גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביאו עובדים ואז עבודה: תפקידן של ערים בהנעת חדשנות

המכרז של אמזון לבניית מטה משרדים חדש הוא דוגמה לחשיבות המיתוג של ערים, גם בפריפריה, במשיכת כוח עבודה

סטיב קייס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency
סטיב קייס / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

הוא מתראיין לסטארט-אפים, מספרת לי אמא שלו. הוא מחפש אותם ברדיוס מסוים בתל אביב, כדי שלא יצטרך להחזיק רכב. דווקא יש אחד מעניין מהצד השני של האיילון אבל המיקום לא נראה לו, לא מאפשר לו ללכת ברגל לעבודה. השיחה הזאת שלחה אותי לבדוק למה בעולם שבו אנשים יכולים לחבור לעשייה משותפת מכל מקום הם בוחרים לעשות את זה באזור שבו שכר הדירה גבוה במיוחד. מה יש בהם, באזורים האלה, שמקדם את הפעילות היזמית התוססת?

בעבר, כדי ליצור מקומות עבודה הפכו קובעי מדיניות את המבט אל חברות גדולות, נתנו להן הטבות כדי לשכנע אותן להגיע לאזורים גיאוגרפיים מסוימים, מתוך מחשבה שמקומות העבודה יביאו איתם פעילות עסקית ואנשים. עם השינוי בעולם העבודה, משהו משתנה גם במודל הזה. היום הדבר שיביא לערים מקומות עבודה הוא דווקא המותג של העיר. ערים שיטפחות חוזקות ייחודיות ויספקו סביבה פורייה לעסקים ולחדשנות ימשכו כוח אדם יצרני. זו נקודת מבט הפוכה לזו שהורגלנו בה. במקום למשוך מעסיקים ולקוות שהעובדים יבואו בעקבותיהם, צריך למשוך קודם כול את העובדים שייצרו מאגר עבודה ולספק תשתיות שיאפשרו פעילות יזמית ויביאו גם את המעסיקים.

ראו לדוגמה את אמזון, שהוציאה בספטמבר האחרון מכרז להקמת אתר ראשי נוסף לחברה - אתר שכונה HQ2 והכה גלים ברחבי ארה"ב, בגלל ההבנה של מה יכולות לעשות השקעה של 5 מיליארד דולר ו-50 אלף משרות לכלכלה מקומית. אמזון קיבלה 238 הצעות ובחרה בינתיים את 20 המועמדים הסופיים. החברה ביקשה מהמועמדים לכלול בהצעותיהם פרטים על כוח האדם באזור כמו גם נתונים על תחבורה, פשיעה ופנאי.

אד גלזר, פרופ' לכלכלה מהרווארד וחוקר ערים, טוען שהמכרז של אמזון גרם לערים לחשוב איך לשפר את איכות החיים של תושביהן. בספרו Triumph of the City, הוא טוען שהעולם אינו שטוח, אלא סלול, שכן התנועה של האדם כיום היא בכיוון הערים ומחצית מהאנושות כבר גרה במקומות סלולים. לדבריו, זו מגמה חיובית, שכן הערים מעצימות את החוזקים שלנו, הן מעודדות חדשנות בכך שהן מזמנות לנו מפגשים פנים אל פנים, מושכות יכולות, מחדדות תחרות ומאפשרות שיפור של המצב החברתי-כלכלי. לדעתו, ככל שהעיר צפופה יותר כך טוב יותר, שכן החיכוך עם אנשים רבים הופך אותם ליצירתיים יותר.

קרן קאופמן, אחת המשקיעות הגדולות בקרנות הון-סיכון, סימנה בדוח שלה את הצפיפות כאחד מארבעה אינדיקטורים לפעילות יזמית עירונית, לצד מדדי נזילות, חיבוריות וגיוון, כהגדרת הקרן.

מדד הצפיפות מניח שבבסיס הפעילות הכלכלית של יזמות נמצאים היזמים עצמם, ולכן רוצים לבחון כמה יזמים יש בעיר באמצעות מדידה של מספר החברות הצעירות ביחס לאוכלוסייה ומספר המועסקים בהן. מדד הנזילות מתייחסת ליכולת של היזמים לפעול בעיר, לנגישות של המשאבים הנדרשים כולל משאבי אנשים, ייעוץ, הון, לקוחות. מדד החיבוריות מתייחס לצורך לעבוד בסביבה של רשתות עם פעילויות אחרות כדי לצמוח. ומדד הגיוון מתייחס לצורך במגוון תעשיות, שירותים, אנשים.

הרעיון הוא שערים או אזורים גיאוגרפיים יכולים להשפיע על קיומה של מערכת סביבתית שתומכת בפעילות הכלכלית החדשה, ולהפך. בשביל זה צריך לגבש מדיניות: אפשר להגדיל את מספר המיזמים, וכך להגדיל גם את היצע מקומות העבודה והמשרות; אפשר לעודד סוג מסוים של פעילות באמצעות יצירת מערכות תמיכה מותאמות, לדוגמה לתעשיות בתחום הרפואה או החקלאות; ואפשר גם לכוון את הפעילות לסוג אוכלוסייה מסוים, כמו יזמים מבוגרים, נשים או כל קבוצת אוכלוסייה אחרת.

