גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנחם גינדי: "משכנו אש כשהופענו כל יומיים בעיתון. לא נעלמנו"

מנחם גינדי מספר שהצרות בענף הביצוע היכו בהם חזק ("קריסת אורתם סהר היא המכה הכי גדולה אי-פעם לחברה"), ושהם היו קרובים מאוד לרכישת רבוע כחול ("כבר הרמנו כוסית")

מנחם גינדי/ איל יצהר
מנחם גינדי/ איל יצהר

בחודש יולי האחרון זכתה גינדי החזקות בקרקע היקרה ביותר שרכשה מאז הקמתה. החברה שילמה 870 מיליון שקל עבור קרקע ששיווקה המדינה (רשות מקרקעי ישראל) בפאתי אור-יהודה, על קרקעות תל-השומר סמוך לצומת סביון, המיועדת לבנייה של 27 בניינים, 1,500 דירות בסה"כ. 80% מהדירות ייבנו לזכאי מחיר למשתכן, 20% - לשוק החופשי. פעם הייתה זאת סיבה למסיבה. הציבור הישראלי התרגל לכך שחמשת האחים לבית גינדי, ליטל, אבי, רועי, גיא ומנחם, בעלי השליטה בגינדי החזקות, דאגו לפמפם דרך הטלוויזיה, העיתונות וכנסי מכירות גרנדיוזיים כל פרויקט שעמד לצאת לדרך, וסיפקו הדמיות ומידע על מחירי פרי-סייל "בהזדמנות" לרוכשים ראשונים.

הדמיה של הפרוייקט באור יהודה / הדמיה בר אוריין אדריכלים

אלא שבשנים האחרונות התקבלה החלטה בחברה להפסיק עם החגיגות (ולהיפרד מהיחצ"ן רני רהב). היום, עם יחסי ציבור צנועים בהרבה ולאחר לא מעט משברים, האחים ממעטים להתראיין, ובעלי תפקידים שכירים בחברה הם שעומדים במוקד.

- לאן נעלמתם?

"לא נעלמנו", משיב מנחם גינדי, צעיר האחים (33) בראיון ל"גלובס". "התבגרנו. הבנו שמשכנו אש כשהתמונה שלנו הופיעה כל יומיים בעיתון. הפסקנו עם זה ומהר מאוד ראינו שזה היה מהלך נכון. היום הסמנכ"לים בפרונט ולא אנחנו. בניגוד למה שאולי חושבים, אנחנו אנשים צנועים, וחשובה לנו הפרטיות שלנו".

- הערכות היו שהמרחק מהזרקורים קשור למרפסת שנפלה בפרויקט של בני הדודים, גינדי השקעות, ולעובדה שהציבור מבלבל בין החברות.

"אין שום קשר וזאת החלטה מושכלת שקיבלנו. אתם עוד עסוקים במרפסת, אבל גינדי השקעות הקימו בינתיים את הקניון הכי יפה בארץ (TLV FASHION MALL בתל-אביב, חלק מפרויקט גינדי תל-אביב על מתחם השוק הסיטונאי). אין עוד דבר כזה, גם לא ברמת-אביב. ההבדל בינו לבין הקניון מספר 2 בישראל הוא הבדל תהומי. גם חן ואיתי גינדי (בני הדודים האחרים, הילדים של האח השלישי, אברהם גינדי ז"ל), הם חברה מדהימה שעושה חיל באזור השרון ואזור השפלה, בלי שום יחסי ציבור".

- ובכל זאת, לא רואים אתכם יותר במכרזים הגדולים, בתל-אביב למשל. פעם הייתם ראשונים בכל מכרז גדול, היום זה חג'ג', אקרו נדל"ן או קנדה ישראל.

"סליחה, אבל איזה מכרזים יש בכלל בתל-אביב? היו בשנים האחרונות שני מכרזים - רשות השידור (בשרונה) ודה וינצ'י (כנרית, על מגרש החניה הצמוד לקריה). ברשות השידור נתנו פייט גדול, ואנחנו יודעים איך זה נגמר (קבוצת רכישה שהוביל מוטי פלד רכשה את הקרקע תמורת 1.06 מיליארד שקל, כ-100 מיליון שקל יותר מהצעת הגינדים). אחרי שפלד יצא מהתמונה, היה פה צבא של עורכי דין של חברים בקבוצה שהתחננו שניקח את הפרויקט. עשינו את החישובים והחלטנו שלא. יש שם יותר מדי בעיות, כמה דורות של רוכשים. היחידה שמסוגלת אולי להציל את האנשים שם זה באמת בסר שנכנסה לנעליים של מארגן הקבוצה. בכל מקרה, אני מקווה שבקרוב נתבשר שזכינו במכרז לא קטן בתל-אביב".

גינדי מדגיש כי מכרזים אחרים שמתפרסמים פה ושם בתל-אביב, כמו המכרז למכירת מטה בנק לאומי ברחוב יהודה הלוי למשל (שבו זכתה חברת קנדה ישראל), לא מתאימים לאופיה של החברה. "מאז ומתמיד גינדי החזקות נכנסה לפרויקטים למגורים שכללו תוכנית בנייה מאושרת. אנחנו לא אוהבים ולא מחפשים הרפתקאות. לא מתאים לנו לקנות קרקע לא זמינה לבנייה, שדרוש בה תכנון לפרויקט עתידי שייצא לפועל רק בעוד זמן רב".

מעבר לכך, הוא מדגיש, "היום אני כבר לא נאמן גדול של תל-אביב. למכור דירות של 50-60 אלף שקל למ"ר זה קשה מאוד. נכון שזאת מדינת תל-אביב, ושבתל-אביב החוקים שונים, אבל בסופו של דבר, תל-אביב היום מאוד קשה. אני הרבה יותר מאמין בפריפריה, כי הביקושים למוצר של דירה במחיר של 1.3-1.4 מיליון שקל הרבה יותר גדולים ממוצר של 60 אלף שקל למ"ר. חוץ מזה שלקחנו על עצמנו התחייבויות גדולות מאוד וצריך לעמוד בהן".

- אבל מה לכם ולמחיר למשתכן? שולי הרווח שם מתאימים לקבלנים, לא ליזמים כמוכם.

"שר האוצר משה כחלון שינה את השוק. היום חברה בסדר גודל כמו שלנו, כדי להמשיך להתקיים, חייבת להשתתף גם במחיר למשתכן. הסיכון הכי גדול היום כשרוכשים קרקע ויוצאים לדרך זה השיווק, ובמחיר למשתכן הכול משווק מראש בהגרלות לזכאים. רמת הסיכון קטנה יותר. חוץ מזה שאנחנו ניגשים רק למכרזים גדולים, בהיקפים של מאות יחידות דיור ויותר. בסך-הכול ב-2017 מכרנו 825 דירות לעומת 780 ב-2016. בשנת 2018 אנחנו מתכננים למכור 1,800 יחידות דיור - 1,500 באור-יהודה, ועוד כמה מאות בגבעת שמואל, ביבנה וכמה עשרות שנותרו ברחובות".

"השנה הכי מוצלחת של שרונה מרקט"

עם כל הכבוד לאסטרטגיה החדשה, היעלמות גינדי החזקות קשורה בוודאי גם לריקושטים שחטפו בשנים האחרונים פרויקטים שהקימה החברה, בראשם גינדי שרונה והשוק שהוקם תחתיו, שרונה מרקט.

השוק, כמעט 9,000 מ"ר מסחרי, נפתח ברעש גדול בחודש יולי 2015, לאחר ארבע שנים והשקעה של 530 מיליון שקל, אולם הקונים הגיעו במשורה. השוק הפך לגימיק תיירותי ותו לא.

"השנה הייתה השנה הכי מוצלחת של השרונה מרקט, לכן הוא גם לא על המדף יותר. בשמונת החודשים האחרונים התחלנו לקטוף את הפירות", מדגיש גינדי, "כל האזור השתדרג. אנחנו מחפשים היום קרקע כדי להקים עוד מרקט אחד כמו בשרונה, ולצערי התפוצצה עסקה שכמעט סגרנו בראשון-לציון".

שרונה מרקט /צילום: אבישי פינקלשטיין

- מה קרה השנה שלא היה קודם? הסוחרים בבתי הטמפלרים לידכם בקושי מחזיקים מעמד.

"עשינו שינוי דרסטי בתמהיל והעסקים התייצבו. נכון שעד שלא הרמנו הנהלה לתפארת סבלנו. אבל חוץ מזה, השינויים באזור היו גדולים. מגדל עזריאלי שרונה נפתח, עם כמות עצומה של משרדים ומשלוחים מהמרקט שעובדים חזק. בנוסף, יותר מ-700 דירות אוכלסו בגינדי תל-אביב בשוק הסיטונאי והם נתנו פוש אדיר למתחם. רואים את זה ביום שישי - יותר אנשים שבאים לעשות קניות, פחות אנשים שבאים לבקר ולהסתובב. צריך לזכור שבכל זאת זה היה הפרויקט הראשון מהסוג הזה בישראל, והיום המרקט הוא החמצן של הטמפלרים".

- והדיירים? היו תלונות קשות מצדם על נזקים שהמרקט גורם להם.

"היום אנחנו יודעים להגיד שהדיירים הם הלקוחות הכי טובים של המרקט. ידענו מההתחלה שזה יהיה ככה וגם השקענו 23 מיליון שקל בעבודות שכוללות הפרדה של השוק מהמגורים".

למרות האופטימיות, את הקשיים בפרויקט אפשר היה לראות במכרזים שקיימה לאחרונה החברה, למכירת הפנטהאוזים בגינדי שרונה במכירה פומבית (לאחריו הוציאה דירה נוספת בהליך דומה).

את הדירה הראשונה - דופלקס-פנטהאוז בקומות 30 ו-31, בשטח בנוי של 223 מ"ר עם מרפסות בשטח 60 מ"ר נוספים - הציעה גינדי בהתמחרות החל ממחיר של 12 מיליון שקל, אולם סיפקה הערכת שמאי על שווי של 18 מיליון שקל. בסופו של דבר, הדירה נמכרה ב-13 מיליון שקל.

הדירה השנייה - הפנטהאוז הגדול בפרויקט, 437 מ"ר נטו ומרפסות בשטח 108 מ"ר - הוצעה למכירה בדרך דומה במחיר התחלתי של 22.8 מיליון שקל, ועם דוח שמאי בסך 32.7 מיליון שקל, והיא נמכרה תמורת 28 מיליון שקל. אלה כמובן מחירים גבוהים, אולם הם רחוקים מהערכות החברה ומהצפי לפרויקט שמנסה להיות אייקון תל-אביבי. הדירות גם רוהטו ועוצבו על ידי האדריכל פיצו קדם לפני מכירתן.

"היה קשה למכור את הדירות האלה ברמת מעטפת", מספר גינדי, "צחי לוי ז"ל (סמנכ"ל השיווק של החברה, שנפטר בפתאומיות במאי 2016 - ש.צ) היה אחראי על שיווק הפנטהאוזים, הם היו הבייבי שלו. הוא כל הזמן אמר לנו שצריך לסיים אותם, ולא להציע אותם ברמת מעטפת כשהפרויקט נמצא בבנייה מתקדמת. אחרי שהוא נפטר, החלטנו שאנחנו לוקחים על עצמנו לסיים אותם ברמה הכי גבוהה שאפשר. זה לקח לנו שנה ורק באוגוסט האחרון סיימנו את העבודות. עשינו מכרז כי זה לא סוד ששוק היוקרה עכשיו רגוע, וצריך דרך חדשה ויצירתית לשווק דירות יוקרה. מתוך שלושה פנטהאוזים מכרנו שניים, אחד ב-13 מיליון והשני ב-28 מיליון והשלישי מושכר. אחד הרוכשים אגב גר בפרויקט, שזה אומר הרבה מאוד על האמון של הדיירים".

- בינתיים הצרות בענף הביצוע היכו בכם.

"נכון. השנה הייתה הנפילה של אורתם סהר, שעשתה בלגן גדול בשוק בכלל ולנו בפרט. היו לנו חמישה פרויקטים פתוחים עם אורתם, כולם בשלב בנייה של בין 50% ל-90%, וזה בלי קשר ל-1.000 דירות שלנו שאוכלסו ולאורתם הייתה אחריות בדק בית עליהן. זאת הייתה המכה הכי גדולה לגינדי החזקות מאז הקמתה. 800 יחידות דיור בשלבים שונים של בנייה, ויום אחד הכול נעצר בבת-אחת. אם דירה מסוימת אמורה להתאכלס עוד מעט ונותר רק מטבח, אז חברת המטבחים, שההתקשרות הרשמית שלה הייתה עם אורתם, עצרה מיד את האספקה. הסיפור הזה עלה לנו 50 מיליון שקל, כשבכל חמשת הפרויקטים דניה סיבוס נכנסה במקום אורתם. והבעיה הכי גדולה היא שזה עוד לא נגמר".

- המדינה כבר הביא לפה קבלנים סינים. למה אתם לא סוגרים חוזי ביצוע מולם?

"ישבנו עם חברה סינית אחת והחלטנו שאנחנו לא מוכנים להיות שפן ניסיונות של הענף. אחרי שיוכיחו שהעסק הזה עובד, נשקול את זה".

- ואם אתם מסיימים בניין, אז העיר עושה צרות. בקרית גת הבניינים שלכם מוכנים, אבל אין תשתיות.

"הבעיה היא בפער ציפיות מאוד גדול בין משרד אוצר והממשלה, לבין הרשויות המקומיות. אם הם היו מתאמים ציפיות ועובדים בשיתוף פעולה הדברים היו נראים אחרת. העירייה קיבלה כסף מהמדינה לבצע תשתיות, אבל לעיר כמו קרית גת יש קיבולת מסוימת שכנראה היא לא מסוגלת לעבור. גם לאור-יהודה אגב יש קיבולת מסוימת, והשאלה הגדולה אם ילמדו את הלקח ממקרה קרית גת".

"אנחנו שונאים הלוואות. מינוף זה מתכון לנפילות"

בזמן שהם ירדו מהמכ"מ הציבורי, דווקא בשוק ההון עלה שמם של גינדי החזקות בשנה האחרונה (בני הדודים, גינדי השקעות, כבר חשופים לשוק ההון באגרות חוב מנופקות). במהלך השנה שמו בגינדי החזקות עין על שתי חברות נדל"ן שהיו על המדף.

"שנת 2017 הייתה שנת תפנית בנדל"ן", אומר מנחם גינדי. "החברה הכי גדולה בשוק הנדל"ן הייתה על המדף שנה שלמה - אפריקה ישראל. היינו בשלב די מתקדם לרכוש את החברה, וגם רבוע כחול הייתה כבר ממש בידיים שלנו. מדובר בשתי רכישות שאנחנו מצטערים שלא התממשו.

"בסיפור רכישת רבוע כחול זו הייתה הפעם הראשונה שהתוודענו לשוק ההון. כבר חתמנו על הסכם עם בעל השליטה בחברה, שרגא בירן, והרמנו כוסית פה במשרד ב-2 בלילה. החברה כבר הייתה ממש בידיים שלנו, ולמחרת התברר שההסכם לא היה שווה כלום. אתה חותם על הסכם ואז למחרת אתה מגלה שבעל הבית לכאורה בכלל לא בעל הבית, ולא הוא מקבל את ההחלטות. אנחנו לא מכירים עולם כזה".
גינדי מדגיש כי הניסיון האחרון גם הוציא להם את מעט החשק לצאת להנפקה משלהם בבורסה.

"אנחנו לא צריכים כסף. שונאים הלוואות. אנחנו לא רוצים, לא מחפשים, ולא אוהבים לגייס כסף. אנחנו גם לא מחזיקים סתם בקרקעות. רמת המינוף שלנו היא תמיד אפסית ומבחינתנו מינוף זה מתכון לנפילות. לגבי מספר הפרויקטים, אף פעם לא היינו עם 20 פרויקטים במקביל, זה גם לא נכון. תמיד היו לנו שלושה-ארבעה פרויקטים שבהם התמקדנו. היום יש לנו פקק במחלקת התכנון, שאמנם ישתחרר בקרוב, אבל בטח שלגייס כסף כדי להגדיל את מספר הפרויקטים במקביל זה דבר שגוי".

שרגא בירן / צלם: איל יצהר

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות בוול סטריט; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-3.5%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מניות השבבים עולות ●  IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?