גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה בשווי עשרות מיליוני שקלים לעיריית ת"א בבית המשפט

ביהמ"ש המחוזי קבע כי חדרי שירותים קומתיים בבנייני משרדים לא יחויבו בארנונה ■ עפ"י ההערכות, אם העירייה לא תערער לעליון, יוגשו נגדה תביעות להשבת כספים

כספי ארנונה / צילום: שאטרסטוק
כספי ארנונה / צילום: שאטרסטוק

אין לחייב שטח שירותים קומתיים בבנייני משרדים בארנונה - כך עולה מהחלטה שקיבל לאחרונה בית המשפט המחוזי תל-אביב. פסק הדין ניתן בהמשך לשני ערעורים שהגיש מנהל הארנונה של עיריית תל-אביב על החלטת ועדת הערר לענייני ארנונה, שקבעה כי השירותים במסדרון הקומתי בבנייני משרדים, הפתוחים ומשמשים את כל באי הקומה, הם שטח משותף הפטור מארנונה. ניסיון העירייה נכשל, והשופט אליהו בכר דחה את הערעורים וקבע כי השירותים הקומתיים הם רכוש משותף הפטור מארנונה, וחייב את עיריית תל-אביב בהוצאות משפט בסך 20 אלף שקל.

על פי הערכות, אם העירייה לא תערער על פסק הדין לבית המשפט העליון, יוגשו תביעות פרטניות להשבת כספי ארנונה ששולמו בגין שירותים בבנייני משרדים, העשויות להגיע לעשרות מיליוני שקלים.

בית המשפט דן כאמור שני מקרים שבהם חייב מנהל הארנונה של עיריית תל-אביב, בשנת 2015, דיירים בבנייני משרדים בתשלום ארנונה בגין השירותים המשותפים בקומה, לפי חלקם היחסי. בשני המקרים לא היו הדיירים המשרד היחיד בקומה, ועשו שימוש בשירותים במשותף עם משרדים נוספים בקומה.

במקרה אחד, חויב דייר המחזיק במשרד בן 113 מ"ר בבניין ברחוב בית עובד 15 בתוספת שטח לחיוב של 4.2 מ"ר, המהווה את חלקו היחסי בשטח השירותים הקומתיים. במקרה השני, חויב דייר המחזיק במשרד בן 127.5 מ"ר בבניין ברחוב מנורת המאור 3 בתוספת שטח לחיוב של 6.87 מ"ר.

שני הדיירים הגישו השגות למינהל הארנונה של עיריית תל-אביב ונדחו. על כך הם הגישו עררים לוועדת הערר לענייני ארנונה שקיבלה את טענתם. מנהל הארנונה של עיריית תל-אביב לא ויתר, והגיש שני ערעורים לבית המשפט המחוזי שאוחדו לפסק דין אחד.

בשני המקרים לא הייתה מחלוקת כי מדובר בשירותים קומתיים מחוץ למשרדים המאוכלסים, וכי באותה קומה ישנם משרדים נוספים העושים שימוש בשירותים שאינם נעולים ולאף דייר אין זכות קניינית או חוזית בהם, ועל כן גם האחריות לתפעולם וניקיונם אינה של הדיירים. בית המשפט נדרש לקבוע האם מדובר בשטח משותף הפטור מארנונה, או בשטח בו נעשה שימוש משותף, כטענת העירייה, שניתן לחייב בגינו בארנונה על פי חלק יחסי של כל דייר בקומה.

בשני המקרים קבעה ועדת הערר כי מאחר שהשירותים נמצאים מחוץ למשרדים עצמם, בקומה שבה מספר משרדים העושים בהם שימוש, הרי ששטח השירותים פטור מארנונה.

יצוין כי צו הארנונה של עיריית תל-אביב לשנת 2016 קובע כי "שטח משותף בבניין או בקומה שרובו אינו משמש למגורים, לא יחויב, למעט בניין או קומה אשר לפחות 80% מהשטח הלא משותף בה מוחזק על ידי מחזיק אחד. שטחים משותפים אלו יחולקו ויחויבו באופן יחסי בין המחזיקים".

מנגד טען מנהל הארנונה כי השירותים הקומתיים אינם שטח משותף אלא שטח "המוחזק במשותף" ועל כן על כל הדיירים בקומה לשלם ארנונה בגינו. מה גם ששירותים הם הכרחיים לקבלת רישיון עסק.

בכר דן בשאלה מהו שטח משותף, וקבע כי "למשיבים אין שליטה על חדרי הנוחיות ואין להם יכולת לנצלם לצרכים שונים". הוא קבע כי לא מתקיימת הדרישה לקיום "זיקה וייחודיות" הקושרת בין שטח השירותים למשרדים ולא מספיקה הנחיצות שלהם למשרדים כפי שמנהל הארנונה טוען. הוא הוסיף כי "אין מחלוקת כי השימוש בחדרי הנוחיות אינו שימוש עיקרי ולא נטען כי מי מהמשיבים משתמש בחדר הנוחיות כמשרד".

עם זאת, בכר ציין כי אם היה מוכח שהמשיבים עושים שימוש ייחודי בשירותים, ההחלטה הייתה כנראה שונה. בכר דחה את הערעורים וקבע כי אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הערר שקבעה כי חדרי הנוחיות הנמצאים מחוץ למשרדי המשיבים במסדרון הקומתי הם שטח משותף הפטור מארנונה וחייב את מינהל הארנונה בהוצאות משפט בסך 20 אלף שקל, 10,000 שקל לכל תיק.

לדברי עו"ד מוטי איצקוביץ ממשרד כץ, גבע, איצקוביץ (KGI) המתמחה במיסוי מוניציפלי, "במשך שנים מנסה עיריית תל-אביב לשנות את שיטת המדידה שלה ובכך להגדיל את הכנסותיה מארנונה. אולם, שינוי כזה לא ניתן לבצע ללא שינוי החוק, ולכן העירייה כל העת מחפשת דרכים יצירתיות לחייב שטחים משותפים בארנונה. מקרה אחד היה חיוב של שטחי המעבר והתמרון בחניונים. ניסיון זה של העירייה נדחה על ידי בית המשפט העליון, בפסק דין בו ייצגנו את אפריקה ישראל, שם קבע בית המשפט כי לא ניתן לחייב שטחים אלה בארנונה בשל היותם שטח משותף.

כעת ניסתה העירייה פעם נוספת בדרך יצירתית לחייב חדרי שירותים הממוקמים בבנייני משרדים, למרות שהם משמשים את כלל העוברים והשבים בבניינים. בפסק הדין נדחה ניסיון זה של העירייה להחריג את חדרי השירותים משיטת המדידה ולהטיל עליהם חיוב בארנונה".

תגובת עיריית תל-אביב-יפו: "העירייה עדיין לומדת את פסק הדין. עם זאת, חשוב להבהיר, כי פסק הדין אינו קובע כי לא ניתן לחייב שירותים קומתיים בבנייני משרדים בארנונה, אלא כי מדובר ב'שטח משותף', בכפוף לסייגים שנקבעו לכך בפסק הדין, וככזה יש לחייבו בהתאם להוראות שנקבעו בצו הארנונה לחיוב שטחים משותפים".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת