, ואז להדגיש שאתה עושה את הדבר שהוא צריך. בתהליך מכירה חשוב לא למכור את עצמך, אלא בעיקר להסביר מה אתה עושה".

5. מחכים שהלקוחות יבואו במקום להרחיב את ההזדמנויות

רביב שוורץ: "כדי שתהיה קריירה מוצלחת כפרילאנסר, יש ליצור בסיס יציב של לקוחות מרוצים. דרך אחת לעשות זאת היא כמובן מתן שירות טוב וקבלת הפניות מלקוחות קיימים ללקוחות חדשים, אבל ניתן להשתמש היום ברשתות ובזירות המסחר הדיגיטליות כדי להרחיב את החשיפה ללקוחות חדשים וליצור עוד הזדמנויות עבודה".

סמילנסקי: "כפרילאנסרים, תוך כדי עבודה על פרויקט, צריך כבר להתחיל למכור את הפרויקט הבא. בהרבה מאוד תחומים לוקח זמן למכור, וצריך להביא את זה בחשבון כדי שיהיה רצף תעסוקה".

6. עובדים בבלגן

רביב שוורץ: "כשאתה עצמאי יש לך אחריות להכול. לא מספיק להביא לקוחות, צריך גם לספק את העבודה בצורה טובה ובזמן. שימוש במערכות דיגיטליות לניהול פרויקטים וניהול לקוחות יכול להקל ולאפשר עבודה מסודרת יותר, מעקב אחרי עבודות, לוחות זמנים, הצעות חוזרות ללקוחות ועוד".

7. מדברים על כסף כבר בהתחלה

סמילנסקי: "שאלה חשובה היא מתי להגיד כמה אתה רוצה. אל תהפכו את עצמכם לסחורה, כלומר להגיד 'אני עושה כך וכך, וזה המחיר שלי'. אתם לא רוצים שייקחו אתכם רק כי המחיר זול. אני מציע לנקוב במחיר כמה שיותר מאוחר. לדוגמה, אני עצמי עוסק בפרויקטים של ייעוץ ארגוני. אני נוהג לדבר על הפרויקט, לומר מה הצרכים ושולח תוכנית. רק אחר כך, אחרי שהתאהבו בפרויקט, נדבר על הכסף".

8. גובים מעט מדי או הרבה מדי

רביב שוורץ: "לא מעט עצמאים גובים שכר נמוך מדי, מתוך חשש שלא יוכלו לגבות יותר ולא יעמדו בתחרות על לבם של הלקוחות. חשוב לגבות תמורה הולמת עבור העבודה והכישורים שלכם. מומלץ לעשות מחקר ברשת ולראות כמה גובים אחרים עבור שירות דומה. כך תדעו אם אתם זולים או יקרים ולאיזה מחיר הלקוחות יכולים לצפות. ודאו שאתם משווים לשירות או תוצרים דומים מבחינת האיכות והתכולה".

סמילנסקי: "כדאי לדבר עם מי שקונה שירותים כאלה ולשאול על רמות מחירים. לעתים אנשים מתחום הטכנולוגיה שהופכים לפרילאנסרים עובדים קודם לכן בחברות קבלן שמציעות את שירותיהם לחברות אחרות, ואז אפשר להעריך את השוק, אבל לא תמיד זה כך. האפשרות הטובה ביותר היא פשוט לשאול".

9. עובדים ללא הגבלה באותו שכר

רביב שוורץ: "עצמאים רבים מבקשים לרצות את לקוחותיהם בכל מחיר, לעתים גם במחיר של לספק עוד עבודה, השלמות ותוספות ללא עלות. בסופו של דבר המשמעות היא שחיקת הרווחיות. כשמציעים את השירותים בכלים דיגיטליים, ניתן להגדיר מראש את היקף העבודה, עלות לכל שינוי או תוספת, וכך להימנע מבקשות לתוספות חינם ומו"מ ממושך. חשוב מאוד לזכור שאתם מקבלים תמורה עבור העבודה שלכם ולא עבור הזמן שבו שיווקתם וניהלתם מו"מ עם לקוחות".

10. מתייאשים מוקדם מדי

סמילנסקי: "לפני שמתייאשים מעבודת הפרילאנס ומהניסיון לגייס לקוחות, חשוב לזכור מה נחשב הצלחה. אם אחד מכל שלושה לקוחות פוטנציאליים חוזר אליכם, זה נחשב מצוין, וגם אחד לארבעה זה סביר. אנשים לא יודעים את זה, ולפעמים מוותרים ומתייאשים מוקדם מדי".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