ההבנה כיצד הכלכלה החדשה פועלת יכולה לשנות את מאזן הכוחות בין השלטון המרכזי לשלטון המקומי ולאפשר לערים לפעול ללא תלות בהחלטות ברמה המדינתית. במיוחד כשרוצים לפתח אזורים מרוחקים מהמרכז, חייבים להבין שאנשים יעברו אליהם רק אם יידעו שאם משהו לא יסתדר, יש באותו אזור פעילות נוספת שרלוונטית להם.

הגל השלישי של האינטרנט

הדיון שעורר תהליך הבחירה של אמזון במקום נוסף למשרדיה הגביר את השיח על תפקידן של הערים ביצירת סביבה מאפשרת. כל ה-20 שהגיעו לשלב הסופי הן ערים גדולות, משכילות ועשירות. ברמת המדינה, זו שאלה מעניינת אם נכון לנו לרכז את כל הפעילות הכלכלית במספר מצומצם של מקומות, מאחר שזה מרחיב את הפערים ומעלה את יוקר המחיה, או שאולי היה עדיף לנצל את העובדה שעבודה היא כבר לא מקום ולהביא אותה אל האנשים.

השאלה הזאת לא כלכך פשוטה, כי גם בעולם שבו עבודה היא לא מקום, הפעילות הכלכלית היזמית דורשת אקו-סיסטם, מערכת סביבתית ענפה. בשנות ה-90 בארה"ב, לדוגמה, צמחו כחצי מהארגונים החדשים בכ-125 אזורים מוניציפליים, אבל בשנת 2010 המספר הזה כבר הצטמצם ל-20 אזורים. משמעות הנתון הזה היא שההזדמנות מתרחקת מרוב המקומות שבהם גרים אנשים ומוגבלת רק למי שגר ב"מקום הנכון". אותה תופעה רואים בארה"ב גם כשמסתכלים על מפת ההון, זה שמשקיע בארגונים החדשים. כשלושה רבעים מההון שמימן חברות סטארט-אפ הלך למסדרון בוסטון-ניו יורק-וושינגטון ולעמק הסיליקון, מה שהשאיר 47 מתוך 50 מדינות להילחם על רבע מהעוגה.

כדי לטפל בתופעה הזאת, הקים סטיב קייס, מי שהיה פעם יו"ר AOL, את הקרן Revolution שמטרתה להשקיע מחוץ לעמק הסיליקון. לקמפיין הוא קרא "עלייתם של כל השאר" (the Rise of the Rest). הרעיון שעומד מאחורי הקרן הוא שהצלחה של סטארט-אפים תפיץ עוד חדשנות, צמיחה והזדמנויות עבודה באזורים נוספים, שכן הפעילות הזאת מתאפיינת בחיבורים וברשתות. אנחנו מכירים את הכותרות על התעשייה שסוגרת שעריה, אבל אולי במקום למקד את הפוקוס בהחזרת התעשיינים לפעול, כדאי לחשוב מחדש על עולם העבודה ולהבין שאפשר למשוך סוג מסוים של אנשים למקום, והם יניעו בו את החדשנות, ולא רק אותה. כי חדשנות, ברגע שמניעים אותה, מאפשרת עולמות חדשים לאנשי המקום, גם לאלה שמחוץ למעגל הסטארט-אפים. קייס קורא לזה הגל השלישי של האינטרנט. אחרי הגל הראשון, שהנגיש את המידע, והשני, שיצר את כלכלת הענן, הגל השלישי מחבר את הפוטנציאל של כל הפעילות האנושית כמעט והופך להיות סוג של מערכת עצבית אלקטרונית בחיי היומיום שלנו. התהליך הזה הוא קרקע פורייה לצמיחה של עבודה דווקא באזורים מרוחקים. הוא יוצר הזדמנות לחבר את האפשרויות שהאינטרנט מציע עם חינוך, בריאות, תחבורה, מזון, חקלאות. כאן טמונה ההזדמנות למי שאינם גרים ועובדים במרכז, כי דווקא במקומות שבהם החינוך, הבריאות והשירותים אינם הכי טובים שיש, צריך למצוא דרכים חדשות לתת מענה.

בישראל יש מספר יזמים לא גדול שמתעקשים להקים מרכזי פעילות עסקית מחוץ לערים המרכזיות. משה פורת, לדוגמה, הקים שלושה כאלה במודיעין, ברחובות ובעפולה, מתוך מחשבה שצריך להביא את העבודה אל האנשים, שכדאי להוזיל את העלויות, להצמיח פעילות במקומות שלא יחייבו אותנו לנסוע בכבישים ולשלם שכר דירה. החזון של פורת דומה לחזון של The rise of the Rest. הפעילות הזאת דורשת יותר ממשרדים, היא דורשת מסה קריטית, נוכחות של הון, ייעוץ, מגוון עסקים, פעילות כלכלית, מערך שלם. במילים אחרות, היא דורשת חזון והובלה של המנהיגות העירונית. יש כאן הזדמנות אדירה לערים שיחשבו מחדש על המיתוג שלהן ביחס לעולם העבודה העתידי ויספקו בית לא רק לישון, אלא גם לעבוד, ליזום, לצמוח.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

קבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • לשרים הוגדר בקבינט המורחב כי הפעולה ברפיח תהיה "מוגבלת" • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובחצרים • עשרות מחבלים חוסלו במבצע של צה"ל בזייתון ובמזרח רפיח, פירים הושמדו • הבית הלבן: סיפקנו לישראל אלטרנטיבות לפעולה נגד חמאס • עדכונים בולטים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"