גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2017 הייתה טובה מהממוצע בביטוחי המנהלים ובפנסיה

מנהלי ההשקעות המובילים של 2017 ל"גלובס": 2018 תמשיך להיות חיובית אך עם תשואות צנועות בהרבה מבשנה שקדמה ■ התשואות של קרנות הפנסיה ושל הפוליסות המשתתפות ברווחים עמדו בשנה החולפת על 8.1% ו-8.8%, בהתאמה ■ למדריך קופת גמל להשקעה

יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף
יניב כהן הפניקס/ צילום: פביאן קולדורף

2017 הייתה שנה טובה עבור החוסכים באפיקי החיסכון הפנסיוני בישראל. דירוג התשואות השנתי של "גלובס" מלמד כי בשנה החולפת הציגו קרנות הפנסיה המקיפות החדשות תשואה שנתית נומינלית ברוטו ממוצעת של כ-8.1%, שגבוהה משמעותית מהתשואה הרב-שנתית שרשמו הקרנות הללו ב-19 השנים האחרונות, מאז 1999, ושעמד על קצת יותר מ-7% בממוצע ענפי. גם הפוליסות המשתתפות ברווחים של חברות הביטוח, שהן תיק החיסכון המנוהל הגדול ביותר של פוליסות החיסכון הסוציאליות המוכרות כ'ביטוחי המנהלים', רשמו בשנה חולפת תשואה גבוהה של כ-8.8% בממוצע - הגבוהה במידה ניכרת מהממוצע הרב-שנתי שעמד בתיק זה על 7.7%.

מה המספרים הללו מלמדים אותנו? שלמרות החששות הנמשכים מכך שאין ריביות טובות באפיקים הסולידיים ונהירה גוברת לנכסי הסיכון, שגם אולי כבר ממצים את עצמם והופכים לבועתיים - עדיין יש מנועי צמיחה והריבית הנמוכה לצד הפעילות העסקית המשתפרת תומכים בהמשך התשואות החיובית. בכל אופן, ב-19 השנים האחרונות היו בשוק ביטוחי המנהלים רק 3 שנים עם תשואה שלילית, בעוד שבשוק הפנסיה היו רק שנתיים שליליות בכל התקופה האמורה, בעיקר מכיוון ששוק זה נהנה מכרית ביטחון ייחודית בדמות האג"ח המיועדות, שמהוות 30% מנכסי הקרנות המקיפות החדשות, עם ריבית ריאלית קבועה וגבוהה. 

בכל אופן, 2017 הייתה שנה טובה נוספת עבור החוסכים באפיקים הפנסיוניים, כשבינתיים המגמה החיובית הזו נמשכת גם בפתיחת 2018. אבל, לא כל החוסכים נהנו בצורה דומה, וישנה שונות ניכרת בין הגופים השונים. כך, בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים מובילה את הענף קבוצת הפניקס, עם תשואה נומינלית ברוטו של 9.5%, בעוד שאת הטבלה סוגרות שתי החברות הקטנות בתחום - איילון והכשרה ביטוח, עם תשואות של 6.4% ו-6.8%, בהתאמה. הפניקס סולטת לחיוב בצמרת הדירוג גם בשקלול התוצאות בשלוש ובחמש השנים האחרונות, כשהיא מובילה עם תשואות שנתיות של 6.7% ו-7.65%, בהתאמה. 

קרנות פנסיה

בשוק הפנסיה החדשה המקיפה, שהינו שוק החיסכון הצומח ביותר התמונה של ההובלה יותר מורכבת. בחנו את התשואה על סך ההשקעות של המסלולים הכלליים ושל המסלולים לבני 50 ומטה בכל הגופים המנהלים בשוק זה, כאמצעי לסימון מסלול דגל בר השוואה כלל ענפית ומצאנו כי את התשואות הגבוהות בענף רשם בית ההשקעות אלטשולר שחם, שהציג בשנה החולפת תשואה של 12.3% במסלול עד גיל 50 שלו. ואולם, מדובר בשוק שבו יש פער אדיר בין קרנות גדולות לקטנות, כשאת הדירוג של הגדולות (שאוחזות יחדיו בכ-96% מהשוק) מובילה הראל גילעד, שרשמה בשנה החולפת את התשואה השנייה בטיבה בענף: 9.1%.

אגב, הראל שנייה בדירוג גם בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים. מי שעוד בולטת לחיוב בשוק הפנסיה היא כלל פנסיה של כלל ביטוח, שרשמה בשנה שעברה תשואה של 8.9%, כשגם בביטוחי המנהלים היא ניצבת בפסגה, אחרי הראל. 

ביטוחי המנהלים

האתגרים של מנהלי ההשקעות המובילים

שוחחנו עם שלושת המנהלים המצטיינים בשוקי ביטוחי המנהלים והפנסיה המקיפה, ביחס למה שאפיין את 2017 ומה שצפוי ב-2018, והם הציגו קונצנזוס מסוים לגבי כך שהמגמה החיובית כנראה תימשך, אך גם תהיה צנועה בהרבה מזו של 2017.

יניב כהן, מנהל מחלקת השקעות עמיתים בקבוצת הפניקס, שהוביל אשתקד את הפניקס להצטיינות בתשואות בשוק הפוליסות המשתתפות ברווחים, אומר היום ל"גלובס" כי "בשנה שעברה לא היה לנו משהו מיוחד" כשהוא הדגיש כי "רמת הסיכון שלנו לא הייתה גבוהה יחסית" תוך שהוסיף כי "2017 הייתה שנה שבה כל נכסי הסיכון נתנו תשואה חיובית משמעותית - בעיקר מניות בחו"ל, מניות בישראל, כשגם האג"ח הקונצרניות פה ובחו"ל נתנו תשואות טובות, אפילו שהייתה שונות גדולה בתוך המניות. בשנה החולפת היינו בראש למרות רכיב מנייתי נמוך יחסית, בעיקר בגלל בחירת מניות נכונה בארץ ובחו"ל".

כבר שנים שהריביות הנמוכות ממריצות את מחירי הנכסים. זה יימשך ב-2018 או שהאיום יתממש?

"ככל שהריבית הנמוכה נמשכת זמן רב יותר זה מקטין את התשואה הנדרשת מנכסי סיכון ולכן זה מעלה את המחיר של הנכסים הללו. זה אומר שהמכפילים במניות יותר גבוהים והמרווחים באג"ח הקונצרניות יותר נמוכים, אך מהצד השני הפרמטרים מלמדים על שיפור כלכלי בכל הכלכלות המובילות בעולם. בתחילתה של 2018 נראה לנו שהיא עומדת להמשיך את המגמה החיובית, אך אולי לא באותה עוצמה. איני חושב שהמדדים בחו"ל יעלו 20% גם השנה, וזה גוזר כמה היבטים. בשל כך אנו פועלים להגדיל את הרכיב הלא סחיר בתיקים, גם באשראי, גם בנדל"ן וגם בהשקעות פרטיות".

מה הסיכונים שאתה רואה בהסתכלות קדימה?

"עליית תשואות, שבינתיים קורית בארה"ב אך לא מתגלגלת לשאר העולם ובטח שלא לישראל. בינתיים גם האינפלציה נשארת נמוכה, אך אם היא תעלה והתשואות הארוכות יעלו איתה זה גורם סיכון. וכמו שנה שעברה יש הרבה סיכונים גיאופוליטיים, ששנה שעברה לא התגשמו - למשל, החשש שהיה אשתקד מהשפעות של הנשיא טראמפ, שבינתיים לא עשה רע לשווקי ההון".

גם סמי בבקוב, מנהל ההשקעות הראשי של קבוצת הראל, שמוביל את התשואות בקרב קרנות הפנסיה הגדולות, רואה מגמה חיובית נמשכת אך גם עלייה באתגרים, ואומר כי "מה שאפיין את 2017 זה שנכסי סיכון נתנו תשואות מאוד טובות, כששווקי המניות בכל העולם נתנו כ-20%, וגם שוקי האג"ח הקונצרניות נתנו תשואות מרשימות של 6% עד 8%. השילוב של שני הדברים הללו, כולל תרומה של הנכסים הלא-סחירים, יצרו תשואה מרשימה".

בהסתכלות על 2018, מה אתה צופה שיקרה?

"אנו צופים ש-2018 תהיה שנה חיובית, אך אנו מעריכים גם שהעוצמה של העליות לא תהיה כמו זו שהייתה ב-2017, אלא נמוכה יותר. זאת מכיוון ששוקי האג"ח יתפקדו כנראה פחות טוב מאשר ב-2017, הגם שאנו מאמינים ששוקי המניות ימשיכו להיות טובים, גם אם פחות מ-2017. אנו מדברים כיום על רמות שווי ראויות בשוקי המניות וקשה לנו לראות את המגמה החיובית שנמשכה גם בתחילת השנה תימשך - סביר שתבוא רגיעה במניות ואולי אף תיקון. אבל, לא רואים שינוי מגמה, כי תנאי הרקע עדיין נראים כתומכים בשוקי המניות, כשהריביות עדיין יחסית נמוכות ועדיין החברות מצליחות להגדיל את הרווחיות, וגם עדיין מדובר בצמיחה כלכלית בכל השווקים בעולם. זה אפיין את 2017 וימשיך לאפיין גם את 2018".

גם דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם, שיתף אותנו בדעתו על שוקי ההון בעת הזו: "מה שעבד לנו טוב מאוד ב-2017 זה רכיבי הסיכון, בדגש על המניות. אנו מתוך בחירה הורדנו סיכון רב דרך האג"ח הקונצרניות ולעומת זאת העלנו את המניות, מאחר והנחנו שראוי לקחת את הסיכון דרך מניות כי באג"ח הקונצרניות המרווחים מאוד נמוכים. מכאן הערכנו שהאפסייד במניות ובאג"ח הקונצרניות נוטה מאוד לטובת המניות, ואילו הדאון סייד די דומה. מה שעוד שיחק לטובתנו הוא שלא היינו בשנה שעברה בסקטור הפארמה ובסקטור הגז והנפט, ומנגד היינו בפוזיציה גדולה על הבנקים בארץ וסקטור הטכנולוגיה בחו"ל".

לדעתך, השווקים בבועות?

"לא. השווקים לא בבועות, ובסך-הכול הם משקפים תמונת ראי של סביבת הריבית. זה אומר שהריבית נמוכה בפרספקטיבה היסטורית בכל העולם, וזאת על אף שבארה"ב היא עולה. השווקים לא בועתיים והם היכן שהם כעניין של אלטרנטיבה. יש אמנם עלייה של המכפילים, בגלל שהחלופה נמוכה. מנגד, רואים גם שלא רק מדובר במכפילים גבוהים כי אם גם הוספת שווי מאוד משמעותית בחברו תהטכנולוגיה, שלא הייתה בעבר. חברות כמו אפל, גוגל, מיקרוסופט ואמזון, למשל, לא היו שוות בעבר את מה שהן שוות, ולכן אני חושב ששוקי המניות בטוח לא בועתיים גם אם הם לא זולים".

מה אתה צופה ל-2018?

"בינתיים היא המשך די ישיר של 2017, אך איני מתנבא על העוצמה של המגמה שתהיה בה. להערכתי כל עוד שלא יבוא משהו אקסוגני אין סיבה שמשהו ישתנה. בסופו של דבר בעולם הריביות נמוכות, אין אינפלציה, ואין סיבה להעלאת ריבית משמעותית, ולכן האלטרנטיבה של המניות היא אלטרנטיבה טובה, מה גם שיש צמיחה והסביבה תומכת לשווקי המניות".

עוד כתבות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית