גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הטילים שפתחה מלחמת עולם בתעשיות הביטחוניות

משרד הביטחון צפוי לחתום על עסקת מיליארדים עם תעש, שתעבור לידי אלביט ■ תע"א ורפאל חוששות מהכוח האדיר שירוכז בידי אלביט - אך במשרדי הביטחון והאוצר נחושים להמשיך בהפרטה ■ חשיפה

תעש / איור: גיל  ג'יבלי
תעש / איור: גיל ג'יבלי

החלטה שקיבלו באחרונה שר הביטחון אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי איזנקוט על הקמת מערך של רקטות וטילים מדויקים בזרוע היבשה של צה"ל, עוררה לחץ ודאגה בתעשיות הביטחוניות - כשברקע ההפרטה המתהווה של תעש והניסיון שמקדם החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, למכור אותה לאלביט מערכות תמורת כ-1.9 מיליארד שקל.

מיקי פדרמן / צילום: תמר מצפי

ראשי החברות הביטחוניות הממשלתיות רפאל והתעשייה האווירית הסתייגו לאורך כל התהליך ממכירת תעש לאלביט, ולא בכדי: עוד לפני שאלביט שמה שקל אחד על תעש, החברה הביטחונית-ציבורית כבר נהנית מאחיזה נרחבת בזרוע היבשה של צה"ל. אם תרכוש את תעש, כך חוששות המתחרות, אלביט - שבבעלות איש העסקים מיקי פדרמן, תהפוך למעצמה בלתי מעורערת.

אלביט כבר נחשבת לספק דומיננטי של צה"ל בתחום היבשה, ובמהלך העשור האחרון מכרה לו את מערכת צי"ד (צבא יבשה דיגיטלי) - מערכת תקשורת, שליטה ובקרה בסכומים שמוערכים במיליארדי שקלים, לרבות עדכוני גרסה ושדרוגים תקופתיים; סימולטורים המשמשים לשימור מוכנות וכשירות של יחידות לוחמות; מערכות של מזל"טים טקטיים לטווחים קצרים; מערכות ואמצעי קשר; אמצעי תצפית ועמדות נשק. בשנים הקרובות היא תתחיל לספק לצה"ל גם תותח מתנייע חדש - במסגרת עסקה שנויה במחלוקת שעושה איתה משרד הביטחון בסכום של 1.5 מיליארד דולר לפחות, במתווה רב-שנתי - כפי שנחשף ב"גלובס".

החלק הארי של מערך הטילים והרקטות שעל הקמתו החליטו ליברמן ואיזנקוט יתבסס על מוצרים שפותחו בשנים האחרונות בחטיבת האש של תעש. מדובר ברקטות המדויקות מסוג אקסטרא(רקטות שמגיעות לטווחים של עד 150 ק"מ) ונץ דורס (רקטות שמגיעות למרחק של כ-300 ק"מ). אם משרד האוצר יחתום עם אלביט על מכירת תעש, הרי שמשרד הביטחון יחתום מאוחר יותר עם אלביט על עסקה של אלפי רקטות וטילים מדויקים, בהיקף שמוערך ב-7-8 מיליארד שקל במהלך העשור הקרוב. כחצי מיליארד שקל מהסכום הזה יוקצו מתוך תקציב הביטחון כבר בתוכנית הרב-שנתית הנוכחית של צה"ל, תר"ש גדעון.

בכירים ברפאל ובתעשייה האווירית התריעו בשנים האחרונות בפני משרדי האוצר והביטחון ובפני נציגי רשות ההגבלים ומבקר המדינה אודות ההשפעה העצומה של מכירת תעש לאלביט על שאר התעשיות הביטחוניות. "אלה יהיו שינויים טקטוניים", אומר ל"גלובס" גורם בכיר בתעשייה ביטחונית גדולה. "אלביט שאחרי רכישת תעש תהיה החברה הביטחונית הכי גדולה והכי חזקה בישראל, והיא תמשיך לצבור כוח. היא תהיה מוכנה להפסיד קצת במקום אחד כדי להרוויח הרבה מאוד במקום אחר. מבחינתה, רכישת תעש היא לשים רגל בדלת. גם אם הרגל יחפה - זה שווה לה בטווח הארוך. רכש רקטות במיליארדים מתעש הופך עבור אלביט את כל העסקה הזאת לא רק למשתלמת - אלא להתגשמות של חלום ורוד. זה לקבל את מפעל הפיס".

על רקע ההתעצמות האפשרית של אלביט עם רכישת תעש, ההחלטה המקצועית של הרמטכ"ל ושר הביטחון, שנועדה להתאים את יכולות האש למציאות שמתהווה במזרח התיכון ומצריכה פיתוח של יכולות פגיעה מדויקות - מקבלת מבחינת התעשיות המתחרות פרשנות של "איום ממשי".

רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי

הטילים של תעש יהרגו את תע"א

בימים אלה שוהים רוב בכירי החברות הביטחוניות בתערוכת נשק בסינגפור. החיוכים ולחיצות הידיים ביניהם מסווים את המתח ואת המאבקים שמתקיימים כבר תקופה ארוכה, וביתר שאת בחודשים האחרונים, בחדרי הדיונים.

לתעשייה האווירית ולרפאל יש סיבות לחשוש מתוכנית הטילים החדשה של מערכת הביטחון, כיוון שאלביט שלאחר רכישת תעש תשיג אחיזה בטכנולוגיות מתקדמות בתחום הטילאות - ומכאן, היא רק תוכל להתעצם עוד יותר.

"אם אלביט מתחילה לשחק עם רקטות וטילים שמגיעים לטווחים של 150 ק"מ ואולי כפול מזה, לא תהיה לה בעיה לעשות להם בהמשך התאמות שיהפכו אותם לטילי אוויר-קרקע ולטילי ים-קרקע, ואז לתעשייה האווירית ולרפאל תהיה בעיה. אפשר להבין את הדאגות של החברות הללו, כי אלביט עשויה לקבל אחיזה במקומות שהיום אין לה", מזהיר גורם בכיר שמקורב לתהליך ההפרטה.

ואלה לא רק הרקטות והטילים של תעש שיסייעו לאלביט לממש את שאיפותיה לגדול לממדים עצומים בתחום הנשק: רכישת תעש על ידה תאפשר לה חדירה והתבססות בתחומים נוספים, כמו גם דריסת רגל במיגון ובהשבחה של נגמ"שים וטנקים, תוך מעורבות בתוכניות הייצור של טנקי המרכבה ונגמ"שי הנמ"ר של מינהלת הטנק (מנת"ק) של משרד הביטחון, כמו גם בנגמ"ש הגלגלי החדש איתן שעתיד להיות מיוצר גם הוא בשנים הקרובות בידי אותה מינהלת.

אחד החששות הגדולים של התעשייה האווירית נובע מהעובדה שהיא לקוחה גדולה של תעש ברכיבים הקשורים לתוכניות הטילים שלה: לחברה פעילות ענפה בתחום הטילים, רובה מסווגת, ואת המנועים ורכיבים שקשורים לראשי הקרב של טיליה היא רוכשת מתעש.

התעשייה האווירית ואלביט הן מתחרות מרות בשווקים המקומיים והעולמיים, והחששות שלה, כפי שהובעו גם בשבועות האחרונים לפני נציגי רשות ההגבלים, מדברים על תרחיש שבו אלביט שמחזיקה בתעש תשלוט על מחירי הרכיבים שהיא קונה באופן שוטף מתעש לטובת תעשיית הטילים שלה.

"המצב של התעשייה האווירית בנסיבות האלה גרוע יותר מזה של רפאל: לרפאל יש פעילות עצמאית בתחום המנועים וראשי הקרב (רש"קים), והיא לא תלויה בנושא הזה בתעש. לתעשייה האווירית אין חלופה, והיא תצטרך לקנות רכיבים מהמתחרה הכי גדולה שלה. מעבר לשליטה על מחירים, אלביט תלמד עם השנים את הרכיבים ואת המערכות של התעשייה האווירית, ותעמיד מאוחר יותר קו מוצרים משלה. זה 'יהרוג' את אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של התעשייה האווירית", מזהיר גורם ביטחוני.

צה"ל, כמו כל צבא מודרני, מכוון את מהלכי ההצטיידות הרב-שנתיים שלו באופן שכל האמצעים שהוא מפעיל ידעו "לדבר" באותה השפה כדי לאפשר "סגירות מעגל" ונטרול של איומים מידיים בטווחי זמן קצרים מאוד. מבחינה מקצועית, המציאות של שדה הקרב העדכני מצדיקה גישה כזאת בשל השתנות האיומים ומורכבותם, התמקדות הלחימה בשטחים אורבניים והפיכתו של האויב ל"נעלם" - מה שמחייב פעולה מהירה לפגיעה בו, תוך ניצול חלונות הזדמנויות מצומצמים מאוד.

"אף אחד לא מבטיח שלא ייווצר מצב שאלביט המורחבת תצייד את זרוע היבשה במערכות שליטה ובקרה מסוימות שידעו להתחבר רק עם מערכות אחרות - גם הן של אלביט. היא תשלוט באינטגרציה, ומי ששולט באינטגרציה - שולט בהכל. כמובן שאפשר לחייב אותה לפתוח את המערכות שלה באופן שהן ידעו להתחבר עם מערכות אחרות, אבל זה יעלה המון כסף. בשורה התחתונה צה"ל יהפוך להיות לקוח שבוי של אלביט, וחברות מתחרות שפועלות בתחומים דומים יידחקו הצידה. למצב כזה יהיו משמעויות אדירות גם על מעמדן של אותן חברות כיצואניות. חברה שמפתחת מערכת נשק שהיא לא מצליחה למכור לצה"ל, תתקשה מאוד למכור אותה לצבא אחר בעולם", טוען גורם ביטחוני. "כל 'התענוג' הזה יתרגש על התעשיות הביטחוניות בשנים הקרובות, כשהתקציב השקלי לרכש אמצעים מהתעשיות יקטן בגלל ביטול היכולת להמיר מאות מיליוני דולרים לשקלים מכספי הסיוע הביטחוני האמריקאי".

השווי: מ-1.1 מיליארד ל-1.9 מיליארד

נוסף על רקטות וטילים מדויקים שמערכת הביטחון מתכוונת לרכוש בכמויות ובסכומים משמעותיים בשנים הקרובות מתעש, או מתעש שממוזגת בתוך אלביט, רפאל תמצא את עצמה בתחרות עם היכולות החדשות שיהיו לאלביט גם בתחום ההגנה האקטיבית לנגמ"שים ולטנקים. כיום רפאל מוכרת באופן בלעדי לזרוע היבשה את מעיל רוח, מערכת ההגנה מפני טילים נגד טנקים, בזמן שלתעש יש מערכת דומה, חץ דרבן, שמשרד הביטחון החליט לא לרכוש.

"לאלביט יש מערך שיווק משומן, בכל אופן משומן הרבה יותר מזה של תעש, והיא תרצה למצות מהיכולות שלה בכל תחום את המקסימום", אומר בכיר באחת החברות הביטחוניות.

גורמים אחרים הזהירו באחרונה כי מלבד הגישה למגוון רחב של מוצרים שיעשירו וירחיבו את הפורטפוליו של אלביט לאחר שתרכוש את תעש, החברה תיהנה מיתרון שערכו לא יסולא בפז מהנוכחות האינטנסיבית שלה בזרוע היבשה: צה"ל, בסופו של דבר, הוא צבא קטן במדינה קטנה והישראלים הם אנשים חמים שאוהבים מאוד לדבר על מערכות נשק, בייחוד חובבי הז'אנר או כאלה שמתפרנסים ממנו. אחד החששות הוא שהנוכחות של אלביט ביחידות צבא היבשה תהיה חשופה לצורכי הצטיידות עתידיים של היחידות השונות, תקדים ותשקיע במחקר ופיתוח ותדע להעמיד בבוא העת מוצרים רלוונטיים - תוך שחברות מתחרות ימצאו את עצמן מדשדשות עם נתוני פתיחה בעייתיים.

ל"גלובס" נודע, כי במהלך השיח שמתקיים בין בכירי רפאל והתעשייה האווירית לבין נציגי משרדי הממשלה, הועלו הצעות מצד החברות לאפשר את מיזוג תעש ואלביט תוך הצבת מערך של התניות שבכוחו להבטיח את איתנותן של שאר החברות. התעשייה האווירית דרשה לחייב את אלביט לא להעלות את מחיר המנועים והרש"קים המשמשים לתעשיית הטילים שלה, ושאלביט המורחבת לא תיכנס לשוק הטילאות והרקטות. מקורות ביטחוניים אמרו, כי "לא ניתנה שום הבטחה בנושא הזה מאף אחד". רפאל מצידה דרשה ודאות לגבי מחירים של חומרי גלם, כמו חומרי נפץ המשמשים לייצור של חלק ממוצריה. ככל הידוע, היא טרם קיבלה תשובה בנושא, וכבר החלה לחפש בעצמה חלופות.

גורמים שמצדדים בהפרטת תעש אומרים שאין מנוס ממנה, ובמשרדי הביטחון והאוצר יש תמימות דעים שאת המהלך הזה יש למצות בדחיפות. מקורות בתעשיות הביטחוניות העריכו כי הדוח כולל ממצאים חמורים, אך אומרים כי ייתכן שהשנה שחלפה מאז הפצת הטיוטה הראשונה שלו בקרב הגורמים המבוקרים הדליקה במשרד האוצר נורה אדומה, באופן שהוא העלה את המחיר שאלביט תידרש לשלם על תעש לכ-1.9 מיליארד שקל במקום 1.1 מיליארד שקל, מחיר נמוך מדי שקבע מנהל רשות החברות הממשלתיות לשעבר, אורי יוגב.

אותם גורמים מתייחסים לאזהרות של שאר התעשיות הביטחוניות על ערעור שוק הנשק המקומי כאל "אמירות של גורמים עסקיים שחוששים לפוזיציית השוק שלהם, ואין מדובר בחששות של המדינה, משרד הביטחון או צה"ל. משרד הביטחון אומר שהוא ידע לנהל את האירוע הזה. מתבקש שהוא יידרש להרחיב במצב השוק החדש את הפיקוח ואת הבקרה על אלביט, ואם הוא יראה שהיא 'משתוללת' יותר מדי, יעמדו לרשותו לא מעט מנופים טובים נגדה. אסור לשכוח שאת היתרי היצוא הביטחוני נותן משרד הביטחון".

"רפאל ותע"א מצפות לפיצוי"

אלביט מסרבת להתייחס להליכים הקשורים לרכישת תעש ומתנהלת לאורך כל התהליך בפרופיל תקשורתי נמוך. עם זאת, לפי גורם שתומך בהפרטה, הטענות שרואות אור חדשות לבקרים אודות הפיכתה של אלביט למונופול כביכול בתחום הנשק, חוטאות לאמת. מינהל הרכש שבמשרד הביטחון קיים אשתקד רכש ביטחוני בחברות הישראליות בהיקף כולל של כ-11.5 מיליארד שקל, ולפי הדוחות של רפאל, היא הספקית היקרה ביותר של מערכת הביטחון: אשתקד היא מכרה לה אמצעי לחימה ומערכות נלוות בכ-3.5 מיליארד שקל, שמהווים 31% מרכש הביטחוני של ישראל; אחריה נמצאת התעשייה האווירית שמכרה ב-2.8 מיליארד שקל, שהם כ-24% מהרכש הביטחוני; במקום השלישי נמצאת אלביט שמכרה ב-2.2 מיליארד שקל שמהווים 20% מהרכש הביטחוני של ישראל, ואחריה נמצאת תעש שמכרה ב-1.2 מיליארד שקל, המשקפים 10% מכלל הרכש הביטחוני של ישראל. שאר הרכש הביטחוני הישראלי נעשה מחברות אחרות.

"מכירת תעש היא אינטרס של המדינה. החברות הביטחוניות, במיוחד התעשייה האווירית ורפאל, חוששות שחלק מהגבינה שלהן תזוז", אומר הגורם. "התוכנית החדשה להקמת חיל טילים בצה"ל מלחיצה את שתי החברות וסביר להניח שהן מצפות לקבל עכשיו סוג של פיצוי - קבלנות משנה בפרויקטים השונים או - וזה נכון בעיקר לגבי התעשייה האווירית - גב ממשלתי להנפקה או לגיוס הון. ייתכן שהן ידרשו מהמדינה כפיצוי גם חלקים מעסקאות בתחום היבשה".

המו"מ למכירת תעש: בצל בדיקת רשות ההגבלים ודוח חמור של המבקר

ברקע של המשא ומתן המתקדם שמוביל החשב הכללי במשרד האוצר עם ראשי אלביט מערכות לקראת מכירת תעש, רשות ההגבלים העסקיים עדיין שוקדת על בדיקה מקיפה אודות השפעת המיזוג של שתי החברות על השוק הביטחוני בישראל - כך נמסר היום ל"גלובס".

במקביל, ראש החטיבה הביטחונית במשרד מבקר המדינה, יוסי ביינהורן, משלים בימים אלה ניסוחים אחרונים בדוח ביקורת מקיף שעשה אודות תקינות הליך ההפרטה. טיוטה ראשונה של דוח ביקורת בנושא הופצה לתגובת הגורמים המבוקרים, בעיקר ברשות החברות, משרד האוצר ומשרד הביטחון לפני יותר משנה. מאז, מבקר המדינה העביר לתגובת המבוקרים טיוטה שנייה, לקראת השלמת הדוח שצפוי לראות אור בקרוב.

יצוין, כי עם פרסום המכרז של רשות החברות למכירת תעש בידי המדינה, התמודדו לא פחות מ-10 חברות וקבוצות מהארץ ומהעולם ברכישת החברה, אך כולן פרשו ממנו בזו אחר זו עד שאלביט מערכות נותרה היחידה במרוץ.

כמה חברות שהתמודדו בהליך על רכישת תעש ופרשו ממנו, אף התלוננו אצל מבקר המדינה על תקינותו. תלונות על תקינות התהליך נשמעו מאז גם מצד קבוצה משותפת שהקימו אנשי העסקים סמי קצב ומאיר שמיר, לקראת התמודדות על רכישת החברה.

לפני כשנתיים, בעקבות אותן תלונות, דרש המבקר יוסף שפירא משר האוצר משה כחלון ומשר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון לעצור את תהליך ההפרטה, עד לגמר בדיקתו בנושא. זאת, בין השאר בעקבות מידע שהגיע אליו ולפיו גורמים ברשות החברות ובמשרד הביטחון פעלו כדי להשפיע על תוצאות מכרז תעש, וטענות נוספות שנוגעות לליקויים קשים בהליכים להערכת השווי של החברה.

שתי הערכות השווי הראשונות שקיבלה רשות החברות היו נגועות בניגודי עניינים, ובחודשים האחרונים, לקראת חידוש המאמץ למכור את תעש, המדינה הזמינה הערכות שווי מחודשות לחברה.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות