גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פשרה בייצוגית נגד שלמה Sixt: פיצוי של 38 מ' ש' לשוכרים

בתביעה נטען כי חברות מהקבוצה גבו מלקוחות פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח" ■ בפשרה נקבע כי כל שוכר רכב בליסינג בשנים 2008-2011 יהיה זכאי ל-1.2 ימי השכרה עבור כל רכב שחכר ■ עוד נקבע שכ"ט של 4.6 מיליון שקל לעורכי הדין

שלמה Sixt/ צילום: איל יצהר
שלמה Sixt/ צילום: איל יצהר

קבוצת שלמה Sixt שירותי ליסינג תפעולי תשלם פיצוי בהיקף 38 מיליון שקל לשוכרים ששכרו ממנה רכבים בליסינג (חכירה) בין השנים 2008-2011. הפיצוי יינתן באמצעות הטבה - כל שוכר שנכלל בקבוצה הנפגעת יהיה זכאי ל-1.2 ימי השכרה עבור כל רכב שחכר בתקופה הרלוונטית. לצורך מימוש ההטבה, תעמיד חברת שלמה רכב במשך 6 שנים 103 כלי רכב מדגמי מאזדה 3, אופל אסטרה ופורד פוקוס - כך הוסכם במסגרת הסדר פשרה שהוגש הבוקר (ב') לאישור בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, בתביעה הייצוגית שהוגשה נגד שלמה Sixt, בטענה כי חברות מהקבוצה גבו מלקוחות פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח רכב חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח".

במסגרת ההסדר הגיעו הצדדים גם להסכמות בנוגע לשכר-הטרחה שישולם לבאי-כוח התובעת הייצוגית בתיק, שלפיהן החברות שלמה רכב ושלמה ביטוח ישלמו 2.3 מיליון שקל (בצירוף מע"מ), לכל אחד משני המשרדים המייצגים את התובעת, ובסך-הכל שכר-טרחה של 4.6 מיליון שקל (בצירוף מע"מ). התובעת הייצוגית עצמה תסתפק בגמול בסך כולל של 100 אלף שקל, בצירוף מע"מ.

הוצאות מלאכותיות

הבקשה לניהול (אישור) התביעה הייצוגית הוגשה על-ידי חברת "פולר מערכות אנרגיה" - באמצעות עו"ד רנן גרשט ממשרד נאור-גרשט ועו"ד שגיא בינתאי ממשרד בינתאי-פורת. "פולר מערכות אנרגיה", שרכשה משלמה Sixt שירותי ליסינג תפעולי לטובת עובדיה, טענה כי היא גילתה בדיעבד, שנגבה ממנה פער תיווך נסתר לכל מכונית שחכרה בגובה של כ-450 שקל מתוך דמי ביטוח של כ-1,700 שקל. "קבוצת 'שלמה' העמיסה הוצאות מלאכותיות על לקוחותיה, ובשיטה קלוקלת זו התעשרה על-חשבון לקוחותיה בסכום הנאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה", נטען בתביעה.

לדברי התובעת, את הפער בין הסכומים היא גילתה מתוך אי-התאמה בין הסיווג שנמסר ללקוחות לבין נתונים העולים מתוך הדוחות הכספיים של חברת שלמה רכב. כך, לדוגמה, נכתב בתביעה בהתייחס לדוחות של שלמה רכב לשנת 2008: "מן הנתונים ניתן ללמוד כי פרמיית ביטוח החובה השנתית ששילמה 'שלמה רכב' ל'שלמה ביטוח' עבור כל רכב, עומדת על-סך של 1,252 שקל בלבד. אולם מעיון בתעודות ביטוח החובה המצויות בידי 'פולר מערכות' - שאותן הפיקה 'שלמה ביטוח' עבור 'פולר מערכות' ו'שלמה רכב', והכוללת אישור בדבר תשלום הפרמיה השנתית - עולה כי הסך הלכאורי ש'שלמה ביטוח' גבתה משלמה רכב, הוא 1,678 שקל - וזאת בניגוד מוחלט לסכום המצוין בדוחותיה הכספיים, וכמשתמע מהם, בניגוד מוחלט לסכום ששולם בפועל".

בבקשה הייצוגית נטע עוד כי חברות מקבוצת שלמה Sixt גבו מלקוחות פער תיווך של מאות שקלים בגין ביטוח רכב חובה, תוך שהן מטעות את הלקוחות לחשוב שהן גובות "החזר הוצאות ביטוח". המבטחת בכל המקרים הללו היא חברת שלמה ביטוח מקבוצת שלמה Sixt. סיווגה הכוזב לכאורה של ההכנסה כ"החזר", הוא בעל השלכת מבחינת חבות המע"מ של הקבוצה, ולפיכךבעקבות התביעה פתחה רשות המסים בפברואר 2016 בחקירת ענק נגד קבוצת שלמה Sixt.

עד לאחרונה הוקפא בירור התביעה הייצוגית, וזאת לאחר שקבוצת שלמה Sixt ביקשה לדחות את הגשת תגובתה לייצוגית, על רקע החקירה; ורשות המסים אכן הודיעה לבית המשפט כי ניהול התביעה עלול לגרום לשיבוש הליכי חקירה.

השופטת עינת רביד הסכימה לדחות את המועד להגשת התגובה לתביעה, עד ראשית דצמבר 2016, ובהתאם, באותו חודש, הגישה רשות המסים הודעה לבית המשפט, שלפיה הוסרו המגבלות על הגשת תגובותיהן של החברות הנתבעות מקבוצת שלמה Sixt. זאת, לאחר שהרשות השלימה את מרבית שלבי החקירה המשמעותיים, והיא מכינה כעת את החומר שנאסף להגשתו ל"יחידה לתיקים מיוחדים", השוקלת הגשת כתבי אישום נגד מי מהחשודים וזימונם לשימוע.

"קניית סיכויים וסיכונים"

זמן קצר לאחר שהתביעה חזרה אל המסלול, בינואר 2017, פנו הצדדים להליך גישור בפני נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז (בדימוס), הילה גרסטל - הליך שהוליד את הפשרה שהוגשה לאישור היום. בהודעה על ההסדר נכתב, כי "לאחר עשרה חודשים שבהם התקיימו סדרה של פגישות ודיונים, ואף מונתה בודקת בעלת מומחיות (מטעם המגשרת) לצורך בדיקת תחשיבי הצדדים והמתודולוגיה שביסודם, עלה בידי הצדדים, בעזרתה הטובה של המגשרת, להגיע להסכם הפשרה".

בהסדר הפשרה שהושג, צוין כי החברות בקבוצת שלמה Sixt מכחישות את כל הטענות שנטענו בתביעה הייצוגית, וסבורות כי יש להן טענות הגנה טובות אך הפשרה, מתווה ביצועה, שווי הפיצוי המקופל בה ועוד - "משקפים כולם קניית סיכונים וסיכויים גרידא". יש לציין כי ההכחשה מצד חברות הקבוצה היא כורח המציאות גם נוכח חקירת רשות המסים, מאחר שכל הודאה בטענות עלולה הייתה לשמש נגד הקבוצה בהליכים הפליליים.

עוד צוין בהודעה על הפשרה, כי הצדדים מבקשים לאשר את סכומי שכר-הטרחה עליהם הוסכם, וכי הם, וכך גם המגשרת, סבורים כי שכר-הטרחה והגמול הם סבירים וראויים בנסיבות העניין. "לשיטת התובעים, מדובר בבקשת אישור לנוהל יייצוגית שהכתבה ביסודיות... מדובר בהשקעת זמן רב בכתיבת הבקשה, שבה עסקו שני משרדי עורכי דין שחברו יחדיו ועמלו עליה ושחלקו ביניהם את העבודה. עורכי הדין נדרשו גם להליך גישור שהתנהל מספר חודשים, ושבמסגרתו נדרשו הצדדים לנמק את טענותיהם, לבצע חישובים, להידרש לשאלות ובדיקות...", נכתב בבקשה לאישור הסדר הפשרה.

עוד צוין, כי "התמורה לקבוצה המיוצגת שווה לעשרות מיליוני שקל, כאשר שכר-הטרחה המבוקש מהווה כ-10.8% יחדיו מהסך הכולל, שהינו כ-5% לכל אחד משני משרדי עורכי הדין שטיפלו בתיק. סכום זה הינו ברף הממוצע ומטה, גם ביחס להסכם פשרה המושג בתחילת ההליך, כאשר הוא מביא לתוצאות ראויות לקבוצה". באי-כוחה של התובעת הייצוגית ציינו כי קיימים שורה של דוגמאות ותקדימים התומכים באישור הבקשה מבחינת היקף שכר-הטרחה והגמול.

החקירה הסמויה בענף הרכב שהפכה לגלויה בשל טעות מחשב

חקירת הענק של רשות המסים בפרשת העלמות המס לכאורה בקבוצת הרכב שלמה Sixt נחשפה בראשית 2016 בעקבות פרסומים ב"גלובס" על התביעה הייצוגית שהוגשה נגד הקבוצה. חקירת הפרשה הנחשבת לאחת מחקירות הדגל ברשות המסים, החלה בעקבות הגשת הבקשה לאישור (ניהול) תביעה ייצוגית. בעקבות פרסום הידיעה על התביעה ב"גלובס", בינואר 2016, הגישו חוקרי "היחידה לחשיפת יעדים" ברשות המסים בקשה לבית המשפט לעיון בתיק, כדי לדלות ממנו חומרים לצורך החקירה. זאת, במסגרת חקירה נרחבת בענף הרכב והליסינג.

הבקשה של הרשות הייתה אמורה להיות חסויה ונסתרת מעיני הציבור, אולם בעקבות ליקוי במערכת "נט המשפט" נחשפה הבקשה לגורמים אחרים בענף הרכב, שגילו בעקבות זאת על חקירת רשות המסים בנושא, וייתכן שאף נערכו אליה. "גלובס" חשף את קיומה של החקירה, וכן את העובדה שחקירה שאמורה הייתה להיות סמויה, הפכה לגלויה גם לחשודים פוטנציאליים.

כשבוע לאחר החשיפה ב"גלובס", הפכה החקירה לגלויה. בתחילת פברואר 2016, הגיעו חוקרי רשות המסים למשרדי קבוצת שלמה והחרימו מסמכים. כמו כן נחקרו בכירי החברה, בהם יו"ר שלמה החזקות, אסי שמלצר, בנו הבכור של מייסד הקבוצה המנוח, שלמה שמלצר; מנכ"ל החברה, אייל גור; סמנכ"ל הכספים, אייל בן-יוסף; מנכ"ל סונול, ניר גלילי, שהיה בעבר מנכ"ל חברת שלמה החזקות; וכן צבי ליבושר, ששימש כמנכ"ל שלמה ביטוח.

בדצמבר 2016 סיימה רשות המסים את שלבי החקירה העיקריים, אך החקירה נמשכה במישורים אחרים שאינם קשורים לחקירות החשודים בה. התיק אמור להגיע להכרעה האם יוגשו בו אישומים בקרוב.

"ראיות חזקות"

בבקשות המעצר של החשודים, ובמספר הזדמנויות נוספות, הבהירו חוקרי רשות המסים, כי הראיות נגד החשודים "חזקות" והחשדות "מבוססים". על-פי הצהרות הרשות בבית המשפט, "החשד הוא כי חברות מקבוצת 'שלמה', בהתקשרותן עם חברת הביטוח 'שלמה ביטוח' - אשר אף היא בבעלות הקבוצה - לעניין הנפקת פוליסת ביטוח חובה, משלמות סכומים הנמוכים במאות שקלים מהסכום שאותו מחייבות החברות את לקוחותיהן בגין ביטוח החובה, כהחזר הוצאות עבור כלי-רכב מוחכר. זאת, תוך הצגת מצגים מטעים, וביניהם הצגת פוליסות ביטוח אשר מסופקות ללקוחותיהן, ואשר מציגות סכומים שונים מסכום התשלום ששולם לחברה".

כך, על-פי החשד, החברות גובות תשלומים מלקוחותיהן בגין הוצאות ביטוח החובה, בעוד חלק מאותם כספים אינם מועברים לחברת הביטוח אשר בשליטת הקבוצה, ואינם מהווים תשלום עבור הביטוח. בנוסף, סכום זה לא דווח כהכנסה חייבת במע"מ כחוק, כפי שעלה מחשבוניות המס שהוצאו בגין חיוב הליסינג. בפירוט החשבונית ציינה החברה, כי ההכנסה האמורה איננה חייבת במע"מ. 

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן