גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עניין של טיימינג: איך לשפר את סיכויי ההצלחה של ההשקעה

היכולת שלנו לחזות את העתיד מוגבלת, ולכן אין דרך יעילה לתזמן כניסה לשוק או יציאה ממנו ■ עם זאת, פה נכנס אלמנט תדירות עדכונו של אפיק השקעה, שקובע את יכולתו להגיב בזמן לאירועים ■ למדריך קרנות נאמנות

טיימינג/ : איור א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock
טיימינג/ : איור א.ס.א.פ קרייטיב / Shutterstock

אומרים שתזמון זה הכול בחיים. הכלל הזה נכון כמעט בכל דבר ביומיום שלנו, והוא בוודאי נכון בתיק ההשקעות שלנו. כל מי שהשקיע בנייר ערך יום לפני זינוק בערכו, או לחילופין מימש השקעה במניות רגע לפני מפולת בשוק, מכיר ומבין את חשיבות התזמון.

לצערנו, היכולת שלנו לחזות את העתיד מוגבלת עד כדי לא קיימת, ולכן אין דרך יעילה לתזמן כניסה לשוק או יציאה ממנו. עם זאת, יש מקרים שבהם באפשרותנו לשפר במקצת את הסיכוי להצלחה ולהטות את הכף לטובתנו.

תגובה מאוחרת בתל בונדים

מקום בולט בעולם ההשקעות שבו ניתן לשפר את ביצועי התיק באמצעות תזמון יעיל, הוא השוק הקונצרני. אפיק זה מהווה חלק נכבד מתיקי ההשקעות הפרטיים והמוסדיים כאחד, ומכאן שכל פעולה שנבצע בו בזמן, תאפשר לשפר את התשואה הכוללת שלנו בתיק.

למה הכוונה? בניגוד לשוקי המניות ואיגרות החוב הממשלתיות, בהם המסחר בבורסה מושפע בעיקר מאירועים "כלכליים", כלומר מדיווחים על פעילות החברות או ציפיות הריבית, שמשנים את התמחור של אותם נכסים, בשוק הקונצרני יש לא מעט אירועים "טכניים" מסוג "Corporate Acts" שמשפיעים על שערי הסדרות.

מדובר, בין היתר, בשינויי דירוג, הרחבות סדרה, הנפקות חדשות, הצעות רכש ופדיונות מוקדמים לאיגרות החוב הנסחרות בשוק. אירועים אלה מחייבים את מדדי האג"ח שבהם אנו משקיעים לשקף את השינויים האלה, אחרת לא תתקבל התוצאה האופטימלית עבור המשקיעים.

במדדי התל בונד, שמתעדכנים רק פעמיים בשנה (בחודשים מאי ונובמבר), התגובה לאירועים הללו היא לרוב מאוחרת. זה יוצר מצב בו סדרת אג"ח קונצרנית שמונפקת לראשונה, נמצאת מחוץ למדדי התל בונד כ-100 ימים בממוצע עד לכניסתה למאגר המדדים.

עיוות זה משפיע באופן ישיר על תשואת מדדי התל בונד, כיוון שחלק ניכר מהתשואה שמניבות איגרות חוב חדשות מגיע בחודשים הראשונים לאחר ההנפקה, לפני כניסתן למדדים.

ניקח לדוגמה סדרת אג"ח חדשה שהונפקה במהלך השנה החולפת - ביג ט'. סדרה זו הונפקה בתחילת יוני 2017 ונכנסה למדדי התל בונד בעדכון התקופתי של אמצע נובמבר - 156 ימים לאחר יום המסחר הראשון. בתקופה זו הניבה סדרת האג"ח למשקיעים תשואה של 5.7% - כמעט פי 3 מהריבית השנתית הנקובה בנייר!

ישנם לא מעט מקרים דומים נוספים מידי שנה, ומהמחקר שערכנו עולה כי ככל שחולף זמן רב יותר בין ההנפקה הראשונית לכניסה למדדי התל בונד, כך "מתפספסת" לה תשואה רבה יותר עבור המשקיעים במדדי התל בונד.

אג"ח "אמריקאיות" כמשל

אם התשואות העודפות שהניבו ביג וסדרות קונצרניות נוספות טרם כניסתן למדדי הבורסה נראות לכם כאירועים נקודתיים שאינם מעידים על הכלל, יש מקום אחר בשוק שלנו ששם כבר לא ניתן להטיל ספק בדבר חשיבות התזמון - אג"ח "אמריקאיות".

אותן אג"ח של חברות שהתאגדו מחוץ לישראל מציפות בשנים האחרונות את השוק הקונצרני בארץ, וכאן ניתן להמחיש באופן ברור את הפער בין כניסה של סדרה למדד זמן קצר לאחר הנפקתה בבורסה לבין כניסה מאוחרת שלה.

אפיק השקעה זה נעקב על-ידי שני מדדים בעלי מאפיינים דומים יחסית: תל בונד גלובל ואינדקס קונצרני חב' נדל"ן זרות (גילוי נאות: הכותב הינו בעל השליטה באינדקס). ברמת פוטנציאל התשואה הנוכחי, שני המדדים מתומחרים בתשואה דומה לפדיון. יחד עם זאת, אחד ההבדלים הבולטים בין המדדים הוא תדירות העדכון - המדד של אינדקס מתעדכן אחת לחודש לעומת עדכון חצי שנתי במדד התל בונד.

ההבדל הזה, שלכאורה אינו אמור לשנות יותר מדי בשורה התחתונה, משפיע באופן ניכר על ביצועי המדדים. על מנת לבחון את השפעה זו, ערכנו בחינה מקיפה לביצועים של כל סדרות האג"ח הזרות שנכנסו למדדי התל בונד במהלך 2017, מיום המסחר הראשון שלהן בבורסה ועד לכניסתן למדדי התל בונד.

התוצאה הפתיעה אפילו אותנו - איגרות החוב ה"אמריקאיות" הניבו בממוצע תשואה חיובית של 5% על פני כ-110 ימים לפני כניסתן למדדים. מדובר בתשואה משמעותית מאוד שממנה לא נהנו משקיעים במדד תל בונד גלובל (וגם בתל בונד השקלי), ואילו מרביתה כן נכללה במסגרת הביצועים של מדד אינדקס קונצרני חב' נדל"ן זרות.

מעבר לכך, גם פיזור הסיכון במדד מושפע לרעה מהתגובה המאוחרת של מדדי הבורסה. תל בונד גלובל מורכב כיום מ-24 סדרות קונצרניות בלבד לעומת 37 במדד של אינדקס העוקב אחר האג"ח ה"אמריקאיות".

הפתרון - עדכון חודשי

הפתרון לבעיית התזמון פשוט למדי. במקום לעדכן את הרכבי המדדים רק פעמיים בשנה, למה לא לעדכן אותם כל חודש? פרקטיקה זו נהוגה במרבית מדדי האג"ח בעולם, שרבים מהם מחושבים על-ידי ענקיות דוגמת בלומברג ברקליס ו-Markit.

גם מדדי האג"ח הישראליים של אינדקס מתעדכנים בתדירות חודשית, כאשר בכל עדכון ישנו מספר קטן יחסית של שינויים. העדכון החודשי מביא לשילוב אג"ח שהונפקה תוך 15 ימים בממוצע מרישומה למסחר, כך שההסתברות שהמשקיעים במוצרי המדד יפספסו את התשואות של אותן סדרות חדשות קטנה מהותית ביחס לעדכון בתדירות חצי-שנתית.

חשוב להדגיש כי התגובה המאוחרת הנובעת מעדכון חצי שנתי במדדי האג"ח אינה נגמרת בסדרות שלא נכנסו למדדים בזמן, אלא נוגעת גם לסדרות שלא נגרעו מהמדדים בזמן.

ב-29 באוקטובר 2015, הורידה סוכנות הדירוג מעלות את דירוג האשראי של חברת מבני תעשיה לרמה של BBB על רקע משבר ברוסיה שפגע בנכסי החברה והגדיל את רמת המינוף שלה. חודשיים לאחר מכן ירד דירוג האשראי של החברה בדרגה אחת נוספת לרמה של BBB.

רמת הדירוג הנמוכה יחסית העידה על סיכון לא מבוטל למחזיקי סדרת האג"ח. יחד עם זאת, סדרה י"ד של מבני תעשיה המשיכה להיות חלק ממדד הדגל של הבורסה - תל בונד 20 - עד לחודש אפריל 2016.

מבלי להיכנס לשאלה "הכלכלית" אם נכון לגרוע סדרת אג"ח בשל הפחתת דירוג, יש להבהיר שמדדי התל בונד המרכזיים מכילים תנאי סף קשיח המתיר אליהם כניסה רק לסדרות עם דירוג של A- לפחות. אז כיצד ייתכן שסדרה בעלת דירוג הנמוך מדירוג הסף למדד תל בונד 20 נכללה בו במשך כמעט חצי שנה?

הסיבה היא שהפחתת הדירוג הנ"ל לא היוותה עילה לגריעת הסדרה מהמדד וכך יצא שהמשקיעים במדד נאלצו להיות חשופים במשך חצי שנה לסדרה בעלת סיכון לא מבוטל.

גם במקרה דנן, הפתרון המתבקש הינו עדכון חודשי. במצב זה, במידה ודירוג של סדרה מסוימת ירד אל מתחת לרף דירוג הכניסה שהוגדר במדד, אותה סדרה תיוותר בו, לכל היותר, עד חודש. באופן זה, התגובה לאירוע החריג מגיעה בזמן סביר והמשקיעים נצמדים לביצועים של אפיק ההשקעה בו בחרו להיחשף.

■ הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמדדים המצוינים לעיל מוצעים כמוצר השקעה על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו. 

המשקיעים בתל בונד פספסו תשואה ממוצעת של 5 שהניבו האגח הזרות

עוד כתבות

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

אל על לא תפעיל טיסות חילוץ דרך מצרים - כך תוכלו בכל זאת לחזור לישראל

בחברות התעופה הישראליות נערכים לקראת מבצעי חילוץ ישראלים מחו"ל לנתב"ג ● על פי ההערכות, מדובר בלמעלה מ-100 אלף ישראלים שיזדקקו לחילוץ ● באל על ובישראייר נערכים קודם כל לחילוץ לקוחות החברה ללא עלות ● בארקיע מפרסמים מועדים חדשים לטיסות חילוץ

מטחים בגליל (ארכיון) / צילום: דוברות כבאות והצלה לישראל, מחוז צפון

פגיעת רסיסים בבית פרטי במרכז, ללא נפגעים; מוקדם יותר פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל

לאחר האזעקות: דיווח על פגיעת רסיסים בבית פרטי, לא היו דיירים בבית ● צה"ל בגל תקיפות בלבנון אחרי פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל ● כוחות קרקעיים נכנסו לדרום לבנון • דיווח: המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • במקביל: דיווחים על פיצוצים בטהראן, באספאהן ובתבריז • עדכונים שוטפים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת על יום המסחר בשווקים

היום לא יתקיים מסחר בתל אביב לרגל חג הפורים ● הבורסה המקומית הציגה את עוצמתה לנוכח המלחמה עם איראן וסיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים ● ירידות חדות בבורסות אסיה, מחירי הנפט ממשיכים לזנק ● וול סטריט ננעלה במגמה מעורבת, סקטור הטכנולוגיה התאושש ● וגם: אנליסטים מעריכים מדוע הבורסה בניו יורק נותרה ללא פגע, בניגוד לרוב השווקים בעולם ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

כלי רכב חדשים בנמל המפרץ / צילום: יח''צ

רשות הספנות והנמלים: לאחסן כלי רכב בנמלים רק לשלושה ימים

רשות הספנות והנמלים הורתה לנמלים במפרץ חיפה ואשדוד שלא לאכסן כלי רכב חדשים נוספים ● המשמעות: אוניות להובלת רכב יופנו לנמלים זרים ועלולים להיווצר עיכובים משמעותיים במסירות כלי הרכב

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

מטה אמזון / צילום: Shutterstock

העדיפו את המפרציות על פני ישראל ומשלמות את המחיר

מדינות המפרץ הפכו בשנים האחרונות ליעד מועדף לחוות השרתים של ענקיות הטכנולוגיה בזכות אנרגיה זולה והטבות מס, בזמן שהאטרקטיביות של ישראל ירדה בשל המלחמה ● כעת, המתקפות על האמירויות, בחריין וסעודיה חושפות את הסיכון הביטחוני באזור, כאשר אמזון מדווחת על פגיעה בשירותי הענן

צילומים: AP-Vahid Salemi, Evan Vucci, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מומחים מעריכים: וול סטריט תרוויח מהמלחמה. בתנאי אחד

וול סטריט צפויה להיפתח בירידות בעקבות המלחמה עם איראן והמתיחות הגיאו-פוליטית, אך אם המערכה תהיה קצרה היא עוד עשויה להרוויח ● כיצד יושפעו מניות ענפי התעופה, האנרגיה והחברות הביטחוניות בוול סטריט ● וגם: אילו מניות ישראליות שנסחרות מעבר לים עשויות להרוויח מכך

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

שרית שטיינר מנהלת תיקים בכירה פעילים / צילום: סיון פרג

מנהלת ההשקעות שטוענת: אלה שני האירועים שיכולים להחליש את השקל

שרית שטיינר, מנהלת תיקים בכירה ב"פעילים", מעדיפה את הבורסה בת"א גם לאחר העליות החדות בעקבות המלחמה, בזמן שבוול סטריט "בלי AI הצמיחה מתונה בהרבה" ● מעריכה שהנדל"ן המניב והאנרגיה ייהנו אחרי המלחמה, לצד סקטור מניות הגז שהן "עוגן סולידי" בתיק

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?