גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עושים צחוק מהעבודה

למרות החלטת הבורר שכיל תשלם תמלוגים למדינה, חזקיהו האריך את כהונת צוות המו"מ עם החברה

רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי
רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי

1. לפני שבוע, 28 חודשים אחרי שהתכנסו לראשונה (ב-25 באוגוסט 2014) הפיצו חברי הצוות בראשות הכלכלן הראשי באוצר, יואל נווה, באחריות מלאה של החשב הכללי, רוני חזקיהו, על יועציהם החיצוניים - מסמך טיוטה שמזכיר מבחן בדקדוק של נער מתחכם וחמקמק. כזה שבסוף העמוד כותב את כל סימני הניקוד והפיסוק ואומר למורה: 'קח, בחר, נקד, פסק איך שבא לך'.

2. 'הנה לכם הרשימה' - אומר הצוות הבכיר למשה כחלון שמינה, ולבנימין נתניהו שיעבוד (אם בכלל) בצמוד לו בעניין הזה. 'כתבנו לכם את כל האפשרויות שעליהן ידעתם גם קודם, רק ניסחנו אותם בתחכום יתר - ועכשיו תשברו את הראש בעצמכם'. על הדרך הם גם נהגו כמו שנוהגים פקידי ממשלה בכירים, וסידרו לעידן עופר והחברה לישראל דרך אולי טיפה עקיפה ומתמשכת, עם זאת סדורה וסגורה, לקבל את הזיכיון גם ב-2030, ואפשר שהרבה לפני, בלי להתאמץ מדי.

איכשהו, על הדרך, גם סידרו לחברים ולמקורבים, לא חשוב של מי, עוד תפקידים בכירים בשירות הציבורי/בחברות הממשלתיות. הם מציעים להקים חברה ממשלתית חדשה, על מנהליה, יו"ר, מנכ"ל, פקידים, יועצים, עוזרים, דירקטורים, עורכי דין, רואי חשבון ועוד. בשלב הראשון, יקראו לזה 'תשתית' להקמת חברה ממשלתית - אבל, בפועל, זו תהיה חברה ממשלתית, כבדה ומנופחת לכל דבר ועניין. ציבורית זה יוצג כאילו מדובר במהלך שאיים על עידן עופר, כאילו לומר לו: אם תקשה על המכרז או תפעל מאחורי גבנו לנטרל חברות רב-לאומיות שירצו להתמודד בו (כפי שקרה בעבר בכמה סבבי ההפרטה של צים כשהייתה פעם שותפות בין המדינה לחברה לישראל) - נלאים את החברה.

העניין הוא שזה לא באמת איום ושעופר בוודאי לא מרגיש מאוים מקבוצת הפקידים ההססנית, שמלכתחילה גילתה הבנה לעמדותיו.

3. נתניהו וכחלון, יובל שטייניץ גם, כמו גם המנכ"לים במשרדיהם - אלי גרונר, שי באב"ד, אודי אדירי והממונה על התקציבים שאול מרידור - גם לא למדו מהטיוטה משהו חדש, וגם לא נדרשים עכשיו לשיקול דעת שמעדיף מסלול כזה על פני האחר. עם זאת, הם קיבלו "שי לחג": השרים, כמו הבכירים, יוכלו להמשיך להישאר בצד הבטוח - זה שלא מקבל החלטות קשות. הם קיבלו אופציה, נקרא לה 'שמיכה', להמשיך "לדון" באפשרות הזו, האחרת, או ההיא, לאורך הרבה זמן, בתירוץ שהכול כבד, יקר, קריטי וחשוב ולא ראוי לרוץ. בקיצור: הצוות הזה מחלץ את השרים והבכירים הנוכחים מחובת הכרעה. לא לריב עם עידן עופר, לא עם יוחנן לוקר, היו"ר של כיל, לא עם ועדי העובדים שכבר מוכנים לעשות את העבודה עבור עופר - וגם לא עם הציבור, הבג"ץ שבדרך והארגונים החברתיים שרק מתחילים להבין מה קורה וכבר משגיחים.

4. עניין חשוב, עקרוני ומחייב שקיפות מלאה אינו מופיע בטיוטה: הסדר הנכסים. אותו מסמך בן כמה עשרות עמודים שעבדו עליו במשרד החשב הכללי בתקופת החשבת לשעבר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, למעלה משנתיים. מסמך שהחשבת עצמה הטמינה/החביאה בכספת של החשב הכללי חזקיהו, יממה לפני שפרשה. הסדר הנכסים מחויב בתנאי הזיכיון ואמור לקבוע את התמורה הכספית שהמדינה מחויבת לשלם למחזיקת הזיכיון בעבור הנכסים הקבועים שלה, ובחישוב ההשקעות ארוכות הטווח שביצעה במהלך שנות הזיכיון לצורך מימוש ניצול משאבי הטבע של ים המלח.

הסדר נכסים, בין אם על-פי ערכם המאזני או על-פי ערכם הכלכלי בעת הביצוע, הוא המדרגה הראשונה לקביעת המשך הדרך. בסיס ההסדר בין המדינה לעופר והחברה לישראל לקראת סיום הזיכיון. בלעדיו אי-אפשר להתקדם. אבל, כאמור, רק עיניהם של השר והחשב הכללי הנוכחי שזפו את המסמך הזה - שנוגע בעומק נכסי המדינה והציבור.

עתירה לבג"ץ של התנועה לאיכות השלטון שדורשת להציג את ההסדר, נדחית שוב ושוב על-ידי המדינה בתירוצים שונים. הטיוטה הנוכחית, ככל הידוע, לא מגלה. יחד עם זאת, יש לציין כי באותה עת שהחשבת הקודמת בחרה להפקיד את מסמכי הסדר הנכסים בכספת של החשב חזקיהו - בטענה שאם זו אחריותו הרי זו גם סמכותו לפרסם או לא פרסם - קבעה/קראה עבאדי-בויאנג'ו שחובת המדינה לצאת למכרז על הזיכיון לכרות ולפתח את מחצבי ים המלח.

5. עוד משהו שככל הנראה לא מופיע בדוח הוא חובת ניסוח מניית זהב חדשה לקביעת יחסים הוגנים בין בעלי הנכס הקרוי ים המלח - הציבור והמדינה, לבין מי שיקבל את הזיכיון. מזה שנים חוזרת ועולה הטענה שהחברה המחזיקה בזיכיון, החברה לישראל-כיל-ים המלח, איננה עומדת בתנאי מניית הזהב. העניין הזה נבדק לפני כשנתיים, בתקופת ההשבתה הגדולה של מפעלי ים המלח והנגב, במה שנראה אז, וגם היום, כהטלת אימה על הממשלה בראשות נתניהו שעמדה אז לבחירות, בדרישה שייתן לה הארכת זיכיון מיידית. האוצר מסר אז כי הוא בודק את עמידת החברה בתנאי מניית הזהב, שכן אי-עמידה בתנאים החתומים מבטלת את הזיכיון מיידית. לא ברור מה עלה מהבדיקה.

6. חידה גדולה ושמה רוני חזקיהו. ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד? לפני פחות מחודש האריך החשב, בפטור מתמשך מחובת מכרז, את ההתקשרות עם הכלכלן פרופ' חיים בן שחר וד"ר גיורא אגם, לצורך המשך הייעוץ בבוררות בין המדינה לכיל-מפעלי ים המלח למשך שנתיים נוספות ("גלובס", 28.12.17). רקע: ב-2011, אחרי שנים של התכתשות וניסיונות לסגור בשקט, נפתחה בוררות בין כיל-ים המלח ובין המדינה, לעניין תשלום התמלוגים שעל החברה היה לשלם למדינה, לאורך השנים, בגין המוצרים המיוצרים על-ידי חברות-הבת הרבות שהוקמו על בסיס המינרלים המופקים על-ידי החברה מים המלח.

החברה, שלא שילמה תמלוגים גם אחרי שהדבר נחשף, טענה שאלה לא מוצרים ישירים. המדינה אמרה: מוצרי המשך הנובעים מחומרי ים המלח מחויבים בתמלוגים כמו מוצרים ישירים. כמה פסקי בינתיים ניתנו, עד שהגיע פסק הבוררות האחרון והמוחלט בשלהי 2016 שתמך בעמדת המדינה וקבע את אופי חישוב הריבית וההצמדה שמחייב את ים המלח בתשלומי תמלוגי העבר והעתיד.

למרות ההחלטה החד-משמעית - החברה בשליטת עידן עופר עדיין מתווכחת ומתמקחת והמדינה עדיין דורשת. את עמדת המדינה-הציבור מייצג החשב הכללי חזקיהו. והנה מתברר שאותו חזקיהו, שניצב כצוק איתן בבוררות ואפילו מעריך שהיא תמשך עוד שנתיים (כאורך הפטור ממכרז לייעוץ של בן שחר) - הוא הוא שחתום על טיוטה שממליצה לשנות את מבנה התמלוגים כך שיחולו על חומרי גלם ולא מוצרי המשך.

איך הוא יכול לעשות שני דברים כל-כך מנוגדים בעת אחת? ומה יאמרו הבוררים על זה? האם מישהו שתל בכוונה עיזים בטיוטה (כדי לאפשר למישהו לתת הוראות ביטול), או שאולי מישהו עושה צחוק מהעבודה?.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כארבעה דונמים בשכונת אשכול שבצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה