גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה נתקעת בגרונו של טראמפ - והירידות מביכות אותו

הבורסה אינה הכלכלה, אבל היא אינה מנותקת מהכלכלה ■ היא נפלה, לפני שקצת קמה, בין השאר מפני ששמעה את המלה "אינפלציה" ■ ומה בין 1987 ל-2017? ■ פרשנות

הנשיא טראמפ בנאום לקונגרס / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ בנאום לקונגרס / צילום: רויטרס

מכל פחזויותיו של נשיא ארה"ב, התפארויותיו החוזרות בגאות הבורסה היו אולי הפוחזות ביותר. לא מפני שהבורסה עומדת להתרסק. כמעט כל הסימנים מראים, שטלטלות הימים האחרונים לא היו אלא תיקון הכרחי, קטן יחסית, ולבורסה נכונו ימים טובים, או לפחות סבירים.

הן היו פוחזות מפני שנשיאים - גם אלה הלהוטים להעניק אשראי לעצמם - צריכים להיזהר מפני הבורסה. היא הפקטור הנעלם בכל משוואה. בורסות מתרסקות, לפעמים בלי סיבה נראית לעין, גם בעיצומה של גאות.

כמו למשל כאשר הדאו ג'ונס איבד ביום אחד 22% ויותר מערכו. אני זוכר את הספרות המפחידות "508" (נקודות של הדאו, כשהוא היה צעיר ונמוך) מרוחות על מלוא עמוד השער של מהדורה מיוחדת של ה"ניו-יורק פוסט", 19 באוקטובר 1987.

יצאתי אז מקרון רכבת מוושינגטון אל הרציף בתחנת פנסילווניה, בצד המערבי של מנהטן. אנשים התגודדו סביב מסכי טלוויזיה די הרבה לפני שמישהו שמע את המושג "אינטרנט", או החזיק טלפון נייד כלשהו בכיס. היו עדיין לא מעט אמריקאים שזכרו את 1929.

זו הייתה הירידה המסחררת ביותר בתולדות הדאו. אפילו ב-28 באוקטובר 1929, כאשר מפולת הבורסה התחילה את השפל הכלכלי העולמי, הדאו איבד ביום אחד קצת פחות מ-13%.

הפאניקה והעליצות

איש לא היה מסוגל להעניק הסבר משכנע לחלוטין לפאניקה של אוקטובר 1987. זה היה זמן של חדשות טובות, כמעט מכל עבר. הכלכלה עמדה בעיצומה של גאות מבית. רונלד רייגן, הנשיא האופטימי והמחייך של ארה"ב, היה פופולרי, אם גם פחות משיאו; הרבית הייתה נמוכה, אם כי רבים חשבו שאינה נמוכה מספיק; הודברה פחות או יותר האינפלציה, שהילכה אימים על אמריקה בתחילת העשור; ברית המועצות עברה תהליך של ליברליזציה, המלחמה הקרה שככה, וסכנה של עימות גרעיני כמעט התבטלה. מדוע לכל הרוחות היה הדאו צריך לצנוח באופן כה דרמטי?

כמעט אותן השאלות נשאלו עשר שנים אחר כך, 27 באוקטובר 1997 (כרגיל, אוקטובר), כאשר הבורסה איבדה שבעה אחוזים ויותר ביום אחד. אלה היו ימי הגאות הכלכלית של ביל קלינטון, שניזונה ממהפכת ההייטק. אמריקה הצליחה בפעם הראשונה זה 30 שנה לאזן את תקציביה, ולהתחיל לפרוע את החוב הלאומי (יעבור לה ארבע שנים אחר כך).

הדיוק מחייב להגיד, שהמפולת בוול סטריט לפני עשרים שנה הייתה תוצאה של פאניקה באסיה. שם, בפאתי מזרח, התמוטטו בורסות ומטבעות לאומיים, והתחיל משבר כלכלי איום ונורא, שטילטל ארצות, ממשלות ותאגידים.

בארה"ב, הנגיד האהוב של הבנק המרכזי, אלן גרינספן, חש לעזרת הבורסה, הוריד פעם אחר פעם את הריבית, הזרים כמויות אדירות של כסף זול, ועזר ליצור את מה שהוא עצמו כינה "עליצות לא-רציונלית" בשוקי הכספים. בועת ההייטק התפקעה בשלבים, בין אפריל 2000 לספטמבר השחור 2001.

אבל גם במארס 2000 לא הייתה הבנה מלאה של הסיבות לירידה. אחד ממנהלי הכספים המפורסמים והמפוכחים ביותר של וול סטריט עמד באולפן CNBC (אם אינני טועה), והסביר שזו השעה לחזור ולהיכנס לבורסה, אם כי הוא מבין ללבם של אנשים "המעדיפים לשלם פרמיום" על מניותיהם, עקיצה קלה לספקנים ולפחדנים.

יקבל בענווה?

הקלות המפתיעה שבה התנהגות הבורסה לא התיישבה עם המציאות הכלכלית הייתה צריכה לשכנע אפילו פטפטן מושבע כדונלד טראמפ בחשיבות השתיקה והזהירות. ממה נפשך, אם הבורסה עושה חיל, ברור שזוהרה יאיר אותו באור יקרות. ואם לא, הוא אינו שולט בבורסה, ואיש אינו מצפה שישלוט.

זו אולי בעיה מרכזית בעולמו של הנשיא: הוא מתמצא בכסף, והוא שופט הצלחה וכישלון על פי השורה התחתונה. לא בכל דבר יש שורה תחתונה, אבל בבורסה דווקא יש, והנשיא הזה אינו יכול שלא להיות שם.

כמעט מיותר להגיד שבימים האחרונים בקע טון של לגלוג דק, או אולי לא כל כך דק, מכלי תקשורת שאינם רוחשים חיבה לנשיא. אז איפה הוא עכשיו, הם שאלו. האם האיש התובע אשראי על עליות הבורסה יקבל בענווה את האחריות גם לירידותיה.

המספר החשוב באמת

זו המיטה שדונלד טראמפ הציע לעצמו. גם מבקר חריף שלו, הכלכלן חתן פרס נובל פול קרוגמן, פתח את טורו ב"ניו-יורק טיימס" בהטעמת חוסר הרלוונטיות של תנודות הבורסה. "כאשר אנחנו עוסקים בבורסה, עלינו לזכור שלושה כללים", כתב קרוגמן. "הראשון, הבורסה אינה הכלכלה. השני, הבורסה אינה הכלכלה. השלישי, הבורסה אינה הכלכלה".

חשוב הרבה יותר להבנת הכלכלה הוא הצפי, שפירסמה אתמול שלוחת אטלנטה של הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי, שבתוכו מאוגדים בנקים אזוריים).

אטלנטה פיתחה מודל לחיזוי התוצר המקומי הגולמי. אתמול הראה המודל, שכלכלת ארה"ב עומדת לצמוח השנה בשיעור של ארבעה אחוזים. זה שיעור שלא נרשם כמותו זה 17 שנה, מאז ימי ביל קלינטון האחרונים. זה שיעור הגבוה פי שניים מן הממוצע של שמונה שנות אובמה (שבאו בעקבות משבר הסאב-פריים).

זה השיעור שעליו התנבא הנשיא טראמפ. בניגוד לתנודות הבורסה, זה עניין שעליו תהיה לו בהחלט הזכות לתבוע אשראי, ולקבל אותו.

על המספר הזה הוא יוכל לבסס את מסע הבחירות שלו ב-2020 (המתנהל כבר עכשיו, רשמית, במרץ ניכר וחסר תקדים).

אינפלציה, לאחר 35 שנה

אבל שטות תהיה להניח שאין כל קשר בין הבורסה לבין זו המכונה "הכלכלה האמיתית". גם אם התיקון בבורסה היה בלתי נמנע, לאחר 15 חודשים מופלאים של עליות בלבד, הוא התרחש בנסיבות קונקרטיות: נתונים חדשים על אבטלה (הנמוכה ביותר זה 40 שנה) - והתוצאה הבלתי-נמנעת שלה, עליית השכר בשיעור של 2.9% בשנה האחרונה (הגבוהה ביותר זה עשר שנים).

נתונים כאלה מפחידים את השווקים, מפני שכרוך בהם מיני וביה האיום של אינפלציה, והתרופה הרגילה לאינפלציה היא העלאת הרבית.

אינפלציה, צריך לזכור, נעלמה פחות או יותר ממכ"ם הציפיות בארה"ב לפני 35 שנה. בעשר השנים האחרונות, הבנק המרכזי הגן על ארה"ב מפני דפלציה. לשון אחר, משקיעי בורסה צעירים מ-50 או 55 לא חוו חרדת אינפלציה. הם שמעו הזהרות מפניה בפעם הראשונה בחייהם בשבוע שעבר. עצבנותם הייתה ניכרת.

כמובן, אפשר לטעון שהמנוסה מן הבורסה בימים הראשונים של פברואר הייתה כולה מידי אלגוריתמים. פאניקה של אלגוריתמים מצד אחד של האוקיאנוס הזינה פאניקה של אלגוריתמים מן הצד השני.

השאלה העיקרית עכשיו אינה אפוא איך תשפיע הבורסה על המשק, אלא איך ישפיע המשק על הבורסה. בין כל הבשורות הסטטיסטיות המצוינות של השבועות האחרונים נרשמה הערת שוליים קצת פחות ממצוינת: סטטיסטיקה רשמית הראתה ביום ה" שעבר, כי רמת הפריון של העובד האמריקאי הוסיפה להיות נמוכה מן הממוצע הרב-שנתי (המחושב מאז 1947). ברבע האחרון של השנה, הפריון פחת ב-0.1% בשקלול שנתי.

אם הפריון אינו עולה, אי אפשר להצדיק העלאת שכר. אם הפריון אינו עולה, שיעורי הצמיחה שהבטיח הנשיא לא יוכלו להתממש.

אבל הרבה יותר מדי מוקדם לחזות. רפורמת המס שאומצה בסוף דצמבר עומדת להיכנס להילוך גבוה בחודשים הבאים. אם היא תעודד השקעות מסיביות - כפי שכבר הבטיחו כמה תאגידים בולטים (כמו אפל ואקסון-מוביל), המשוואה תשתנה מעיקרה, ומפולת הבורסה תהיה לזיכרון דוהה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות