גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז להפרטת מבחני הנהיגה: בעיות בטסט הראשון

שתי החברות הזוכות במכרז, טלדור ומילגם, העמידו בראש מערך הניהול המוצע בכירים לשעבר במשרד התחבורה, שאולצו לעזוב את שירות המדינה בעקבות הרשעות בהליכים משמעתיים ■ משרד התחבורה: "הטענות נבחנו ע"י הועדה"

ישראל כץ / צילום ארכיון: תמר מצפי
ישראל כץ / צילום ארכיון: תמר מצפי

מכרז ממשלתי חשוב נקלע לשאלות רציניות בתחום רגיש, של בכירים בשירות הציבורי, שאחרי סיום תפקידם חוברים למיזמים ותאגידים בתחום שבו עסקו בתפקידם הממשלתי. זהו המכרז להפרטה של שירות מרכזי עליו אחראית המדינה ואותו מספק עד כה משרד התחבורה והבטיחות בדרכים: המכרז להקמה ותפעול של מערך המבחנים המעשיים הנדרשים לצורך קבלת רישיון נהיגה, ובעברית - הפרטת הטסטים לרישיון נהיגה, ענין שמשרד התחבורה מייחס לו חשיבות ציבורית ראשונה במעלה, ויש לו השלכה על איכות הנהיגה וחיי אדם.

חלק מהבעיות במכרז הן שגרתיות ומקובלות במכרזים כאלה, למשל ערעורי מתמודדים שלא זכו נגד ועדת המכרזים של משרד התחבורה בכל מיני נימוקים טכניים, עתירות לבתי משפט ואפילו לבג"צ, ואין טעם להלאות את הקורא בנפתולי המכרז ובסעיפים השונים.

אבל, במכרז הזה מתעוררת בעיה עקרונית מיוחדת במינה: האם פקיד מדינה בכיר, שהורשע בהליך משמעתי וסולק מהשירות הציבורי בגין עבירת משמעת חמורה הקשורה לסמכותו בתחום רישוי נהיגה, יכול לצאת בדלת המסתובבת ולחזור דרכה כדמות מובילה של תאגיד פרטי להפעלת סמכות באותו תחום בדיוק שממנו סולק בעבר?

30 מיליון שקל לשנה

המכרז של משרד התחבורה הוא ל"הקמה והפעלה של מערך המבחנים המעשיים לצורך קבלת רישיון נהיגה". זהו מכרז מורכב מבחינת ניהול כוח אדם, מתקנים ולוגיסטיקה. הזוכים במכרז מחוייבים לקלוט 100 עובדי משרד התחבורה, ובכללם 30 בוחני נהיגה. חשיבות מיוחדת יש כמובן למי שמיועד להוביל את הזכיינים כמנכ"ל, לכישוריו המקצועיים, לניסיונו וליושרתו.

הזכייה במכרז היא לתקופה ראשונה של 3 שנים, שלאחריה יש למדינה יש אופציה להאריך את הזיכיון לעוד שתי תקופות של שנתיים כל אחת, ובסך הכל 7 שנים. במכרז, שבו התמודדו בתחילה 9 חברות, הוגדרו שני אזורים: זכיין אחד לאזור מרכז ודרום כולל תל אביב, וזכיין אחר לאזור צפון, שבו יש קצת יותר מבקשי רישיון נהיגה בכל שנה.

כאשר הסתיימו רוב הקטטות והערעורים, בין המתמודדים לבין עצמן ומול ועדת המכרזים של משרד התחבורה, על אי עמידה בתנאי סף ובקריטריונים נוספים, נקבעו בתאריך 25.12.17 שתי הזוכות: טלדור מערכות מחשבים, הנסחרת בבורסה, זכתה במכרז של אזור הדרום, כולל תל אביב, במחיר של כ-30 מיליון שקל לשנה; חברת מילגם זכתה באזור הצפון, במחיר של כ-32 מיליון שקל לשנה. הסכומים צמודים למדד.

שתי החברות מינו לתפקיד המרכזי של מנהל המיזם הפרטי אישים שהיו בעבר מנהלים בכירים במשרד התחבורה, מנהלים שסיימו את הקריירה שלהם בצמרת משרד התחבורה בנסיבות לא נעימות.

חמאדה: פסילה ל-5 שנים

חברת טלדור מערכות מחשבים מינתה למנכ"ל המיזם שלה את גאנם חמאדה, שכיהן מ-2008 עד 2013 בתפקיד מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה.

גאנם חמאדה הורשע בהתנהגות אלימה במשרדה של פקידה כפופה לו. בין השאר הוא העיף משולחנה קלסרים וניירת, לקח מאפרה כבדה וזרק אותה על צג המחשב שנשבר.

חמאדה הגיע להסדר טיעון, לפיו הוא מסכים להרשעתו ולפרישה כפויה ממשרד התחבורה, וכן לסנקציות של נזיפה חמורה, השבת שווי מסך המחשב, ופסילה למשך 5 שנים מעבודה במשרד התחבורה.

בסיום ההליך המשמעתי נגד חמאדה הוא יצא לחופשה ללא תשלום ומועד שחרורו משירות המדינה נקבע לתאריך 30.5.13.

גאנם חמאדה/ איור גיל ג'יבלי

אלוש: ניצול לרעה של סמכויות

חברת מילגם מינתה למנכ"ל המיזם שלה את דוד אלוש, שהיה מנהל מחוז רישוי באר שבע והנגב במשרד התחבורה. אלוש אולץ לעזוב את שירות המדינה ב-2009, בעקבות הסדר טיעון והודאה בשתי עבירות משמעת חמורות.

העבירה הראשונה קשורה לפקיד בכיר במשרד התחבורה בעבר, יהושוע שדה, שביקש לקבל מעמד של מפקח על בוחני נהיגה. מדובר בהכשרה מיוחדת, הכוללת מבחנים עיוניים ומעשיים בתורת הנהיגה, בהיקף של 360 שעות וחונכות מעשית בהיקף של 120 שעות. בניגוד לנהלים, אלוש ערך לשדה שלוש פגישות בהן נתן הסבר תאורטי קצר, וערך עם שדה מספר נסיעות ו-5 נסיעות ליווי במבחני נהיגה.

אלוש הודיע לסמנכ"ל המשרד, צבי יוזנט, כאילו שדה עמד בהצלחה בהשתלמות המעשית הנדרשת להסמכתו כבוחן נהיגה, והמליץ על המינוי, בלי לפרט את המסלול המקוצר והמנוגד לנוהלים שבו פעל. הסמנכ"ל העניק לשדה את המינוי. אלוש הורשע בסעיף זה בניצול לרעה של סמכויותיו, בהתרשלות במילוי תפקידו ובחריגה מסמכויותיו, בהפרה של כללי האתיקה ובהתנהגות שאינה הולמת את תפקידו כעובד מדינה.

האישום השני קשור לרצונו של הסמנכ"ל יוזנט, ערב פרישתו ממשרד התחבורה, לקבל היתר לניהול מקצועי של בתי ספר לנהיגה. אלוש המליץ לתת לסמנכ"ל יוזנט את ההיתר המקצועי, "שלושה ימים לפני פרישתו של יוזנט, בלא שיוזנט עמד בדרישות הדין".]

אלוש, כך נקבע, ניצל לרעה את סמכויותיו, ובמעשיו "ביקש לקדם תוך ניגוד עניינים את עניינו האישי של מי שהיה הממונה העקיף עליו". הוא הורשע בפגיעה במשמעת שירות המדינה, בהפרת כללי האתיקה ובהתנהגות שאינה הולמת את תפקידו הבכיר בשירות המדינה. מלבד אילוצו לעזוב את שירות המדינה ב-2009, נידון אלוש לנזיפה חמורה, הפקעת משכורת והורדה בדרגה.

דוד אלוש/ איור גיל ג'יבלי

המלצות חמות של עוזי יצחקי

במכרז הזה יש מקום מיוחד למי שהיה עד יוני 2016 מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי. שמו של יצחקי מוזכר לאחרונה בפרשת ח"כ דוד ביטן, והחקירה נערכת בחשדות לפיהם מנכ"ל דניה סיבוס רונן גינצבורג העביר 300 אלף שקל למשה יוסף לצורך קידום תוכנית לתחנות דלק בכביש 6. יוסף הוא איש הקשר העיקרי של ביטן, אשר מצידו פנה בהמשך השרשרת למנהל המטה של שר התחבורה ישראל כץ עידן פרץ, ובסוף השרשרת פרץ ארגן את הפגישות הנדרשות עם מנכ"ל משרד התחבורה דאז, עוזי יצחקי. עד כה ידוע שיצחקי העיד בלהב 433, אך לא ברור האם עדות פתוחה או תחת אזהרה.

בעניינו של גאנם חמאדה מטלדור מסתבר, שיצחקי, שהיה מנהל אגף הרישוי במשרד התחבורה כשפרשת חמאדה התגלגלה בבית הדין למשמעת, וכיהן כמנכ"ל משרד התחבורה כשחמאדה הורחק מהשירות הציבורי, נתן לחמאדה מכתב המלצה חם למכרז הפרטת מבחני הנהיגה.

יצחקי, שהכיר את ההיסטוריה של חמאדה, לא הזכיר כלל במכתב ההמלצה את העבר המשמעתי של חמאדה. מצד שני, הוא הדגיש במכתב, שחמאדה ביצע את תפקידו "תוך הבעת רגישות רבה בעבודה מול צוות העובדים והמנהלים".]

בעניינו של דוד אלוש, המועמד במכרז להפרטת הטסטים מטעם חברת מילגם, הסתבר ענין מוזר לא פחות. יצחקי, כשהיה סמנכ"ל לתנועה במשרד התחבורה וממונה עקיף על אלוש, השתתף בהליך המשמעתי נגד אלוש בשני כובעים: האחד, כנציג משרד התחבורה בהליכים בבית הדין למשמעת, והשני כעד אופי לטובת אלוש.

לפי עדות האופי של יצחקי באותו הליך, משרד התחבורה "רואה באלוש כאחד מעמודי התווך בשדרה המקצועית של המשרד. מדובר באדם אמין, מסור עד מאוד לתפקידו, משרה יושרה ואמינות בהתנהלותו".

ועדת המכרזים קבעה שאין חריגה

המועמדים חמאדה ואלוש חויבו במכרז לפרט עבר פלילי ועבירות בתחום הנהיגה. הם לא היו מחוייבים על פי מסמכי המכרז לפרט את העבר המשמעתי שלהם במסגרת עבודתם במשרד התחבורה, אבל הדברים היו ידועים. בהחלטות של ועדת המכרזים לא היתה התייחסות לכך, למרות הרגישות המיוחדת של מהות התפקיד וחשיבות אמון הציבור בשרות החיונים.

חברת מ.ג.ע.ר שלא זכתה במכרז, באמצעות עו"ד עודד מהצרי ממשרד אייל בליזובסקי, דורשת לפסול את זכיית חברת טלדור ולהחליף אותה בחברת מ.ג.ע.ר. החברה הציגה חוות דעת של עו"ד אסף רוזנברג, מי שהיה הממונה על המשמעת בנציבות שרות המדינה. לדברי רוזנברג, לאור אופי וחשיבות המכרז והתפקיד, ולפי פסיקה של ביהמ"ש העליון, יש לראות את גאנם חמאדה מחברת טלדור כ"עובד ציבור" גם אם אינו מועסק ישירות על ידי המדינה, ובכל מקרה חלה עליו עדיין הסנקציה של פסילת העסקתו במשרד התחבורה למשך 5 שנים, סנקציה שסיומה יהיה רק ב-1.6.18.

ועדת המכרזים דחתה את הערעור של מ.ג.ע.ר, בנימוק שבתנאי המכרז לא היה תנאי סף מגביל הקשור לעבר המשמעתי של המועמד, ועל כן אין בכך חריגה המצדיקה את פסילת הזכייה של טלדור במכרז.

פרשת המכרז אמורה להגיע בקרוב לדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, בפני סגן הנשיא השופט יורם נועם. יש סיכוי שהענין יגיע לבית המשפט העליון.

לשאלות "גלובס" חברת טלדור מסרה: אין תגובה. חברת מילגם הפנתה את השאלות למשרד התחבורה.

תגובת משרד התחבורה: "במכרז נקבעו כללים שוויוניים לבחירת הזוכה, לרבות ניסיון של מנהל הפרויקט הן לעניין עמידתו בתנאי הסף והן לעניין ניקוד איכות ההצעה. לאחר בחירת הזוכים, הועברו לוועדת המכרזים טענות שונות בעניין הזכייה. הטענות נבחנו על ידי הועדה וניתנה גם התייחסות ספציפית של נציבות שירות המדינה בעניין הטענות שהועלו. באשר להחלטה לבצע את הבחינות באמצעות מיקור חוץ, יצוין כי הנושא נבחן ואושר על ידי בית הדין לעבודה ובג"צ. בית המשפט העליון קבע כי במכרז אין לזוכים כל תמריץ כלכלי להגדלת מספר הבחינות המעשיות או להפחתתן, ואין כל חשש לניגוד עניינים בנושא".

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת