גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקן 21 בפינוי-בינוי: היטל ההשבחה נופל בין הכיסאות

תקן 21 הוחל במטרה לקבוע האם קיימת התכנות כלכלית לפרויקטי פינוי-בינוי ■ אולם לעתים מושת היטל השבחה על היזם, אשר מעביר את הפרויקט אל מתחת לרף הרווחיות הקבוע בתקן ■ כיצד ניתן להתגבר על בעיה זו?

תקן 21. בוחן היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות /צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תקן 21. בוחן היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות /צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין

פרויקטים מסוג פינוי-בינוי נחשבים לאתגרים המורכבים ביותר בשוק הנדל"ן הישראלי המודרני. מדובר בפרויקט ארוך וממושך המלווה באי-ודאות תכנונית, משפטית וכלכלית. במצב עניינים שכזה קשה להגיע להסכמות, מה שמרחיק לא מעט יזמים ומאריך את משך הפרויקט.

חלק מהבעיות האלה אמורות היו להיפתר באמצעות תקן 21, שנכתב בדצמבר 2012, ובשמו המלא: "תקן מספר 21 בדבר פירוט מזערי נדרש בשומות מקרקעין המבוצעות לצורך בדיקה שמאית כלכלית לתוכנית פינוי-בינוי". זהו תקן שנכתב על ידי מועצת שמאי המקרקעין, לצורך הסדרת התהליך בין שלושת הגורמים המרכזיים בפרויקטי פינוי-בינוי: הדיירים, היזם והרשויות המתכננות (ועדות התכנון).

היום, כחמש שנים לאחר שהוחל, אפשר כבר לבדוק: האם הוא השיג את מטרתו? "בחלקו הראשון עוסק תקן 21 בבחינת הכדאיות הכלכלית לתוכנית פינוי-בינוי", מסביר ירון מלול ממשרד 'האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין בע"מ'. "בחינת הכדאיות היא למעשה דוח היתכנות כלכלי הבוחן את התוכנית (התב"ע) המוצעת. הבדיקה כוללת ניתוח מוקפד של התקציב (סך עלויות ההקמה - י.נ.), לרבות תשומת לב לעלויות נוספות וייחודיות כמו הוצאות משפטיות (עו"ד מטעם הדיירים - י.נ.), שכ"ד לדיירים, עלויות ההובלה והפיקוח, הקמת מִנהלת לשכונה וכדומה. נוסף על כך נערכת בדיקה לתמורות שאותן מקבלים הדיירים - הן ברמת הדירה הטיפוסית והן ברמת הדירה הספציפית".

תוצאת בחינת הרווחיות על פי חלקו הראשון של תקן 21 היא אחד הנושאים המהותיים בהליך הכרזת התוכנית כפרויקט פינוי-בינוי. פועל יוצא של הכרזה זו הינו הפטור או אי-הפטור שניתן ליזם בנוגע לתשלום היטל ההשבחה לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, וזו נקודת חיכוך מובהקת: על מנת ליהנות מפטור בהיטל השבחה, על היזם לעמוד בכמה תנאים. אחד התנאים המהותיים הוא רמת רווחיות התוכנית בהשוואה לשיעור הרווחיות הקבוע בתקן. רף הרווחיות נקבע בשלב הבדיקה הראשוני על 25%-30 מההשקעה. הרף המקובל כיום לקראת תום הבדיקה הינו 20% רווח, לפני "העמסת" תקציב עבור היטל השבחה.

"בעזרת תקן 21 אפשר לאחר בחינת התוכנית, להבין ולקבוע בצורה מהימנה אם היא רווחית מספיק, כדי שאפשר יהיה 'לצאת לדרך'", מסביר מלול. "אם הרווחיות גבוהה מהרף שנקבע, ניתן להפחית את היקף יחידות הדיור (כדי להשיב את הפרויקט לרף שקובע תקן 21 - י.נ.), או לחילופין להשית חבות בגין היטל השבחה, ואם היא מתחת לרף - יש לחשב מסלול מחדש ולבדוק כיצד להעלות את הרווחיות לצורך יצירת איזון בין כל הגורמים המעורבים".

בחינת התוכנית בהתאם לתקן 21 שונה במעט מדוח אפס (דוח לבחינת כדאיות של פרויקט נדל"ני רגיל'), ובכמה מישורים. כך לדוגמה, התקן אמור להתייחס להוצאות מיוחדות שאינן קיימות בפרויקט רגיל ושהוזכרו קודם, כמו עלויות פינוי הדיירים, עלות שכר הדירה לדיירים המפונים, עלויות ההובלה ועוד. מצד שני, הוא אינו אמור להתחשב בהוצאות יזמיות, כגון הוצאות שכר הטרחה לקבלן החתימות (פונקציה רווחת בפרויקטים נדל"ניים, אך לא הכרחית) - הוצאה אשר לא נחשבת כגורם שמשפיע על הרווח בבוא היזם לבקש פטור מהיטל השבחה בפרויקט פינוי-בינוי, וזאת למרות שבדוח אפס היא כן תיחשב כזו.

"ישנן עוד כמה פעולות כאלו, שמבחינת תקן 21 נתפסות כהוצאה או כקיטון בהכנסה על חשבון רווח היזם בפרויקט", אומר מלול. "לדוגמה, בפרויקטים מסוג פינוי-בינוי מקובל להוסיף שטח של 25 מ"ר, מרפסת וחניה לכל בעלי הדירות במתחם. אך מה אם הקבלן החליט לתת לדיירים תוספת של 50 מ"ר? האם ניתן לראות זאת כהוצאה לצורך בחינת גובה היטל ההשבחה המצדיקה מתן פטור מתשלום ההיטל? או שמא יש לבחון את מתן הפטור שלא מעיני היזם הספציפי ושיקולי הרווחיות שלו?". אלו, למעשה, שאלות שאיתן מתמודדים אנשי ועדות התכנון והבנייה כמעט בכל פרויקט פינוי-בינוי כיום.

לבדוק גם מול הבנק

בנקודה זו אפשר לקבוע כי תקן 21 הוא, למעשה, יוזמה טובה וחשובה: לא עוד תלות בתוצאת פעילות היזם (לעיתים על חשבון הפחתה באחוזי הרווח שלו), אלא בחינת היתכנות הפרויקט בעיניים אובייקטיביות, בהתאם לרף רווחיות אחיד (שעומד כיום על 20% בשלבים הסופיים של הגשת התוכנית לרשויות התכנון). לדעת מלול, ניתן לחדד את תוצאתו של ההליך הזה: "אם הפרויקט הנבחן במסגרת תקן 21 רווחי (לפני הכללת תקציב עבור היטל ההשבחה), בשיעור גבוה מ-20%, אזי תחול חבות בהיטל השבחה. אך אם השיעור נמוך מ-20%, יינתן פטור ועל כן יש לתת לוועדה המקומית סמכות להעניק פטור מהיטל ההשבחה בגובה משתנה ובהתאם לכושר הספיגה של הפרויקט, וזאת עד לרווחיות המקובלת לצורך קבלת ליווי פיננסי".

ומדוע החידוד הזה חשוב כל כך? במצב העניינים כיום יכול להיווצר מצב שבו פרויקט עם שיעור רווחיות גבוה במקצת מ-20% יחויב על ידי הוועדה המקומית בהיטל השבחה והרווחיות תופחת משמעותית, מה שיכול להשפיע עוד יותר בדוח אפס שיוגש לבנק. מצד שני, יכול להיות פרויקט שרף הרווחיות שלו נמוך רק במעט מ-20%, ויקבל פטור מלא מהיטל השבחה. כך, למעשה, קשה לקבוע אם רף הרווחיות שנקבע במסגרת תקן 21 אכן משיג את מטרתו, שכן האיזון שהוא יוצר הוא עדין מאוד. במיוחד בפרויקטים גדולים ומורכבים: שיעור רווחיות גבוה במעט מהקבוע בתקן יכול ליצור מצב שבו רווחיות הפרויקט תהיה בעוכריו - ממש כמו שהדגמנו זה עתה.

אם כן, מהי הדרך הטובה ביותר לשיפור המצב, ולהתנהלות נכונה סביב היטל ההשבחה בפרויקטים לפינוי-בינוי? כאן ממליץ מלול על הטלת חבות בהיטל השבחה בשיעורים שונים, ובהתאם ליכולת הפרויקט, בין היתר על ידי יצירת אחידות בין הדיווח שמוסר היזם לבנק המלווה לבין בקשתו לקבלת פטור מהיטל ההשבחה באמצעות תקן 21. "ההשוואה נחוצה למניעת מחלוקת או אי-התאמה באומדני יסוד הכלולים בשתי חוות הדעת, הן לבנק והן לוועדה - עלות בנייה ישירה, הוצאות כלליות ומימון, רמת מחירים (לרבות הכללת דיווח על מכירות שבוצעו ככל שבוצעו) וכדומה", הוא מסביר. "על כן, אם נוסיף את בחינת הפרויקט אל מול הבנק, ניתן להגיע לתוצאה מדויקת יותר ועימה לבצע בחינה מחודשת למתן פטור מהיטל השבחה או לחיוב בשיעור כלשהו, שבמצב אחר - כפי שקורה היום - ייתכן שלא היה מושת או לא היה נגבה כלל".

ירון מלול, שותף וסמנכ"ל בחברת האושנר-מלול הנדסה ושמאות מקרקעין בע"מ.

לכניסה לאתר הקליקו כאן

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?